
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Drożdże ucieramy z łyżką cukru, aż staną się płynne. Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie, w które wlewamy drożdże oraz ciepłe mleko. Rozrabiamy rozczyn (z niewielką ilością mąki – zobacz trik) i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy żółtka utarte z pozostałą ilością cukru i cukrem wanilinowym oraz roztopione masło i sól. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość). Ponownie je zagniatamy i dzielimy na trzy równe części. Z każdej formujemy wałek o cieńszych końcach. Z wałków zaplatamy warkocz. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Maślana kruszonka
Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder, pokrojone w kostkę masło oraz żółtko. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania kruszonki.
Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie, smarujemy je białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
Drożdżówka pełna smaków i wspomnień z dzieciństwa! Rabarbar, truskawki i dużo kruszonki zachwycą każdego fana słodyczy!

Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!

Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.

Placek kokosowo-malinowy
Kruchy spód, delikatna masa kokosowa i świeże maliny tworzą tradycyjny polski deser. Wygląda i smakuje rewelacyjnie!

Komentarze (32)
578 dni temu
Wyszła przepyszna i bardzo delikatna :) Dodałam trochę więcej mąki niż 500gr. Warto też zrobić trochę mniej kruszonki, bo sporo jej zostaje.
odpowiedz
578 dni temu
Super, że Ci smakowała! :)
598 dni temu
Bardzo kiepska chałka. Ciasto z tych proporcji płynie, po upieczeniu bardzo czuć drożdże. Poza tym przepis niezrozumiały. Nie polecam.
odpowiedz
596 dni temu
Co konkretnie jest niejasne? Chętnie doprecyzujemy problematyczny fragment :)
648 dni temu
nic z tych przepisów nie wychodzi
odpowiedz
644 dni temu
A co konkretnie nie wyszło? Może będziemy mogli pomóc? :)
724 dni temu
Gdzie warkocz A gdzie chałka panie mistrzu cukiernictwa ... Pozdrawiam :)
odpowiedz
722 dni temu
Polecamy obejrzeć film o sposobach zwijania ciasta drożdżowego :) https://kuchnialidla.pl/jak-zwijac-ciasto-drozdzowe
1320 dni temu
Ale olbrzym! Chałka wyszła puszysta, mięciutka, słodka... Pyszna! ;)
odpowiedz
1780 dni temu
Chałki nie robi się z 3 części bo to warkocz albo plecionka. chałkę zaplatamy z 4 lub więcej wałeczków
odpowiedz
724 dni temu
Najlepiej z 6
1871 dni temu
chałka smaczna bardzo mięciutka i lekko krucha (inna od sklepowych), z owocami ciasto też dobrze smakuje polecam jak ktoś ma dużo czasu bo czasochłonny to wysiłek ;D
odpowiedz
1871 dni temu
piekę i czekam na efekt z połowy ciasta robię chałkę, a z drugiej ciasto ze śliwkami
odpowiedz
1870 dni temu
Mmmm, zapowiadają się wspaniałe wypieki!
2079 dni temu
Majek, zgadza się - chałka jest bardzo duża. Jeśli chcesz, możesz ciasto podzielić tak, by upiec kilka mniejszych.
odpowiedz
2080 dni temu
Bardzo dobra w smaku chalka, ale dlaczego wyszedł mi zakalec? I wyszła bardzo duża , wręcz ogromna, czy nie należy upiec z tego przepisu 2 lub 3 mniejszych chalkek?
odpowiedz
2084 dni temu
Alicjo, do przepisu podlinkowaliśmy trik, który dokładnie wyjaśnia jak zrobić taki rozczyn (do którego używamy tylko niewielkiej części przesianej mąki): http://kuchnialidla.pl/product/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy (około 02:30 min).
odpowiedz
2084 dni temu
"Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie, w które wlewamy drożdże oraz ciepłe mleko. Rozrabiamy rozczyn (z niewielką ilością mąki – zobacz trik) i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy żółtka utarte z pozostałą ilością cukru i cukrem wanilinowym oraz roztopione masło i sól. " Ta część przepisu dla mnie, czyli początkującej kucharce, jest nieczytelna. Całą mąkę wymieszać z drożdżami, czy zrobić tylko zaczyn, a mąkę i resztę składników dodać później?
odpowiedz
1787 dni temu
Od momentu "Rozrabiamy rozczyn" zaczynałam się zastanawiać o co chodzi. Bo tak na prawdę można było od razu rozpisać tą czynność. A wystarczyłoby napisać, że po wlaniu drożdży i mleka przysypać delikatnie mąką i odstawić do wyrośnięcia powstałego rozczynu :/ ja zrobiłam właśnie w tym momencie błąd :( i nie wiem czy mi chałka wyjdzie :(
2084 dni temu
Alicjo, w którym miejscu przepis jest dla Ciebie nieczytelny?
odpowiedz
2085 dni temu
potwierdzam komentarz Bary, dość nieczytelny jest ten przepis. Mi wyszło bardzo duża chałka, niestety dosyć ciężka.
odpowiedz
2087 dni temu
Irenka, musisz obserwować swoje ciasto. W zależności od warunków (np. temperatury otoczenia) może wyrastać w różnym tempie. Niech rośnie tak długo, aż podwoi swoją objętość. Iko, ciasto drożdżowe wymaga długiego wyrabiania, jeśli Twoje nie odkleja się od rąk, musisz je jeszcze dłużej wyrabiać. Drogi Gościu, oczywiście, nie musisz pleść warkocza, możesz upiec chałkę w innym kształcie. Bara, do przepisu podlinkowaliśmy trik, który dokładnie wyjaśnia jak zrobić taki rozczyn (do którego używamy tylko niewielkiej części przesianej mąki): http://kuchnialidla.pl/product/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy (około 02:30 min).
odpowiedz
2088 dni temu
miało być z niewielką ilością mąki...
odpowiedz
2088 dni temu
Troszkę nieczytelny ten przepis. Najpierw piszecie, że mąkę przesiać i wlać drożdże, a zaraz potem, że rozczyn z niewielką ilością wody... To jak ma być w końcu?
odpowiedz
2089 dni temu
Witam!Czy z tego przepisu mogę upiec zamiast chałki słodki chlebek?Nie mam weny i zdolności do plecenia warkocza z ciasta:] Pozdrawiam:]
odpowiedz
2089 dni temu
kochany Lidlu, ciasto nie chciało mi się odkleić od rąk :( proporcje składników były ok... proszę o pomoc w możliwych miejscach gdzie popełniłam błąd - od razu piszę: zaczynam przygodę z pieczeniem i gotowaniem i generalnie jestem na etapie raczkowania... rozczyn powinien być płynny czy bardziej zbity? masło rozpuszczone może być ciepłe czy powinno być chłodne?
odpowiedz
2090 dni temu
ile powinno ciasto wyrastać, żeby podwoić swoją objętość?
odpowiedz
2091 dni temu
Chałka upieczona, z podanych proporcji wyszedł bardzo dorodny okaz. Całkowity czas przygotowania wyniósł ok 3-4h, ale było warto. Chałka wyrosła bardzo duża więc wydłużyłam czas pieczenia do 45 min zmniejszając przy tym temperaturę. Kolejnym razem z podanych proporcji uplotę dwie mniejsze chałki. Przepis wart polecenia :)
odpowiedz
2091 dni temu
Możesz zamrozić kruszonkę :)
odpowiedz
2092 dni temu
Czy kruszonkę która pozostała można mrozić?
odpowiedz
2092 dni temu
Maya29, nie polecamy takiej zamiany :)
odpowiedz
2092 dni temu
Witam Czy mogę użyć drożdży suchych?
odpowiedz
zobacz wszystkie