
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- robot wielofunkcyjny lub mikser
- formę do babki z kominkiem
- tarkę o drobnych oczkach
- sitko o drobnych oczkach
- drewniany patyczek lub wykałaczkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Wszystkie produkty wyjmij z lodówki ok. 1 godziny przed przystąpieniem do przygotowywania babki, by nabrały temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania:
Krok 1: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM I JAJKAMI
Masło przekładamy do naczynia robota i ucieramy z cukrem na średnich obrotach. Gdy się połączą, stopniowo dodajemy jajka (po jednym – czekamy aż każde z nich połączy się z masą), cały czas ucierając. Konsystencja masy na tym etapie może przypominać przez chwilę zwarzone ciasto, ale nie przejmujemy się tym i kontynuujemy ucieranie.
Krok 2: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski, mieszamy, a następnie dodajemy je stopniowo do masła z cukrem i jajkami.
Krok 3: DODAJEMY SOK I SKÓRKĘ Z CYTRYNY
Gdy mokre i suche składniki się połączą, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i otartą z nich skórkę. Wyrabiamy ciasto ok. 3-5 minut.
Krok 4: PIECZEMY BABKĘ
Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem lub olejem i oprószonej mąką. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Pod koniec pieczenia sprawdzamy stopień wypieczenia babki za pomocą drewnianego patyczka, nakłuwając nim ciasto. Jeśli patyczek będzie suchy, babka jest gotowa – wyłączamy piekarnik, wyjmujemy babkę i odstawiamy ją do wystudzenia.
Krok 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY BABKĘ
Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Dekorujemy świeżymi borówkami, listkami świeżej mięty i cytryną pokrojoną w ćwiartki.
Zobacz podobne
przepisy
Baba wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!

Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!

Chlebek bananowy
Chlebek bananowy to klasyka kuchni w stylu amerykańskim. Upiecz go z Pawłem Małeckim. Słodkie ciasto z dodatkiem bananów i bakalii.

Babka mocno cytrynowa
Kiedy zrobisz babkę mocno cytrynową, pamiętaj – jedz ją szybko, zanim inni zrobią to za Ciebie! To połączenie kwaśnego ze słodkim daje efekt, któremu nie sposób się oprzeć.

Komentarze (6)
146 dni temu
Polecam ubić masło z cukrem na puch ( tak jak sugeruje przepis) , masło z lodówki zetrzeć na drobnej tarce - szybciej uzyska temp.pokojową. Jajka również muszą być w temp pokojowej. Dodałam mniej cukru tj. filiżankę i było wystarczająco słodkie - jak dla nas nawet za słodkie. Ładnie wyrosło nawet ze zwietrzałym proszkiem do pieczenia. Piekłam w formie ceramicznej, którą wcześniej nagrzałam w piekarniku do 180C - trzeba ją włożyć do zimnego piekarnika,bo inaczej może popękać. Ceramika wolniej się nagrzewa,być może to było przyczyną zakalca. Ciasto było delikatne, puszyste i do ostatniego kawałka wilgotne. Polecam ten przepis.
odpowiedz
165 dni temu
U mnie również zakalec. Aczkolwiek smaczna ;)
odpowiedz
166 dni temu
zakalec, wyglądała pięknie a nie wyrosła. Szkoda czasu i produktów
odpowiedz
558 dni temu
Babka po upieczeniu smakuje jakby miała tydzień.. Twarda, zbita.. Dramat
odpowiedz
762 dni temu
Ta babka była nie zjadliwa. W żaden sposób nie przypominała tej z Lidla. Następnym razem zdecydowanie kupię ją w sklepie. Jest dużo lepsza niż ta z tego przepisu. Przynajmniej nie taka kwaśna.
odpowiedz
762 dni temu
Zgadzam się.
zobacz wszystkie