Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

Krok 1: Przygotowujemy rozczyn

Podgrzewamy 200 ml mleka. Mieszamy z pozostałym mlekiem w małej misce, tak aby ciecz miała mniej więcej temperaturę ciała. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1 łyżce cukru. Mleko łączymy z rozpuszczonymi drożdżami. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut.

Krok 2: Zagniatamy ciasto

Pozostały cukier, mąkę, sól i masło w kawałkach mieszamy w misce. Dodajemy wyrośnięte drożdże i jajka. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Ciasto ponownie krótko zagniatamy i dalej przygotowujemy zgodnie z przepisem.

Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30-40 minut.

Wskazówki i informacje

Drożdże to rodzaj jednokomórkowych grzybów, które w określonych warunkach (m.in. w cieple) metabolizują cukier. Dochodzi przy tym do fermentacji, która powoduje, że ciasto wyrasta. Wyrastanie jest pożądane, ponieważ zapewnia puszystą strukturę wypieku.

Ponieważ drożdże obumierają w temperaturze powyżej 45°C, ważne jest, aby płyn (np. mleko), który wykorzystamy do ich rozpuszczenia, podgrzać do temperatury ciała. Jeśli przez nieuwagę podgrzejemy go zbyt mocno, musimy go nieco ostudzić przed dodaniem drożdży. Ponieważ drożdże najlepiej wyrastają w cieple, zadbajmy o to, aby składniki takie jak masło i jaja miały temperaturę pokojową. Dzięki temu nie doprowadzimy do ochłodzenia ciasta.

Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym, ale niezbyt gorącym miejscu. Podczas wyrastania ciasto nie powinno stać w przeciągu. Nie zostawiajmy go przy otwartym oknie, ponieważ może to osłabić efekt wyrastania.

Aktywność drożdży możemy zaobserwować już podczas rozpuszczania ich w ciepłym mleku: ulega ono lekkiemu spienieniu na powierzchni, a czasem wyraźnie wyrasta. Dlatego ważne jest, by dobrać odpowiednio duże naczynie do rozczynu drożdżowego oraz do wyrastania ciasta, aby jego zawartość się nie przelała. 

Jeśli ciasto po określonym czasie nie wyrośnie zbyt mocno, może to oznaczać, że składniki lub miejsce, w którym stało, były zbyt chłodne. W takim przypadku ciasto pozostawiamy do dalszego wyrośnięcia, do momentu, aż uzyska oczekiwaną objętość. Większość słodkich ciast drożdżowych wyrastając, podwaja swoją objętość.

Ciasto drożdżowe przygotowane wg podstawowego przepisu jest maślane i miękkie, dzięki czemu idealnie nadaje się do pieczenia ciast w formach lub na blasze. Ciasto drożdżowe formowane w chałki czy wieńce wielkanocne, podobnie jak ciasto chlebowe, zawiera mniej tłuszczu (i często mniej cukru), dzięki czemu wspaniale się je ugniata i formuje, a po upieczeniu ma mniej wyrośniętą strukturę, która przypomina chleb.

Podczas gdy ciasta chlebowe musimy długo zagniatać ręcznie, aby uzyskać pożądaną, gładką strukturę, tak w przypadku ciast na wypieki, drożdże wraz ze składnikami wystarczy zagniatać do momentu, aż będą dokładnie połączone. Ze względu na wilgotną, lekko lepką strukturę ciasto drożdżowe najlepiej wyrabia się mikserem ręcznym z użyciem haka do ciasta lub w robocie kuchennym – w przypadku wyrabiania ciasta ręcznie na blacie kuchennym musielibyśmy dodać dużo więcej mąki, co w efekcie spowodowałoby, że produkt końcowy byłby suchy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (38)

Avatar
  • Gość Gość
    88 dni temu
    Musiałam dodać dużo więcej mąki niż w przepisie.

    odpowiedz

  • Gosiak Gosiak
    30 dni temu
    W przepisie jest 0,6kg a ja dodalam 1,5 kg zobaczymy jak wyrośnie i czy nie opadnie
  • Gość Gość
    604 dni temu
    lol

    odpowiedz

  • lenka555 lenka555
    755 dni temu
    Najlepsze drożdżowe jakie piekłam do tej pory bo w końcu wyszło!! Jestem przeszczęśliwa,a mąż jeszcze bardziej 🙂. Z jednej porcji ciasta zrobilam formę 20*20 cm i przełożyłam je gorącym budyniem waniliowym, kruszonka z dodatkiem cukru waniliowego a z reszty ciasta zrobiłam w keksowce drożdżowe z truskawkami. Przepyszne pachnące i miękkie. Polecam ten przepis, ja w końcu znalazłam swój idealny 😍

    odpowiedz

  • Sabi Sabi
    789 dni temu
    Wczoraj piekłam. Wystarczyło na dużą blachę. Na wierzch dałam jabłka. Pycha!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1087 dni temu
    Jajka z bialkiem czy tylko zoltka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1087 dni temu
    Należy dodać całe jajka.
  • Gość Gość
    950 dni temu
    tylko zoltka albo z bialkiem albo bez
  • Gość Gość
    1275 dni temu
    Czy ciasto powinno miec konsystencje płynna? Określiłabym ją jako gęsta śmietana

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1275 dni temu
    Ciasto nie powinno mieć konsystencji płynnej. Ugniatamy je w rękach, dlatego jego konsystencja powinna być bardziej zwarta.
  • Ona Ona
    1332 dni temu
    Ktoś pomoże mam suche drożdże daleko do sklepu? Czy można swieże zamienić suchymi i jak to wychodzi w proporcjach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1332 dni temu
    Potrzebujesz ok. 12 g drożdży instant :)
  • Gość Gość
    1438 dni temu
    Świetny przepis robię już któryś raz Polecam

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    1576 dni temu
    Ciasto robiłam wielokrotnie, jest pyszne. Dodaje mniej cukru a czasem dodawałam jabłka. Polecam i pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1825 dni temu
    aby ciasto drożdżowe nie było suche dodaje się trochę ciepłej wody. Do rozczynu też można dać ciepłą wodę wcale nie musi być mleko. To dla tych co nie lubią laktozy,

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1974 dni temu
    Jesli robimy rozczyn , to rozczyn musi stac dotad jak zacznie opadac a nie zadne 15 minut . To jest blad ,bo ciast bedzie za mlode w srodku bedzie gliniaste a w piekarniku bedzie szybko kolorowalo , czyli bedzie za szybko lapal ogien - pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2022 dni temu
    jak odmierzyć 42 gr drożdży?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2021 dni temu
    Wagą
  • Gość Gość
    2018 dni temu
    Zważyć 😀
  • Gość Gość
    1974 dni temu
    w aptece
  • Gość Gość
    1833 dni temu
    Na oko ;)
  • Gość Gość
    1580 dni temu
    odmierzyć 40 dag i dodać 2 dag
  • Gość Gość
    2333 dni temu
    ok

    odpowiedz

  • Gościówa Gościówa
    2378 dni temu
    "Podgrzewamy 200 ml mleka. Mieszamy z pozostałym mlekiem w małej misce," Czy ktoś może odkryć tajemnicę mistrzów kuchni i napisze dlaczego nie można podgrzać całej ilości (300ml) mleka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2377 dni temu
    Chodzi o to, by mleko miało optymalną temperaturę, która jest w tym przypadku ważna :)
  • Gościu Gościu
    2435 dni temu
    Robiłem już trzy razy i wychodzi super. /Moja modyfikacja - 30g mniej cukru i duża garść posiekanych orzechów włoskich./

    odpowiedz

  • Magda Magda
    2315 dni temu
    Kiedy dodajemy orzechy i bakalie? Chodzi mi na jakim etapie gotowania
  • Gościu Gościu
    1891 dni temu
    Ja daję przy ostatnim gnieceniu
  • Tom Tom
    2461 dni temu
    "Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1 łyżce cukru" - kiepski byłem z chemii więc może ktoś mi to objaśnić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2460 dni temu
    Tom, kiedy pokruszone drożdże obsypiesz cukrem i zaczniesz ucierać, zmienią one konsystencję na płynną :)
  • Gość Gość
    2533 dni temu
    Ja musiałem dodać z 300 g mąki by się nie lepilo i nie wyszło suche...

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    2745 dni temu
    robiłam dwa razy i zawsze się udaje. wychodzi duża blacha.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2773 dni temu
    T Właśnie je robię

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2872 dni temu
    Powiem Wam, że piekłam ciasto z tego przepisu 3 razy i za każdym razem wychodzi pięknie wyrośnięte i nie jest suche. Świetny przepis. Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2893 dni temu
    "Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30-40 minut."

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3015 dni temu
    Albo mi się wydaje albo w przepisie nie ma podanego czasu wypieku ciasta..

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3009 dni temu
    nie ma :( a ciasto już w przygotowaniu…
  • Gość Gość
    2918 dni temu
    "Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30-40 minut." jest :)

zobacz wszystkie


Placek drożdżowy – wersja podstawowa… ale wyjątkowa!

Czy masz ochotę na powrót do nieśmiertelnej, niezawodnej cukierniczej klasyki? Czy chcesz poznać – a może po prostu przypomnieć sobie – przepis na placek drożdżowy, który piekła Twoja mama lub babcia? W takim razie doskonale się składa. Bez względu na to, czy zależy Ci na powtórce z kulinarnej rozrywki, czy też pragniesz eksplorować nowe regiony kulinarne, nasz przepis na szybki placek drożdżowy jest tym, czego właśnie Ci potrzeba. Dlaczego piszemy, że to placek szybki? Otóż trzymając się naszych wskazówek, przygotujesz go już w kwadrans (nie licząc wyrastania ciasta i pieczenia)! To nie koniec dobrych wieści. Nasz przepis na placek drożdżowy zaliczamy do przepisów łatwych. Oznacza to, że możesz zabrać się za niego nawet wtedy, gdy dopiero rozpoczynasz swoją cukierniczą przygodę. Mało tego – wydaje nam się, że to idealny wybór na początek tej barwnej historii. Czy nie wspominaliśmy już, że to totalna klasyka?

Zanim przejdziemy do przepisu na placek drożdżowy, zacznijmy od samego początku. Czym właściwie jest placek drożdżowy? To znany na całym świecie rodzaj ciasta, który swój charakter zawdzięcza naturalnym procesom fermentacji alkoholowej drożdży z udziałem cukru. Jednym z produktów fermentacji jest dwutlenek węgla, który odpowiada za wyrastanie i spulchnianie ciasta. Dobrze wyrobiony placek drożdżowy zwiększa swoją objętość nawet kilkukrotnie! Historia placka drożdżowego sięga odległych czasów starożytnych. Placek drożdżowy prawdopodobnie pochodzi ze starożytnego Egiptu. Ważnym elementem kultury egipskiej było bowiem przyrządzanie różnego rodzaju chlebków i ciast, także z dodatkiem owoców. Potrawy tego typu pełniły istotne funkcje rytualne i religijne. Znaczących polskich akcentów należy doszukiwać się kilka tysięcy lat później. Placek drożdżowy prawdziwy triumf na polskich stołach zaczął święcić w XIX wieku. Za pioniera w dziedzinie polskich placków drożdżowych uznaje się niejakiego Henryka Babińskiego, gastronoma, który rozpropagował ten wspaniały wyrób cukierniczy we Francji. Mnóstwo wspaniałych przepisów na placek drożdżowy pochodzi z dwudziestolecia międzywojennego. Znajdziesz wśród nich m.in. liczne placki z owocami sezonowymi i kruszonką.

I w tym momencie możemy przeskoczyć o kolejne sto lat i skupić się na przepisie na placek drożdżowy Kuchni Lidla. Staramy się dokonać syntezy wskazówek zawartych w niezliczonych przepisach, aby odkryć drożdżówkę idealną. Przyszykuj wymienione składniki, blachę oraz piekarnik i zmień nasz przepis w pyszną rzeczywistość!

Jak zrobić ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje?

Odpowiedź na pytanie, jak zrobić ciasto drożdżowe, które skradnie każde podniebienie, jest bliżej, niż myślisz. Wystarczy, że pochylisz się nad naszym przepisem. Omówmy poszczególne jego punkty. Jeśli wiesz co nieco o sztuce pieczenia, wiesz również, że wypada zacząć od rozczynu. Cóż to takiego? W największym skrócie – surowe ciasto powstające z dokładnego wymieszania w misce mleka (lekko podgrzanego) i drożdży rozpuszczonych w cukrze, które wzrasta pod przykryciem. Zanim przejdziesz do dalszego etapu przepisu, pamiętaj, że rozczyn musi odpocząć w spokoju przez dobry kwadrans.

Co dalej? Teraz pora na zagospodarowanie pozostałej części składników – cukru, mąki, soli i masła – a więc połączenie ich w misce. Do tej mieszanki musisz dodać wyrośnięte drożdże oraz 3 jajka. Teraz czeka Cię najtrudniejszy etap poradnika mówiącego o tym, jak zrobić ciasto drożdżowe. O czy mowa? Oczywiście o wyrabianiu ciasta! Spokojnie – już podpowiadamy, jak masz się tym zająć. Istnieje kilka sprawdzonych metod wyrabiania ciasta, które mają na celu jedno – jego odpowiednie napowietrzenie. Ciasto możesz zgniatać, rozciągać, podrzucać i uderzać… albo też łączyć poszczególne podejścia dla uzyskania jak najlepszych rezultatów. Jaki jest pożądany efekt końcowy? Ciasto gładkie, które nie lepi się i łatwo odchodzi od palców. Powinno być elastyczne i plastyczne. Pamiętaj, że jeśli ciasto wydaje Ci się zbyt twarde, możesz dodać nieco mleka. Czynność ta powinna zająć Ci od 10 do 20 minut. Boisz się, że zabraknie Ci sił do realizacji tego jakże wymagającego zadania? W takim razie przypominamy, że możesz sięgnąć po mikser ręczny lub wykorzystać termorobota MC Smart. Teraz musisz pozwolić ciastu odpocząć (i podwoić objętość) pod przykryciem w misce, w ciepłym miejscu. Przykrycie materiałową ściereczką jest konieczne dla ciasta, żeby nie wyschło. Wszystko to powinno potrwać godzinę. Pamiętaj o tym, że ciasto musi wyrastać daleko od okna! Po tym czasie musisz je wyjąć i ponownie powyrabiać przez chwilę.

