Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o wymiarach 35 x 45 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Przygotowujemy rozczyn
Podgrzewamy 200 ml mleka. Mieszamy z pozostałym mlekiem w małej misce, tak aby ciecz miała mniej więcej temperaturę ciała. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1 łyżce cukru. Mleko łączymy z rozpuszczonymi drożdżami. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 15 minut.
Krok 2: Zagniatamy ciasto
Pozostały cukier, mąkę, sól i masło w kawałkach mieszamy w misce. Dodajemy wyrośnięte drożdże i jajka. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto ponownie krótko zagniatamy, a następnie palcami lekko oprószonymi mąką rozcieramy na natłuszczonej blasze. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 15 minut.
Krok 3: Przygotowujemy owoce
Brzoskwinie nacinamy, sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Borówki myjemy i osączamy.
Krok 3: Przygotowujemy krem
Pomarańczę sparzamy gorącą wodą. Skórkę ścieramy drobno na tarce i wyciskamy 50 ml soku. Sok i skórkę mieszamy ze śmietaną, budyniem w proszku, cukrem i jajkiem. Powstały krem rozkładamy na cieście drożdżowym, zostawiając dookoła wolną krawędź o szerokości 1-2 cm. W ciasto wciskamy połówki brzoskwiń, zaokrągleniem do góry, wokół nich rozrzucamy borówki.
Krok 4: Pieczemy ciasto
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20-25 minut, aż krem się zetnie. Studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Owocowy Pie
Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.
Poduszeczki brzoskwiniowe
Połówki brzoskwiń wypełnione masą serową, ułożone na delikatnym cieście – oto pomysł na prosty i smaczny deser.
Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
Słodki torcik z ciasta francuskiego, kremu malinowego i brzoskwiń. Podany z lodami karmelowymi oczaruje każdego łasucha!
Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
Chrupiące gofry, podane z brzoskwiniami, podprażanymi wiórkami kokosowymi oraz kulką lodów waniliowych. Pycha!
Ciasto z brzoskwiniami i borówkami
Świeże owoce, których ogromem możesz cieszyć się latem i jesienią, to najlepszy dodatek do ciasta, szczególnie drożdżowego. Puszyste słodkie ciasto drożdżowe z brzoskwiniami lub z innymi późnoletnimi owocami to świetny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto z brzoskwinią przygotujesz również z owocami z puszki, ale późnym latem i wczesną jesienią najpyszniejsze będzie ciasto ze świeżymi brzoskwiniami.
Ciasto brzoskwiniowe możesz zrobić także na spodzie kruchym albo biszkoptowym. Jednak to ciasto drożdżowe z brzoskwiniami, szczególnie świeżymi, zachwyci Cię słodyczą i puszystością przełamaną lekką kwaskowatością soczystych owoców. Skorzystaj z powyższego przepisu na ciasto drożdżowe z brzoskwiniami, do którego dodaj borówki. Placek drożdżowy z samymi borówkami też jest przepyszny, szczególnie w wersji pod kruszonką.
W Kuchni Lidla połączyliśmy te dwa owoce – duet brzoskwini i borówki na drożdżowym miękkim cieście smakuje wyśmienicie. Wypróbuj nasz przepis na ciasto z brzoskwiniami i borówkami. Taki placek na pewno umili ostatnie dni lata i pierwsze tygodnie jesieni.
Ciasto z brzoskwiniami, borówkami i kremem pomarańczowym to świetny pomysł na szybki, prosty, a jednocześnie bardzo efektowny deser. Słodycz ciasta przełamiesz delikatnie kwaskowatym kremem z pomarańczy, a także brzoskwiniami – słodkimi, ale z charakterystyczną, lekko cierpką nutą. Wykorzystaj przepis Kuchni Lidla na ciasto drożdżowe – wyjdzie idealnie puszyste i wilgotne.
Ciasto z brzoskwiniami i borówkami – nie tylko na drożdżach
Proponowany przepis na ciasto z brzoskwiniami i kremem z dodatkiem borówek to tylko jeden z pomysłów na wykorzystanie owoców końca lata. Szybkie ciasto drożdżowe z borówkami to kolejna warta wypróbowania receptura. Ciasto drożdżowe wyrób zgodnie z podanym wyżej opisem. Po godzinie, gdy już wyrośnie, powciskaj w nie borówki. Ciasto drożdżowe z borówkami najlepiej smakuje z kruszonką. Słodkie ciasto drożdżowe, słodko-kwaśne borówki pod chrupiącą maślaną pierzynką – brzmi kusząco, prawda?
Do kruszonki przygotuj mąkę, cukier i masło. Najczęściej zaleca się proporcje 2:1:1, czyli na dwie części mąki przypadają jedna część cukru i jedna część masła. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by nieco tymi proporcjami pożonglować.
Na kruszonkę do ciasta drożdżowego z borówkami przygotuj 100 gramów mąki, 50 gramów cukru oraz 50 gramów masła. Użyj masła wyjętego prosto z lodówki – im będzie twardsze, tym kruszonka będzie bardziej chrupiąca. Posiekaj je, rozdrobnij w dłoniach na mniejsze cząsteczki i obtocz je dokładnie w mące i cukrze. Gdy uzyskasz pożądaną konsystencję, posyp kruszonką znajdujące się już na blasze ciasto z powciskanymi owocami.
Kolejnym godnym z polecenia błyskawicznym deserem jest biszkopt z brzoskwiniami. Biszkopt przygotowujesz szybciej niż ciasto drożdżowe, zważywszy, że nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Jeszcze więcej czasu oszczędzisz, przygotowując szybkie ciasto na spodzie biszkoptowym z brzoskwiniami z puszki.
Przygotuj biszkopt, korzystając z przepisu dostępnego na stronie Kuchni Lidla. Posmaruj tortownicę tłuszczem i posyp mąką. Wlej do niej ciasto biszkoptowe, a na nim ułóż brzoskwinie z puszki. Pamiętaj, żeby wcześniej dokładnie odsączyć je z zalewy znajdującej się w puszce. Inaczej biszkopt może się za bardzo rozmoczyć, a jego konsystencja straci na puszystości. Piecz w 180 stopniach przez 40–45 minut.
Polecamy też inny sposób na pyszny placek z brzoskwiniami – to ciasto ucierane z brzoskwiniami. Jego przygotowanie zajmuje chwilę. W mikserze utrzyj 5 jajek z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, do masy wlej 200 gramów roztopionego ostudzonego masła. Czas na suche składniki – wymieszaj w misce szklankę mąki tortowej z łyżeczką proszku do pieczenia, a następnie połącz z jajeczną masą. Wlej ciasto na blaszkę posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, dodaj brzoskwinie – z puszki lub świeże. Piecz 50 minut w 180 stopniach.
Jak przygotować ciasto z brzoskwiniami i borówkami? – rady dla początkujących
Wcześniej podaliśmy kilka przepisów na pyszne ciasta z brzoskwiniami lub borówkowe. Są one na tyle proste, że ich upieczenie nie powinno sprawić problemu nawet osobie bez wprawy w pieczeniu. Nieco cierpliwości wymaga jedynie ciasto drożdżowe, które nie zawsze wychodzi od razu. Jednak ćwiczenie czyni mistrza, a do tego czasu możesz raczyć rodzinę i gości ciastem biszkoptowym z brzoskwiniami z puszki, które jest równie pyszne.
Zanim upieczesz idealne ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką, sprawdź się, przygotowując placek z brzoskwiniami z puszki. Użyj mąki niskiego typu – kup w Lidlu mąkę tortową typ 550. Dzięki drobno mielonej mące ciasto po upieczeniu będzie puszyste i lekkie.
W cieście biszkoptowym z brzoskwiniami ważne jest użycie jajek wcześniej wyjętych z lodówki. Wszystkie składniki do większości wypieków, także ciasta z brzoskwiniami, powinny mieć taką samą temperaturę. Dzięki temu łatwiej się ze sobą połączą i utworzą jednolitą masę. Jajka prosto z lodówki połączone z mąką w temperaturze pokojowej to prosty przepis na ciasto nie tylko z brzoskwiniami, ale też zakalcem.
Biszkopt z brzoskwiniami z puszki to świetny pomysł dla początkujących cukierników amatorów. Odpowiednio upieczone ciasto z brzoskwinią powinno mieć lekką, puszystą konsystencję. Dlatego pamiętaj o odsączeniu owoców z soku. Inaczej owoce będą zbyt wilgotne, a biszkopt będzie rozmokły i ciężki. To proste ciasto brzoskwiniowe nie powinno być jednak zbyt suche – wilgotność zapewni dodatek oleju rzepakowego.
Skorzystanie z naszych wskazówek pomoże Ci w upieczeniu pierwszego, szybkiego ciasta brzoskwiniowego, a stąd tylko krok do samodzielnego przygotowania pysznego, drożdżowego ciasta z brzoskwiniami i borówkami.
Ciasto brzoskwiniowe – zachwyć wszystkich prostym deserem
Placek brzoskwiniowy możesz przygotować na wiele sposobów. Brzoskwinie to na tyle wdzięczny dodatek do ciast, że smakują doskonale zarówno w wersji świeżej, jak i z puszki. Ciasto brzoskwiniowe możesz przygotować w wielu wersjach, w zależności od czasu, produktów, które masz pod ręką, a także umiejętności.
Brzoskwiniowiec to naprawdę pyszne ciasto. Do tego na cieście biszkoptowym lub kruchym zrobisz je w błyskawicznym czasie. Będzie więc idealnym rozwiązaniem w przypadku niezapowiedzianej wizyty bądź nagłej ochoty na prosty deser. Zrób wtedy ucierane ciasto z brzoskwiniami – nie wymaga ono nawet oddzielania białek od żółtek.
Amatorom maślanego smaku polecamy spróbować szybkie kruche ciasto z brzoskwiniami. Kruchy spód świetnie komponuje się z brzoskwiniami skarmelizowanymi oraz z puszki. Między ciasto a brzoskwinie możesz nałożyć warstwę pianki ubitej z białek i cukru lub śmietanki.
Ciasto w 5 minut z brzoskwiniami brzmi jak coś niemożliwego? Spróbuj fantastycznego ciasta z brzoskwiniami i kruszonką. Korzystając z podanych wyżej wskazówek, z mąki, cukru i masła przygotuj kruszonkę. Na blachę posmarowaną masłem połóż brzoskwinie i hojnie obsyp je kruszonką. Piecz w 200 stopniach przez 30 minut. Ciasto z brzoskwiniami z puszki i kruszonką zrobisz błyskawicznie, a smakuje wybornie.
Pyszny i szybki brzoskwiniowiec z borówką
Mamy dla Ciebie również pomysły na tanie ciasto z brzoskwiniami oraz borówkami. Jednym z nich jest szybkie ciasto na oleju z brzoskwiniami z puszki. Zmieszaj ze sobą składniki: 2 szklanki mąki, szklankę cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, szklankę mleka, ¾ szklanki oleju rzepakowego oraz 4 jajka. Na wlane do blaszki ciasto ułóż owoce i piecz godzinę w 180 stopniach. To ciasto przygotuj w sezonie z brzoskwiniami świeżymi – będą wtedy tańsze i smaczniejsze.
Tanio wyjdzie także ciasto ucierane z brzoskwiniami na oleju. Wróć do podanego wyżej przepisu na ciasto ucierane, tylko zamiast masła użyj tej samej ilości oleju rzepakowego. Ciasto brzoskwiniowe wyjdzie równie pyszne.
Przepisów na brzoskwinie i borówki w przeróżnych wypiekach jest bez liku. Ciasto ze świeżymi brzoskwiniami z dodatkiem borówek zrób właśnie teraz, kiedy ceny tych owoców są korzystne, a smak najbogatszy. Wypróbuj nie tylko na ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i borówkami, upiecz także ciasto z brzoskwiniami na oleju lub szybkie ciasto jogurtowe z brzoskwiniami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Drożdżowe paluchy z serem – przepis
- Smoothie z borówkami i brzoskwiniami
- Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami
- Placek ze śliwkami i bezą
- Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
- Kaczka z brzoskwiniami
- Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
- Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Sernikoblondie z owocami
- Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
- Kremowa zupa pomidorowa z papryką
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
- Wiśniowy Sad
- Steki z kapusty
- Blondie z nerkowcami i białą czekoladą
- Sałatka z makaronem i kurczakiem
- Małe serniczki kawowe
- Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
- Chutney z pomidorów i mango
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Szynka wieprzowa w panierce z pomidorowym ragout (gęsty sos) oraz gotowanymi brokułami
- Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
- Jabłkowy chutney z piwem
- Pstrąg z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)