Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę keksówkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C
Krok 1: Rozgniatamy banany
Banany obieramy i tniemy na mniejsze części (ważne, by banany były dojrzałe). Widelcem rozgniatamy owoce na miazgę. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, dosypując stopniowo cukier. Gdy są już ubite, dodajemy żółtka. Bakalie siekamy na mniejsze kawałki.
Krok 2: Łączymy wszystkie składniki
Do miski z bananami dodajemy cukier waniliowy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Dolewamy jajka z cukrem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie, mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez 50-55 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Łosoś i jajka pieczone w chlebie
To danie robi wrażenie! Chlebowa zapiekanka z jajkami i delikatną rybą zachwyci smakiem każdego, kto jej spróbuje. Pycha!
Chleb orkiszowy faszerowany pastą ziemniaczaną z ricottą
Oryginalny pomysł połączenia pysznego chleba orkiszowego z aromatycznym farszem ziemniaczanym z dodatkiem sera ricotta.
Chleb z orzechów laskowych
Pyszny chlebek z mąki pszennej, gryczanej, ziemniaczanej z dodatkiem orzechów laskowych. Wypróbuj!
Chleb cebulowy z kremem kminkowym
Stwórz domową piekarnię i sięgnij po niezawodny przepis na chleb cebulowy z kminkiem.
Chlebek bananowy – klasyk kuchni amerykańskiej
Jeśli wydawało Ci się, że amerykańskie wypieki kręcą się tylko wokół sernika i brownie, z pewnością zdziwi Cię pochodzenie chlebka bananowego. To również amerykański wypiek, choć nikt nie ma pewności, jaka jest jego geneza. Niektórzy twierdzą, że chlebek bananowy powstał jako produkt promocyjny dla proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Według innych, bananowy chlebek to typowy wypiek ery Wielkiego Kryzysu. Gdy gospodynie domowe nie chciały marnować bananów, które nie były tanim produktem, tworzyły z nich chlebek bananowy z olejem, jajkami i oczywiście mąką. Jak jest w rzeczywistości? Tego nie wie nikt. Wiemy jednak na pewno, że chlebek bananowy jest w Stanach na tyle popularny, iż zyskał swoje własne święto. Narodowy Dzień Chleba Bananowego obchodzi się 23 lutego. To obowiązkowy czas na pieczenie chlebków. My wychodzimy jednak z założenia, że każdy dzień jest na to dobry. Tym bardziej, jeśli w spiżarni masz kilka ciemniejących bananów, na które nikt nie ma już ochoty. Warto przerobić je na pyszny wypiek, którym będzie zajadać się cała rodzina.
Jak zrobić chleb bananowy? Pomysłów jest wiele, baza – jedna. Banany!
Jak zrobić chleb bananowy? To jeden z prostszych wypieków, jaki możesz przygotować dla swojej rodziny. Rzeczywiście idealnie zastąpi chleb – jednak najlepiej smakuje ze słodkimi dodatkami, takimi jak marmolada, dżem czy masło orzechowe. Śmiałkowie pewnie zajadają go z serem i szynką, jednak to połączenie przypomina kultową już bułkę z bananem. Można, ale po co? Chleb bananowy przygotowuje się na wiele sposobów. Niektórzy używają do niego masła, inni oleju. Jedni korzystają wyłącznie z bananów (zwykle są to weganie), inni dodają jeszcze jajka, które gwarantują, że chlebek wychodzi wyrośnięty i bardzo puszysty. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić chleb bananowy, prawdopodobnie po głowie chodzą Ci również dodatki, które możesz wrzucić do ciasta. Tu ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia oraz smak. Najczęściej chlebek piecze się z dodatkiem wanilii, gdyż doskonale pasuje ona do banana. Podobnie zresztą jak kakao lub kawałki czekolady. Jednak to nie wszystko. Jak zrobić chlebek bananowy, który będzie jeszcze bardziej treściwy? Wystarczy dołożyć do niego…masło orzechowe. To połączenie jest boskie! Podobnie jak chlebek z orzechami lub bakaliami, sezamem czy nasionami chia.
