Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Jeśli masz mrożone filety z mintaja, przed przygotowaniem dania rozmróź je. Ryż włóż do 450 ml wrzącej, osolonej wody i gotuj na małym ogniu przez 12-15 minut.
Przygotowanie
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z 75 ml sosu sojowego, sherry i chili. Mintaja opłukujemy, osuszamy i kroimy w szerokie paski. Skrapiamy połową marynaty, marynujemy pod przykryciem przez 30 minut.
Paprykę, pieczarki i cebulę oczyszczamy. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w paski, pieczarki w plasterki, cebulę na kawałki o długości 3-4 cm. Kiełki odlewamy z zalewy i osączamy. Ananasa osączamy, zbierając przy tym sok.
Warzywa smażymy na 2 łyżkach gorącego oleju w woku lub na patelni, obracając, przez 5-7 minut. Dodajemy 100 ml soku z ananasa i resztę marynaty. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 2-3 łyżeczkach soku z ananasa, zagęszczamy nią lekko warzywa, doprawiamy do smaku. Dodajemy kiełki i ananasa i podgrzewamy.
Rybę osączamy, obtaczamy w pozostałej mące ziemniaczanej. Pozostały olej rozgrzewamy na głębokiej patelni do momentu, gdy po włożeniu drewnianej łyżki ukażą się na niej pęcherzyki. Rybę smażymy porcjami przez 4-5 minut na złotobrązowy kolor, osączamy na papierze kuchennym. Rybę serwujemy z warzywami i ryżem, podajemy do tego sos sojowy.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim
Obiad z rybą w roli głównej – delikatne kawałki filetów z mintaja panierowane i podane z klasycznym sosem tatarskim.
Ryba z salsą brzoskwiniową
Ryba, jakiej nie znasz! Kawałki mintaja w soczystym owocowym sosie – oryginalny pomysł na lekkie i zdrowe danie.
Smażona ryba na purée z groszku
Jak smakuje ryba z dodatkiem zielonego purée? Pysznie! Wypróbuj nasz pomysł na szybki obiad!
Lasagne ze szpinakiem i beszamelem
Spróbuj lasagne w innym wydaniu – z mintajem, szpinakiem i pomidorami koktajlowymi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny makowiec
- Sernik krakowski
- Piernik staropolski
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
3426 dni temu
Sara, tak :)
odpowiedz
3426 dni temu
czy skrobia to może być mąka ziemniaczana?
odpowiedz
3625 dni temu
Właśnie zjedliśmy :) Potrawa bardzo nam przypadła do gustu.
odpowiedz
3651 dni temu
No tak.
odpowiedz
3685 dni temu
Kuchareczko, sherry możesz zastąpić np. octem ryżowym lub sake.
odpowiedz
3685 dni temu
Ktoś pytał czy można pominąć sherry - a można zastąpić je innym alkoholem ?
odpowiedz
3685 dni temu
Drogi Gościu, raczej trudno o zamiennik kiełków mung, jeśli nie masz ich akurat pod ręką możesz je pominąć.
odpowiedz
3685 dni temu
Można Czymś zastąpić kiełki? Obecnie nie ma ich w lidl :((
odpowiedz
3711 dni temu
Rewelacja, mąż zachwycony. Danie na stałe wpisane do naszego menu ;-)
odpowiedz
3732 dni temu
Oczywiście, sherry można pominąć :)
odpowiedz
3732 dni temu
czy sherry można ominąć? chciałabym zaserwować to danie dla dziecka :)
odpowiedz
zobacz wszystkie