Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Liście mięty obrywamy i siekamy. Mieszamy jogurt, sok z limonki, curry, sól i pieprz oraz miętę. Pierś indyka myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Wraz z połową przygotowanego jogurtu z curry wkładamy kawałki indyka do woreczka do zamrażania, zamykamy i dobrze obtaczamy go w jogurtowej marynacie. Pozostawiamy co najmniej na 2-3 godziny lub na noc w marynacie. Pozostały jogurt z curry również wstawiamy do lodówki.
4 długie patyczki do szaszłyków moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie. Czosnek obieramy. Banany ze skórką kroimy w poprzek na plasterki o grubości ok. 2 cm. Kawałki indyka nakłuwamy z czosnkiem i plasterkami banana na patyczki do szaszłyków. Grillujemy na aluminiowej tacce grillowej lub bezpośrednio na rozgrzanym grillu przez 15 minut, często przy tym obracając. Podajemy z pozostałym jogurtem z curry.
Zobacz podobne
przepisy
Roladki z indyka z papryką i kaparami
Kruche roladki z piersi z indyka wypełnione papryką, kaparami oraz serem feta to idealny pomysł na niebanalnego grilla.
Szaszłyki z dipem z melona
Pyszna propozycja na grilla: polędwica wieprzowa w marynacie z sherry podana z orzeźwiającym dipem z melona i bazylii.
Cevapcici z sosem tzatziki
Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego. Wraz z wyrazistym, jogurtowym sosem tworzą danie, które smakuje każdemu.
Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
Łosoś z grilla… Czemu nie! A już na pewno w postaci oryginalnych szaszłyków z marynatą i soczystymi cząstkami limonki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowane polędwiczki z piersi z kurczaka
- Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
- Owocowe szaszłyki
- Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
- Królik w sosie pieczarkowym
- Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Grillowany łosoś z salsą z awokado
- Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
- Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką
- Lody truskawkowe z bazylią
- Sorbet kiwi na patyku
- Kurczak tandoori
- Tort jogurtowy z owocami leśnymi
- Szaszłyki z klopsików po tajsku
- Ryż zapiekany z jabłkami i bezą
- Wegańskie pralinki orzechowe z czekoladą
- Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
- Francuskie ptysie serowe
- Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
- Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
- Brownie z espresso i wiśnią
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Makaron chow mein z woka
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- 3 sposoby na ziemniaki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3586 dni temu
Liloo, miętę dodajemy do pozostałych składników marynaty :)
odpowiedz
3588 dni temu
Ale co z tą miętą? Na początku jest tylko, że należy ją posiekać. A co dalej? Dodać do jogurtu od razu na początku? Czy tylko do sosu na koniec?
odpowiedz