Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto

Drożdże ucieramy z łyżką cukru, aż staną się płynne. Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie, w które wlewamy drożdże oraz ciepłe mleko. Rozrabiamy rozczyn (z niewielką ilością mąki – zobacz trik) i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy żółtka utarte z pozostałą ilością cukru i cukrem wanilinowym oraz roztopione masło i sól. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość). Ponownie je zagniatamy i dzielimy na trzy równe części. Z każdej formujemy wałek o cieńszych końcach. Z wałków zaplatamy warkocz. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Maślana kruszonka

Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder, pokrojone w kostkę masło oraz żółtko. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania kruszonki.

Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie, smarujemy je białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (36)

Avatar
  • DeadRaccoon DeadRaccoon
    674 dni temu
    Czemu nie piszecie że trzeba dodać tylko trochę mąki, nigdzie w przepisie nie pisze że trzeba dodać resztę mąki to założyłam że od razu całość dodać do drożdży i mi się ciasto rozwaliło, nie stać mnie żeby tyle mąki, drożdży i mleka marnować. Piszcie te przepisy z większą dokładnością.

    odpowiedz

  • Hania Hania
    1029 dni temu
    robię już kolejny raz. jest super. najbardziej nam pasuje z wszystkich przepisów z książek i Internetu. faktycznie za dużo kruszonki - uwielbiam ją, ale i tak robię mniej

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1205 dni temu
    Ile czasu wyrasta chałka? 1,5 godziny to dobry czas? Pytam, bo planuję wyjść na spacer w trakcie rosnięcia :) a chcę ją upiec na spotkanie rodzinne 😊 bo jest pyszna!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1202 dni temu
    Czas nie został tu doprecyzowany, ponieważ szybkość wyrastania zależy od bardzo wielu czynników np. temperatury w jakiej je pozostawimy. 1,5 h powinno jednak zdecydowanie wystarczyć ;) Pamiętaj, aby pozostawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu.
  • Gość Gość
    1996 dni temu
    Wyszła przepyszna i bardzo delikatna :) Dodałam trochę więcej mąki niż 500gr. Warto też zrobić trochę mniej kruszonki, bo sporo jej zostaje.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1996 dni temu
    Super, że Ci smakowała! :)
  • Gość Gość
    2016 dni temu
    Bardzo kiepska chałka. Ciasto z tych proporcji płynie, po upieczeniu bardzo czuć drożdże. Poza tym przepis niezrozumiały. Nie polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2014 dni temu
    Co konkretnie jest niejasne? Chętnie doprecyzujemy problematyczny fragment :)
  • Gość Gość
    2066 dni temu
    nic z tych przepisów nie wychodzi

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2062 dni temu
    A co konkretnie nie wyszło? Może będziemy mogli pomóc? :)
  • Kamil M ! Kamil M !
    2142 dni temu
    Gdzie warkocz A gdzie chałka panie mistrzu cukiernictwa ... Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2140 dni temu
    Polecamy obejrzeć film o sposobach zwijania ciasta drożdżowego :) https://kuchnialidla.pl/jak-zwijac-ciasto-drozdzowe
  • SATRI SATRI
    2738 dni temu
    Ale olbrzym! Chałka wyszła puszysta, mięciutka, słodka... Pyszna! ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3198 dni temu
    Chałki nie robi się z 3 części bo to warkocz albo plecionka. chałkę zaplatamy z 4 lub więcej wałeczków

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2142 dni temu
    Najlepiej z 6
  • Gość Gość
    3289 dni temu
    chałka smaczna bardzo mięciutka i lekko krucha (inna od sklepowych), z owocami ciasto też dobrze smakuje polecam jak ktoś ma dużo czasu bo czasochłonny to wysiłek ;D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3289 dni temu
    piekę i czekam na efekt z połowy ciasta robię chałkę, a z drugiej ciasto ze śliwkami

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3288 dni temu
    Mmmm, zapowiadają się wspaniałe wypieki!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3497 dni temu
    Majek, zgadza się - chałka jest bardzo duża. Jeśli chcesz, możesz ciasto podzielić tak, by upiec kilka mniejszych.

    odpowiedz

  • Majek Majek
    3498 dni temu
    Bardzo dobra w smaku chalka, ale dlaczego wyszedł mi zakalec? I wyszła bardzo duża , wręcz ogromna, czy nie należy upiec z tego przepisu 2 lub 3 mniejszych chalkek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3502 dni temu
    Alicjo, do przepisu podlinkowaliśmy trik, który dokładnie wyjaśnia jak zrobić taki rozczyn (do którego używamy tylko niewielkiej części przesianej mąki): https://kuchnialidla.pl/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy (około 02:30 min).

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    3502 dni temu
    "Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie, w które wlewamy drożdże oraz ciepłe mleko. Rozrabiamy rozczyn (z niewielką ilością mąki – zobacz trik) i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy żółtka utarte z pozostałą ilością cukru i cukrem wanilinowym oraz roztopione masło i sól. " Ta część przepisu dla mnie, czyli początkującej kucharce, jest nieczytelna. Całą mąkę wymieszać z drożdżami, czy zrobić tylko zaczyn, a mąkę i resztę składników dodać później?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3205 dni temu
    Od momentu "Rozrabiamy rozczyn" zaczynałam się zastanawiać o co chodzi. Bo tak na prawdę można było od razu rozpisać tą czynność. A wystarczyłoby napisać, że po wlaniu drożdży i mleka przysypać delikatnie mąką i odstawić do wyrośnięcia powstałego rozczynu :/ ja zrobiłam właśnie w tym momencie błąd :( i nie wiem czy mi chałka wyjdzie :(
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3502 dni temu
    Alicjo, w którym miejscu przepis jest dla Ciebie nieczytelny?

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    3503 dni temu
    potwierdzam komentarz Bary, dość nieczytelny jest ten przepis. Mi wyszło bardzo duża chałka, niestety dosyć ciężka.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3505 dni temu
    Irenka, musisz obserwować swoje ciasto. W zależności od warunków (np. temperatury otoczenia) może wyrastać w różnym tempie. Niech rośnie tak długo, aż podwoi swoją objętość. Iko, ciasto drożdżowe wymaga długiego wyrabiania, jeśli Twoje nie odkleja się od rąk, musisz je jeszcze dłużej wyrabiać. Drogi Gościu, oczywiście, nie musisz pleść warkocza, możesz upiec chałkę w innym kształcie. Bara, do przepisu podlinkowaliśmy trik, który dokładnie wyjaśnia jak zrobić taki rozczyn (do którego używamy tylko niewielkiej części przesianej mąki): https://kuchnialidla.pl/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy (około 02:30 min).

    odpowiedz

  • Bara Bara
    3506 dni temu
    miało być z niewielką ilością mąki...

    odpowiedz

  • Bara Bara
    3506 dni temu
    Troszkę nieczytelny ten przepis. Najpierw piszecie, że mąkę przesiać i wlać drożdże, a zaraz potem, że rozczyn z niewielką ilością wody... To jak ma być w końcu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3507 dni temu
    Witam!Czy z tego przepisu mogę upiec zamiast chałki słodki chlebek?Nie mam weny i zdolności do plecenia warkocza z ciasta:] Pozdrawiam:]

    odpowiedz

  • iko iko
    3507 dni temu
    kochany Lidlu, ciasto nie chciało mi się odkleić od rąk :( proporcje składników były ok... proszę o pomoc w możliwych miejscach gdzie popełniłam błąd - od razu piszę: zaczynam przygodę z pieczeniem i gotowaniem i generalnie jestem na etapie raczkowania... rozczyn powinien być płynny czy bardziej zbity? masło rozpuszczone może być ciepłe czy powinno być chłodne?

    odpowiedz

  • irenka irenka
    3508 dni temu
    ile powinno ciasto wyrastać, żeby podwoić swoją objętość?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3509 dni temu
    Chałka upieczona, z podanych proporcji wyszedł bardzo dorodny okaz. Całkowity czas przygotowania wyniósł ok 3-4h, ale było warto. Chałka wyrosła bardzo duża więc wydłużyłam czas pieczenia do 45 min zmniejszając przy tym temperaturę. Kolejnym razem z podanych proporcji uplotę dwie mniejsze chałki. Przepis wart polecenia :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3509 dni temu
    Możesz zamrozić kruszonkę :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3510 dni temu
    Czy kruszonkę która pozostała można mrozić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3510 dni temu
    Maya29, nie polecamy takiej zamiany :)

    odpowiedz

  • Maya29 Maya29
    3510 dni temu
    Witam Czy mogę użyć drożdży suchych?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Chałka – przepis znany nie tylko w Polsce

Polakom chałka drożdżowa kojarzy się ze słodkim, smakowitym wypiekiem w kształcie warkocza. I zupełnie słusznie! Zresztą cieszy się ona długą tradycją. Co ciekawe, na Podhalu znana jest jako plecionka albo kukiełka.

Jednak przepis na chałkę jest również niezwykle ważny dla Żydów, gdzie chałka stanowi rytualny typ pieczywa, spożywany czasie szabatu i świąt. Na stole w czasie szabatu powinny znaleźć się 2 chałki o określonej symbolice.

W Polsce z chałką drożdżową nie wiąże się tak głęboka symbolika, ale nie oznacza to, że nie warto jej przyrządzić. Dobry przepis na chałkę pozwala po prostu cieszyć się znakomitej jakości domowym wypiekiem! Paweł Małecki specjalnie dla Ciebie opracował perfekcyjną recepturę chałki ze starannie skomponowanymi składnikami. Sprawdź, jak upiec chałkę drożdżową, która wprost powala na kolana!

Przepis na chałkę drożdżową – odpowiednia mąka i proces wyrastania ciasta

W przepisie na chałkę z kruszonką jednym z głównych składników jest mąka. Zatem jaka mąka do chałki będzie najlepsza? W tym przypadku sprawdzi się drobno zmielona mąka tortowa typu 450. To najlepszy wybór do delikatnych, puszystych wypieków. Ponadto bardzo ważny punkt w przygotowaniu wypieku to proces wyrabiania ciasta. Służy on nie tylko połączeniu poszczególnych składników, ale również wprowadzeniu do ciasta powietrza. Właśnie dzięki temu chałka jest idealnie lekka i puszysta.

Co więcej, wyrabianie drożdżowych ciast aktywuje drożdże, wspomagając proces ich fermentacji, a przy tym wydłuża trwałość wypieku. Jeśli posiadasz robota kuchennego, przygotowanie ciasta na chałkę zajmie Ci zaledwie kilka chwil. Nie masz takiego sprzętu w swojej kolekcji? Bez obaw, i bez niego dasz radę!

W przepisie na chałkę drożdżową znajdziesz orientacyjny czas wyrastania ciasta, który wynosi 30 minut. Przy czym dokładny czas zależy to od temperatury panującej w danym pomieszczeniu. Zimno nie sprzyja wyrastaniu ciasta drożdżowego. Pamiętaj, że podczas wyrastania powinno znacznie zwiększyć swoją objętość. Jeśli widzisz, że ciasto zajmuje 2 razy więcej miejsca (co najmniej) w porównaniu z początkowym stanem, to dobry znak! Możesz to łatwo ocenić, patrząc na brzegi naczynia, w którym wyrasta.

Po wyrośnięciu ciasto powinno być miękkie i puszyste. Sprawdzisz jego strukturę, delikatnie wciskając w nie palec. Gdy zachowa kształt i powoli powróci do pierwotnej formy, zapewne jest gotowe do dalszej obróbki. Wystarczająco wyrośnięte ciasto rozpoznasz również po zapachu – wyczuwalny aromat drożdży oznacza, że nadaje się do dalszej obróbki. Za to silny zapach alkoholu, to sygnał, że ciasto pozostawiono na zbyt długo.

Chałka z kruszonką – przepis, który nie zawodzi

Trudno wyobrazić sobie klasyczną chałkę drożdżową bez kruszonki. Dlatego też w przepisie opisujemy jej wykonanie. Ze wskazanej ilości składników przygotujesz jej całkiem sporo. Robisz ją po raz pierwszy? Wybierz wysokiej jakości mąkę, ponieważ właśnie jakość tego produktu może wpływać na konsystencję kruszonki. Uważnie odmierz poszczególne składniki, gdyż nadmiar mąki może uczynić kruszonkę za suchą, natomiast nadmiar masła może sprawić, że będzie zbyt klejąca.

Kruszonkę na chałkę najlepiej zrobić z zimnego masła, które zapewni jej apetyczną chrupkość. Co ważne, mieszaj składniki delikatnie, ale nieprzerwanie. Rób to tak, aby utworzyć luźne kawałki masy, a nie jednolitą masę. Nadmierna praca nad kruszonką może sprawić, że stanie się za ciężka.

Jak zrobić chałkę drożdżową? Z czym ją jeść?

Wiesz, jak zrobić chałkę drożdżową z kruszonką, która nie ma sobie równych. Z czym ją jeść? Najprostsze rozwiązania są najlepsze, dlatego polecamy Ci wypróbowanie chałki bez dodatków, ewentualnie z cienką warstwą dobrej jakości masła! Zwłaszcza jeszcze ciepły wypiek doskonale smakuje w oszczędnej odsłonie. Każda najlepsza chałka z kruszonką tworzy też udane połączenie z dżemem, marmoladą czy kremem czekoladowym.

Kiedy domowa chałka stanie się już nieco czerstwa (o ile tego doczeka!), łatwo zrobisz z niej przepyszne tosty francuskie! Wystarczy, że średniej grubości kawałki pieczywa zamoczysz w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka i cukru, a następnie usmażysz na patelni. Gotowe tosty mają piękny złocisty kolor oraz są apetycznie chrupiące. Dobrze smakują zarówno z cukrem, jak i dżemem. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby serwować je ze świeżymi owocami. Choć naszym zdaniem warkocz z chałki smakuje tak dobrze, że prawdopodobieństwo, że coś z niego zostanie w dłuższej perspektywie, jest niewielkie!

Sprawdzony przepis na chałkę i wiele innych wypieków prosto z Kuchni Lidla

Mamy nadzieję, że wiesz, jak zrobić chałkę, która urzeka smakiem oraz estetycznym wyglądem. W końcu jemy także oczami! Oczywiście przedstawiony przepis na chałkę z maślaną kruszonką to tylko jedna z propozycji Kuchni Lidla. Wśród pomysłów na fantastyczne słodkości znajdziesz również drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami czy kujawski drożdżowy placek maślany według receptury Pawła Małeckiego. Choć radzimy zacząć od wypróbowania tego bardzo prostego, a co najważniejsze sprawdzonego przepisu na chałkę!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!