Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z 75 ml sosu sojowego, sherry i chili. Mintaja opłukujemy, osuszamy i kroimy w szerokie paski. Skrapiamy połową marynaty, marynujemy pod przykryciem przez 30 minut.

Paprykę, pieczarki i cebulę oczyszczamy. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w paski, pieczarki w plasterki, cebulę na kawałki o długości 3-4 cm. Kiełki odlewamy z zalewy i osączamy. Ananasa osączamy, zbierając przy tym sok.

Ryż wrzucamy do 450 ml wrzącej, osolonej wody i gotujemy na małym ogniu przez 12-15 minut.

Warzywa smażymy na 2 łyżkach gorącego oleju w woku lub na patelni, obracając, przez 5-7 minut. Dodajemy 100 ml soku z ananasa i resztę marynaty. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 2-3 łyżeczkach soku z ananasa, zagęszczamy nią lekko warzywa, doprawiamy do smaku. Dodajemy kiełki i ananasa i podgrzewamy.

Rybę osączamy, obtaczamy w pozostałej mące ziemniaczanej . Pozostały olej rozgrzewamy na głębokiej patelni do momentu, gdy po włożeniu drewnianej łyżki ukażą się na niej pęcherzyki. Rybę smażymy porcjami przez 4-5 minut na złotobrązowy kolor, osączamy na papierze kuchennym. Rybę serwujemy z warzywami i ryżem, podajemy do tego sos sojowy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (11)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1173 dni temu
    Sara, tak :)

    odpowiedz

  • sara sara
    1174 dni temu
    czy skrobia to może być mąka ziemniaczana?

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1372 dni temu
    Właśnie zjedliśmy :) Potrawa bardzo nam przypadła do gustu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1399 dni temu
    No tak.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1432 dni temu
    Kuchareczko, sherry możesz zastąpić np. octem ryżowym lub sake.

    odpowiedz

  • kuchareczka kuchareczka
    1432 dni temu
    Ktoś pytał czy można pominąć sherry - a można zastąpić je innym alkoholem ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1433 dni temu
    Drogi Gościu, raczej trudno o zamiennik kiełków mung, jeśli nie masz ich akurat pod ręką możesz je pominąć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1433 dni temu
    Można Czymś zastąpić kiełki? Obecnie nie ma ich w lidl :((

    odpowiedz

  • madzik005 madzik005
    1458 dni temu
    Rewelacja, mąż zachwycony. Danie na stałe wpisane do naszego menu ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1479 dni temu
    Oczywiście, sherry można pominąć :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1479 dni temu
    czy sherry można ominąć? chciałabym zaserwować to danie dla dziecka :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram