zobacz film Chlebek bananowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę keksówkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C

Krok 1: Rozgniatamy banany

Banany obieramy i tniemy na mniejsze części (ważne, by banany były dojrzałe). Widelcem rozgniatamy owoce na miazgę. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, dosypując stopniowo cukier. Gdy są już ubite, dodajemy żółtka. Bakalie siekamy na mniejsze kawałki.

Krok 2: Łączymy wszystkie składniki

Do miski z bananami dodajemy cukier waniliowy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Dolewamy jajka z cukrem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie, mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez 50-55 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Gość Gość
    98 dni temu
    Jakie wymiary keksówki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    96 dni temu
    Keksówka, z której korzystał Paweł ma wymiary 30x7,5 cm.
  • Kat Kat
    798 dni temu
    Ile chlebek ma kalorii?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    796 dni temu
    Kat, w tej chwili nie podajemy kaloryczności naszych potraw, ale dziękujemy za sugestię-być może rozważymy ją przy wprowadzaniu kolejnych funkcjonalności portalu.
  • Gość Gość
    780 dni temu
    Wg moich obliczeń cały chlebek to ok. 3100 kcal
  • Asia Asia
    1000 dni temu
    Czy temperatura to termoobieg?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    999 dni temu
    Temperatura bez termoobiegu :)
  • Gość Gość
    1338 dni temu
    Czym mogę zastąpić olej kokosowy ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1338 dni temu
    Możesz użyć innego oleju roślinnego, np. rzepakowego.
  • Gość Gość
    1217 dni temu
    masłem
  • Marta Marta
    1907 dni temu
    Chlebem upiekłam bez dodatku cukru. Wyszedł znakomicie i z poczuciem, że prawdziwie w wersji fit. Podaję go z masłem orzechowym w 100% naturalnym i bananem.

    odpowiedz

  • Makowiec Makowiec
    1990 dni temu
    Czy można pokonać cukier? Czy zamiast maki pszennej, można użyć mąki kokosowej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1990 dni temu
    Cukier możesz zastąpić ksylitolem. Możesz również wypróbować mąkę kokosową. Koniecznie daj znać, jak poszło!
  • Gość Gość
    2003 dni temu
    Czy można użyć coś zamiast oleju kokosowego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2002 dni temu
    Dodaj zwykły olej. Ten przepis krąży od 15 lat w sieci jako ciasto bananowe Magdaleny Basset. Link: http://puszka.pl/przepis/1893-ciasto_bananowe_magdaleny_bassett.html
  • Gość Gość
    2001 dni temu
    Mozna uzyc roztopione maslo.Zawsze pieklam z maslem i jest b.dobry.Nie dodawalam tez sody,tylko proszek do pieczenia.
  • Gość Gość
    2001 dni temu
    Ja daję roztopione masło
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2000 dni temu
    Oleju bądź roztopionego masła :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!