
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrzebujemy
- gazę
- sznurek
Sos
W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy drobno pokrojone warzywa korzenne. Następnie dodajemy do nich drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i wszystko smażymy. W gazę zawijamy zioła rodzime (liść laurowy, ziarna pieprzu i zioło angielskie), a następnie zawiązujemy ściśle sznurkiem. Do podsmażonych warzyw dodajemy mielone mięso, dokładnie mieszamy i smażymy dalej. Dodajemy przecier pomidorowy i pomidory pokrojone w kostkę. Podlewamy czerwonym winem oraz wrzucamy przygotowaną gazę z ziołami. Solimy i gotujemy około 5-8 minut, aż wino się zredukuje. Potem dolewamy rosół. Od czasu do czasu mieszając, podlewamy rosołem, sos gotujemy około 2 godzin. Po zakończeniu wyjmujemy gazę z ziołami.
Spaghetti
Spaghetti gotujemy 7-8 minut w osolonej wodzie, a potem odcedzamy przez sito. Na rozgrzaną patelnię przelewamy część sosu oraz ugotowanego spaghetti. Dobrze mieszamy.
Jak podawać
Spaghetti przekładamy z patelni do głębokiego talerza, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy tartym serem, odrobinę pieprzymy i ozdabiamy liściem świeżej bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!

Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.

Spaghetti à la carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!

Spaghetti z klopsikami
Makaron z mięsnymi pulpecikami i pomidorowym sosem inspirowany kuchnią włoską, podany ze świeżą sałatą i ogórkiem. Pyszny!

Komentarze (15)
2793 dni temu
Bardzo dobre oceniam 5/5;)
odpowiedz
2953 dni temu
Drogi Gościu, redukuj (gotuj) sos tak długo, aż uzyskasz oczekiwaną gęstość płynu. Pamiętaj, by podczas gotowania nie przykrywać sosu.
odpowiedz
2953 dni temu
Jak zagęścić sos, który wyszedł za rzadki;/?
odpowiedz
2960 dni temu
Przepis jest w kuchni czeskiej, gdyż jest autorstwa czeskiego kucharza, Romana Paulusa :)
odpowiedz
2961 dni temu
Mogę zgodzić się z tym, że przepis pochodzi z Czech, bo we Włoszech nikt by nie podał sosu bolognese z makaronem spaghetti. Ale sam sos jest ok.
odpowiedz
2996 dni temu
Najlepsze spaghetti na świecie ;)
odpowiedz
3045 dni temu
Jest przepyszne!
odpowiedz
3146 dni temu
Wloch, dodajemy 1 l rosołu wołowego bądź drobiowego.
odpowiedz
3148 dni temu
jaki rosòł dodajemy z czego o co tu chodzi
odpowiedz
3265 dni temu
Najlepiej smakuje z czeskim owocami morza
odpowiedz
3276 dni temu
Spaghetti bolognese typowo czeskie dania :/ a gdzie są typowo czeskie dania w kuchni włoskiej
odpowiedz
3438 dni temu
gadasz pondek
odpowiedz
3438 dni temu
to bardzo fajne danie do pranie
odpowiedz
3500 dni temu
Dzieki Zrobiem zadanie xD ps: Dobre to ;3
odpowiedz
3501 dni temu
zajebiste
odpowiedz
zobacz wszystkie