Ryba z frytkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

180 g mąki, proszek do pieczenia i pół łyżeczki soli mieszamy. Stopniowo dodajemy tyle piwa, aż powstanie gęste, gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do spęcznienia.

Ziemniaki obieramy i kroimy wzdłuż na 4-8 słupków w zależności od wielkości. Myjemy i dobrze osuszamy. Olej słonecznikowy rozgrzewamy w garnku lub frytkownicy do temperatury 140°C. Porcjami smażymy w nim ziemniaki około 8 minut, aż będą miękkie, lecz nadal jasne. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.

Białko ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do ciasta. Rybę myjemy i osuszamy. Resztę mąki doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w niej dokładnie kawałki ryby. Olej rozgrzewamy mniej więcej do 180°C. Kawałki ryby obtaczamy porcjami w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju w zależności od grubości przez 6-8 minut, aż będą chrupiące i jasne. Osączamy na papierze kuchennym i do momentu podania trzymamy w cieple. Ziemniaki ponownie smażymy na gorącym tłuszczu około 30 sekund, aż będą chrupiące. Osączamy i solimy. Podajemy z rybą.

Wskazówka: Brytyjczycy podają do tego ocet słodowy i purée z groszku. Własnoręczne wykonywanie frytek jest nieco czasochłonne. Do smażonej ryby możemy również podać gotowe frytki przygotowane w piekarniku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    18 dni temu
    Czy da się zastąpić piwo?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    17 dni temu
    Możesz wymienić je na wodę gazowaną :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram