• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • keksówkę o długości 30 cm
  • piekarnik rozgrzany do 220°C

Krok 1: Przygotowujemy rozczyn

Wszystkie rodzaje mąki mieszamy w misce, robiąc na środku wgłębienie. Kruszymy drożdże i wrzucamy do wgłębienia, dodajemy cukier i mieszamy ze 100 ml letniej wody i odrobiną mąki na gęstą papkę. Posypujemy lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut do wyrośnięcia (zobacz, jak prawidłowo przygotować rozczyn)

Krok 2: Zagniatamy ciasto

Dodajemy sól, twaróg i 350-400 ml letniej wody. Wszystko zagniatamy przez 2-3 minuty na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Dodajemy orzechy laskowe i zagniatamy, ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki, wygładzamy. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Krok 3: Pieczemy chlebek

Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez ok. 15 minut. Temperaturę zmniejszamy do 200°C i pieczemy przez kolejne 30-35 minut, aż będzie chrupiący. Lekko studzimy, wykładamy z formy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia na kratce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Autor obrazów Autor obrazów
    365 dni temu
    To raczej powinno sie nazywac chlebek z orzechami, a nie z orzechów. Glowne skladniki to rozne maki, a nie orzechy....

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram