Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
180 g mąki, proszek do pieczenia i pół łyżeczki soli mieszamy. Stopniowo dodajemy tyle piwa, aż powstanie gęste, gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do spęcznienia.
Ziemniaki obieramy i kroimy wzdłuż na 4-8 słupków w zależności od wielkości. Myjemy i dobrze osuszamy. Olej słonecznikowy rozgrzewamy w garnku lub frytkownicy do temperatury 140°C. Porcjami smażymy w nim ziemniaki około 8 minut, aż będą miękkie, lecz nadal jasne. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
Białko ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do ciasta. Rybę myjemy i osuszamy. Resztę mąki doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w niej dokładnie kawałki ryby. Olej rozgrzewamy mniej więcej do 180°C. Kawałki ryby obtaczamy porcjami w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju w zależności od grubości przez 6-8 minut, aż będą chrupiące i jasne. Osączamy na papierze kuchennym i do momentu podania trzymamy w cieple. Ziemniaki ponownie smażymy na gorącym tłuszczu około 30 sekund, aż będą chrupiące. Osączamy i solimy. Podajemy z rybą.
Wskazówka: Brytyjczycy podają do tego ocet słodowy i purée z groszku. Własnoręczne wykonywanie frytek jest nieco czasochłonne. Do smażonej ryby możemy również podać gotowe frytki przygotowane w piekarniku.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Piwne ziemniaczki
Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…
Kurczak w piwnej panierce
Ekspresowy pomysł na kurczaka w niebanalnym wydaniu – chrupiąca piwna panierka skrywająca delikatne, kruche mięso.
Pieczona biała kiełbasa
Biała kiełbasa pieczona w piwie to klasyczny przepis na proste i pełne smaku danie, które sprawdzi się o każdej porze roku. Spróbuj!
Kalafior w cieście piwnym
Ciekawa przekąska, idealna nie tylko do piwa: delikatne różyczki kalafiora ukryte w pikantnej, chrupiącej panierce.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Placek cebulowy
- Leczo
- Konfitowana kaczka
- Fajitas wołowe z warzywami
- Roladki z indyka z nadzieniem serowo-sezamowym
- Dżem z bananów z białą czekoladą
- Konfitura dyniowo-gruszkowa
- Kotlet w piwnej marynacie
- Truskawkowe eklerki
- Frytki warzywne z trzema sosami
- Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
- Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
- Ryba z frytkami
- Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw
- Ziemniaki pieczone w piekarniku
- Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
- Szparagi z szynką parmeńską
- Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango
- Świąteczny karp w ziołowej panierce
- Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
- Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Kruche ciasto ze śliwkami
- Śniadaniowe batoniki czekoladowe
- Domowy izotonik
- Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych
- Tarta z boczkiem, porem i fasolką szparagową
- Orzechowiec
- Szparagi zawijane w szynkę
- Żelki pomarańczowo-marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2187 dni temu
Czy da się zastąpić piwo?
odpowiedz
2186 dni temu
Możesz wymienić je na wodę gazowaną :)