zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej

Groszek cukrowy umieść w miseczce, zalej zimną wodą i zostaw na później.

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Sos sojowy i syrop daktylowy łączymy ze sobą w rondelku, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Zagotowujemy. Dodajemy drobno posiekany obrany imbir. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy skórkę i sok z limonki.

Krok 2: KROIMY I PRZYPRAWIAMY KURCZAKA

Piersi kurczaka oczyszczamy i kroimy ukośnie w plastry o grubości ok. 1,5 cm, przekładamy do miski. Oprószamy pieprzem, skrapiamy olejem, mieszamy. Odstawiamy.

Krok 3: KROIMY WARZYWA

Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół, a każdą z części ponownie na pół. Kroimy w kostkę.

Od dymek odcinamy szczypior. Imbir kroimy w słupki, szczypior na grube kawałki.

Krok 4: SMAŻYMY SKŁADNIKI DANIA

Kurczaka smażymy krótko (ok. 10 sekund z każdej strony) na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Przekładamy na talerz.

Na tę samą patelnię wlewamy olej i smażymy na nim dymki, aż lekko się uprażą. Dodajemy odsączony z wody groszek cukrowy i por. Blanszujemy. Dodajemy goździki i przesmażonego kurczaka.

Krok 5: DODAJEMY SOS I PODAJEMY DANIE

Całość zalewamy sosem i chwilę podsmażamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy sokiem i skórką z limonki. Dodajemy imbir, mieszamy. Danie przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    80 dni temu
    Czym można zastąpić groszek cukrowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    79 dni temu
    Drogi Gościu, zamiast groszku możesz użyć fasolki szparagowej.
  • Matylda Matylda
    83 dni temu
    Witam, 1. czemu ma służyć moczenie groszku przed użyciem? Czy nie nasiąknie on wodą tracąc swój smak? 2. Czy zamiast syropu daktylowego, można ugotować w sosie sojowym suszone daktyle? Efekt będzie taki sam? Dziękuję

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    82 dni temu
    Po umyciu groszek cukrowy warto do momentu użycia trzymać w zimnej wodzie - nie straci on jędrności :) Zamiast syropu daktylowego sugerujemy użyć klonowego. Gotowanie daktyli w sosie sojowym zdecydowanie nie odda tego smaku.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram