Kujawski drożdżowy placek maślany
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto

Drożdże mieszamy z 2 łyżeczkami cukru do momentu, aż drożdże zrobią się płynne. Mleko delikatnie podgrzewamy i łączymy z drożdżami.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, robimy w niej zagłębienie i wlewamy do niego mleko z drożdżami. Delikatnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. Ubijamy jajka z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Do wyrośniętego ciasta dodajemy jajka z cukrem, szczyptę soli oraz roztopione masło. Wyrabiamy do momentu, aż masa zacznie odklejać się od dłoni. Posypujemy ciasto niewielką ilością mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy i wykładamy nim wcześniej posmarowaną oraz oprószoną mąką blaszkę o wymiarach 45x35cm. Formę z ciastem chłodzimy w lodówce około 15 minut.

Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.

Masło z cukrem

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 10-12 minut.

Kruszonka maślana

Masło zagniatamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dosypując mąkę. Masę delikatnie wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka.

Schłodzone ciasto smarujemy równomiernie masłem z cukrem, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto obficie posypujemy kruszonką i pieczemy w temp. 180 °C (termoobieg) lub 190-200 °C (bez teermoobiegu) przez 30-35 minut, do zrumienienia się kruszonki na złoty kolor. Studzimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • daga daga
    1082 dni temu
    Rewelacyjne, zrobilam dokladnie według przepisu i jestem zachwycona. Szybciutko rośnie a jeszcze szybciej znika z talerzyka. Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1089 dni temu
    Piekłam dzisiaj - pyszne! Super patent z tym rozcieraniem drożdży, później rozczyn i ciasto ładnie rosło. Dzięki za przepis.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1092 dni temu
    Mauia, placek kujawski nie należy do bardzo wysoko rosnących drożdżówek :) Ważne jest, by ciasto ładnie zyskiwało na objętości podczas wyrastania jeszcze przed pieczeniem, ma wtedy będzie pyszne i puszyste.

    odpowiedz

  • Mauia Mauia
    1092 dni temu
    Jak wysoki mniej więcej powinien być ten placek po upieczeniu? Piekłam na mniejszej blaszce, ok. 30x35, i urósł jedynie ciut ponad blaszkę, na jakieś 4 cm.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1096 dni temu
    Szkoda, że w przepisie w książce nie jest jasno napisane, o co chodzi z tym rozczynem :/ Przyzwyczajona byłam do robienia rozczynu w kubeczku z małej ilości mleka, cukru i mąki, a tu w przepisie stoi jasno: dodać do rozmąconych z cukrem drożdzy mleko i wlać do zagłębienia w mące, zamieszać. No i zamieszałam i zrobiły się jedne wielkie kluchy - nie ma szans, żeby takie coś wyrosło :/ Zagniotłam więc ciasto od razu, dodałam masło - i dopiero wtedy dało się to jakoś zagnieść i cokolwiek urosło. Brak trochę precyzji w tych przepisach.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1113 dni temu
    Lola, pamiętaj, że każde masło (nieklarowane) po podgrzaniu się rozwarstwia. Jeśli zrobiłaś wszystko jak w podanym wyżej przepisie bez obaw możesz polewać takim płynem placek. Po wypieczeniu będzie wyśmienity. Martyno, prawdopodobnie zagniatając rozczyn drożdżowy z mąką, użyłaś całej ilości podanej mąki, przez co rozczyn nie wyrósł i dalsza praca z ciastem nie miała już sensu. Obejrzyj nasz trik i zobacz, jak prawidłowo wyrabiać rozczyn z drożdży: http://kuchnialidla.pl/product/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy.

    odpowiedz

  • Martyna Martyna
    1116 dni temu
    Nie jestem nowicjuszką w kuchni, jednak dla mnie zagniecenie tego ciasta wg podanych proporcji jest awykonalne... a miało być ku uciesze wszystkich na świątecznym stole... wyszła mi sucha krusząca się klucha. Nawet zagniatanie za pomocą męskich mięśni nic nie pomogło :-(( tak więc krusząca się klucha poszła od razu do kosza. co robię nie tak?? Proszę o odpowiedź

    odpowiedz

  • Lola Lola
    1116 dni temu
    Witam, mam pytanie techniczne co do rozpuszczania cukru w maśle: próbowałam dwa razy, raz spaliłam (moja wina, nie przypilnowałam ognia ;() za drugim razem mieszanina nie chciała się połączyć i uzyskałam roztopiony cukier z warstwą masła na górze :(, co mogłam zrobić źle? Będę wdzięczna za pomoc ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1142 dni temu
    AlicjaGość, ciasto smaruj płynnym, ale nie gorącym masłem.

    odpowiedz

  • alicjaGość alicjaGość
    1143 dni temu
    Witam!jaką temperaturę musi mieć masło z cukrem,żeby posmarować ciasto? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1148 dni temu
    Tygrys, możesz spróbować zrobić z tego samego ciasta mniejsze drożdżówki - daj znać jak wyszły :)

    odpowiedz

  • Tygrys Tygrys
    1149 dni temu
    Dość czasochłonne, ale efekt znakomity (dziękuję za przepis!). To chyba 4 przepis na drożdżowe jaki próbowałam i zaletą tego jest to, że jest pyszne też następnego dnia (zazwyczaj drożdżowce są najlepsze zaraz po upieczeniu, a później obsychają). Następnym razem dodam tylko rodzynki i będzie perfekt. A czy da się z tego przepisu zrobić bułeczki drożdżówki, czy się rozpełzną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1149 dni temu
    Gościu, owoce pasują do tego rodzaju ciast. Spróbuj np. śliwek, truskawek bądź jagód.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1152 dni temu
    Czy pomiędzy warstwę ciasta a kruszonkę można dodać owoce? Jakie najlepiej się sprawdzą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1154 dni temu
    Gościu, drożdżówka wyjdzie też bez warstwy masła z cukrem. Choć z warstwą będzie na pewno smaczniejsza ;) Kasiu, mąka tortowa to typ mąki pszennej. Czyli do ciasta używamy jednego rodzaju mąki - tortowej. Aniu M., zrobiłaś dobrze, czyli tak jak to opisaliśmy w przepisie: roztopione masło dodajemy do ciasta, zaś mieszanką masła z cukrem smarujemy ciasto po wyjęciu z lodówki. Cieszymy się, że smakowało :)

    odpowiedz

  • Ania M Ania M
    1155 dni temu
    Wczoraj upiekłam ciasto - jest przepyszne, bardzo maślane w smaku! Myślę, że koniec końcem się udało, ale sam opis wykonania budził nieco moje wątpliwości co do rozpuszczonego masła, do ciasta dodałam tylko roztopione masło, a na wierzch pomieszane z cukrem .... myślę, że o to chodziło, ale można by to jakoś dokładniej rozpisać - dla niedoświadczonych kucharek, pozdrawiam i życzę wszystkim udanych wypieków !

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1155 dni temu
    Witam:) Napisane jest: mąka pszenna, tortowa. Należy więc użyć dowolnej czy pół na pół? Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1155 dni temu
    Witam, czy masło z cukrem dodatkowo jest jeszcze potrzebne bo z całego przepisu wychodzi że ciasto ma 300g masła i 280g cukru. Czy jak odejme warstwe roztopionego cukru z masłem to dużo strace?? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1156 dni temu
    Magdaleno, nie rekomendujemy zamiany świeżych drożdży na suche.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1156 dni temu
    Czy zamiast drożdży naturalnych można użyć drożdży suszonych? Z góry dziękuję za odp. Magdalena

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1156 dni temu
    Sandro, zagniecione ciasto możesz przechować w lodówce.

    odpowiedz

  • Sandra Sandra
    1157 dni temu
    A można przygotować ciasto dzień wcześniej i przez całą noc trzymać w lodówce?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram