
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
180 g mąki, proszek do pieczenia i pół łyżeczki soli mieszamy. Stopniowo dodajemy tyle piwa, aż powstanie gęste, gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do spęcznienia.
Ziemniaki obieramy i kroimy wzdłuż na 4-8 słupków w zależności od wielkości. Myjemy i dobrze osuszamy. Olej słonecznikowy rozgrzewamy w garnku lub frytkownicy do temperatury 140°C. Porcjami smażymy w nim ziemniaki około 8 minut, aż będą miękkie, lecz nadal jasne. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
Białko ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do ciasta. Rybę myjemy i osuszamy. Resztę mąki doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w niej dokładnie kawałki ryby. Olej rozgrzewamy mniej więcej do 180°C. Kawałki ryby obtaczamy porcjami w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju w zależności od grubości przez 6-8 minut, aż będą chrupiące i jasne. Osączamy na papierze kuchennym i do momentu podania trzymamy w cieple. Ziemniaki ponownie smażymy na gorącym tłuszczu około 30 sekund, aż będą chrupiące. Osączamy i solimy. Podajemy z rybą.
Wskazówka: Brytyjczycy podają do tego ocet słodowy i purée z groszku. Własnoręczne wykonywanie frytek jest nieco czasochłonne. Do smażonej ryby możemy również podać gotowe frytki przygotowane w piekarniku.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Piwne ziemniaczki
Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…

Kurczak w piwnej panierce
Ekspresowy pomysł na kurczaka w niebanalnym wydaniu – chrupiąca piwna panierka skrywająca delikatne, kruche mięso.

Pieczona biała kiełbasa
Biała kiełbasa pieczona w piwie to klasyczny przepis na proste i pełne smaku danie, które sprawdzi się o każdej porze roku. Spróbuj!

Kalafior w cieście piwnym
Ciekawa przekąska, idealna nie tylko do piwa: delikatne różyczki kalafiora ukryte w pikantnej, chrupiącej panierce.

Zobacz przepisy
na święta
- Zupa marchewkowa z pomarańczą
- Regionalny mazurek wielkanocny
- Sernik cytrynowy na zimno
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Wielkanocna babka ponczowa
- Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Rolada makowa
- Domowy zakwas na żurek
- Sałatka z selera i jajek z ziołami
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Babka adwokatowa
- Sernik z białą czekoladą i mango
- Pascha wielkanocna
- Mazurek pomarańczowy
- Wegański pasztet z pieczarek
- Babka serowa z pomarańczami
- Sernik czekoladowy
- Wieniec wielkanocny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2265 dni temu
Czy da się zastąpić piwo?
odpowiedz
2264 dni temu
Możesz wymienić je na wodę gazowaną :)