
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Wyrabiamy ciasto
Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy, rozpuszczamy w mleku z 1 łyżką cukru, a następnie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostały cukier, sól, mąkę, miękkie masło i jajka zagniatamy z zaczynem drożdżowym na gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2: Mieszamy przyprawy
Z ziaren kardamonu wyjmujemy nasiona i ucieramy w moździerzu. Pomarańczę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Mieszamy z kardamonem, cynamonem i cukrem. Pistacje drobno siekamy i dodajemy, mieszając. Ananasa odsączamy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 3: Zwijamy ciasto
Ciasto jeszcze raz zagniatamy i rozwałkowujemy na odrobinie mąki na prostokąt (ok. 40 x 50 cm). Smarujemy masłem i posypujemy mieszanką przypraw, pozostawiając na dłuższym boku ok. 2-3 cm wolnego brzegu. Na przeciwległej połowie ciasta rozkładamy ananasa, a następnie, począwszy od tego miejsca, ciasto zwijamy wzdłuż, dobrze przyciskając wolną krawędź.
Krok 4: Pieczemy bułeczki drożdżowe
Zwinięte ciasto kroimy na 12 kawałków. Układamy przekrojoną stroną do góry w tortownicy (o średnicy 26 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i natłuszczoną krawędzią. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 30-35 minut. Studzimy przez 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!

Bułeczki angielskie z konfiturą
Na drugie śniadanie przygotuj pyszne maślane bułeczki według przepisu Pawła Małeckiego. Szczegóły znajdziesz na stronie Kuchni Lidla.

Bułeczki wielkanocne
Pachnące, rumiane zajączki to pyszny, słodki wypiek na bazie drożdży – uświetni wielkanocny stół i zasmakuje wszystkim.

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!

Komentarze (0)