
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
-
tarkę o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej
Groszek cukrowy umieść w miseczce, zalej zimną wodą i zostaw na później.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Sos sojowy i syrop daktylowy łączymy ze sobą w rondelku, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Zagotowujemy. Dodajemy drobno posiekany obrany imbir. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy skórkę i sok z limonki.
Krok 2: KROIMY I PRZYPRAWIAMY KURCZAKA
Piersi kurczaka oczyszczamy i kroimy ukośnie w plastry o grubości ok. 1,5 cm, przekładamy do miski. Oprószamy pieprzem, skrapiamy olejem, mieszamy. Odstawiamy.
Krok 3: KROIMY WARZYWA
Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół, a każdą z części ponownie na pół. Kroimy w kostkę.
Od dymek odcinamy szczypior. Imbir kroimy w słupki, szczypior na grube kawałki.
Krok 4: SMAŻYMY SKŁADNIKI DANIA
Kurczaka smażymy krótko (ok. 10 sekund z każdej strony) na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Przekładamy na talerz.
Na tę samą patelnię wlewamy olej i smażymy na nim dymki, aż lekko się uprażą. Dodajemy odsączony z wody groszek cukrowy i por. Blanszujemy. Dodajemy goździki i przesmażonego kurczaka.
Krok 5: DODAJEMY SOS I PODAJEMY DANIE
Całość zalewamy sosem i chwilę podsmażamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy sokiem i skórką z limonki. Dodajemy imbir, mieszamy. Danie przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorem.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z pieczoną kaczką
Pyszna potrawa prosto z Chin, pachnąca imbirem, kolendrą i limonką. Doskonały pomysł na obiad w azjatyckim stylu.

Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
Przygotuj niezwykłe danie kuchni chińskiej! Oryginalny przepis na łososia według szefa chińskiej restauracji!

Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
Szukasz pomysłu na obiad z grilla? Wypróbuj przepis Okrasy na grillowane szaszłyki w towarzystwie sosu orzechowego.

Makaron w sosie sojowym
Makaron w sosie sojowym z dodatkiem chrupiących warzyw i kurczaka to azjatycka propozycja Karola!

Komentarze (8)
1099 dni temu
Czy fasolkę szparagową należy wcześniej podgotować?
odpowiedz
1099 dni temu
Mario, jeśli chcesz zastąpić fasolką szparagową groszek cukrowy, to nie musisz jej gotować. Postępuj dokładnie tak samo, jak w przypadku groszku, ponieważ ma być chrupiąca ;)
1345 dni temu
na logikę, groszkiem kulkowym
odpowiedz
1495 dni temu
Czym można zastąpić groszek cukrowy?
odpowiedz
1494 dni temu
Drogi Gościu, zamiast groszku możesz użyć fasolki szparagowej.
1414 dni temu
No weź groszek i dodaj cukru jeszcze
1498 dni temu
Witam, 1. czemu ma służyć moczenie groszku przed użyciem? Czy nie nasiąknie on wodą tracąc swój smak? 2. Czy zamiast syropu daktylowego, można ugotować w sosie sojowym suszone daktyle? Efekt będzie taki sam? Dziękuję
odpowiedz
1497 dni temu
Po umyciu groszek cukrowy warto do momentu użycia trzymać w zimnej wodzie - nie straci on jędrności :) Zamiast syropu daktylowego sugerujemy użyć klonowego. Gotowanie daktyli w sosie sojowym zdecydowanie nie odda tego smaku.
zobacz wszystkie