Jak długo piec ciasto drożdżowe?

Ile piec ciast drożdżowe? Po rozwałkowaniu ciasta na blasze lub umieszczeniu go w formie wstaw je do niezbyt mocno rozgrzanego piekarnika. Tam musi spędzić od 30 do 40 min, piekąc się w temperaturze 160°C. Pamiętaj, że zbyt wysoka temperatura piekarnika, do którego wkładasz blachę, może spowodować popękanie ciasta. Co do tego, jak piec ciasto drożdżowe, pamiętaj, że zapewne najlepsza okaże się funkcja termoobiegu gwarantująca równomierne ogrzewanie i wyrastanie ciasta. Niektórzy preferują jednak ogrzewanie górne lub dolne. Jeśli zastanawiasz się, jak długo piec ciasto drożdżowe i obawiasz się jego niedopieczenia, pamiętaj, że możesz sprawdzić, jakie ciasto jest w środku z wykorzystaniem patyczka. Jeśli do pieczącego się ciasta włożysz i wyjmiesz patyczek, a on okaże się on suchy – ciasto możesz już wyciągnąć z piekarnika. Jeśli będzie wilgotny, oznacza to, że musisz jeszcze poczekać! Otwierając piekarnik w trakcie pieczenia, zachowaj szczególną ostrożność i działaj sprawnie – ciasto bardzo nie lubi zmian temperatur. Dlatego najlepiej nie otwierać piekarnika w ogóle, chyba, że musisz sprawdzić stan ciasta w opisany wyżej sposób.

W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe?

Musimy powrócić jeszcze na chwilę do zagadnienia związanego z tym, w jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe. Zwróć uwagę, że temperatura i długość wypiekania ciasta zależą od szczegółów przepisu. O ile zatem nasze ciasto musisz piec w temperaturze 160°C przez 30-40 minut, o tyle np. polecane przez Kuchnię Lidla drożdżowe paluchy z serem powinny spędzić w piekarniku tylko 15-20 minut w temperaturze 170-180°C. To, w jakiej temperaturze pieczemy ciasto drożdżowe, zależy w końcu od tego, czy pieczemy z termoobiegiem, czy bez. Dajmy na ten przykład inną z wyszukanych propozycji naszych mistrzów kuchni – kujawski drożdżowy placek maślany. Placek ten powinien piec się w temperaturze 180°C w piekarniku z termoobiegiem lub w 190-200°C w piekarniku bez termoobiegu. W obu przypadkach ciasto powinno spędzić w piekarniku 30-35 minut. W tym przypadku wyznacznikiem odpowiedniego wypieczenia ciasto będzie apetyczny rumieniec kruszonki!

Z pewnością nie musimy Cię dłużej przekonywać do wypróbowania przepisu na nasz tradycyjny, ale niezastąpiony, placek drożdżowy. Przypomnij sobie klasyczny smak, który nie ma sobie równych! Taki, który przywołuje najlepsze wspomnienia z beztroskiego dzieciństwa! Oczywiście po zachwyceniu współdomowników i przyjaciół tym ciastem możesz spędzić wiele słodkich chwil także z innymi pokrewnymi propozycjami Kuchni Lidla. Polecamy w szczególności przywoływane już paluchy drożdżowe z serem według przepisu Pawła Małeckiego i kujawski drożdżowy placek maślany tego samego mistrza wypieków. Jeśli natomiast szukasz czegoś naprawdę specjalnego i gustujesz w nieoczywistych połączeniach, daj szansę przepisowi na ciasto drożdżowe z figami i żurawiną. Te owoce to wymarzony dodatek do pysznego ciasta drożdżowego! Równie fascynującą propozycją jest saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem, wanilią i kardamonem. Gwarantujemy, że pokochasz tę złożoną, i jakże czarującą, kompozycję smaków!

Wkrocz do wspaniałego świata drożdżowych wypieków wraz z Kuchnią Lidla. Przekonaj się, dlaczego ciasto to od stuleci, a nawet tysiącleci, nie ma sobie równych. Upiecz placek, który z piekarnika wychodzi zawsze w dobrej formie!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!