
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- grill
Krok 1: Łączymy składniki marynaty
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w podłużne paski o szerokości około 1,5 cm.
Do większego naczynia wlewamy sos sojowy. Ząbek czosnku siekamy, a następnie rozcieramy płaską stroną noża, żeby wydobyć z niego sok. Przekładamy go do miski z sosem sojowym. Dodajemy miód, 2 płaskie łyżki masła orzechowego, skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej wcześniej limonki. Wyciskamy z limonki odrobinę soku i też dodajemy do marynaty. Przyprawiamy 1 łyżeczką curry. Wszystko dokładnie mieszamy, podlewając odrobiną oliwy z oliwek. Obtaczamy kurczaka w marynacie i odstawiamy na 10-15 minut.
Krok 2: Fasolkę szparagową zawijamy w boczek
Fasolkę blanszujemy kilka minut w gorącej wodzie. Już ostudzoną marynujemy w oliwie z oliwek i posiekanym w cienkie plastry czosnku. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Małe pęczki fasolki, po około 4-6 sztuk, zawijamy w plastry wędzonego boczku. Odkładamy na bok..
Krok 3: Nabijamy na patyczki zamarynowanego kurczaka
Paski kurczaka nadziewamy na namoczone wcześniej przez kilkanaście minut w zimnej wodzie patyczki. Jeśli plaster kurczaka jest większy, warto nadziać go na dwa patyczki.
Fasolkę w boczku obtaczamy w oliwie i układamy na rozgrzanym grillu. Smarujemy ruszt ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą i układamy na nim szaszłyki z kurczaka. Grillujemy z obu stron. Pod koniec grillowania kurczaka polewamy resztą marynaty.
Pomidory koktajlowe przekrawamy na pół. Na talerz wykładamy rukolę i pomidorki, polewamy wszystko oliwą z oliwek. Wykładamy grillowaną fasolkę wraz z szaszłykami.
Zobacz podobne
przepisy
Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
Delikatne mięso z indyka w jogurtowej marynacie wzbogacone smakiem banana – podane razem w postaci pysznych szaszłyków.

Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
Danie nawiązujące do kuchni staropolskiej, w którym mocno korzenny smak łączy się z miodową słodyczą…

Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
Łosoś z grilla… Czemu nie! A już na pewno w postaci oryginalnych szaszłyków z marynatą i soczystymi cząstkami limonki.


Grillowane szaszłyki z kurczaka
Przekonaj się, jak soczyste mogą być szaszłyki z kurczaka. To zasługa cytryn i marynaty z białym winem.

Komentarze (6)
1204 dni temu
Mam pytanie Czy kawałki kurczaka mogę marynować dłużej, np całą noc? Czy akurat ta marynata się do tego nie nadaje? Bo przygotowuje przyjęcie i inne rodzaje mięsa mam marynować całą noc, Więc wolałabym wszystko przygotować wcześniej.
odpowiedz
1204 dni temu
Świeże mięso z kurczaka w tej marynacie spokojnie może spędzić w lodówce całą noc, ale nie polecamy, by dodatkowo przedłużać ten czas. Podane w przepisie 10-15 minut to minimalny czas marynowania mięsa, czyli ważna informacja dla tych, którzy przygotowują je tuż przed grillowaniem. :)
2626 dni temu
są dwa najważniejsze składniki: limonka i miód <3
odpowiedz
2626 dni temu
Wiadomo! :)
1206 dni temu
Piotr pisałem artykułna temat grillowania okiem dietetyka i racja limona istotna z uwagi na odczyn kwaśny kurczak jedno z najzdrowszych mięs na grilla zainteresowanych szczegółami zachęcam do lektury https://dietetycznapasja.pl/2020/05/31/dietetyczne-grillowanie-czy-to-w-ogole-mozliwe/
zobacz wszystkie