Spaghetti bolognese
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Potrzebujemy

  • gazę
  • sznurek

Sos

W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy drobno pokrojone warzywa korzenne. Następnie dodajemy do nich drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i wszystko smażymy. W gazę zawijamy zioła rodzime (liść laurowy, ziarna pieprzu i zioło angielskie), a następnie zawiązujemy ściśle sznurkiem. Do podsmażonych warzyw dodajemy mielone mięso, dokładnie mieszamy i smażymy dalej. Dodajemy przecier pomidorowy i pomidory pokrojone w kostkę. Podlewamy czerwonym winem oraz wrzucamy przygotowaną gazę z ziołami. Solimy i gotujemy około 5-8 minut, aż wino się zredukuje. Potem dolewamy rosół. Od czasu do czasu mieszając, podlewamy rosołem, sos gotujemy około 2 godzin. Po zakończeniu wyjmujemy gazę z ziołami.

Spaghetti

Spaghetti gotujemy 7-8 minut w osolonej wodzie, a potem odcedzamy przez sito. Na rozgrzaną patelnię przelewamy część sosu oraz ugotowanego spaghetti. Dobrze mieszamy.

Jak podawać

Spaghetti przekładamy z patelni do głębokiego talerza, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy tartym serem, odrobinę pieprzymy i ozdabiamy liściem świeżej bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    1040 dni temu
    Bardzo dobre oceniam 5/5;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1200 dni temu
    Drogi Gościu, redukuj (gotuj) sos tak długo, aż uzyskasz oczekiwaną gęstość płynu. Pamiętaj, by podczas gotowania nie przykrywać sosu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1200 dni temu
    Jak zagęścić sos, który wyszedł za rzadki;/?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1208 dni temu
    Przepis jest w kuchni czeskiej, gdyż jest autorstwa czeskiego kucharza, Romana Paulusa :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1208 dni temu
    Mogę zgodzić się z tym, że przepis pochodzi z Czech, bo we Włoszech nikt by nie podał sosu bolognese z makaronem spaghetti. Ale sam sos jest ok.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1243 dni temu
    Najlepsze spaghetti na świecie ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1292 dni temu
    Jest przepyszne!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1393 dni temu
    Wloch, dodajemy 1 l rosołu wołowego bądź drobiowego.

    odpowiedz

  • wloch wloch
    1395 dni temu
    jaki rosòł dodajemy z czego o co tu chodzi

    odpowiedz

  • maciek maciek
    1512 dni temu
    Najlepiej smakuje z czeskim owocami morza

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1523 dni temu
    Spaghetti bolognese typowo czeskie dania :/ a gdzie są typowo czeskie dania w kuchni włoskiej

    odpowiedz

  • wikiGość wikiGość
    1685 dni temu
    gadasz pondek

    odpowiedz

  • wikiGość wikiGość
    1685 dni temu
    to bardzo fajne danie do pranie

    odpowiedz

  • DziwnyTyp DziwnyTyp
    1747 dni temu
    Dzieki Zrobiem zadanie xD ps: Dobre to ;3

    odpowiedz

  • gość gość
    1748 dni temu
    zajebiste

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram