
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
180 g mąki, proszek do pieczenia i pół łyżeczki soli mieszamy. Stopniowo dodajemy tyle piwa, aż powstanie gęste, gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do spęcznienia.
Ziemniaki obieramy i kroimy wzdłuż na 4-8 słupków w zależności od wielkości. Myjemy i dobrze osuszamy. Olej słonecznikowy rozgrzewamy w garnku lub frytkownicy do temperatury 140°C. Porcjami smażymy w nim ziemniaki około 8 minut, aż będą miękkie, lecz nadal jasne. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
Białko ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do ciasta. Rybę myjemy i osuszamy. Resztę mąki doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w niej dokładnie kawałki ryby. Olej rozgrzewamy mniej więcej do 180°C. Kawałki ryby obtaczamy porcjami w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju w zależności od grubości przez 6-8 minut, aż będą chrupiące i jasne. Osączamy na papierze kuchennym i do momentu podania trzymamy w cieple. Ziemniaki ponownie smażymy na gorącym tłuszczu około 30 sekund, aż będą chrupiące. Osączamy i solimy. Podajemy z rybą.
Wskazówka: Brytyjczycy podają do tego ocet słodowy i purée z groszku. Własnoręczne wykonywanie frytek jest nieco czasochłonne. Do smażonej ryby możemy również podać gotowe frytki przygotowane w piekarniku.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Piwne ziemniaczki
Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…

Kurczak w piwnej panierce
Ekspresowy pomysł na kurczaka w niebanalnym wydaniu – chrupiąca piwna panierka skrywająca delikatne, kruche mięso.

Pieczona biała kiełbasa
Biała kiełbasa pieczona w piwie to klasyczny przepis na proste i pełne smaku danie, które sprawdzi się o każdej porze roku. Spróbuj!

Kalafior w cieście piwnym
Ciekawa przekąska, idealna nie tylko do piwa: delikatne różyczki kalafiora ukryte w pikantnej, chrupiącej panierce.

Zobacz przepisy
na lato
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Kotleciki szu szu
- Burek ze szpinakiem
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Risotto z cukinią
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Pulpety w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczone bataty z piekarnika
- Arancini - kulki ryżowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2409 dni temu
Czy da się zastąpić piwo?
odpowiedz
2408 dni temu
Możesz wymienić je na wodę gazowaną :)