Ciasta - Ciasta drożdżowe - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Świeże ciasto drożdżowe, soczyste truskawki i zapach roznoszący się po całym domu. Oto ciasto, które znajduje się w ścisłej czołówce letnich deserów! Kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami, przywołując wspomnienie podskubywania gorącego ciasta, dopiero co wyjętego z piekarnika. Chcesz odtworzyć tamten smak w swoim domu? Przychodzimy z pomocą dzięki temu oto przepisowi.
![Ciasto drożdżowe z truskawkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/660f249ac7f7-bd20a96b22c5-kuchnia-lidla-ciasto-drozdzowe-z-truskawkami.webp)
Drożdżowe zajączki wielkanocne
Urocze, puszyste i przepyszne – takie są drożdżowe zajączki według najnowszego przepisu autorstwa Kingi. Przygotuj je na Wielkanoc i przekonaj się, jak wspaniale wyglądają na śniadaniowym stole.
![Drożdżowe zajączki wielkanocne](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b43a9f4992bb-c1448cb4338c-kw13-2023-kinga-paruzel-drozdzowe-zajaczki-wielkanocne-1250x700.webp)
Przepis na włoską babkę Panettone
Wyjątkowa babka inspirowana kuchnią włoską, która potrzebuje wielu godzin, aby wyrosnąć, a następnie wystygnąć. Spróbuj przygotować ten niezwykle puszysty przysmak pełen bakalii!
![Przepis na włoską babkę Panettone](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/11c7c287b0a6-40050ccb57b4-swiateczne-panettone-kuchnia-lidla-kinga-paruzel.webp)
Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa
Tradycyjne, niemieckie ciasto drożdżowe pełne rodzynek, kandyzowanych skórek cytrusów i migdałów, nadziewane marcepanem. Idealnie sprawdzi się jako alternatywny wypiek świąteczny dla całej rodziny!
![Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d2a5bbcc6e09-5d4261bd339d-stollen-drozdzowa-strucla-bozonarodzeniowa-kuchnialidla-kinga-paruzel.webp)
Sweet monkey bread
Chleb w kształcie babki? Tak! To sweet monkey bread, czyli smakowita przekąska z dodatkiem brązowego cukru i cynamonu. Odrywasz, ile chcesz, i zjadasz tak, jak lubisz!
![Sweet monkey bread](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c283f2e37af6-fb5517e549dd-kw37-lidl-Sweet-Monkey-Bread-1250x700.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Słodki chlebek skubany
Chlebek, który kryje w sobie odrobinę słodyczy. Schowane w środku jabłka z cynamonem sprawią, że nie poprzestaniesz na jednym kęsie. Sprawdź koniecznie!
![Słodki chlebek skubany](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/040c74726dd8-cf1a7f1b27d8-kw37-lidl-Slodki-chlebek-skubany-1250x700.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
Aromat drożdżowego ciasta i smak makowego nadzienia to słodka zapowiedź Świąt! Upiecz gwiazdę według przepisu Pawła, by poczuć je w swojej kuchni!
![Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/626ebb2a4506-25089336f2c5-Pawel_Drozdzowa_gwiazda_z_makiem_34035_RGB_OK_1250x700.webp)
Ciasto śliwkowe „Topielec”
Sezon na śliwki kojarzy się z zapachem wypieków! Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj wyjątkowe ciasto drożdżowe z kruszonką i nadzieniem śliwkowym.
![Ciasto śliwkowe „Topielec”](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3dae7b1f3691-b4a460def216-PAWEL_KW32_26614_SLIWKOWE_CIASTO_TOPIELEC_180726_MA_9434.webp)
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Poznaj sprawdzony przepis na pulchne ciasto drożdżowe z mnóstwem śliwek i cynamonowym cukrem!
![Ciasto drożdżowe ze śliwkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/04660aa0e678-4a8e84d58433-Zwetschgen-Blechkuchen.webp)
Ciasto z brzoskwiniami i borówkami
Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje ze świeżymi owocami! Poznaj przepis na drożdżówkę z brzoskwiniami i borówkami!
![Ciasto z brzoskwiniami i borówkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/29af6b2da90c-0bc655bbec97-Pfirsich-Blaubeer-Blechkuchen.webp)
Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
Ciasto drożdżowe możesz także przygotować w keksówce! Poznaj przepis na ciasto z marcepanem i kremem, oblane bitą śmietaną!
![Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1932ca613d2d-fe841edcd0a7-Hefebrot-mit-Marzipan--und-Schokofuellung.webp)
Wieniec morelowo-figowy
Połączenie suszonych owoców i ciasta drożdżowego? Tak! W postaci wieńca drożdżowego z nadzieniem morelowo-figowym smakuje doskonale!
![Wieniec morelowo-figowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/33c0916d2528-bc9f61232080-BS_WIENIEC_MORELOWO_FIGOWY_PAWEL_MALECKI_22670_170316_MN4413_rgb_ok.webp)
Przepis na ciasto drożdżowe z owocami – zobacz nasze propozycje
O tym, że tradycyjne ciasto drożdżowe musi być z kruszonką, wie chyba każdy. Nie wszyscy jednak lubią ciasto drożdżowe z owocami, a szkoda, bo naprawdę warto skusić się na tak miłą odmianę! Od czasu do czasu pozwólcie sobie więc na choć trochę szaleństwa i przygotujcie ciasto drożdżowe z jabłkami, malinami czy jeszcze innymi owocami. W sezonie wskazane są oczywiście te świeże, zimą natomiast możecie je zastąpić suszonymi – sprawdzą się idealnie w wieńcu morelowo-figowym, albo owocami z puszki, jak w przypadku ciasta z brzoskwiniami i borówkami. Więcej pomysłów na ciasto drożdżowe znajdziecie w Kuchni Lidla. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na:
- ciasto drożdżowe z truskawkami i z rabarbarem: drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
- ciasto drożdżowe z rodzynkami: baba drożdżowa
- ciasto drożdżowe z jagodami: jagodzianki
- ciasto drożdżowe ze śliwkami
Idealna kruszonka do ciasta drożdżowego
Ciasto drożdżowe z kruszonką to podstawa. Obok pytania, jak zrobić ciasto drożdżowe, najczęściej pojawia się to dotyczące kruszonki. W takiej na ciasto drożdżowe kluczem do sukcesu są proporcje trzech składników potrzebnych do jej przygotowania, tj. mąki, masła i cukru, które wynoszą odpowiednio 2:1:1. Podane produkty wystarczy wymieszać, a następnie zagnieść. Oto i cała filozofia. Jeśli potrzebujecie więcej szczegółów, to spójrzcie na przepisy Kuchni Lidla na ciasto drożdżowe z kruszonką.
Jak zrobić ciasto drożdżowe?
Amatorom wypieków drożdżowych, którzy zastanawiają się, jak krok po kroku zrobić ciasto drożdżowe, radzimy zapoznać się z poradami Kuchni Lidla. Wśród nich znajdziecie m.in. wskazówki, jak przygotować rozczyn z drożdży będący gwarancją udanego placka. Z kolei dzięki informacjom o cieście drożdżowym z przepisu podstawowego dowiecie się, jak piec ciasto drożdżowe w piekarniku elektrycznym, aby miało lekką i puszystą konsystencję. Pamiętajcie, że ważne jest, jakiej mąki użyjecie do przygotowania ciasta drożdżowego. Nie warto w tym przypadku eksperymentować, tylko bazować na zwykłej mące pszennej z dużą ilością białka, tj. najlepiej typu 550.
Jeśli więc chcecie, aby czas spędzony na przygotowaniu wypieku upłynął wam szybko i przyjemnie, to zdajcie się na Kuchnię Lidla, a nie będziecie musieli zastanawiać się, jak uratować ciasto drożdżowe, które nie rośnie albo dlaczego ciasto drożdżowe opada po upieczeniu. Kilka przydatnych trików i sukces gwarantowany!