
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- wok
- dużą patelnię
KROK 1. Kroimy warzywa i owoce
Marchew obieramy. Marchewkę i ananasa kroimy w drobną kostkę. Pędy bambusa siekamy w krótkie paski.
KROK 2. Przygotowujemy filet z łososia
Oczyszczony i osuszony filet kładziemy skórą do dołu. Nacinamy mięso łososia w kratkę w odstępach około 1,5 cm (uważaj, by nie przeciąć skóry!). Przyprawiamy rybę solą i dokładnie panierujemy ją w roztrzepanym jajku oraz mące ziemniaczanej.
KROK 3. Smażymy panierowanego łososia
Olej rozgrzewamy w woku do temperatury 70°C. Smażymy łososia 2-3 minuty do momentu, aż zacznie się rumienić. Wyjmujemy i osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
KROK 4. Smażymy warzywa
Na patelni z gorącym olejem podsmażamy krótko koncentrat pomidorowy. Dodajemy groszek, marchew i pędy bambusa, smażymy około 1-2 minut.
KROK 5. Przygotowujemy sos słodko-kwaśny
Do podsmażonych warzyw wlewamy sos sojowy, wodę, ocet i doprawiamy całość cukrem oraz solą. Chwilę gotujemy. Dodajemy ananasa oraz zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną rozrobioną odrobiną wody. Całość ponownie zagotowujemy i dodajemy olej sezamowy. Zdejmujemy z ognia.
Jeśli ryba zbyt mocno ostygła, wrzucamy ją raz jeszcze do rozgrzanego oleju i smażymy ok. 1 minuty.
KROK 6. Serwujemy
Filet układamy na talerzu i polewamy sosem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sernik pistacjowy
- Uszka z grzybami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makowiec japoński
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka gyros
- Boczek pieczony
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Jajka na miękko
- Klasyczna sałatka grecka
- Piernik świąteczny
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Mini burgery
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
3521 dni temu
Wszystko dobrze do momentu oleju sezamowego. Polecam pominąć ten krok.
Odpowiedz
3540 dni temu
Łosoś ze skórą na głębokim oleju. Dla mnie niezbyt.. Pozdrawiam
Odpowiedz
3544 dni temu
Lutek!
Odpowiedz