Bułeczki drożdżowe z ananasem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Wyrabiamy ciasto

Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy, rozpuszczamy w mleku z 1 łyżką cukru, a następnie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostały cukier, sól, mąkę, miękkie masło i jajka zagniatamy z zaczynem drożdżowym na gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Krok 2: Mieszamy przyprawy

Z ziaren kardamonu wyjmujemy nasiona i ucieramy w moździerzu. Pomarańczę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Mieszamy z kardamonem, cynamonem i cukrem. Pistacje drobno siekamy i dodajemy, mieszając. Ananasa odsączamy i kroimy w drobną kostkę.

Krok 3: Zwijamy ciasto

Ciasto jeszcze raz zagniatamy i rozwałkowujemy na odrobinie mąki na prostokąt (ok. 40 x 50 cm). Smarujemy masłem i posypujemy mieszanką przypraw, pozostawiając na dłuższym boku ok. 2-3 cm wolnego brzegu. Na przeciwległej połowie ciasta rozkładamy ananasa, a następnie, począwszy od tego miejsca, ciasto zwijamy wzdłuż, dobrze przyciskając wolną krawędź.

Krok 4: Pieczemy bułeczki drożdżowe

Zwinięte ciasto kroimy na 12 kawałków. Układamy przekrojoną stroną do góry w tortownicy (o średnicy 26 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i natłuszczoną krawędzią. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 30-35 minut. Studzimy przez 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Bułeczki drożdżowe na każdą pogodę!

Nasze bułeczki drożdżowe z nadzieniem ananasowym to wyjątkowe połączenie letnich oraz jesiennych akcentów. Słodki ananas kojarzy się nam ze słonecznymi, egzotycznymi wakacjami. Za to dodatek w postaci kardamonu, cynamonu i pistacji przywodzi na myśl aromatyczne, zimowe wypieki. Ale najlepszy jest w tym fakt, że nasze bułeczki z nadzieniem owocowym możesz przygotować, kiedykolwiek zechcesz! Znakomicie smakują przez cały rok. Co więcej, bułki drożdżowe z nadzieniem ananasowym znakomicie wypadają w towarzystwie kawy i herbaty, spiszą się w roli smakowitego deseru po obiedzie czy po prostu słodkiej przekąski w ciągu dnia. Sprawdź, jakie tajemnice skrywa ciasto drożdżowe na bułeczki z naszego przepisu!

Bułeczki drożdżowe – przepis bez tajemnic

Nasz przepis na drożdżowe bułeczki należy do kategorii o średniej trudności. Wiąże się to z kwestią wyrobienia ciasta drożdżowego, które może przysporzyć nieco kłopotów osobom zupełnie początkującym. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, aby drożdżowe bułeczki Cię nie zawiodły. O czym musisz pamiętać i na co uważać podczas przygotowania ciasta drożdżowego?

  • Upewnij się, że do ciasta na bułki drożdżowe dodajesz wyłącznie świeże składniki, ze szczególnym naciskiem na drożdże. Stare drożdże mogą być mniej aktywne, co grozi słabszym wyrastaniem ciasta.
  • Składniki wchodzące w skład ciasta na słodkie bułeczki drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową, aby drożdże mogły efektywnie działać.
  • Jeśli używasz suchych drożdży, sprawdź, czy ich ilość odpowiada proporcjom z przepisu.
  • Po dodaniu drożdży i zagnieceniu ciasta drożdżowego na bułki pozostaw je do wyrastania w ciepłym miejscu. Przed przejściem do następnego etapu upewnij się, że ciasto na słodkie bułki drożdżowe podwoiło swoją objętość. Potrzebuje ono ciepłego miejsca do wyrastania! Jeśli jest zbyt zimno, proces wyrastania potrwa dłużej lub w ogóle się nie uda.
  • Piecz bułeczki drożdżowe w odpowiedniej temperaturze. Zbyt wysoka grozi przypalaniem się bułek na zewnątrz przy jednoczesnym niedopieczeniu ciasta w środku.
  • Unikaj otwierania piekarnika w trakcie pieczenia bułeczek z ciasta drożdżowego, zwłaszcza we wczesnej fazie. Nagły spadek temperatury może sprawić, że opadną!
  • Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu bułeczek. Ciasto drożdżowe ma tendencję do szybkiego wysychania, dlatego najlepiej umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Pyszne bułeczki drożdżowe ze smakowitymi dodatkami

Skoro znasz już tajniki przygotowania ciasta drożdżowego na bułki, czas na kilka słów na temat nadzienia. Jego główny składnik to oczywiście przepyszny, pełen słodyczy ananas. Możesz wybrać świeży owoc lub zdecydować się na ananasa z puszki. W drugim przypadku zadbaj o dokładne odsączenie go z syropu. Dzięki temu bułeczki drożdżowe z nadzieniem nie będą zbyt mokre i nic nie zaburzy ich wypieku.

Co więcej, przedstawiony przepis bułki drożdżowe zakłada starcie skórki pomarańczowej ze świeżej pomarańczy. Jeśli jednak nie masz ochoty lub czasu tego robić, wykorzystaj gotową skórę pomarańczową. Zapewniamy, że nic złego się nie stanie, a bułki drożdżowe z nadzieniem wciąż będą urzekać smakiem! Możesz też zrezygnować z pistacji lub wymienić je na inne orzeszki, które lubisz. Prażone orzechy pekan czy migdały również pasują do naszych bułeczek.

Co więcej, we wskazówkach na to, jak zrobić bułeczki drożdżowe sugerujemy obsypanie ich cukrem pudrem. To bez dwóch zdań najszybsze rozwiązanie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco udoskonalić przepis na drożdżowe bułeczki poprzez oblanie ich apetycznym lukrem. Zwłaszcza że jego zrobienie jest banalnie proste!

Wystarczy, że przygotujesz 1 1/2 szklanki cukru pudru oraz 2 łyżki gorącej wody. Przesiej cukier puder, aby pozbyć się grudek i uzyskać gładką konsystencję lukru, po czym dodaj do niego 2 łyżki gorącej wody. Zacznij od jednej łyżki i stopniowo dolewaj więcej wody w zależności od pożądanej konsystencji. Im więcej wody, tym rzadszy lukier. Mieszaj energicznie całość, aby uzyskać gładki, jednolity lukier. Możesz użyć łopatki, łyżki czy miksera na niskich obrotach. Następnie sprawdź konsystencję lukru. Powinien być gładki, ale nie zbyt rzadki. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej wody, a jeśli zbyt płynny, sięgnij po cukier puder.

Ile piec bułeczki drożdżowe? Przepis na sukces!

Nieco wyżej odpowiedzieliśmy na pytanie, ile piec bułeczki drożdżowe. Według naszych wskazówek czas pieczenia powinien wynosić od 30 do 35 minut, jednak w pewnym stopniu zależy to od Twojego piekarnika. Właśnie dlatego czas pieczenia może się nieznacznie różnić. W jakiej temperaturze piec bułeczki drożdżowe? Ustaw piekarnik na 200°C. Od czasu do czasu kontroluj stan pysznych bułeczek drożdżowych podczas wypieku.

Wiesz już, jak upiec bułki drożdżowe z ananasem. Wierzymy, że nasz przepis pozostanie z Tobą na długo, a ten przepyszny wypiek jeszcze mnóstwo razy powstanie w Twojej kuchni. Weź pod uwagę, że wyrabianie ciasta drożdżowego za każdym razem jest prostsze! Poza tym koniecznie sprawdź inne przepisy od Kuchni Lidla. Wśród nich znalazły się m.in. bułeczki angielskie z konfiturą czy wykwintne drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!