zobacz film Owocowy Pie

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Farsz owocowy

W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy miód i cukier trzcinowy. Kiedy masło całkowicie rozpuści się i połączy z cukrem i miodem, do garnka wrzucamy obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrojone w plastry, wyfiletowane pomarańcze i brzoskwinie pokrojone. Owoce prażymy do momentu, kiedy odparuje z nich sok i zrobią się nieco miękkie. Po wyłączeniu ognia, owoce doprawiamy cynamonem. Następnie dodajemy do nich pokruszone biszkopty, w razie konieczności dodajemy cukru do smaku. Farsz owocowy odstawiamy do przestygnięcia.

Kruche ciasto

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Do mąki dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, na które przesiewamy cukier puder oraz żółtka. Za pomocą noża dokładnie siekamy wszystkie składniki, następnie zagniatamy ciasto. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, dzielimy ją na dwie równe części, które owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki mniej więcej na 1 godzinę. Jedną część schłodzonego ciasta na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość około 5 mm (staramy się nadać ciastu okrągły kształt). Ciastem wykładamy formę o Ø26 cm, posmarowaną masłem i oprószoną startym przez sito biszkoptem. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, brzegi ciasta powinny wystawać poza formę.

Następnie na ciasto wykładamy farsz owocowy i przykrywamy drugą częścią tak samo rozwałkowanego ciasta. Brzegi górnej i dolnej części ciasta sklejamy palcami. Wierzch ciasta smarujemy białkiem oraz delikatnie posypujemy cukrem trzcinowym. Na środku ciasta wycinamy małą dziurkę, na wierzchu ciasta robimy kilka otworów za pomocą noża. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C (termoobieg) mniej więcej na 10-12 minut, następnie ciasto pieczemy przez 15 min. w temperaturze 190°C (termoobieg). Ciasto po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Gość Gość
    2564 dni temu
    super

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2705 dni temu
    Przepis na ciasto kruche jest dobre. Wystarczy szybko i pewnie zagniatać to w mgnieniu oka się uformuje :) Owocowe pie przepyszne!!! :D

    odpowiedz

  • Domi Domi
    3237 dni temu
    Witam! Już drugi raz próbuję zrobić ciasto z tego przepisu i za każdym razem ciasto się kruszy. Nie wiem co zrobić aby można było je uformować w taki sposób.. Nie da się go rozwałkować, a tym bardziej nawinąć na wałek!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2823 dni temu
    Można dodać 1-2 łyżki jogurtu naturalnego. Polecam
  • Gość Gość
    3762 dni temu
    Czy mogłabym użyć mąki pełnoziarnistej lub kukurydzianej zamiast pszennej?

    odpowiedz

  • Kinga Skoczylas Kinga Skoczylas
    3764 dni temu
    Ciasto przepyszne, ale tylko w tedy kiedy jest bez pomarańczy... Zamiast nich dodałam śliwki, brzoswkinie, rabarbar, z każdym z tych składników wyszlo idealnie. Pychoooooota :)

    odpowiedz

  • Kalina Kalina
    3774 dni temu
    Tata robił ciasto według przepisu i nie wyszło .klei się do rąk i nie chce się rozwałkować:((

    odpowiedz

  • Wojtek Wojtek
    3787 dni temu
    Przepis na ciasto kruche jest zły. Ciasto się za bardzo kruszy i jest zwyczajnie niemożliwe uniesienie go po rozwałkowaniu, nie mówiąc o nawinięciu na wałek - wszystko pęka w pierony. Ilość podsypywanej mąki jest bez znaczenia, po prostu nie ma wystarczająco dużo spoiwa, które by scalało ciasto.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3805 dni temu
    robiłam wg przepisu i wyszło pyszne!! :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3813 dni temu
    Goga, dziękujemy za Twoją opinię! Po takiej zachęcie inni z pewnością również się skuszą!

    odpowiedz

  • Goga Goga
    3813 dni temu
    Wczoraj właśnie zrobiłam ciasto, wyszło przepyszne, cienkie, kruche i delikatne ciasto, do tego jabłko z brzoskwinią i pomarańczą, pyszne połączenie, fajny pomysł na zagęszczenie farszu biszkoptami, ja tylko pominęłam miód, nie bardzo przepadam i bałam się, że zepsuje smak owoców, ale jak ktoś lubi to niech doda, ciasto bardzo fajne :)

    odpowiedz

  • magda magda
    3815 dni temu
    Czy ktoś z Was próbował przepis? Ciekawa jestem opinii ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3816 dni temu
    Goga, jeśli wypróbujesz ten przepis, koniecznie nam napisz o swoich wrażeniach!

    odpowiedz

  • Goga Goga
    3816 dni temu
    Wygląda przepysznie, robiłam również słoneczną tartę z brzoskwiniami p.Pawła, pycha :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3816 dni temu
    Dziękujemy za czujność. Już wszystko powinno działać poprawnie :)

    odpowiedz

  • asiula970 asiula970
    3817 dni temu
    u mnie ciasto ale film kończy się na wykładaniu owoców na ciasto i położeniu górnej warstwy ciasta a gdzie pieczenie i reszta?

    odpowiedz

  • Ethylparaben Ethylparaben
    3817 dni temu
    Film z ciastełem: http://bit.ly/1maD91W enjoy ;-)

    odpowiedz

  • Kacha Kacha
    3817 dni temu
    Ciasto rewelacyjnie wygląda, chętnie skorzystam z przepisu pana Piotra, mniam....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3817 dni temu
    Owocowy Pie, a w filmie jest o lodach... Czy ktoś sprawdza filmy po obróbce co i jak działa na Waszej stronce? Ostatnio coraz częściej błędy się pojawiają.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3818 dni temu
    Coś się wam podupcyło i zamiast ciasta mamy lody!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3818 dni temu
    U mnie tez jest błąd i do tego nie ma do końca przepisu (nie ma pokazanego nacinania nożem i wycinania dziurki po środku ciasta )

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3818 dni temu
    Chyba jakiś błąd nastąpił!? Powinien być film o cieście owocowym a są... owocowe lody!? Podobne... Ale to nie to samo ;-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!