zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • grill

Krok 1: Łączymy składniki marynaty

Łączymy składniki marynaty

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w podłużne paski o szerokości około 1,5 cm.
Do większego naczynia wlewamy sos sojowy. Ząbek czosnku siekamy, a następnie rozcieramy płaską stroną noża, żeby wydobyć z niego sok. Przekładamy go do miski z sosem sojowym. Dodajemy miód, 2 płaskie łyżki masła orzechowego, skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej wcześniej limonki. Wyciskamy z limonki odrobinę soku i też dodajemy do marynaty. Przyprawiamy 1 łyżeczką curry. Wszystko dokładnie mieszamy, podlewając odrobiną oliwy z oliwek. Obtaczamy kurczaka w marynacie i odstawiamy na 10-15 minut.

 

Krok 2: Fasolkę szparagową zawijamy w boczek

 Farsz nakładamy na schab

Fasolkę blanszujemy kilka minut w gorącej wodzie. Już ostudzoną marynujemy w oliwie z oliwek i posiekanym w cienkie plastry czosnku. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Małe pęczki fasolki, po około 4-6 sztuk, zawijamy w plastry wędzonego boczku. Odkładamy na bok..

 

 

Krok 3: Nabijamy na patyczki zamarynowanego kurczaka

Łączymy składniki marynaty

Paski kurczaka nadziewamy na namoczone wcześniej przez kilkanaście minut w zimnej wodzie patyczki. Jeśli plaster kurczaka jest większy, warto nadziać go na dwa patyczki.

Fasolkę w boczku obtaczamy w oliwie i układamy na rozgrzanym grillu. Smarujemy ruszt ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą i układamy na nim szaszłyki z kurczaka. Grillujemy z obu stron. Pod koniec grillowania kurczaka polewamy resztą marynaty.

Pomidory koktajlowe przekrawamy na pół. Na talerz wykładamy rukolę i pomidorki, polewamy wszystko oliwą z oliwek. Wykładamy grillowaną fasolkę wraz z szaszłykami.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Ywonne Ywonne
    115 dni temu
    Mam pytanie Czy kawałki kurczaka mogę marynować dłużej, np całą noc? Czy akurat ta marynata się do tego nie nadaje? Bo przygotowuje przyjęcie i inne rodzaje mięsa mam marynować całą noc, Więc wolałabym wszystko przygotować wcześniej.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    115 dni temu
    Świeże mięso z kurczaka w tej marynacie spokojnie może spędzić w lodówce całą noc, ale nie polecamy, by dodatkowo przedłużać ten czas. Podane w przepisie 10-15 minut to minimalny czas marynowania mięsa, czyli ważna informacja dla tych, którzy przygotowują je tuż przed grillowaniem. :)
  • Gość Gość
    1537 dni temu
    są dwa najważniejsze składniki: limonka i miód <3

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1537 dni temu
    Wiadomo! :)
  • Gość Gość
    117 dni temu
    Piotr pisałem artykułna temat grillowania okiem dietetyka i racja limona istotna z uwagi na odczyn kwaśny kurczak jedno z najzdrowszych mięs na grilla zainteresowanych szczegółami zachęcam do lektury https://dietetycznapasja.pl/2020/05/31/dietetyczne-grillowanie-czy-to-w-ogole-mozliwe/

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram