Babka cytrynowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • robot wielofunkcyjny lub mikser
  • formę do babki z kominkiem
  • tarkę o drobnych oczkach
  • sitko o drobnych oczkach
  • drewniany patyczek lub wykałaczkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej:

Wszystkie produkty wyjmij z lodówki ok. 1 godziny przed przystąpieniem do przygotowywania babki, by nabrały temperatury pokojowej.

Sposób przygotowania:

Krok 1: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM I JAJKAMI

Masło przekładamy do naczynia robota i ucieramy z cukrem na średnich obrotach. Gdy się połączą, stopniowo dodajemy jajka (po jednym – czekamy aż każde z nich połączy się z masą), cały czas ucierając. Konsystencja masy na tym etapie może przypominać przez chwilę zwarzone ciasto, ale nie przejmujemy się tym i kontynuujemy ucieranie.

Krok 2: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski, mieszamy, a następnie dodajemy je stopniowo do masła z cukrem i jajkami.

Krok 3: DODAJEMY SOK I SKÓRKĘ Z CYTRYNY

Gdy mokre i suche składniki się połączą, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i otartą z nich skórkę. Wyrabiamy ciasto ok. 3-5 minut.

Krok 4: PIECZEMY BABKĘ

Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem lub olejem i oprószonej mąką. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Pod koniec pieczenia sprawdzamy stopień wypieczenia babki za pomocą drewnianego patyczka, nakłuwając nim ciasto. Jeśli patyczek będzie suchy, babka jest gotowa – wyłączamy piekarnik, wyjmujemy babkę i odstawiamy ją do wystudzenia.

Krok 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY BABKĘ

Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Dekorujemy świeżymi borówkami, listkami świeżej mięty i cytryną pokrojoną w ćwiartki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    146 dni temu
    Polecam ubić masło z cukrem na puch ( tak jak sugeruje przepis) , masło z lodówki zetrzeć na drobnej tarce - szybciej uzyska temp.pokojową. Jajka również muszą być w temp pokojowej. Dodałam mniej cukru tj. filiżankę i było wystarczająco słodkie - jak dla nas nawet za słodkie. Ładnie wyrosło nawet ze zwietrzałym proszkiem do pieczenia. Piekłam w formie ceramicznej, którą wcześniej nagrzałam w piekarniku do 180C - trzeba ją włożyć do zimnego piekarnika,bo inaczej może popękać. Ceramika wolniej się nagrzewa,być może to było przyczyną zakalca. Ciasto było delikatne, puszyste i do ostatniego kawałka wilgotne. Polecam ten przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    165 dni temu
    U mnie również zakalec. Aczkolwiek smaczna ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    166 dni temu
    zakalec, wyglądała pięknie a nie wyrosła. Szkoda czasu i produktów

    odpowiedz

  • Anna Anna
    558 dni temu
    Babka po upieczeniu smakuje jakby miała tydzień.. Twarda, zbita.. Dramat

    odpowiedz

  • Augustina Augustina
    762 dni temu
    Ta babka była nie zjadliwa. W żaden sposób nie przypominała tej z Lidla. Następnym razem zdecydowanie kupię ją w sklepie. Jest dużo lepsza niż ta z tego przepisu. Przynajmniej nie taka kwaśna.

    odpowiedz

  • Martina Martina
    762 dni temu
    Zgadzam się.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!