Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Dużą ilość lekko osolonej wody zagotowujemy w dużym garnku. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Kalafior oczyszczamy, usuwamy zielone liście, dzielimy na możliwie równe różyczki o wielkości ok. 5 cm. Myjemy i osączamy z wody. Cebulę obieramy i siekamy.
Makaron wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 4 minuty. Następnie dodajemy kalafior i gotujemy przez kolejne 7 minut.
Olej podgrzewamy na dużej, powlekanej patelni. Mięso smażymy przez 3 minuty, cały czas mieszając, aż się przyrumieni. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy cebulę, smażymy wszystko razem przez 2 minuty. Dodajemy pomidory razem z sosem, dusimy przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Makaron i kalafior odlewamy i dobrze osączamy na sicie. Połowę wkładamy do żaroodpornej formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem. Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, przekładamy do formy. Przykrywamy pozostałym makaronem i kalafiorem, posypujemy serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut na środkowym poziomie na złotożółty kolor.
Zobacz podobne
przepisy
Piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi)
Połącz makaron z tradycyjnymi dodatkami we włoskim stylu i w kilka chwil przygotuj sycącą potrawę. Doskonały smak gwarantowany!
Kaiserschmarrn – omlet z wiśniami
Popularne słodkie danie śniadaniowe prosto z Austrii. Jest pyszne, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil!
Roladki z indyka z warzywami i ryżem
Delikatne mięso, lekki warzywny sos i pożywny ryż – wystarczy kilka składników i przepyszny obiad gotowy! Spróbuj!
Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka
Dzieci uwielbiają paluszki rybne. W tym wydaniu smakują wybornie. Delikatny łosoś i świeża sałatka to duet doskonały.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierniki
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Uszka z grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wegańska ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
1181 dni temu
Bardzo smaczna zapiekanka, dziękuję za przepis :)
odpowiedz
2383 dni temu
a gdzie przepis na sos ?
odpowiedz
3520 dni temu
Dodalas pewnie stare mieso
odpowiedz
3540 dni temu
Nie polecam, moje dziecko po zjedzeniu tego dania marudziło,że boli go brzuch. Trzy dni w domu i ciągłe wymioty, okropność.
odpowiedz
3664 dni temu
Jak zjadłam tą zapiekankę to mi się chciało wymiotować. Okropnie też pachnie. Nie polecam, NIGDY!
odpowiedz
3673 dni temu
Prosto, szybko i smacznie. Polecam
odpowiedz
3680 dni temu
Dziś spróbowałam zrobić. Ilość makaronu i kalafiora nie zmieściła mi się do mojego naczynia żaroodpornego, gdzie zawsze robię zapiekanki i trochę zostało. Następnym razem postaram się kupić jeszcze mniejszego kalafiorka, bo porcje wyszły naprawdę spore i zostało jeszcze trochę na kolejny dzień :) Polecam :)
odpowiedz
3725 dni temu
Jest pyszna😄 tylko nie oddawajcie na koniec duszenia mięsa po raz drugi soli - bo wyjdzie za słone.
odpowiedz
3750 dni temu
Zapiekanka z kalafiora i makaronu
odpowiedz