Podstawą oczywiście są jednak banany. I to właśnie one muszą tu grać główną rolę. Chlebek, który przygotowuje Paweł Małecki, zawiera aż trzy banany, by zarówno smak, jak i konsystencja ciasta, były idealne. Dzięki temu chlebek jest słodki, ale też zwarty, dobrze wyrośnięty. Banan to przecież idealny zastępnik jajek w wypiekach wegańskich. Jeśli masz w domu ciemniejące banany, zrobisz z nich przepyszny chlebek, jednocześnie pozbywając się owoców, które wyglądają już niezbyt „wyjściowo”.
Oprócz bananów i dodatków, takich jak bakalie, cukier wanilinowy czy masło orzechowe, potrzebujesz jeszcze tłuszczu – najczęściej jest to olej, jednak możesz skorzystać również z rozpuszczonego masła – oraz mąki i proszku do pieczenia. Dzięki niemu chlebek jest naprawdę pulchny i pięknie wyrośnięty. Jeśli masz już wszystkie składniki, czas zabrać się za pieczenie. Z naszym przepisem poradzisz sobie bez problemu.
Niezawodny przepis na chlebek bananowy od Pawła Małeckiego
Przepis na chlebek bananowy nie należy do najbardziej skomplikowanych. Możesz z powodzeniem zaliczyć ten wypiek do najłatwiejszych w swojej karierze. Wystarczy tylko połączyć składniki i wlać ciasto do keksówki. Resztą zajmie się już piekarnik. Ale zanim zaczniesz zajadać się doskonałym banana bread, przepis poprowadzi Cię przez wszystkie składniki, które muszą się w nim znaleźć. Taki sprawdzony przepis na chlebek bananowy będzie idealną bazą do dalszych eksperymentów bądź bezpieczną cukierniczą przystanią, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
Jak zrobić chlebek bananowy? Przepis Pawła z pewnością Ci się spodoba. Jest prosty, a ciasto zrobisz w zaledwie półtorej godziny – z czego prawie godzina to czas pieczenia. Podczas przygotowania ciasta najważniejsze są banany. Powinny być dojrzałe, słodkie i łatwe do zgniecenia. Dzięki temu nie musisz korzystać z żadnych dodatkowych akcesoriów – przyda Ci się jedynie widelec i łyżka do mieszania ciasta, a także trzepaczka. Dlaczego? Bo w przepisie Pawła białka oddzielasz od żółtek, by ubić z nich sztywną pianę. Sprawia ona, że ciasto jest jeszcze pulchniejsze i pięknie wyrośnięte. Białka ubijaj trzepaczką lub mikserem, w zależności od tego, czy zależy Ci na czasie. Gdy zobaczysz, że są już ubite, zacznij stopniowo dosypywać cukier – ciągle ubijając. Następnie dodaj żółtka. Tak przygotowaną masę pozostaw i skup się na bakaliach. Należy posiekać je na mniejsze kawałki, zwłaszcza jeśli są tam duże orzechy. Eksperymentuj z dodatkami i sprawdzaj, co będzie smakowało Ci najbardziej – większa ilość orzechów, czy raczej rodzynek?
Do miski z rozgniecionymi bananami wlej olej, wsyp cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii – w zależności, co wolisz lub co masz w domu. Następnie przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj wszystko i wlej masę jajeczną z cukrem. Mieszaj dokładnie, by mieć pewność, że wszystkie składniki się połączyły, a w cieście nie ma żadnych grudek z mąki. Banany nie muszą być dokładnie rozgniecione – jeśli w cieście znajdzie się większy kawałek, będzie to z pewnością smaczna niespodzianka dla znalazcy. Do ciasta dodaj bakalie i wymieszaj raz jeszcze – bardziej niedbale. Gotową masę przelej do foremki, którą wcześniej należy posmarować masłem. Możesz oprószyć ją mąką lub kaszą manną.
