
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrzebujemy
- gazę
- sznurek
Sos
W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy drobno pokrojone warzywa korzenne. Następnie dodajemy do nich drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i wszystko smażymy. W gazę zawijamy zioła rodzime (liść laurowy, ziarna pieprzu i zioło angielskie), a następnie zawiązujemy ściśle sznurkiem. Do podsmażonych warzyw dodajemy mielone mięso, dokładnie mieszamy i smażymy dalej. Dodajemy przecier pomidorowy i pomidory pokrojone w kostkę. Podlewamy czerwonym winem oraz wrzucamy przygotowaną gazę z ziołami. Solimy i gotujemy około 5-8 minut, aż wino się zredukuje. Potem dolewamy rosół. Od czasu do czasu mieszając, podlewamy rosołem, sos gotujemy około 2 godzin. Po zakończeniu wyjmujemy gazę z ziołami.
Spaghetti
Spaghetti gotujemy 7-8 minut w osolonej wodzie, a potem odcedzamy przez sito. Na rozgrzaną patelnię przelewamy część sosu oraz ugotowanego spaghetti. Dobrze mieszamy.
Jak podawać
Spaghetti przekładamy z patelni do głębokiego talerza, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy tartym serem, odrobinę pieprzymy i ozdabiamy liściem świeżej bazylii.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Musaka grecka
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Risotto z cukinią
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Spaghetti bolognese
- Pulpety w sosie własnym
- Zapiekanka ziemniaczana
- Chlebek bananowy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kartacze z mięsem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Spaghetti carbonara
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Corn dog
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (15)
3513 dni temu
Bardzo dobre oceniam 5/5;)
Odpowiedz
3673 dni temu
Drogi Gościu, redukuj (gotuj) sos tak długo, aż uzyskasz oczekiwaną gęstość płynu. Pamiętaj, by podczas gotowania nie przykrywać sosu.
Odpowiedz
3673 dni temu
Jak zagęścić sos, który wyszedł za rzadki;/?
Odpowiedz
3680 dni temu
Przepis jest w kuchni czeskiej, gdyż jest autorstwa czeskiego kucharza, Romana Paulusa :)
Odpowiedz
3681 dni temu
Mogę zgodzić się z tym, że przepis pochodzi z Czech, bo we Włoszech nikt by nie podał sosu bolognese z makaronem spaghetti. Ale sam sos jest ok.
Odpowiedz
3716 dni temu
Najlepsze spaghetti na świecie ;)
Odpowiedz
3765 dni temu
Jest przepyszne!
Odpowiedz
3866 dni temu
Wloch, dodajemy 1 l rosołu wołowego bądź drobiowego.
Odpowiedz
3868 dni temu
jaki rosòł dodajemy z czego o co tu chodzi
Odpowiedz
3985 dni temu
Najlepiej smakuje z czeskim owocami morza
Odpowiedz
3996 dni temu
Spaghetti bolognese typowo czeskie dania :/ a gdzie są typowo czeskie dania w kuchni włoskiej
Odpowiedz
4158 dni temu
gadasz pondek
Odpowiedz
4158 dni temu
to bardzo fajne danie do pranie
Odpowiedz
4220 dni temu
Dzieki Zrobiem zadanie xD ps: Dobre to ;3
Odpowiedz
4221 dni temu
zajebiste
Odpowiedz
zobacz wszystkie