Kardamon - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kawa po turecku z kardamonem
Parzona w tygielku słodka kawa, która stała się symbolem kuchni bliskowschodniej. Jeśli masz możliwość, koniecznie wypróbuj ten przepis!
Proteinowe mango lassi
Błyskawiczny w przygotowaniu napój z dodatkową porcją białka to idealny pomysł na ciepły dzień. Dzięki wykorzystaniu kardamonu, imbiru i wanilii smakuje i pachnie naprawdę wyjątkowo. Sprawdź, jaki jest pyszny!
Wegańskie muffinki czekoladowe
Ciasto na bazie pomidorów czekoladowych, naturalnie słodki krem z batata i efektowne dekoracje z płatków róż. To brzmi jak przepis na walentynkowe wegańskie muffiny czekoladowe i… na udane święto zakochanych!
Musli z jabłkiem i pieczoną dynią
Pachnące jesienią i pełne sezonowych produktów musli z twarogiem. Pyszne i pożywne śniadanie.
Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką
Pomidory, imbir i limonka? To zaskakujące połączenie tworzy pyszną wytrawną konfiturę! Wypróbuj przepis Karola i zaskocz wszystkich tym nietypowym smakiem!
ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
Rozgrzewający kompot z rabarbarem i truskawkami z dodatkiem aromatycznych przypraw – goździków, kardamonu i imbiru. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
Wystarczy tylko 10 minut, aby przygotować pyszne ciasto z owocami i to w wersji fit! Sprawdź przepis Kingi i przekonaj się sam/sama!
Ciasto czekoladowa chmura
Obłędnie delikatne, kruche i wyjątkowe ciasto o głębokim smaku czekolady. Przygotujesz je bez mąki, z wykorzystaniem kilku prostych składników. Słodycz idealna!
Perłowa owsianka
Cudownie kremowa i kokosowa alternatywa dla owsianki to świetna propozycja pożywnego śniadania! Podawaj ją z dowolnymi owocami.
3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
Jedna baza i aż 3 różne konfitury – każdą z nich przygotujesz w 10 minut! Sięgnij po najlepsze pomidory i zamknij w słoiczkach doskonały dodatek do mięs z grilla, ryb i kanapek!
Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką
Klasyczne crumble to idealny domowy deser dla łasuchów w każdym wieku. Wykorzystaj ulubione owoce, przygotuj kruszonkę i podaj coś pysznego na słodki podwieczorek!
Korzenny pudding ryżowy
Jeśli ma być smacznie i szybko, to zdecydowanie warto wypróbować korzenny pudding ryżowy z dodatkiem żurawiny! Przygotuj go swoim bliskim na śniadanie lub podwieczorek.
Kardamon – co to jest?
Kardamon jest jedną z najstarszych, najdroższych i najbardziej aromatycznych przypraw świata. Jego niewielka ilość potrafi nadać charakterystyczny smak potrawie.
Jak wygląda kardamon?
Kardamon to wieloletnia bylina z rodziny imbirowatych spotykana w tropikach. Roślina może osiągnąć nawet kilka metrów wysokości. Owoce zbiera się od października do grudnia, zanim kardamon dojrzeje, a strąki zaczną się otwierać. Dzięki temu nie pękają podczas procesu suszenia. Owoce po wysuszeniu wyglądają jak torebki. Mają zielony lub brązowy kolor, a w ich środku znajdują się aromatyczne nasiona.
Jak smakuje kardamon?
Najlepiej kupować całe strąki kardamonu. W takiej postaci nie traci on tak szybko aromatu i smaku. A smak ma goryczkowaty, z nutą cytryny i mięty, lekko piekący.
Jak pachnie kardamon?
Z pewnością znasz przyjemny korzenny zapach kardamonu. To on unosi się w domu wśród innych zapachów w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Jakie właściwości ma kardamon?
Jeśli szukasz leku na trawienie, właśnie go znalazłeś. Wśród leczniczych właściwości kardamonu jedną z ważniejszych jest łagodzenie wzdęć i niestrawności. Kardamon wspomaga również przemianę materii, stosowany jest więc przy odchudzaniu.
Na co pomaga kardamon?
Warto zaprzyjaźnić się z kardamonem, gdyż:
- pomaga przy wzdęciach, zgadze, zaparciach i innych problemach trawiennych,
- niweluje nieświeży oddech,
- usprawnia układ moczowy,
- pomaga przy zakażeniach jamy ustnej,
- działa przeciwzapalnie, jest pomocny w stanach grypy i przeziębienia,
- zawiera melatoninę i wpływa na lepszy sen,
- jest świetnym afrodyzjakiem.
Jak używać kardamonu?
Kardamon ma dość intensywny smak, lepiej więc dodawać go do potraw z umiarem. Nie przesadzaj więc – szczypta powinna wystarczyć, by danie nabrało odpowiedniego smaku.
W jakiej postaci jest dostępny kardamon?
Kardamon mielony, w postaci wyłuskanych nasion lub całych owoców z nasionami – pod takimi postaciami spotykamy tę przyprawę. Jeśli chcesz samodzielnie zemleć kardamon, wystarczy, że kupisz owoce w całości i sam zemlesz wyłuskane z nich nasiona.
Jak zemleć kardamon?
Jeśli nie chcesz kupować zmielonego kardamonu – możesz na bieżąco mleć samodzielnie nasiona. Jak to zrobić krok po kroku? Najpierw usuwamy ze strąków nasiona. Wrzucamy je do moździerza lub młynka do przypraw. W ten sposób otrzymujemy świeży, aromatyczny kardamon gotowy do użytku.
Do czego używać kardamonu?
Przyprawa ta obok cynamonu jest wspaniałym dodatkiem do bożonarodzeniowych ciast, ale i deserów. Jest świetnym dodatkiem do rozgrzewających napojów. Kardamon nadaje się także doskonale do potraw ze wszystkich właściwie rodzajów mięsa. Kuchnia indyjska wykorzystuje go do ryżu i curry. Stanowi on zresztą składnik indyjskich przypraw, jak curry czy garam masala. Można wykorzystywać go do przetworów, np. . dżemu gruszkowo-cynamonowego. Nadaje się także do produkcji wódek i likierów.
Jak zrobić kawę z kardamonem?
Dzięki kardamonowi Twoja kawa zyska aromatyczny korzenny posmak. Będzie też rozgrzewająca i pobudzająca, czyli idealna na jesienno-zimowe wieczory. Wystarczy, że do kawiarki dodasz odrobinę mielonego kardamonu. Na koniec posłódź lekko kawę miodem, nawet jeśli zwykle jej nie słodzisz. Kawa zyska wspaniały korzenno-słodkawy smak.