Przepis na chleb bananowy już znasz. Teraz czas zabrać się za pieczenie. Foremkę ustaw w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni. Piecz całość przez 50-55 minut lub do suchego patyczka. Gdy tylko wystygnie, możesz zajadać pyszny chlebek bananowy. Prosty przepis zaś zapisz na przyszłość, by wiedzieć, jak wykorzystać czerniejące już banany. Oczywiście gotowy chlebek to nie wszystko. Teraz czas wyciągnąć wszystkie dżemy ze spiżarni i sprawdzić, który będzie smakować z tym wypiekiem najlepiej. Smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak w prostym sosie barbecue
- Puszyste ciasto z borówkami
- Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
- Baklawa grecka
- Pieczone skrzydełka w pikantnym sosie klonowym
- Brownie czekoladowe z syropem klonowym oraz masłem orzechowym
- Truskawkowe eklerki
- Keks królewski
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Orzechowiec
- Ciasteczka z białą czekoladą
- Empanada galicyjska
- Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
- Wegański koktajl o smaku chlebka bananowego
- Chlebek z awokado
- Sałatka z ogórków z kurczakiem
- Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami
- Biszkopt z białek
- Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
- Gofry z owocami i cukrem pudrem
- Karmelowy sernik z rosą
- Imam bayildi – nadziewane bakłażany
- Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado
- Babka na parze
- Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
- Cookie box: ciasteczka maślane z orzechami
- Korzenno-dyniowe ciasto pumpkin spice
- Rolada czekoladowa à la kłoda
- Nugat z migdałami i pistacjami torrone
- Ciasto wiewiórka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (22)
69 dni temu
Ale to nie jest chlebek bananowy, to jest ciasto bananowe . Wczoraj piekłam i to może wygląda jak chlebek ale to jest ciasto bananowe a nie chlebek. Czemu taka zmyłka ???
odpowiedz
69 dni temu
Chlebek bananowy to klasyczna nazwa tego ciasta bananowego pieczonego w keksówce. Zresztą wspominamy o tym, że jest to słodkie ciasto w opisie tego przepisu. Mamy nadzieję, że mimo tego niewielkiego nieporozumienia chlebek bananowy Ci smakował :)
65 dni temu
Tak, dobre to ciasto bananowe :) Pomimo tego, że to nie chlebek bananowy, nie wiem, może ma to tak smakować ale dla mnie to jak ciasto bananowe :)
971 dni temu
Jakie wymiary keksówki?
odpowiedz
969 dni temu
Keksówka, z której korzystał Paweł ma wymiary 30x7,5 cm.
1670 dni temu
Ile chlebek ma kalorii?
odpowiedz
1669 dni temu
Kat, w tej chwili nie podajemy kaloryczności naszych potraw, ale dziękujemy za sugestię-być może rozważymy ją przy wprowadzaniu kolejnych funkcjonalności portalu.
1653 dni temu
Wg moich obliczeń cały chlebek to ok. 3100 kcal
1872 dni temu
Czy temperatura to termoobieg?
odpowiedz
1872 dni temu
Temperatura bez termoobiegu :)
2211 dni temu
Czym mogę zastąpić olej kokosowy ?
odpowiedz
2211 dni temu
Możesz użyć innego oleju roślinnego, np. rzepakowego.
2089 dni temu
masłem
2780 dni temu
Chlebem upiekłam bez dodatku cukru. Wyszedł znakomicie i z poczuciem, że prawdziwie w wersji fit. Podaję go z masłem orzechowym w 100% naturalnym i bananem.
odpowiedz
79 dni temu
Rozumiem, że macie bardzo rygorystyczne podejście do niektórych składników, ale w takim razie może też zrezygnujecie z bananów, bo one również zawierają cukier xD
2863 dni temu
Czy można pokonać cukier? Czy zamiast maki pszennej, można użyć mąki kokosowej?
odpowiedz
2863 dni temu
Cukier możesz zastąpić ksylitolem. Możesz również wypróbować mąkę kokosową. Koniecznie daj znać, jak poszło!
2875 dni temu
Czy można użyć coś zamiast oleju kokosowego?
odpowiedz
2874 dni temu
Dodaj zwykły olej. Ten przepis krąży od 15 lat w sieci jako ciasto bananowe Magdaleny Basset. Link: http://puszka.pl/przepis/1893-ciasto_bananowe_magdaleny_bassett.html
2874 dni temu
Mozna uzyc roztopione maslo.Zawsze pieklam z maslem i jest b.dobry.Nie dodawalam tez sody,tylko proszek do pieczenia.
2873 dni temu
Ja daję roztopione masło
2873 dni temu
Oleju bądź roztopionego masła :)
zobacz wszystkie