Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- keksówkę o długości 30 cm
- piekarnik rozgrzany do 220°C
Krok 1: Przygotowujemy rozczyn
Wszystkie rodzaje mąki mieszamy w misce, robiąc na środku wgłębienie. Kruszymy drożdże i wrzucamy do wgłębienia, dodajemy cukier i mieszamy ze 100 ml letniej wody i odrobiną mąki na gęstą papkę. Posypujemy lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut do wyrośnięcia (zobacz, jak prawidłowo przygotować rozczyn)
Krok 2: Zagniatamy ciasto
Dodajemy sól, twaróg i 350-400 ml letniej wody. Wszystko zagniatamy przez 2-3 minuty na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Dodajemy orzechy laskowe i zagniatamy, ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki, wygładzamy. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Krok 3: Pieczemy chlebek
Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez ok. 15 minut. Temperaturę zmniejszamy do 200°C i pieczemy przez kolejne 30-35 minut, aż będzie chrupiący. Lekko studzimy, wykładamy z formy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia na kratce.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
Szybkie w wykonaniu danie na każdą okazję – łatwy makaron z porem i pesto z orzechów włoskich!
Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
Pyszne ciasto drożdżowe zwinięte w charakterystyczne ślimaki, wypełnione masą marcepanową. Musisz je skosztować!
Chleb orkiszowy faszerowany pastą ziemniaczaną z ricottą
Oryginalny pomysł połączenia pysznego chleba orkiszowego z aromatycznym farszem ziemniaczanym z dodatkiem sera ricotta.
Łosoś i jajka pieczone w chlebie
To danie robi wrażenie! Chlebowa zapiekanka z jajkami i delikatną rybą zachwyci smakiem każdego, kto jej spróbuje. Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
- Pikantny kebab z sosem jogurtowym
- Przepis na brownie z orzechami
- Pstrąg łososiowy z orzechową fasolką
- Dacquoise orzechowo-truskawkowy
- Florentynki migdałowe
- Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
- Chleb z suszonymi wiśniami
- Pierogi leniwe z orzechową okrasą
- Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
- Wegańskie pralinki orzechowe z czekoladą
- Chlebek bezglutenowy, ryżowy
- Śniadaniowy chlebek marchewkowy
- Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana
- Chlebek z awokado
- Zupa z topinamburu z sałatką
- Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
- Potrawka z kurczaka
- Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
- Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
- Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
- Szwarcwaldzki shake mleczny z wiśniami
- PASTA Z GRILLOWANEJ CUKINII
- Kurczak po toskańsku
- Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną
- Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
- Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Kanapki śniadaniowe
- Chleb z orzechów laskowych
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1923 dni temu
Czy orzechy pokruszyć czy dodawać w całości?
odpowiedz
1922 dni temu
Agato, dodajemy w całości :)
2471 dni temu
Ile soli trzeba dodać do ciasta ?
odpowiedz
2467 dni temu
Dosłownie szczyptę :)
2875 dni temu
To raczej powinno sie nazywac chlebek z orzechami, a nie z orzechów. Glowne skladniki to rozne maki, a nie orzechy....
odpowiedz