zobacz film Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym

Liu Dianmeng

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • wok
  • dużą patelnię

KROK 1. Kroimy warzywa i owoce

Łosoś z woka - kroimy warzywa i owoce

Marchew obieramy. Marchewkę i ananasa kroimy w drobną kostkę. Pędy bambusa siekamy w krótkie paski.

 

 

KROK 2. Przygotowujemy filet z łososia

Łosoś z woka - przygotowujemy filet z łososia

Oczyszczony i osuszony filet kładziemy skórą do dołu. Nacinamy mięso łososia w kratkę w odstępach około 1,5 cm (uważaj, by nie przeciąć skóry!). Przyprawiamy rybę solą i dokładnie panierujemy ją w roztrzepanym jajku oraz mące ziemniaczanej.

 

KROK 3. Smażymy panierowanego łososia

Olej rozgrzewamy w woku do temperatury 70°C. Smażymy łososia 2-3 minuty do momentu, aż zacznie się rumienić. Wyjmujemy i osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

KROK 4. Smażymy warzywa

Na patelni z gorącym olejem podsmażamy krótko koncentrat pomidorowy. Dodajemy groszek, marchew i pędy bambusa, smażymy około 1-2 minut.

KROK 5. Przygotowujemy sos słodko-kwaśny

Łosoś z woka - przygotowujemy sos słodko-kwaśny

Do podsmażonych warzyw wlewamy sos sojowy, wodę, ocet i doprawiamy całość cukrem oraz solą. Chwilę gotujemy. Dodajemy ananasa oraz zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną rozrobioną odrobiną wody. Całość ponownie zagotowujemy i dodajemy olej sezamowy. Zdejmujemy z ognia.

Jeśli ryba zbyt mocno ostygła, wrzucamy ją raz jeszcze do rozgrzanego oleju i smażymy ok. 1 minuty.

KROK 6. Serwujemy

Filet układamy na talerzu i polewamy sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    2970 dni temu
    Wszystko dobrze do momentu oleju sezamowego. Polecam pominąć ten krok.

    odpowiedz

  • LIU DIANMENG CHINA LIU DIANMENG CHINA
    2989 dni temu
    Łosoś ze skórą na głębokim oleju. Dla mnie niezbyt.. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2994 dni temu
    Lutek!

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!