Smażona ryba na purée z groszku

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • papier kuchenny

Krok 1: Gotujemy bulion z groszkiem

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na gorącym maśle do zeszklenia. Dodajemy zielony groszek i listki tymianku, po czym podsmażamy przez 2 minuty. Dolewamy bulion, doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut, w razie potrzeby dolewając więcej bulionu.

Krok 2: Przygotowujemy ciasto piwne

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, 1 łyżeczkę soli i piwo mieszamy na gładką masę.

Krok 3: Podgrzewamy olej

Do rondla wlewamy olej (ok. 4-6 cm) i podgrzewamy do momentu, aż po włożeniu drewnianej łyżki, na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

Krok 4: Smażymy rybę

Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Panierujemy w mące pszennej, otrzepujemy, zanurzamy w cieście piwnym i smażymy porcjami na gorącym oleju przez 4-6 minut (w zależności od grubości kawałków) aż do zarumienienia. Usmażoną rybę osączamy na papierze kuchennym.

Krok 5: Przygotowujemy purée z groszku

Groszek miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę. Podajemy ze smażoną rybą.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym

Spróbuj dorsza z orzeźwiającym aromatem pomarańczy. Podany na podsmażonej kapuście z kremem balsamicznym.

Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:25 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Łupacz z salsą pomidorową

Smaczna ryba podana w towarzystwie warzyw. Wypróbuj przepis na łupacza z salsą pomidorową!

Łupacz z salsą pomidorową

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Ryba z frytkami

Klasyka w Twoim domu! Filety z dorsza w pysznej piwnej panierce oraz chrupiące frytki – palce lizać!

Ryba z frytkami sticker MSC

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:05 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!