Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Drożdże mieszamy z 2 łyżeczkami cukru do momentu, aż drożdże zrobią się płynne. Mleko delikatnie podgrzewamy i łączymy z drożdżami.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, robimy w niej zagłębienie i wlewamy do niego mleko z drożdżami. Delikatnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. Ubijamy jajka z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Do wyrośniętego ciasta dodajemy jajka z cukrem, szczyptę soli oraz roztopione masło. Wyrabiamy do momentu, aż masa zacznie odklejać się od dłoni. Posypujemy ciasto niewielką ilością mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy i wykładamy nim wcześniej posmarowaną oraz oprószoną mąką blaszkę o wymiarach 45x35cm. Formę z ciastem chłodzimy w lodówce około 15 minut.
Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.
Masło z cukrem
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 10-12 minut.
Kruszonka maślana
Masło zagniatamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dosypując mąkę. Masę delikatnie wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka.
Schłodzone ciasto smarujemy równomiernie masłem z cukrem, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto obficie posypujemy kruszonką i pieczemy w temp. 180 °C (termoobieg) lub 190-200 °C (bez teermoobiegu) przez 30-35 minut, do zrumienienia się kruszonki na złoty kolor. Studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto kokosowe z migdałami – przepis
Słodki przekładaniec posypany migdałami. Warstwy deseru tworzy wypełnione wiórkami ciasto i mus na bazie mleczka kokosowego.
Pani Walewska na puszystym cieście
Puszyste ciasto, gęsty krem, słodka beza, owoce i migdały – połączenie, które podkreśli wyjątkowość wielu chwil.
Ciasto na maślance
Szukasz słodkości z Wysp Brytyjskich? W Kuchni Lidla znajdziesz przepis na pyszny placek w stylu brytyjskim na maślance z jabłkami i rabarbarem.
Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
- Gofry na dwa sposoby
- Bożonarodzeniowa babka piernikowa
- Drożdżowe paluchy z serem – przepis
- Muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
- Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
- Drożdżowy zawijaniec z migdałami
- Bułeczki wielkanocne
- Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem
- Placek brzoskwiniowy z orzechami
- Makaron z łososiem i awokado
- Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
- Tarta szpinakowa na spodzie z batatów
- Fabada
- Racuchy bez drożdży ze śliwkami
- Cassata alla Siciliana
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
- Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
- Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką
- Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
- Pizza arabska z sałatką
- Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
- Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka
- Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora
- Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
- Quisotto ze szpinakiem i chorizo
- Konfitura cytrynowa
- Kotleciki jagnięce
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (22)
3439 dni temu
Rewelacyjne, zrobilam dokladnie według przepisu i jestem zachwycona. Szybciutko rośnie a jeszcze szybciej znika z talerzyka. Polecam!
odpowiedz
3446 dni temu
Piekłam dzisiaj - pyszne! Super patent z tym rozcieraniem drożdży, później rozczyn i ciasto ładnie rosło. Dzięki za przepis.
odpowiedz
3450 dni temu
Mauia, placek kujawski nie należy do bardzo wysoko rosnących drożdżówek :) Ważne jest, by ciasto ładnie zyskiwało na objętości podczas wyrastania jeszcze przed pieczeniem, ma wtedy będzie pyszne i puszyste.
odpowiedz
3450 dni temu
Jak wysoki mniej więcej powinien być ten placek po upieczeniu? Piekłam na mniejszej blaszce, ok. 30x35, i urósł jedynie ciut ponad blaszkę, na jakieś 4 cm.
odpowiedz
3453 dni temu
Szkoda, że w przepisie w książce nie jest jasno napisane, o co chodzi z tym rozczynem :/ Przyzwyczajona byłam do robienia rozczynu w kubeczku z małej ilości mleka, cukru i mąki, a tu w przepisie stoi jasno: dodać do rozmąconych z cukrem drożdzy mleko i wlać do zagłębienia w mące, zamieszać. No i zamieszałam i zrobiły się jedne wielkie kluchy - nie ma szans, żeby takie coś wyrosło :/ Zagniotłam więc ciasto od razu, dodałam masło - i dopiero wtedy dało się to jakoś zagnieść i cokolwiek urosło. Brak trochę precyzji w tych przepisach.
odpowiedz
3471 dni temu
Lola, pamiętaj, że każde masło (nieklarowane) po podgrzaniu się rozwarstwia. Jeśli zrobiłaś wszystko jak w podanym wyżej przepisie bez obaw możesz polewać takim płynem placek. Po wypieczeniu będzie wyśmienity. Martyno, prawdopodobnie zagniatając rozczyn drożdżowy z mąką, użyłaś całej ilości podanej mąki, przez co rozczyn nie wyrósł i dalsza praca z ciastem nie miała już sensu. Obejrzyj nasz trik i zobacz, jak prawidłowo wyrabiać rozczyn z drożdży: https://kuchnialidla.pl/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy.
odpowiedz
3473 dni temu
Nie jestem nowicjuszką w kuchni, jednak dla mnie zagniecenie tego ciasta wg podanych proporcji jest awykonalne... a miało być ku uciesze wszystkich na świątecznym stole... wyszła mi sucha krusząca się klucha. Nawet zagniatanie za pomocą męskich mięśni nic nie pomogło :-(( tak więc krusząca się klucha poszła od razu do kosza. co robię nie tak?? Proszę o odpowiedź
odpowiedz
3473 dni temu
Witam, mam pytanie techniczne co do rozpuszczania cukru w maśle: próbowałam dwa razy, raz spaliłam (moja wina, nie przypilnowałam ognia ;() za drugim razem mieszanina nie chciała się połączyć i uzyskałam roztopiony cukier z warstwą masła na górze :(, co mogłam zrobić źle? Będę wdzięczna za pomoc ;)
odpowiedz
3500 dni temu
AlicjaGość, ciasto smaruj płynnym, ale nie gorącym masłem.
odpowiedz
3501 dni temu
Witam!jaką temperaturę musi mieć masło z cukrem,żeby posmarować ciasto? Pozdrawiam
odpowiedz
3506 dni temu
Tygrys, możesz spróbować zrobić z tego samego ciasta mniejsze drożdżówki - daj znać jak wyszły :)
odpowiedz
3506 dni temu
Dość czasochłonne, ale efekt znakomity (dziękuję za przepis!). To chyba 4 przepis na drożdżowe jaki próbowałam i zaletą tego jest to, że jest pyszne też następnego dnia (zazwyczaj drożdżowce są najlepsze zaraz po upieczeniu, a później obsychają). Następnym razem dodam tylko rodzynki i będzie perfekt. A czy da się z tego przepisu zrobić bułeczki drożdżówki, czy się rozpełzną?
odpowiedz
3507 dni temu
Gościu, owoce pasują do tego rodzaju ciast. Spróbuj np. śliwek, truskawek bądź jagód.
odpowiedz
3509 dni temu
Czy pomiędzy warstwę ciasta a kruszonkę można dodać owoce? Jakie najlepiej się sprawdzą?
odpowiedz
3512 dni temu
Gościu, drożdżówka wyjdzie też bez warstwy masła z cukrem. Choć z warstwą będzie na pewno smaczniejsza ;) Kasiu, mąka tortowa to typ mąki pszennej. Czyli do ciasta używamy jednego rodzaju mąki - tortowej. Aniu M., zrobiłaś dobrze, czyli tak jak to opisaliśmy w przepisie: roztopione masło dodajemy do ciasta, zaś mieszanką masła z cukrem smarujemy ciasto po wyjęciu z lodówki. Cieszymy się, że smakowało :)
odpowiedz
3512 dni temu
Wczoraj upiekłam ciasto - jest przepyszne, bardzo maślane w smaku! Myślę, że koniec końcem się udało, ale sam opis wykonania budził nieco moje wątpliwości co do rozpuszczonego masła, do ciasta dodałam tylko roztopione masło, a na wierzch pomieszane z cukrem .... myślę, że o to chodziło, ale można by to jakoś dokładniej rozpisać - dla niedoświadczonych kucharek, pozdrawiam i życzę wszystkim udanych wypieków !
odpowiedz
3512 dni temu
Witam:) Napisane jest: mąka pszenna, tortowa. Należy więc użyć dowolnej czy pół na pół? Pozdrawiam!
odpowiedz
3512 dni temu
Witam, czy masło z cukrem dodatkowo jest jeszcze potrzebne bo z całego przepisu wychodzi że ciasto ma 300g masła i 280g cukru. Czy jak odejme warstwe roztopionego cukru z masłem to dużo strace?? Pozdrawiam
odpowiedz
3514 dni temu
Magdaleno, nie rekomendujemy zamiany świeżych drożdży na suche.
odpowiedz
3514 dni temu
Czy zamiast drożdży naturalnych można użyć drożdży suszonych? Z góry dziękuję za odp. Magdalena
odpowiedz
3514 dni temu
Sandro, zagniecione ciasto możesz przechować w lodówce.
odpowiedz
3515 dni temu
A można przygotować ciasto dzień wcześniej i przez całą noc trzymać w lodówce?
odpowiedz
zobacz wszystkie