zobacz film Chlebek bananowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę keksówkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C

Krok 1: Rozgniatamy banany

Banany obieramy i tniemy na mniejsze części (ważne, by banany były dojrzałe). Widelcem rozgniatamy owoce na miazgę. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, dosypując stopniowo cukier. Gdy są już ubite, dodajemy żółtka. Bakalie siekamy na mniejsze kawałki.

Krok 2: Łączymy wszystkie składniki

Do miski z bananami dodajemy cukier waniliowy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Dolewamy jajka z cukrem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie, mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez 50-55 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Gość Gość
    822 dni temu
    Jakie wymiary keksówki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    820 dni temu
    Keksówka, z której korzystał Paweł ma wymiary 30x7,5 cm.
  • Kat Kat
    1521 dni temu
    Ile chlebek ma kalorii?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1520 dni temu
    Kat, w tej chwili nie podajemy kaloryczności naszych potraw, ale dziękujemy za sugestię-być może rozważymy ją przy wprowadzaniu kolejnych funkcjonalności portalu.
  • Gość Gość
    1504 dni temu
    Wg moich obliczeń cały chlebek to ok. 3100 kcal
  • Asia Asia
    1723 dni temu
    Czy temperatura to termoobieg?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1723 dni temu
    Temperatura bez termoobiegu :)
  • Gość Gość
    2062 dni temu
    Czym mogę zastąpić olej kokosowy ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2062 dni temu
    Możesz użyć innego oleju roślinnego, np. rzepakowego.
  • Gość Gość
    1940 dni temu
    masłem
  • Marta Marta
    2631 dni temu
    Chlebem upiekłam bez dodatku cukru. Wyszedł znakomicie i z poczuciem, że prawdziwie w wersji fit. Podaję go z masłem orzechowym w 100% naturalnym i bananem.

    odpowiedz

  • Makowiec Makowiec
    2714 dni temu
    Czy można pokonać cukier? Czy zamiast maki pszennej, można użyć mąki kokosowej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2714 dni temu
    Cukier możesz zastąpić ksylitolem. Możesz również wypróbować mąkę kokosową. Koniecznie daj znać, jak poszło!
  • Gość Gość
    2726 dni temu
    Czy można użyć coś zamiast oleju kokosowego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2725 dni temu
    Dodaj zwykły olej. Ten przepis krąży od 15 lat w sieci jako ciasto bananowe Magdaleny Basset. Link: http://puszka.pl/przepis/1893-ciasto_bananowe_magdaleny_bassett.html
  • Gość Gość
    2725 dni temu
    Mozna uzyc roztopione maslo.Zawsze pieklam z maslem i jest b.dobry.Nie dodawalam tez sody,tylko proszek do pieczenia.
  • Gość Gość
    2724 dni temu
    Ja daję roztopione masło
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2724 dni temu
    Oleju bądź roztopionego masła :)

zobacz wszystkie


Chlebek bananowy – klasyk kuchni amerykańskiej

Jeśli wydawało Ci się, że amerykańskie wypieki kręcą się tylko wokół sernika i brownie, z pewnością zdziwi Cię pochodzenie chlebka bananowego. To również amerykański wypiek, choć nikt nie ma pewności, jaka jest jego geneza. Niektórzy twierdzą, że chlebek bananowy powstał jako produkt promocyjny dla proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Według innych, bananowy chlebek to typowy wypiek ery Wielkiego Kryzysu. Gdy gospodynie domowe nie chciały marnować bananów, które nie były tanim produktem, tworzyły z nich chlebek bananowy z olejem, jajkami i oczywiście mąką. Jak jest w rzeczywistości? Tego nie wie nikt. Wiemy jednak na pewno, że chlebek bananowy jest w Stanach na tyle popularny, iż zyskał swoje własne święto. Narodowy Dzień Chleba Bananowego obchodzi się 23 lutego. To obowiązkowy czas na pieczenie chlebków. My wychodzimy jednak z założenia, że każdy dzień jest na to dobry. Tym bardziej, jeśli w spiżarni masz kilka ciemniejących bananów, na które nikt nie ma już ochoty. Warto przerobić je na pyszny wypiek, którym będzie zajadać się cała rodzina.

Jak zrobić chleb bananowy? Pomysłów jest wiele, baza – jedna. Banany!

Jak zrobić chleb bananowy? To jeden z prostszych wypieków, jaki możesz przygotować dla swojej rodziny. Rzeczywiście idealnie zastąpi chleb – jednak najlepiej smakuje ze słodkimi dodatkami, takimi jak marmolada, dżem czy masło orzechowe. Śmiałkowie pewnie zajadają go z serem i szynką, jednak to połączenie przypomina kultową już bułkę z bananem. Można, ale po co? Chleb bananowy przygotowuje się na wiele sposobów. Niektórzy używają do niego masła, inni oleju. Jedni korzystają wyłącznie z bananów (zwykle są to weganie), inni dodają jeszcze jajka, które gwarantują, że chlebek wychodzi wyrośnięty i bardzo puszysty. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić chleb bananowy, prawdopodobnie po głowie chodzą Ci również dodatki, które możesz wrzucić do ciasta. Tu ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia oraz smak. Najczęściej chlebek piecze się z dodatkiem wanilii, gdyż doskonale pasuje ona do banana. Podobnie zresztą jak kakao lub kawałki czekolady. Jednak to nie wszystko. Jak zrobić chlebek bananowy, który będzie jeszcze bardziej treściwy? Wystarczy dołożyć do niego…masło orzechowe. To połączenie jest boskie! Podobnie jak chlebek z orzechami lub bakaliami, sezamem czy nasionami chia.

