Cytrynowa babka wielkanocna

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • okrągłą formę do babki
  • sitko o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:

BABKA CYTRYNOWA

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ I SKŁADNIKI

Formę do pieczenia babki dokładnie smarujemy tłuszczem i delikatnie oprószamy mąką. Do miski przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach mąkę, proszek do pieczenia i sól.

KROK 2: UCIERAMY CIASTO

W misie miksera ucieramy cukier z miękkim masłem przez ok. 5 minut, aż stanie się jasne i puszyste. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo sok i skórkę z cytryny, a także kurkumę, ekstrakt waniliowy i skyr. Kiedy składniki dobrze się połączą, na zmianę dodajemy przesiane suche składniki i kefir, miksując aż do całkowitego połączenia składników.

KROK 3: PIECZEMY I STUDZIMY BABKĘ

Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez ok. 60-70 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek ciasta będzie czysta. Następnie babkę wyjmujemy z piekarnika i odkładamy, aby delikatnie przestygła.

KROK 4: DEKORUJEMY BABKĘ

Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy z formy, smarujemy glazurą cytrynową i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy ciasto wystygnie, polewamy je lukrem cytrynowym.

WSKAZÓWKA! Aby babka wyglądała tak jak na zdjęciu, warto ozdobić ją dekoracjami cukrowymi marki Belbake.

GLAZURA CYTRYNOWA

W rondelku umieszczamy sok z cytryny i cukier puder. Całość gotujemy przez ok. 5 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotową glazurę delikatnie studzimy, aby nie była gorąca w momencie użycia.

LUKIER CYTRYNOWY

Cukier puder przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach i dokładnie ucieramy z sokiem z cytryny, aż powstanie gładki lukier bez grudek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    143 dni temu
    Ta babka jest przepyszna. Puszysta i wilgotna.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    183 dni temu
    Jaka temperatura pieca?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    182 dni temu
    Temperaturę, do której należy rozgrzać piekarnik, podajemy w sekcji „Przygotuj”. W przypadku tego przepisu jest to 180°C :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!