
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Pulpeciki
Na oleju podsmażamy cebulę, by była szklista. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso mielone, zeszkloną cebulę, bułkę tartą i jaja bardzo dokładnie mieszamy, a następnie formujemy pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy pulpeciki, aż będą rumiane. W rondelku na oleju delikatnie przyrumieniamy rozdrobniony czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, starty na grubych oczkach seler i przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy chwilę, aby sos zgęstniał, następnie przekładamy do niego przygotowane wcześniej pulpeciki i chwilę podduszamy na wolnym ogniu.
Makaron
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Sałata
Sałatę mieszamy z pokrojonym na plasterki ogórkiem, doprawiamy bazylią i skrapiamy oliwą.
Jak podawać?
Na talerzu układamy gniazdka z makaronu, wypełniamy je pulpecikami z sosem, wokół nich układamy sałatę. Danie podajemy z wodą z cytryną, miętą i miodem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Piernik świąteczny
- Świąteczne pierniczki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Mini burgery
- Pieczona ryba po grecku
- Spaghetti carbonara
- Burek ze szpinakiem
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Śledź w oleju
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Makówki śląskie
- Pistacjowy sernik baskijski
- Boczek pieczony
- Ciasto na pierogi
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2739 dni temu
Bardzo smaczne, wreszcie mozna najesc sie spaghetti :-)
Odpowiedz
4047 dni temu
super! zaraz będe próbował, super strona
Odpowiedz