Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Makaron gotujemy z porem
Pora oczyszczamy, kroimy wzdłuż na paski o długości ok. 10 cm, myjemy i osuszamy. Makaron gotujemy wedle wskazań na opakowaniu, tak aby był al dente. Po 3 minutach dodajemy pora i gotujemy razem.
Krok 2: Robimy pesto z orzechów włoskich
W międzyczasie orzechy włoskie i 30 g parmezanu drobno miksujemy. Mieszamy z oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3: Makaron z porem mieszamy z pesto
Makaron i pora odcedzamy, zbierając przy tym trochę wody, i mieszamy z pesto. Makaron podajemy z pesto, posypujemy pozostałym, startym parmezanem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Spaghetti carbonara
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pierniki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Domek z piernika
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Śledź w oleju
- Łazanki
- Ciasto marchewkowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makowiec japoński
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sałatka gyros
- Boczek pieczony
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (6)
997 dni temu
Do pesto dałam 70g parmezanu (plus trochę zostawiłam na posypkę), dodałam też do miksowania trochę wody. Wyszło pyszne. Dobre, proste danie, na pewno powtórzę :)
Odpowiedz
1803 dni temu
No ludzie :D 100g orzechów i 30g parmezanu? Dobry żart! Nie pomyślałem i zrobiłem. Nie polecam.
Odpowiedz
1121 dni temu
To jest przepis na 4 porcję
3455 dni temu
Ocena w skali szkolnej - 3. Rodzina zjadła, głównie z braku czegoś innego.
Odpowiedz
3461 dni temu
fajne danie, bardzo delikatne w smaku mi wyszło :)
Odpowiedz
3462 dni temu
zrobiłem, nie dobre :(
Odpowiedz