Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- wok
- dużą patelnię
KROK 1. Kroimy warzywa i owoce
Marchew obieramy. Marchewkę i ananasa kroimy w drobną kostkę. Pędy bambusa siekamy w krótkie paski.
KROK 2. Przygotowujemy filet z łososia
Oczyszczony i osuszony filet kładziemy skórą do dołu. Nacinamy mięso łososia w kratkę w odstępach około 1,5 cm (uważaj, by nie przeciąć skóry!). Przyprawiamy rybę solą i dokładnie panierujemy ją w roztrzepanym jajku oraz mące ziemniaczanej.
KROK 3. Smażymy panierowanego łososia
Olej rozgrzewamy w woku do temperatury 70°C. Smażymy łososia 2-3 minuty do momentu, aż zacznie się rumienić. Wyjmujemy i osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
KROK 4. Smażymy warzywa
Na patelni z gorącym olejem podsmażamy krótko koncentrat pomidorowy. Dodajemy groszek, marchew i pędy bambusa, smażymy około 1-2 minut.
KROK 5. Przygotowujemy sos słodko-kwaśny
Do podsmażonych warzyw wlewamy sos sojowy, wodę, ocet i doprawiamy całość cukrem oraz solą. Chwilę gotujemy. Dodajemy ananasa oraz zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną rozrobioną odrobiną wody. Całość ponownie zagotowujemy i dodajemy olej sezamowy. Zdejmujemy z ognia.
Jeśli ryba zbyt mocno ostygła, wrzucamy ją raz jeszcze do rozgrzanego oleju i smażymy ok. 1 minuty.
KROK 6. Serwujemy
Filet układamy na talerzu i polewamy sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
Mintaj w nowej odsłonie? Świetna propozycja dla fanów orientalnych smaków – do przygotowania w woku lub na patelni.
Smażona ryba w sezamie z azjatycką sałatką z ogórków
Oryginalny pomysł na obiad z rybą w roli głównej – filety podane z sałatką ogórkową na bazie chili i sosu sojowego.
Ostra zupa rybna z ryżem
Błyskawiczna w przygotowaniu propozycja dla wszystkich fanów orientalnych smaków – zupa z kawałkami ryby i ryżem.
Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
Ugotowane na słono płatki i ryba w chrupiącej panierce to dowód na to, że owsianka jest doskonała nie tylko na śniadanie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tatar z łososia
- Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
- Piwne muffinki z malinami
- Filet z łososia w peperonacie
- Tarta szpinakowo-borówkowa
- Azjatyckie pączki z mango i kokosem
- Pyszny duet dorsza z groszkiem
- Pad thai z warzywami i pieczonym łososiem
- Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Kurczak z sosem truskawkowym
- Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami)
- Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
- Pieczona feta pasta z TikToka
- Sałatka szefa w stylu amerykańskim
- Minitorciki czekoladowo-migdałowe
- Łosoś i jajka pieczone w chlebie
- Grzybki
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Chińskie ciasteczka z wróżbą
- Szarlotka z winogronem
- Polędwiczka w pieprzu z brukselką
- Mrożony jogurt z owocami
- Halloweenowe kiełbaski w cieście francuskim
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Faszerowana kalarepa
- Kajmak na trzy sposoby
- Śląska szpajza cytrynowa
- Wegańskie flaczki z boczniaków
- Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
3139 dni temu
Wszystko dobrze do momentu oleju sezamowego. Polecam pominąć ten krok.
odpowiedz
3158 dni temu
Łosoś ze skórą na głębokim oleju. Dla mnie niezbyt.. Pozdrawiam
odpowiedz
3162 dni temu
Lutek!
odpowiedz