
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- keksówkę o długości 30 cm
- piekarnik rozgrzany do 220°C
Krok 1: Przygotowujemy rozczyn
Wszystkie rodzaje mąki mieszamy w misce, robiąc na środku wgłębienie. Kruszymy drożdże i wrzucamy do wgłębienia, dodajemy cukier i mieszamy ze 100 ml letniej wody i odrobiną mąki na gęstą papkę. Posypujemy lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut do wyrośnięcia (zobacz, jak prawidłowo przygotować rozczyn)
Krok 2: Zagniatamy ciasto
Dodajemy sól, twaróg i 350-400 ml letniej wody. Wszystko zagniatamy przez 2-3 minuty na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Dodajemy orzechy laskowe i zagniatamy, ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki, wygładzamy. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Krok 3: Pieczemy chlebek
Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez ok. 15 minut. Temperaturę zmniejszamy do 200°C i pieczemy przez kolejne 30-35 minut, aż będzie chrupiący. Lekko studzimy, wykładamy z formy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia na kratce.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
Szybkie w wykonaniu danie na każdą okazję – łatwy makaron z porem i pesto z orzechów włoskich!

Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
Pyszne ciasto drożdżowe zwinięte w charakterystyczne ślimaki, wypełnione masą marcepanową. Musisz je skosztować!

Chleb orkiszowy faszerowany pastą ziemniaczaną z ricottą
Oryginalny pomysł połączenia pysznego chleba orkiszowego z aromatycznym farszem ziemniaczanym z dodatkiem sera ricotta.

Łosoś i jajka pieczone w chlebie
To danie robi wrażenie! Chlebowa zapiekanka z jajkami i delikatną rybą zachwyci smakiem każdego, kto jej spróbuje. Pycha!

Zobacz przepisy
na lato
- Musaka grecka
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Risotto z cukinią
- Pulpety w sosie własnym
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Zapiekanka ziemniaczana
- Spaghetti bolognese
- Ciasto skubaniec z agrestem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Chlebek bananowy
- Kartacze z mięsem
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
2193 dni temu
Czy orzechy pokruszyć czy dodawać w całości?
odpowiedz
2192 dni temu
Agato, dodajemy w całości :)
2741 dni temu
Ile soli trzeba dodać do ciasta ?
odpowiedz
2737 dni temu
Dosłownie szczyptę :)
3145 dni temu
To raczej powinno sie nazywac chlebek z orzechami, a nie z orzechów. Glowne skladniki to rozne maki, a nie orzechy....
odpowiedz