zobacz film Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • mikser
  • płócienną ściereczkę
  • tarkę o drobnych oczkach
  • młynek, blender lub moździerz
  • wałek
  • podłużną formę do pieczenia
  • pędzel cukierniczy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1

Ciasto drożdżowe z marcepanem - Ucieramy marcepan

Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyjmujemy nasionka. Mleko, nasionka wanilii oraz same laski podgrzewamy. W mikserze ucieramy rozdrobniony marcepan, 90 g cukru oraz jedno żółtko. Stopniowo dodajemy pozostałe jajka i miksujemy do powstania puszystej masy. Drożdże ucieramy z dwiema łyżeczkami cukru. Laski wanilii wyciągamy z ciepłego mleka, zalewamy nim drożdże i dokładnie mieszamy.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, w której tworzymy zagłębienie, i wlewamy drożdże z mlekiem. Delikatnie mieszamy z odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy szczyptę soli, skórkę startą z dokładnie umytej pomarańczy, świeżo zmielone przyprawy oraz wcześniej przygotowaną masę marcepanowo-jajeczną. Mieszamy, dolewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy, aż ciasto zacznie odklejać się od dłoni. Pod koniec zagniatania dodajemy do smaku rum. Tak przygotowane ciasto oprószamy z każdej strony odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 2

Ciasto drożdżowe z marcepanem - Orzechy drobno mielemy

Orzechy drobno mielemy i przesypujemy do miski. Marcepan ucieramy z żółtkami, żurawinami namoczonymi w rumie oraz sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Dokładnie mieszamy ze zmielonymi orzechami. W razie potrzeby dodajemy więcej soku.

 

Krok 3

Ciasto drożdżowe z marcepanem - Smarujemy ciasto masą

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjmujemy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy, nadając mu kształt równego prostokąta o grubości około 1 cm. Równomiernie smarujemy niewielką ilością roztopionego masła oraz całym przygotowanym nadzieniem. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi i kroimy na 5 równych części.

Formę obficie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wszystkie kawałki ciasta układamy pionowo w foremce, a wolne miejsca między nimi smarujemy płynnym masłem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.

Wierzch wyrośniętego ciasta smarujemy białkiem jajka. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na 35-40 minut. Wyjęte z foremki, jeszcze gorące ciasto smarujemy miodem.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Zosia Zosia
    903 dni temu
    Zrobiłam to ciasto na święta. I z jednej strony jestem zadowolona, bo wyszło efektownie i ładnie wyrosło. Ale dałam ciut za dużo żurawin do masy i chyba zatraciło smak :) Piekłam 40 min i chyba za krótko, bo w środku był lekki zakalec. Mimo wszystko, wyszło smacznie bo już prawie całe zniknęło.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    920 dni temu
    Gdzie kupić taką mase marcepanową? To jest taka jak do pokrywania ciast/dekoracji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    920 dni temu
    Masę marcepanową znajdziesz w Lidlu :) Sprawdza się zarówno do pokrywania ciast, jak i do dekoracji :)
  • Gość Gość
    919 dni temu
    Chodziło mi o to czy ta masa do dekoracji nadaje sie do ciasta z tego przepisu :-P chyba nie wyrazilam sie jasno haha ;-)
  • Olanka_babel Olanka_babel
    915 dni temu
    można kupić ją w Lidlu :)
  • Ewka Ewka
    905 dni temu
    Masa marcepanowa była w lidlu przed świętami. Piekłam to ciasto i jest super. Wyrosło jak szalone. Smak i zapach wspaniały, ale trzeba trochę pracy w nie włożyć.
  • Ola Ola
    924 dni temu
    Uwielbiam przepisy Pana Pawła, a najbardziej te świąteczne. Gdy tylko pojawił się na Waszej stronie ten przepis, od razu chciałam spróbować tego ciasta :) Gorąco polecam! Wygląda tak:http://smallhomebakery.blogspot.com/2015/12/stollen-saksonskie-ciasto-drozdzowe-z.html i jest przepyszne! ;-) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    923 dni temu
    Olu, wygląda wyśmienicie! :)
  • Gość Gość
    933 dni temu
    Ciężko trafić na przepisy Cukierni, a szkoda bo Paweł to prawdziwy czarodziej słodkiego.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    930 dni temu
    Po lewej stronie widnieje symbol Cukierni Lidla, po jego kliknięciu, przeniesiesz się do królestwa Pawła :) http://kuchnialidla.pl/cukiernia-lidla
  • Gość Gość
    933 dni temu
    Piękny wypiek.. Coś nowego do przygotowania na święta. .;) Oby więcej takich różnorodnych świetnych przepisów. "_"

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    933 dni temu
    Zapraszamy do nas za tydzień :) Kolejny świąteczny przepis Pawła Małeckiego w Kuchni Lidla!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram