Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto

Drożdże ucieramy z łyżką cukru, aż staną się płynne. Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie, w które wlewamy drożdże oraz ciepłe mleko. Rozrabiamy rozczyn (z niewielką ilością mąki – zobacz trik) i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy żółtka utarte z pozostałą ilością cukru i cukrem wanilinowym oraz roztopione masło i sól. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość). Ponownie je zagniatamy i dzielimy na trzy równe części. Z każdej formujemy wałek o cieńszych końcach. Z wałków zaplatamy warkocz. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Maślana kruszonka

Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder, pokrojone w kostkę masło oraz żółtko. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania kruszonki.

Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie, smarujemy je białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (32)

Avatar
  • Gość Gość
    112 dni temu
    Wyszła przepyszna i bardzo delikatna :) Dodałam trochę więcej mąki niż 500gr. Warto też zrobić trochę mniej kruszonki, bo sporo jej zostaje.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    112 dni temu
    Super, że Ci smakowała! :)
  • Gość Gość
    132 dni temu
    Bardzo kiepska chałka. Ciasto z tych proporcji płynie, po upieczeniu bardzo czuć drożdże. Poza tym przepis niezrozumiały. Nie polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    131 dni temu
    Co konkretnie jest niejasne? Chętnie doprecyzujemy problematyczny fragment :)
  • Gość Gość
    182 dni temu
    nic z tych przepisów nie wychodzi

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    179 dni temu
    A co konkretnie nie wyszło? Może będziemy mogli pomóc? :)
  • Kamil M ! Kamil M !
    259 dni temu
    Gdzie warkocz A gdzie chałka panie mistrzu cukiernictwa ... Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    257 dni temu
    Polecamy obejrzeć film o sposobach zwijania ciasta drożdżowego :) https://kuchnialidla.pl/jak-zwijac-ciasto-drozdzowe
  • SATRI SATRI
    854 dni temu
    Ale olbrzym! Chałka wyszła puszysta, mięciutka, słodka... Pyszna! ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1314 dni temu
    Chałki nie robi się z 3 części bo to warkocz albo plecionka. chałkę zaplatamy z 4 lub więcej wałeczków

    odpowiedz

  • Gość Gość
    259 dni temu
    Najlepiej z 6
  • Gość Gość
    1405 dni temu
    chałka smaczna bardzo mięciutka i lekko krucha (inna od sklepowych), z owocami ciasto też dobrze smakuje polecam jak ktoś ma dużo czasu bo czasochłonny to wysiłek ;D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1405 dni temu
    piekę i czekam na efekt z połowy ciasta robię chałkę, a z drugiej ciasto ze śliwkami

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1405 dni temu
    Mmmm, zapowiadają się wspaniałe wypieki!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1614 dni temu
    Majek, zgadza się - chałka jest bardzo duża. Jeśli chcesz, możesz ciasto podzielić tak, by upiec kilka mniejszych.

    odpowiedz

  • Majek Majek
    1614 dni temu
    Bardzo dobra w smaku chalka, ale dlaczego wyszedł mi zakalec? I wyszła bardzo duża , wręcz ogromna, czy nie należy upiec z tego przepisu 2 lub 3 mniejszych chalkek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1619 dni temu
    Alicjo, do przepisu podlinkowaliśmy trik, który dokładnie wyjaśnia jak zrobić taki rozczyn (do którego używamy tylko niewielkiej części przesianej mąki): http://kuchnialidla.pl/product/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy (około 02:30 min).

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    1619 dni temu
    "Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie, w które wlewamy drożdże oraz ciepłe mleko. Rozrabiamy rozczyn (z niewielką ilością mąki – zobacz trik) i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy żółtka utarte z pozostałą ilością cukru i cukrem wanilinowym oraz roztopione masło i sól. " Ta część przepisu dla mnie, czyli początkującej kucharce, jest nieczytelna. Całą mąkę wymieszać z drożdżami, czy zrobić tylko zaczyn, a mąkę i resztę składników dodać później?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1322 dni temu
    Od momentu "Rozrabiamy rozczyn" zaczynałam się zastanawiać o co chodzi. Bo tak na prawdę można było od razu rozpisać tą czynność. A wystarczyłoby napisać, że po wlaniu drożdży i mleka przysypać delikatnie mąką i odstawić do wyrośnięcia powstałego rozczynu :/ ja zrobiłam właśnie w tym momencie błąd :( i nie wiem czy mi chałka wyjdzie :(
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1619 dni temu
    Alicjo, w którym miejscu przepis jest dla Ciebie nieczytelny?

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    1619 dni temu
    potwierdzam komentarz Bary, dość nieczytelny jest ten przepis. Mi wyszło bardzo duża chałka, niestety dosyć ciężka.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1622 dni temu
    Irenka, musisz obserwować swoje ciasto. W zależności od warunków (np. temperatury otoczenia) może wyrastać w różnym tempie. Niech rośnie tak długo, aż podwoi swoją objętość. Iko, ciasto drożdżowe wymaga długiego wyrabiania, jeśli Twoje nie odkleja się od rąk, musisz je jeszcze dłużej wyrabiać. Drogi Gościu, oczywiście, nie musisz pleść warkocza, możesz upiec chałkę w innym kształcie. Bara, do przepisu podlinkowaliśmy trik, który dokładnie wyjaśnia jak zrobić taki rozczyn (do którego używamy tylko niewielkiej części przesianej mąki): http://kuchnialidla.pl/product/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy (około 02:30 min).

    odpowiedz

  • Bara Bara
    1622 dni temu
    miało być z niewielką ilością mąki...

    odpowiedz

  • Bara Bara
    1622 dni temu
    Troszkę nieczytelny ten przepis. Najpierw piszecie, że mąkę przesiać i wlać drożdże, a zaraz potem, że rozczyn z niewielką ilością wody... To jak ma być w końcu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1623 dni temu
    Witam!Czy z tego przepisu mogę upiec zamiast chałki słodki chlebek?Nie mam weny i zdolności do plecenia warkocza z ciasta:] Pozdrawiam:]

    odpowiedz

  • iko iko
    1624 dni temu
    kochany Lidlu, ciasto nie chciało mi się odkleić od rąk :( proporcje składników były ok... proszę o pomoc w możliwych miejscach gdzie popełniłam błąd - od razu piszę: zaczynam przygodę z pieczeniem i gotowaniem i generalnie jestem na etapie raczkowania... rozczyn powinien być płynny czy bardziej zbity? masło rozpuszczone może być ciepłe czy powinno być chłodne?

    odpowiedz

  • irenka irenka
    1624 dni temu
    ile powinno ciasto wyrastać, żeby podwoić swoją objętość?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1625 dni temu
    Chałka upieczona, z podanych proporcji wyszedł bardzo dorodny okaz. Całkowity czas przygotowania wyniósł ok 3-4h, ale było warto. Chałka wyrosła bardzo duża więc wydłużyłam czas pieczenia do 45 min zmniejszając przy tym temperaturę. Kolejnym razem z podanych proporcji uplotę dwie mniejsze chałki. Przepis wart polecenia :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1626 dni temu
    Możesz zamrozić kruszonkę :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1626 dni temu
    Czy kruszonkę która pozostała można mrozić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1627 dni temu
    Maya29, nie polecamy takiej zamiany :)

    odpowiedz

  • Maya29 Maya29
    1627 dni temu
    Witam Czy mogę użyć drożdży suchych?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram