Jagodzianki

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • sito
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu)

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN       

Mąkę przesiewamy do miski przez sito i w środku robimy zagłębienie. Wlewamy w nie podgrzane mleko. Drożdże ucieramy z łyżką cukru i wlewamy do mleka. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO DROŻDŻOWE

Roztopione masło dodajemy do ciasta. Następnie dodajemy pozostałą część cukru, nasionka z laski wanilii, szczyptę soli oraz żółtka. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż zacznie odklejać się od miski i od rąk. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

KROK 3: FORMUJEMY JAGODZIANKI

Kiedy podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy, formujemy z niego wałek i dzielimy na 12-14 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy kulkę, rozgniatamy, nakładamy na środek rozpłaszczonego ciasta jagody, delikatnie posypujemy cukrem trzcinowym. Ciasto składamy na pół i zlepiamy. Formujemy ze sklejonego ciasta owalną bułeczkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy. Gotowe jagodzianki odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.

KROK 4: PIECZEMY JAGODZIANKI

Smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na 12‑14 minut. Podajemy wystudzone.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • jane jane
    345 dni temu
    Przepis jest dobry ale radzę zrobić własną kruszonkę a nie to co jest w przepisie wtedy będą lepsze. Ja swoją zrobiłam z 60g mąki, 30g masła, 20g cukru.

    odpowiedz

  • Gabrysia Gabrysia
    868 dni temu
    Jagodzianki robię już drugi raz i są przepyszne tyle że muszę robić z podwójnej porcji bo znikają w mig dziękuję za przepis Panie Pawle bo jest super

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1578 dni temu
    Jestem ciekaw czy komuś wyszły te bułki? Mi na przykład nie, a nie jestem jakiś noga z pieczenia Opis przygotowania nie jest wytłumaczony wystarczajaco czytelnie Zmarnowałem pół niedzieli i mnóstwo składników. Napiszcie czy Wam to wyszło tak jak napisane

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1578 dni temu
    Która część przepisu jest dla Ciebie niejasna? Daj znać: wyjaśnimy, pomożemy! :)
  • Gość Gość
    1975 dni temu
    W sposobie przygotowania zostały pominięte składniki. Co mam z nimi zrobić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1975 dni temu
    Drogi Gościu, sprawdziliśmy dokładnie i żaden składnik nie został pominięty. Co konkretnie Ci zostało?

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!