zobacz film Kurczak teriyaki z warzywami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej

Groszek cukrowy umieść w miseczce, zalej zimną wodą i zostaw na później.

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Sos sojowy i syrop daktylowy łączymy ze sobą w rondelku, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Zagotowujemy. Dodajemy drobno posiekany obrany imbir. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy skórkę i sok z limonki.

Krok 2: KROIMY I PRZYPRAWIAMY KURCZAKA

Piersi kurczaka oczyszczamy i kroimy ukośnie w plastry o grubości ok. 1,5 cm, przekładamy do miski. Oprószamy pieprzem, skrapiamy olejem, mieszamy. Odstawiamy.

Krok 3: KROIMY WARZYWA

Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół, a każdą z części ponownie na pół. Kroimy w kostkę.

Od dymek odcinamy szczypior. Imbir kroimy w słupki, szczypior na grube kawałki.

Krok 4: SMAŻYMY SKŁADNIKI DANIA

Kurczaka smażymy krótko (ok. 10 sekund z każdej strony) na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Przekładamy na talerz.

Na tę samą patelnię wlewamy olej i smażymy na nim dymki, aż lekko się uprażą. Dodajemy odsączony z wody groszek cukrowy i por. Blanszujemy. Dodajemy goździki i przesmażonego kurczaka.

Krok 5: DODAJEMY SOS I PODAJEMY DANIE

Całość zalewamy sosem i chwilę podsmażamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy sokiem i skórką z limonki. Dodajemy imbir, mieszamy. Danie przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Maria Maria
    1541 dni temu
    Czy fasolkę szparagową należy wcześniej podgotować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1541 dni temu
    Mario, jeśli chcesz zastąpić fasolką szparagową groszek cukrowy, to nie musisz jej gotować. Postępuj dokładnie tak samo, jak w przypadku groszku, ponieważ ma być chrupiąca ;)
  • BaN BaN
    1787 dni temu
    na logikę, groszkiem kulkowym

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1937 dni temu
    Czym można zastąpić groszek cukrowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1936 dni temu
    Drogi Gościu, zamiast groszku możesz użyć fasolki szparagowej.
  • KulinarnyWyjaśniacz KulinarnyWyjaśniacz
    1856 dni temu
    No weź groszek i dodaj cukru jeszcze
  • Matylda Matylda
    1940 dni temu
    Witam, 1. czemu ma służyć moczenie groszku przed użyciem? Czy nie nasiąknie on wodą tracąc swój smak? 2. Czy zamiast syropu daktylowego, można ugotować w sosie sojowym suszone daktyle? Efekt będzie taki sam? Dziękuję

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1939 dni temu
    Po umyciu groszek cukrowy warto do momentu użycia trzymać w zimnej wodzie - nie straci on jędrności :) Zamiast syropu daktylowego sugerujemy użyć klonowego. Gotowanie daktyli w sosie sojowym zdecydowanie nie odda tego smaku.

Niezawodny przepis na kurczaka teriyaki

Azjatycka kuchnia to prawdziwa skarbnica wyrazistych smaków i intensywnych przypraw oraz sosów. Jednym z klasycznych elementów kuchni Dalekiego Wschodu jest aromatyczny, lekko słodki sos teriyaki, który podaje się praktycznie ze wszystkim — od świeżych warzyw, owoców poprzez różne mięsa na owocach morza i rybach kończąc. Najbardziej popularnym i lubianym połączeniem jest kurczak teriyaki z różnymi dodatkami podany z makaronem lub ryżem.

Wraz z Karolem Okrasą przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na pysznego kurczaka teriyaki z zielonymi warzywami, którego przyrządzisz w niecałą godzinę. Lekko słodki kurczak w sosie teriyaki z przepisu Okrasy podany z zielonymi warzywami idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, jak i szybki lunch w przerwie od pracy. Poznaj więcej szczegółów na temat sosu teriyaki i dań z jego udziałem.

Jak zrobić sos teriyaki do kurczaka?

Sos teriyaki to kluczowy element kuchni japońskiej, którego historia sięga wielu wieków wstecz. Słowo teri w języku japońskim oznacza lśniący, z kolei yaki — pieczony/grillowany i stricte odnosi się do sposobu przygotowywania dań z dodatkiem tego aromatycznego sosu. Przepis na oryginalny sos teriyaki zawiera pięć składników: sos sojowy, mirin, sake, cukier oraz imbir.

Jak zrobić sos teriyaki? Wraz z Karolem Okrasą stworzyliśmy dla Ciebie przepis na teriyaki możliwy do zrealizowania w zaciszu Twojej kuchni. Żeby przygotować ten pyszny sos, potrzebujesz czosnku, imbiru, sosu sojowego oraz syropu daktylowego, a także kilku goździków.

Sos sojowy podgrzej wraz z syropem (jeśli nie masz syropu, możesz użyć cukru trzcinowego lub miodu), a potem dodaj do niego pokrojony czosnek i imbir. Postaraj się pokroić składniki jak najdrobniej, aby wydobyć z nich jak najwięcej soków. Do gotującego się sosu dodaj trochę soku i otartej skórki z limonki, aby nadać mu kwasowości, którą w oryginalnym przepisie dostarcza sake. Całość doprowadź do wrzenia i już! Zrobienie pysznego sosu teriyaki do kurczaka z naszego przepisu nie zajmie Ci więcej niż 10 minut.

Gotowego sosu możesz użyć do przyrządzenia aromatycznego kurczaka z warzywami. Żeby uzyskać idealnie soczyste mięso, zamarynuj je delikatnie w tłuszczu przed smażeniem. Ogranicz dodawanie soli, ponieważ wyciąga ona wodę z mięsa. Pokrojonego kurczaka przypraw pieprzem i pozostaw w oleju na kilka minut, a dopiero potem przejdź do jego smażenia. Kurczak powinien smażyć się maksymalnie minutę na stronę (w zależności od wielkości jego kawałków), a gdy uzyska lekko rumiany kolor, ściągnij go z patelni.

Chcesz uzyskać aromatyczne, chrupiące warzywa? Rozgrzej patelnię do jak największej temperatury i dodaj na nią jeszcze odrobinę tłuszczu. Wysoka temperatura na powierzchni patelni sprawi, że warzywa od razu zaczną się smażyć, przez co zachowają swoją chrupkość. Pilnuj czasu ich smażenia — delikatne warzywa takie jak por powinny spędzić na patelni tylko kilka minut, inaczej tracą swoją sprężystość i świeżość.

Z czym podawać kurczaka w sosie teriyaki?

Zastanawiasz się, z czym i jak podawać kurczaka teriyaki z warzywami? Danie to doskonale komponuje się z wieloma składnikami — klasycznym ryżem basmati, różnymi rodzajami makaronu, ziemniakami, purée z batatów, a także pieczywem czy sałatą. Kurczak w sosie teriyaki nadaje potrawie lekko słodkiego, egzotycznego smaku i aromatu, przez co najchętniej łączy się go z ryżem. Sycąca wersja z dodatkiem ryżu idealnie sprawdza się w roli szybkiego obiadu.

Ciekawszym wyborem jest połączenie kurczaka teriyaki z makaronem ryżowym, chow mein lub soba. Wersja z makaronem jest nieco lżejsza i mniej zapychająca, dlatego świetnie spisuje się w roli letniego lunchu lub obiadu. Jeśli przygotujesz teriyaki na sosie sojowym bez glutenu, możesz wykorzystać go do przyrządzenia pysznego makaronu ryżowego z kurczakiem, warzywami oraz słodkim sosem w wersji gluten free.

Żadna z tych wersji nie przypadła Ci do gustu? Nic nie szkodzi! Kurczak z teriyaki doskonale łączy się z innymi dodatkami. Możesz także wykorzystać go jako nadzienie do wrapów lub dodatek do bowla. Spróbuj różnych połączeń i sam zdecyduj, z czym go podawać.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!