
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- okrągłą formę do babki
- sitko o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
BABKA CYTRYNOWA
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ I SKŁADNIKI
Formę do pieczenia babki dokładnie smarujemy tłuszczem i delikatnie oprószamy mąką. Do miski przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach mąkę, proszek do pieczenia i sól.
KROK 2: UCIERAMY CIASTO
W misie miksera ucieramy cukier z miękkim masłem przez ok. 5 minut, aż stanie się jasne i puszyste. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo sok i skórkę z cytryny, a także kurkumę, ekstrakt waniliowy i skyr. Kiedy składniki dobrze się połączą, na zmianę dodajemy przesiane suche składniki i kefir, miksując aż do całkowitego połączenia składników.
KROK 3: PIECZEMY I STUDZIMY BABKĘ
Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez ok. 60-70 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek ciasta będzie czysta. Następnie babkę wyjmujemy z piekarnika i odkładamy, aby delikatnie przestygła.
KROK 4: DEKORUJEMY BABKĘ
Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy z formy, smarujemy glazurą cytrynową i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy ciasto wystygnie, polewamy je lukrem cytrynowym.
WSKAZÓWKA! Aby babka wyglądała tak jak na zdjęciu, warto ozdobić ją dekoracjami cukrowymi marki Belbake.
GLAZURA CYTRYNOWA
W rondelku umieszczamy sok z cytryny i cukier puder. Całość gotujemy przez ok. 5 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotową glazurę delikatnie studzimy, aby nie była gorąca w momencie użycia.
LUKIER CYTRYNOWY
Cukier puder przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach i dokładnie ucieramy z sokiem z cytryny, aż powstanie gładki lukier bez grudek.
Komentarze (0)