Podstawą oczywiście są jednak banany. I to właśnie one muszą tu grać główną rolę. Chlebek, który przygotowuje Paweł Małecki, zawiera aż trzy banany, by zarówno smak, jak i konsystencja ciasta, były idealne. Dzięki temu chlebek jest słodki, ale też zwarty, dobrze wyrośnięty. Banan to przecież idealny zastępnik jajek w wypiekach wegańskich. Jeśli masz w domu ciemniejące banany, zrobisz z nich przepyszny chlebek, jednocześnie pozbywając się owoców, które wyglądają już niezbyt „wyjściowo”.

Oprócz bananów i dodatków, takich jak bakalie, cukier wanilinowy czy masło orzechowe, potrzebujesz jeszcze tłuszczu – najczęściej jest to olej, jednak możesz skorzystać również z rozpuszczonego masła – oraz mąki i proszku do pieczenia. Dzięki niemu chlebek jest naprawdę pulchny i pięknie wyrośnięty. Jeśli masz już wszystkie składniki, czas zabrać się za pieczenie. Z naszym przepisem poradzisz sobie bez problemu.

Niezawodny przepis na chlebek bananowy od Pawła Małeckiego

Przepis na chlebek bananowy nie należy do najbardziej skomplikowanych. Możesz z powodzeniem zaliczyć ten wypiek do najłatwiejszych w swojej karierze. Wystarczy tylko połączyć składniki i wlać ciasto do keksówki. Resztą zajmie się już piekarnik. Ale zanim zaczniesz zajadać się doskonałym banana bread, przepis poprowadzi Cię przez wszystkie składniki, które muszą się w nim znaleźć. Taki sprawdzony przepis na chlebek bananowy będzie idealną bazą do dalszych eksperymentów bądź bezpieczną cukierniczą przystanią, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

Jak zrobić chlebek bananowy? Przepis Pawła z pewnością Ci się spodoba. Jest prosty, a ciasto zrobisz w zaledwie półtorej godziny – z czego prawie godzina to czas pieczenia. Podczas przygotowania ciasta najważniejsze są banany. Powinny być dojrzałe, słodkie i łatwe do zgniecenia. Dzięki temu nie musisz korzystać z żadnych dodatkowych akcesoriów – przyda Ci się jedynie widelec i łyżka do mieszania ciasta, a także trzepaczka. Dlaczego? Bo w przepisie Pawła białka oddzielasz od żółtek, by ubić z nich sztywną pianę. Sprawia ona, że ciasto jest jeszcze pulchniejsze i pięknie wyrośnięte. Białka ubijaj trzepaczką lub mikserem, w zależności od tego, czy zależy Ci na czasie. Gdy zobaczysz, że są już ubite, zacznij stopniowo dosypywać cukier – ciągle ubijając. Następnie dodaj żółtka. Tak przygotowaną masę pozostaw i skup się na bakaliach. Należy posiekać je na mniejsze kawałki, zwłaszcza jeśli są tam duże orzechy. Eksperymentuj z dodatkami i sprawdzaj, co będzie smakowało Ci najbardziej – większa ilość orzechów, czy raczej rodzynek?

Do miski z rozgniecionymi bananami wlej olej, wsyp cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii – w zależności, co wolisz lub co masz w domu. Następnie przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj wszystko i wlej masę jajeczną z cukrem. Mieszaj dokładnie, by mieć pewność, że wszystkie składniki się połączyły, a w cieście nie ma żadnych grudek z mąki. Banany nie muszą być dokładnie rozgniecione – jeśli w cieście znajdzie się większy kawałek, będzie to z pewnością smaczna niespodzianka dla znalazcy. Do ciasta dodaj bakalie i wymieszaj raz jeszcze – bardziej niedbale. Gotową masę przelej do foremki, którą wcześniej należy posmarować masłem. Możesz oprószyć ją mąką lub kaszą manną.

Przepis na chleb bananowy już znasz. Teraz czas zabrać się za pieczenie. Foremkę ustaw w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni. Piecz całość przez 50-55 minut lub do suchego patyczka. Gdy tylko wystygnie, możesz zajadać pyszny chlebek bananowy. Prosty przepis zaś zapisz na przyszłość, by wiedzieć, jak wykorzystać czerniejące już banany. Oczywiście gotowy chlebek to nie wszystko. Teraz czas wyciągnąć wszystkie dżemy ze spiżarni i sprawdzić, który będzie smakować z tym wypiekiem najlepiej. Smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!