Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- płócienną ściereczkę
- tarkę o drobnych oczkach
- młynek, blender lub moździerz
- wałek
- podłużną formę do pieczenia
- pędzel cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1
Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyjmujemy nasionka. Mleko, nasionka wanilii oraz same laski podgrzewamy. W mikserze ucieramy rozdrobniony marcepan, 90 g cukru oraz jedno żółtko. Stopniowo dodajemy pozostałe jajka i miksujemy do powstania puszystej masy. Drożdże ucieramy z dwiema łyżeczkami cukru. Laski wanilii wyciągamy z ciepłego mleka, zalewamy nim drożdże i dokładnie mieszamy.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, w której tworzymy zagłębienie, i wlewamy drożdże z mlekiem. Delikatnie mieszamy z odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy szczyptę soli, skórkę startą z dokładnie umytej pomarańczy, świeżo zmielone przyprawy oraz wcześniej przygotowaną masę marcepanowo-jajeczną. Mieszamy, dolewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy, aż ciasto zacznie odklejać się od dłoni. Pod koniec zagniatania dodajemy do smaku rum. Tak przygotowane ciasto oprószamy z każdej strony odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2
Orzechy drobno mielemy i przesypujemy do miski. Marcepan ucieramy z żółtkami, żurawinami namoczonymi w rumie oraz sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Dokładnie mieszamy ze zmielonymi orzechami. W razie potrzeby dodajemy więcej soku.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjmujemy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy, nadając mu kształt równego prostokąta o grubości około 1 cm. Równomiernie smarujemy niewielką ilością roztopionego masła oraz całym przygotowanym nadzieniem. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi i kroimy na 5 równych części.
Formę obficie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wszystkie kawałki ciasta układamy pionowo w foremce, a wolne miejsca między nimi smarujemy płynnym masłem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
Wierzch wyrośniętego ciasta smarujemy białkiem jajka. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na 35-40 minut. Wyjęte z foremki, jeszcze gorące ciasto smarujemy miodem.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!
Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką
Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym, polskim smaku. Pyszne, delikatne pieczywo doskonałe na śniadanie lub deser.
Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!
Aromatyczna strucla serowa
Tradycyjny wypiek na bazie ciasta drożdżowego wzbogacony słodkim twarogiem, pachnącym cynamonem i bakaliami. Pychota!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Hamburger zebra
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Panforte
- Drożdżowy zawijaniec z migdałami
- Rogaliki z makiem
- Poduszeczki brzoskwiniowe
- Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców
- Kołacz z białym serem
- Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
- Ciasto z brzoskwiniami i borówkami
- Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Dżem z boczku
- Kompot jabłkowy
- Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Kurczak w boczku z czekoladą
- Zupa rybna z karpia
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Tort kanapkowy z pastą jajeczną
- Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym
- Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
- Gołąbki z kiszonej kapusty
- Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i żurawinami
- Pączkowe bułeczki z konfiturą różano-malinową
- Duszone udka z indyka na winie
- Konfitura z pomidorów z curry
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
3233 dni temu
Zrobiłam to ciasto na święta. I z jednej strony jestem zadowolona, bo wyszło efektownie i ładnie wyrosło. Ale dałam ciut za dużo żurawin do masy i chyba zatraciło smak :) Piekłam 40 min i chyba za krótko, bo w środku był lekki zakalec. Mimo wszystko, wyszło smacznie bo już prawie całe zniknęło.
odpowiedz
3250 dni temu
Gdzie kupić taką mase marcepanową? To jest taka jak do pokrywania ciast/dekoracji?
odpowiedz
3250 dni temu
Masę marcepanową znajdziesz w Lidlu :) Sprawdza się zarówno do pokrywania ciast, jak i do dekoracji :)
3249 dni temu
Chodziło mi o to czy ta masa do dekoracji nadaje sie do ciasta z tego przepisu :-P chyba nie wyrazilam sie jasno haha ;-)
3245 dni temu
można kupić ją w Lidlu :)
3235 dni temu
Masa marcepanowa była w lidlu przed świętami. Piekłam to ciasto i jest super. Wyrosło jak szalone. Smak i zapach wspaniały, ale trzeba trochę pracy w nie włożyć.
3254 dni temu
Uwielbiam przepisy Pana Pawła, a najbardziej te świąteczne. Gdy tylko pojawił się na Waszej stronie ten przepis, od razu chciałam spróbować tego ciasta :) Gorąco polecam! Wygląda tak:http://smallhomebakery.blogspot.com/2015/12/stollen-saksonskie-ciasto-drozdzowe-z.html i jest przepyszne! ;-) Pozdrawiam
odpowiedz
3253 dni temu
Olu, wygląda wyśmienicie! :)
3263 dni temu
Ciężko trafić na przepisy Cukierni, a szkoda bo Paweł to prawdziwy czarodziej słodkiego.
odpowiedz
3260 dni temu
Po lewej stronie widnieje symbol Cukierni Lidla, po jego kliknięciu, przeniesiesz się do królestwa Pawła :) https://kuchnialidla.pl/przepisy/desery
3263 dni temu
Piękny wypiek.. Coś nowego do przygotowania na święta. .;) Oby więcej takich różnorodnych świetnych przepisów. "_"
odpowiedz
3263 dni temu
Zapraszamy do nas za tydzień :) Kolejny świąteczny przepis Pawła Małeckiego w Kuchni Lidla!
zobacz wszystkie