Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
-
tarkę o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej
Groszek cukrowy umieść w miseczce, zalej zimną wodą i zostaw na później.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Sos sojowy i syrop daktylowy łączymy ze sobą w rondelku, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Zagotowujemy. Dodajemy drobno posiekany obrany imbir. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy skórkę i sok z limonki.
Krok 2: KROIMY I PRZYPRAWIAMY KURCZAKA
Piersi kurczaka oczyszczamy i kroimy ukośnie w plastry o grubości ok. 1,5 cm, przekładamy do miski. Oprószamy pieprzem, skrapiamy olejem, mieszamy. Odstawiamy.
Krok 3: KROIMY WARZYWA
Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół, a każdą z części ponownie na pół. Kroimy w kostkę.
Od dymek odcinamy szczypior. Imbir kroimy w słupki, szczypior na grube kawałki.
Krok 4: SMAŻYMY SKŁADNIKI DANIA
Kurczaka smażymy krótko (ok. 10 sekund z każdej strony) na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Przekładamy na talerz.
Na tę samą patelnię wlewamy olej i smażymy na nim dymki, aż lekko się uprażą. Dodajemy odsączony z wody groszek cukrowy i por. Blanszujemy. Dodajemy goździki i przesmażonego kurczaka.
Krok 5: DODAJEMY SOS I PODAJEMY DANIE
Całość zalewamy sosem i chwilę podsmażamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy sokiem i skórką z limonki. Dodajemy imbir, mieszamy. Danie przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorem.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z pieczoną kaczką
Pyszna potrawa prosto z Chin, pachnąca imbirem, kolendrą i limonką. Doskonały pomysł na obiad w azjatyckim stylu.
Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
Przygotuj niezwykłe danie kuchni chińskiej! Oryginalny przepis na łososia według szefa chińskiej restauracji!
Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
Szukasz pomysłu na obiad z grilla? Wypróbuj przepis Okrasy na grillowane szaszłyki w towarzystwie sosu orzechowego.
Makaron w sosie sojowym
Makaron w sosie sojowym z dodatkiem chrupiących warzyw i kurczaka to azjatycka propozycja Karola!
Niezawodny przepis na kurczaka teriyaki
Azjatycka kuchnia to prawdziwa skarbnica wyrazistych smaków i intensywnych przypraw oraz sosów. Jednym z klasycznych elementów kuchni Dalekiego Wschodu jest aromatyczny, lekko słodki sos teriyaki, który podaje się praktycznie ze wszystkim — od świeżych warzyw, owoców poprzez różne mięsa na owocach morza i rybach kończąc. Najbardziej popularnym i lubianym połączeniem jest kurczak teriyaki z różnymi dodatkami podany z makaronem lub ryżem.
Wraz z Karolem Okrasą przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na pysznego kurczaka teriyaki z zielonymi warzywami, którego przyrządzisz w niecałą godzinę. Lekko słodki kurczak w sosie teriyaki z przepisu Okrasy podany z zielonymi warzywami idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, jak i szybki lunch w przerwie od pracy. Poznaj więcej szczegółów na temat sosu teriyaki i dań z jego udziałem.
Jak zrobić sos teriyaki do kurczaka?
Sos teriyaki to kluczowy element kuchni japońskiej, którego historia sięga wielu wieków wstecz. Słowo teri w języku japońskim oznacza lśniący, z kolei yaki — pieczony/grillowany i stricte odnosi się do sposobu przygotowywania dań z dodatkiem tego aromatycznego sosu. Przepis na oryginalny sos teriyaki zawiera pięć składników: sos sojowy, mirin, sake, cukier oraz imbir.
Jak zrobić sos teriyaki? Wraz z Karolem Okrasą stworzyliśmy dla Ciebie przepis na teriyaki możliwy do zrealizowania w zaciszu Twojej kuchni. Żeby przygotować ten pyszny sos, potrzebujesz czosnku, imbiru, sosu sojowego oraz syropu daktylowego, a także kilku goździków.
Sos sojowy podgrzej wraz z syropem (jeśli nie masz syropu, możesz użyć cukru trzcinowego lub miodu), a potem dodaj do niego pokrojony czosnek i imbir. Postaraj się pokroić składniki jak najdrobniej, aby wydobyć z nich jak najwięcej soków. Do gotującego się sosu dodaj trochę soku i otartej skórki z limonki, aby nadać mu kwasowości, którą w oryginalnym przepisie dostarcza sake. Całość doprowadź do wrzenia i już! Zrobienie pysznego sosu teriyaki do kurczaka z naszego przepisu nie zajmie Ci więcej niż 10 minut.
Gotowego sosu możesz użyć do przyrządzenia aromatycznego kurczaka z warzywami. Żeby uzyskać idealnie soczyste mięso, zamarynuj je delikatnie w tłuszczu przed smażeniem. Ogranicz dodawanie soli, ponieważ wyciąga ona wodę z mięsa. Pokrojonego kurczaka przypraw pieprzem i pozostaw w oleju na kilka minut, a dopiero potem przejdź do jego smażenia. Kurczak powinien smażyć się maksymalnie minutę na stronę (w zależności od wielkości jego kawałków), a gdy uzyska lekko rumiany kolor, ściągnij go z patelni.
Chcesz uzyskać aromatyczne, chrupiące warzywa? Rozgrzej patelnię do jak największej temperatury i dodaj na nią jeszcze odrobinę tłuszczu. Wysoka temperatura na powierzchni patelni sprawi, że warzywa od razu zaczną się smażyć, przez co zachowają swoją chrupkość. Pilnuj czasu ich smażenia — delikatne warzywa takie jak por powinny spędzić na patelni tylko kilka minut, inaczej tracą swoją sprężystość i świeżość.
Z czym podawać kurczaka w sosie teriyaki?
Zastanawiasz się, z czym i jak podawać kurczaka teriyaki z warzywami? Danie to doskonale komponuje się z wieloma składnikami — klasycznym ryżem basmati, różnymi rodzajami makaronu, ziemniakami, purée z batatów, a także pieczywem czy sałatą. Kurczak w sosie teriyaki nadaje potrawie lekko słodkiego, egzotycznego smaku i aromatu, przez co najchętniej łączy się go z ryżem. Sycąca wersja z dodatkiem ryżu idealnie sprawdza się w roli szybkiego obiadu.
Ciekawszym wyborem jest połączenie kurczaka teriyaki z makaronem ryżowym, chow mein lub soba. Wersja z makaronem jest nieco lżejsza i mniej zapychająca, dlatego świetnie spisuje się w roli letniego lunchu lub obiadu. Jeśli przygotujesz teriyaki na sosie sojowym bez glutenu, możesz wykorzystać go do przyrządzenia pysznego makaronu ryżowego z kurczakiem, warzywami oraz słodkim sosem w wersji gluten free.
Żadna z tych wersji nie przypadła Ci do gustu? Nic nie szkodzi! Kurczak z teriyaki doskonale łączy się z innymi dodatkami. Możesz także wykorzystać go jako nadzienie do wrapów lub dodatek do bowla. Spróbuj różnych połączeń i sam zdecyduj, z czym go podawać.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Uszka z grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Sernik piernikowy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1541 dni temu
Czy fasolkę szparagową należy wcześniej podgotować?
odpowiedz
1541 dni temu
Mario, jeśli chcesz zastąpić fasolką szparagową groszek cukrowy, to nie musisz jej gotować. Postępuj dokładnie tak samo, jak w przypadku groszku, ponieważ ma być chrupiąca ;)
1787 dni temu
na logikę, groszkiem kulkowym
odpowiedz
1937 dni temu
Czym można zastąpić groszek cukrowy?
odpowiedz
1936 dni temu
Drogi Gościu, zamiast groszku możesz użyć fasolki szparagowej.
1856 dni temu
No weź groszek i dodaj cukru jeszcze
1940 dni temu
Witam, 1. czemu ma służyć moczenie groszku przed użyciem? Czy nie nasiąknie on wodą tracąc swój smak? 2. Czy zamiast syropu daktylowego, można ugotować w sosie sojowym suszone daktyle? Efekt będzie taki sam? Dziękuję
odpowiedz
1939 dni temu
Po umyciu groszek cukrowy warto do momentu użycia trzymać w zimnej wodzie - nie straci on jędrności :) Zamiast syropu daktylowego sugerujemy użyć klonowego. Gotowanie daktyli w sosie sojowym zdecydowanie nie odda tego smaku.