Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu)
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Mąkę przesiewamy do miski przez sito i w środku robimy zagłębienie. Wlewamy w nie podgrzane mleko. Drożdże ucieramy z łyżką cukru i wlewamy do mleka. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO DROŻDŻOWE
Roztopione masło dodajemy do ciasta. Następnie dodajemy pozostałą część cukru, nasionka z laski wanilii, szczyptę soli oraz żółtka. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż zacznie odklejać się od miski i od rąk. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
KROK 3: FORMUJEMY JAGODZIANKI
Kiedy podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy, formujemy z niego wałek i dzielimy na 12-14 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy kulkę, rozgniatamy, nakładamy na środek rozpłaszczonego ciasta jagody, delikatnie posypujemy cukrem trzcinowym. Ciasto składamy na pół i zlepiamy. Formujemy ze sklejonego ciasta owalną bułeczkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy. Gotowe jagodzianki odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
KROK 4: PIECZEMY JAGODZIANKI
Smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na 12‑14 minut. Podajemy wystudzone.
Zobacz podobne
przepisy
Pożywne szkolne bułeczki z szynką
Miękkie, puszyste muffiny pełne wartościowych składników. Lekka i sycąca przekąska dla dużych i małych.
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!
Bułeczki drożdżowe z ananasem
Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!
Pączkowe bułeczki z konfiturą różano-malinową
Pączkowe bułeczki, posypane nasionami amarantusa, podane z masłem i domowej roboty konfiturą różano-malinową. Trudno znaleźć coś bardziej idealnego na niedzielne śniadanie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grochem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kompot z suszu z cytryną
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Pierniki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
366 dni temu
Przepis jest dobry ale radzę zrobić własną kruszonkę a nie to co jest w przepisie wtedy będą lepsze. Ja swoją zrobiłam z 60g mąki, 30g masła, 20g cukru.
odpowiedz
889 dni temu
Jagodzianki robię już drugi raz i są przepyszne tyle że muszę robić z podwójnej porcji bo znikają w mig dziękuję za przepis Panie Pawle bo jest super
odpowiedz
1599 dni temu
Jestem ciekaw czy komuś wyszły te bułki? Mi na przykład nie, a nie jestem jakiś noga z pieczenia Opis przygotowania nie jest wytłumaczony wystarczajaco czytelnie Zmarnowałem pół niedzieli i mnóstwo składników. Napiszcie czy Wam to wyszło tak jak napisane
odpowiedz
1598 dni temu
Która część przepisu jest dla Ciebie niejasna? Daj znać: wyjaśnimy, pomożemy! :)
1996 dni temu
W sposobie przygotowania zostały pominięte składniki. Co mam z nimi zrobić?
odpowiedz
1996 dni temu
Drogi Gościu, sprawdziliśmy dokładnie i żaden składnik nie został pominięty. Co konkretnie Ci zostało?