Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Ogórek obieramy i kroimy lub trzemy na cienkie plasterki. Koperek myjemy, osuszamy, obrywamy końcówki i siekamy. Mieszamy z jogurtem i doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Mieszamy z plasterkami ogórka i wstawiamy do lodówki.

Łososia płuczemy, osuszamy i kroimy w paski o szerokości ok. 3 cm. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Mąkę i bułkę tartą przesypujemy na 2 głębokie talerze. Jajko wbijamy na kolejny głęboki talerz i delikatnie mieszamy widelcem. Kawałki łososia obtaczamy najpierw w mące, nadmiar mąki ostrożnie strzepujemy. Następnie łososia obtaczamy w jajku, a na koniec w bułce tartej. Bułkę tartą należy lekko docisnąć.

Rozgrzewamy olej na dużej, powlekanej patelni i smażymy paluszki rybne, w zależności od grubości przez 7-10 minut na średnim ogniu na złotobrązowy kolor, ostrożnie je przy tym obracając. Podawać z sałatką z ogórków.

Wskazówka: paluszki świetnie smakują z purée ziemniaczanym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Carla Carla
    946 dni temu
    Mam pytanie...ile z tego przepisu wyjdzie sztuk paluszków rybnych? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    946 dni temu
    Carla, to zależy jakiej wielkości będziesz je robiła :) Pamiętaj, że w składnikach jest pół kilograma ryby - to całkiem sporo! :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram