Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- grill
Krok 1: Łączymy składniki marynaty
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w podłużne paski o szerokości około 1,5 cm.
Do większego naczynia wlewamy sos sojowy. Ząbek czosnku siekamy, a następnie rozcieramy płaską stroną noża, żeby wydobyć z niego sok. Przekładamy go do miski z sosem sojowym. Dodajemy miód, 2 płaskie łyżki masła orzechowego, skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej wcześniej limonki. Wyciskamy z limonki odrobinę soku i też dodajemy do marynaty. Przyprawiamy 1 łyżeczką curry. Wszystko dokładnie mieszamy, podlewając odrobiną oliwy z oliwek. Obtaczamy kurczaka w marynacie i odstawiamy na 10-15 minut.
Krok 2: Fasolkę szparagową zawijamy w boczek
Fasolkę blanszujemy kilka minut w gorącej wodzie. Już ostudzoną marynujemy w oliwie z oliwek i posiekanym w cienkie plastry czosnku. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Małe pęczki fasolki, po około 4-6 sztuk, zawijamy w plastry wędzonego boczku. Odkładamy na bok..
Krok 3: Nabijamy na patyczki zamarynowanego kurczaka
Paski kurczaka nadziewamy na namoczone wcześniej przez kilkanaście minut w zimnej wodzie patyczki. Jeśli plaster kurczaka jest większy, warto nadziać go na dwa patyczki.
Fasolkę w boczku obtaczamy w oliwie i układamy na rozgrzanym grillu. Smarujemy ruszt ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą i układamy na nim szaszłyki z kurczaka. Grillujemy z obu stron. Pod koniec grillowania kurczaka polewamy resztą marynaty.
Pomidory koktajlowe przekrawamy na pół. Na talerz wykładamy rukolę i pomidorki, polewamy wszystko oliwą z oliwek. Wykładamy grillowaną fasolkę wraz z szaszłykami.
Zobacz podobne
przepisy
Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
Delikatne mięso z indyka w jogurtowej marynacie wzbogacone smakiem banana – podane razem w postaci pysznych szaszłyków.
Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
Danie nawiązujące do kuchni staropolskiej, w którym mocno korzenny smak łączy się z miodową słodyczą…
Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
Łosoś z grilla… Czemu nie! A już na pewno w postaci oryginalnych szaszłyków z marynatą i soczystymi cząstkami limonki.
Grillowane szaszłyki z kurczaka
Przekonaj się, jak soczyste mogą być szaszłyki z kurczaka. To zasługa cytryn i marynaty z białym winem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Świąteczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sałatka gyros
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1654 dni temu
Mam pytanie Czy kawałki kurczaka mogę marynować dłużej, np całą noc? Czy akurat ta marynata się do tego nie nadaje? Bo przygotowuje przyjęcie i inne rodzaje mięsa mam marynować całą noc, Więc wolałabym wszystko przygotować wcześniej.
odpowiedz
1654 dni temu
Świeże mięso z kurczaka w tej marynacie spokojnie może spędzić w lodówce całą noc, ale nie polecamy, by dodatkowo przedłużać ten czas. Podane w przepisie 10-15 minut to minimalny czas marynowania mięsa, czyli ważna informacja dla tych, którzy przygotowują je tuż przed grillowaniem. :)
3076 dni temu
są dwa najważniejsze składniki: limonka i miód <3
odpowiedz
3076 dni temu
Wiadomo! :)
1656 dni temu
Piotr pisałem artykułna temat grillowania okiem dietetyka i racja limona istotna z uwagi na odczyn kwaśny kurczak jedno z najzdrowszych mięs na grilla zainteresowanych szczegółami zachęcam do lektury https://dietetycznapasja.pl/2020/05/31/dietetyczne-grillowanie-czy-to-w-ogole-mozliwe/