Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Liście mięty obrywamy i siekamy. Mieszamy jogurt, sok z limonki, curry, sól i pieprz oraz miętę. Pierś indyka myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Wraz z połową przygotowanego jogurtu z curry wkładamy kawałki indyka do woreczka do zamrażania, zamykamy i dobrze obtaczamy go w jogurtowej marynacie. Pozostawiamy co najmniej na 2-3 godziny lub na noc w marynacie. Pozostały jogurt z curry również wstawiamy do lodówki.

4 długie patyczki do szaszłyków moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie. Czosnek obieramy. Banany ze skórką kroimy w poprzek na plasterki o grubości ok. 2 cm. Kawałki indyka nakłuwamy z czosnkiem i plasterkami banana na patyczki do szaszłyków. Grillujemy na aluminiowej tacce grillowej lub bezpośrednio na rozgrzanym grillu przez 15 minut, często przy tym obracając. Podajemy z pozostałym jogurtem z curry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Roladki z indyka z papryką i kaparami

Kruche roladki z piersi z indyka wypełnione papryką, kaparami oraz serem feta to idealny pomysł na niebanalnego grilla.

Roladki z indyka z papryką i kaparami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Szaszłyki z dipem z melona

Pyszna propozycja na grilla: polędwica wieprzowa w marynacie z sherry podana z orzeźwiającym dipem z melona i bazylii.

Szaszłyki z dipem z melona

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Cevapcici z sosem tzatziki

Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego. Wraz z wyrazistym, jogurtowym sosem tworzą danie, które smakuje każdemu.

Cevapcici z sosem tzatziki

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia

Łosoś z grilla… Czemu nie! A już na pewno w postaci oryginalnych szaszłyków z marynatą i soczystymi cząstkami limonki.

Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3808 dni temu
    Liloo, miętę dodajemy do pozostałych składników marynaty :)

    odpowiedz

  • Liloo Liloo
    3809 dni temu
    Ale co z tą miętą? Na początku jest tylko, że należy ją posiekać. A co dalej? Dodać do jogurtu od razu na początku? Czy tylko do sosu na koniec?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!