Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Dużą ilość lekko osolonej wody zagotowujemy w dużym garnku. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Kalafior oczyszczamy, usuwamy zielone liście, dzielimy na możliwie równe różyczki o wielkości ok. 5 cm. Myjemy i osączamy z wody. Cebulę obieramy i siekamy.

Makaron wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 4 minuty. Następnie dodajemy kalafior i gotujemy przez kolejne 7 minut.

Olej podgrzewamy na dużej, powlekanej patelni. Mięso smażymy przez 3 minuty, cały czas mieszając, aż się przyrumieni. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy cebulę, smażymy wszystko razem przez 2 minuty. Dodajemy pomidory razem z sosem, dusimy przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Makaron i kalafior odlewamy i dobrze osączamy na sicie. Połowę wkładamy do żaroodpornej formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem. Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, przekładamy do formy. Przykrywamy pozostałym makaronem i kalafiorem, posypujemy serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut na środkowym poziomie na złotożółty kolor.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    1181 dni temu
    Bardzo smaczna zapiekanka, dziękuję za przepis :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2383 dni temu
    a gdzie przepis na sos ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3520 dni temu
    Dodalas pewnie stare mieso

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3540 dni temu
    Nie polecam, moje dziecko po zjedzeniu tego dania marudziło,że boli go brzuch. Trzy dni w domu i ciągłe wymioty, okropność.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3664 dni temu
    Jak zjadłam tą zapiekankę to mi się chciało wymiotować. Okropnie też pachnie. Nie polecam, NIGDY!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3673 dni temu
    Prosto, szybko i smacznie. Polecam

    odpowiedz

  • April April
    3680 dni temu
    Dziś spróbowałam zrobić. Ilość makaronu i kalafiora nie zmieściła mi się do mojego naczynia żaroodpornego, gdzie zawsze robię zapiekanki i trochę zostało. Następnym razem postaram się kupić jeszcze mniejszego kalafiorka, bo porcje wyszły naprawdę spore i zostało jeszcze trochę na kolejny dzień :) Polecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3725 dni temu
    Jest pyszna😄 tylko nie oddawajcie na koniec duszenia mięsa po raz drugi soli - bo wyjdzie za słone.

    odpowiedz

  • raz dodajemy sol pieprz oregano do miesa l jeszcze raz solimy i pieprzymy czy nie za duzo dla dzicka tych przypraw a poza tym zapiekanka moze byc pycha raz dodajemy sol pieprz oregano do miesa l jeszcze raz solimy i pieprzymy czy nie za duzo dla dzicka tych przypraw a poza tym zapiekanka moze byc pycha
    3750 dni temu
    Zapiekanka z kalafiora i makaronu

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!