Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Jeśli masz mrożone filety z mintaja, przed przygotowaniem dania rozmróź je. Ryż włóż do 450 ml wrzącej, osolonej wody i gotuj na małym ogniu przez 12-15 minut.

Przygotowanie

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z 75 ml sosu sojowego, sherry i chili. Mintaja opłukujemy, osuszamy i kroimy w szerokie paski. Skrapiamy połową marynaty, marynujemy pod przykryciem przez 30 minut.

Paprykę, pieczarki i cebulę oczyszczamy. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w paski, pieczarki w plasterki, cebulę na kawałki o długości 3-4 cm. Kiełki odlewamy z zalewy i osączamy. Ananasa osączamy, zbierając przy tym sok.

Warzywa smażymy na 2 łyżkach gorącego oleju w woku lub na patelni, obracając, przez 5-7 minut. Dodajemy 100 ml soku z ananasa i resztę marynaty. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 2-3 łyżeczkach soku z ananasa, zagęszczamy nią lekko warzywa, doprawiamy do smaku. Dodajemy kiełki i ananasa i podgrzewamy.

Rybę osączamy, obtaczamy w pozostałej mące ziemniaczanej. Pozostały olej rozgrzewamy na głębokiej patelni do momentu, gdy po włożeniu drewnianej łyżki ukażą się na niej pęcherzyki. Rybę smażymy porcjami przez 4-5 minut na złotobrązowy kolor, osączamy na papierze kuchennym. Rybę serwujemy z warzywami i ryżem, podajemy do tego sos sojowy.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3403 dni temu
    Sara, tak :)

    odpowiedz

  • sara sara
    3403 dni temu
    czy skrobia to może być mąka ziemniaczana?

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3602 dni temu
    Właśnie zjedliśmy :) Potrawa bardzo nam przypadła do gustu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3628 dni temu
    No tak.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3662 dni temu
    Kuchareczko, sherry możesz zastąpić np. octem ryżowym lub sake.

    odpowiedz

  • kuchareczka kuchareczka
    3662 dni temu
    Ktoś pytał czy można pominąć sherry - a można zastąpić je innym alkoholem ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3662 dni temu
    Drogi Gościu, raczej trudno o zamiennik kiełków mung, jeśli nie masz ich akurat pod ręką możesz je pominąć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3662 dni temu
    Można Czymś zastąpić kiełki? Obecnie nie ma ich w lidl :((

    odpowiedz

  • madzik005 madzik005
    3688 dni temu
    Rewelacja, mąż zachwycony. Danie na stałe wpisane do naszego menu ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3709 dni temu
    Oczywiście, sherry można pominąć :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3709 dni temu
    czy sherry można ominąć? chciałabym zaserwować to danie dla dziecka :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!