Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto drożdżowe wymaga dużej cierpliwości, odpowiedniej temperatury i długiego wyrabiania. Nie jest trudne w przygotowaniu, jednak aby wyszło idealnie, trzeba mu poświęcić dużo czasu.
Przepis na ciasto drożdżowe
W Kuchni Lidla znajdziesz zarówno podstawowy przepis na ciasto drożdżowe, jak i przepisy na ciasta z różnymi dodatkami, chałki, bułeczki i racuchy.
Jak zwijać ciasto drożdżowe?
Paweł Małecki pokaże Ci na to trzy sposoby! Zaczynając od drożdżowego warkocza z dwóch części ciasta, przez taki z trzech części, a kończąc na klasycznej chałce z czterech części ciasta.
Jak przygotować ciasto drożdżowe do zwijania?
Gdy już ciasto dokładnie wyrobisz i odstawisz do wyrośnięcia, możesz przystąpić do jego formowania. Na niezbyt cienko rozwałkowane ciasto wyłóż nadzienie – może to być zarówno nadzienie owocowe, jak i orzechowe czy makowe. Następnie zwiń ciasto w rulon.
Warkocz z dwóch części ciasta
Jeśli chcesz przygotować warkocz z dwóch części, ciasto zwiń ciasno i przetnij wzdłuż na pół – następnie uformuj warkocz.
Warkocz z trzech części ciasta
Jeśli chcesz przygotować warkocz z trzech części, ciasto zwiń w rulon i lekko rozpłaszcz. Wtedy przetnij wzdłuż na trzy części i uformuj klasyczny warkocz.
Warkocz z czterech części ciasta – chałka
Jeśli chcesz przygotować klasyczną chałkę, ciasto po zwinięciu musisz dość mocno rozpłaszczyć, aby przeciąć je wzdłuż na cztery części. Następnie uformuj je w warkocz.
Obojętnie, który sposób wybierzesz, każdy warkocz musisz przed pieczeniem odstawić w ciepłe miejsce do garowania – czyli ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem możesz też posmarować ciasto białkiem lub odrobiną miodu – będzie się pięknie błyszczało.
Trwa ładowanie komentarzy