zobacz film

Ciasto drożdżowe wymaga dużej cierpliwości, odpowiedniej temperatury i długiego wyrabiania. Nie jest trudne w przygotowaniu, jednak aby wyszło idealnie, trzeba mu poświęcić dużo czasu.

Przepis na ciasto drożdżowe

W Kuchni Lidla znajdziesz zarówno podstawowy przepis na ciasto drożdżowe, jak i przepisy na ciasta z różnymi dodatkami, chałki, bułeczki i racuchy.

Jak zwijać ciasto drożdżowe?

Paweł Małecki pokaże Ci na to trzy sposoby! Zaczynając od drożdżowego warkocza z dwóch części ciasta, przez taki z trzech części, a kończąc na klasycznej chałce z czterech części ciasta.

Jak przygotować ciasto drożdżowe do zwijania?

Gdy już ciasto dokładnie wyrobisz i odstawisz do wyrośnięcia, możesz przystąpić do jego formowania. Na niezbyt cienko rozwałkowane ciasto wyłóż nadzienie – może to być zarówno nadzienie owocowe, jak i orzechowe czy makowe. Następnie zwiń ciasto w rulon.

Warkocz z dwóch części ciasta

Jeśli chcesz przygotować warkocz z dwóch części, ciasto zwiń ciasno i przetnij wzdłuż na pół – następnie uformuj warkocz.

Warkocz z trzech części ciasta

Jeśli chcesz przygotować warkocz z trzech części, ciasto zwiń w rulon i lekko rozpłaszcz. Wtedy przetnij wzdłuż na trzy części i uformuj klasyczny warkocz.

Warkocz z czterech części ciasta – chałka

Jeśli chcesz przygotować klasyczną chałkę, ciasto po zwinięciu musisz dość mocno rozpłaszczyć, aby przeciąć je wzdłuż na cztery części. Następnie uformuj je w warkocz.

Obojętnie, który sposób wybierzesz, każdy warkocz musisz przed pieczeniem odstawić w ciepłe miejsce do garowania – czyli ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem możesz też posmarować ciasto białkiem lub odrobiną miodu – będzie się pięknie błyszczało.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram