Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Liście mięty obrywamy i siekamy. Mieszamy jogurt, sok z limonki, curry, sól i pieprz oraz miętę. Pierś indyka myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Wraz z połową przygotowanego jogurtu z curry wkładamy kawałki indyka do woreczka do zamrażania, zamykamy i dobrze obtaczamy go w jogurtowej marynacie. Pozostawiamy co najmniej na 2-3 godziny lub na noc w marynacie. Pozostały jogurt z curry również wstawiamy do lodówki.

4 długie patyczki do szaszłyków moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie. Czosnek obieramy. Banany ze skórką kroimy w poprzek na plasterki o grubości ok. 2 cm. Kawałki indyka nakłuwamy z czosnkiem i plasterkami banana na patyczki do szaszłyków. Grillujemy na aluminiowej tacce grillowej lub bezpośrednio na rozgrzanym grillu przez 15 minut, często przy tym obracając. Podajemy z pozostałym jogurtem z curry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1029 dni temu
    Liloo, miętę dodajemy do pozostałych składników marynaty :)

    odpowiedz

  • Liloo Liloo
    1031 dni temu
    Ale co z tą miętą? Na początku jest tylko, że należy ją posiekać. A co dalej? Dodać do jogurtu od razu na początku? Czy tylko do sosu na koniec?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram