Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrzebujemy
- gazę
- sznurek
Sos
W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy drobno pokrojone warzywa korzenne. Następnie dodajemy do nich drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i wszystko smażymy. W gazę zawijamy zioła rodzime (liść laurowy, ziarna pieprzu i zioło angielskie), a następnie zawiązujemy ściśle sznurkiem. Do podsmażonych warzyw dodajemy mielone mięso, dokładnie mieszamy i smażymy dalej. Dodajemy przecier pomidorowy i pomidory pokrojone w kostkę. Podlewamy czerwonym winem oraz wrzucamy przygotowaną gazę z ziołami. Solimy i gotujemy około 5-8 minut, aż wino się zredukuje. Potem dolewamy rosół. Od czasu do czasu mieszając, podlewamy rosołem, sos gotujemy około 2 godzin. Po zakończeniu wyjmujemy gazę z ziołami.
Spaghetti
Spaghetti gotujemy 7-8 minut w osolonej wodzie, a potem odcedzamy przez sito. Na rozgrzaną patelnię przelewamy część sosu oraz ugotowanego spaghetti. Dobrze mieszamy.
Jak podawać
Spaghetti przekładamy z patelni do głębokiego talerza, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy tartym serem, odrobinę pieprzymy i ozdabiamy liściem świeżej bazylii.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka gyros
- Ciasto marchewkowe
- Piernik świąteczny
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Uszka z grzybami
- Jajka na miękko
- Kutia
- Śledź w oleju
- Krokiety z mięsem
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makowiec japoński
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Boczek pieczony
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Guacamole
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (15)
3554 dni temu
Bardzo dobre oceniam 5/5;)
Odpowiedz
3714 dni temu
Drogi Gościu, redukuj (gotuj) sos tak długo, aż uzyskasz oczekiwaną gęstość płynu. Pamiętaj, by podczas gotowania nie przykrywać sosu.
Odpowiedz
3714 dni temu
Jak zagęścić sos, który wyszedł za rzadki;/?
Odpowiedz
3722 dni temu
Przepis jest w kuchni czeskiej, gdyż jest autorstwa czeskiego kucharza, Romana Paulusa :)
Odpowiedz
3722 dni temu
Mogę zgodzić się z tym, że przepis pochodzi z Czech, bo we Włoszech nikt by nie podał sosu bolognese z makaronem spaghetti. Ale sam sos jest ok.
Odpowiedz
3757 dni temu
Najlepsze spaghetti na świecie ;)
Odpowiedz
3806 dni temu
Jest przepyszne!
Odpowiedz
3907 dni temu
Wloch, dodajemy 1 l rosołu wołowego bądź drobiowego.
Odpowiedz
3909 dni temu
jaki rosòł dodajemy z czego o co tu chodzi
Odpowiedz
4026 dni temu
Najlepiej smakuje z czeskim owocami morza
Odpowiedz
4037 dni temu
Spaghetti bolognese typowo czeskie dania :/ a gdzie są typowo czeskie dania w kuchni włoskiej
Odpowiedz
4199 dni temu
gadasz pondek
Odpowiedz
4199 dni temu
to bardzo fajne danie do pranie
Odpowiedz
4261 dni temu
Dzieki Zrobiem zadanie xD ps: Dobre to ;3
Odpowiedz
4262 dni temu
zajebiste
Odpowiedz
zobacz wszystkie