
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- robot wielofunkcyjny lub mikser
- formę do babki z kominkiem
- tarkę o drobnych oczkach
- sitko o drobnych oczkach
- drewniany patyczek lub wykałaczkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Wszystkie produkty wyjmij z lodówki ok. 1 godziny przed przystąpieniem do przygotowywania babki, by nabrały temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania:
Krok 1: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM I JAJKAMI
Masło przekładamy do naczynia robota i ucieramy z cukrem na średnich obrotach. Gdy się połączą, stopniowo dodajemy jajka (po jednym – czekamy aż każde z nich połączy się z masą), cały czas ucierając. Konsystencja masy na tym etapie może przypominać przez chwilę zwarzone ciasto, ale nie przejmujemy się tym i kontynuujemy ucieranie.
Krok 2: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski, mieszamy, a następnie dodajemy je stopniowo do masła z cukrem i jajkami.
Krok 3: DODAJEMY SOK I SKÓRKĘ Z CYTRYNY
Gdy mokre i suche składniki się połączą, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i otartą z nich skórkę. Wyrabiamy ciasto ok. 3-5 minut.
Krok 4: PIECZEMY BABKĘ
Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem lub olejem i oprószonej mąką. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Pod koniec pieczenia sprawdzamy stopień wypieczenia babki za pomocą drewnianego patyczka, nakłuwając nim ciasto. Jeśli patyczek będzie suchy, babka jest gotowa – wyłączamy piekarnik, wyjmujemy babkę i odstawiamy ją do wystudzenia.
Krok 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY BABKĘ
Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Dekorujemy świeżymi borówkami, listkami świeżej mięty i cytryną pokrojoną w ćwiartki.
Zobacz podobne
przepisy
Baba wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!

Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!

Chlebek bananowy
Chlebek bananowy to klasyka kuchni w stylu amerykańskim. Upiecz go z Pawłem Małeckim. Słodkie ciasto z dodatkiem bananów i bakalii.

Babka mocno cytrynowa
Kiedy zrobisz babkę mocno cytrynową, pamiętaj – jedz ją szybko, zanim inni zrobią to za Ciebie! To połączenie kwaśnego ze słodkim daje efekt, któremu nie sposób się oprzeć.

Komentarze (3)
332 dni temu
Babka po upieczeniu smakuje jakby miała tydzień.. Twarda, zbita.. Dramat
odpowiedz
537 dni temu
Ta babka była nie zjadliwa. W żaden sposób nie przypominała tej z Lidla. Następnym razem zdecydowanie kupię ją w sklepie. Jest dużo lepsza niż ta z tego przepisu. Przynajmniej nie taka kwaśna.
odpowiedz
536 dni temu
Zgadzam się.
zobacz wszystkie