
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
- foremkę o wymiarach 20 x 30 cm
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKI
Zakładamy nakładkę do szatkowania. 4-5 obranych marchewek szatkujemy, wybierając program „przystawka do krojenia warzyw” / czas: 1 minuta. Marchewkę przekładamy do miski. Misę myjemy i osuszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI CIASTA
Odważamy mąkę i dajemy ją do misy urządzenia. Dodajemy sodę, proszek, sól, kardamon oraz cynamon. Mieszamy składniki, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 5. Suche składniki przekładamy do miski.
Zakładamy mieszadło, odważamy cukier i olej, umieszczając je w misie urządzenia. Ucieramy składniki, używając programu „własne ustawienia” / czas: 3 minuty / obroty: 4. Po 30 sekundach dodajemy przez otwór w pokrywie po jednym jajku, a pod koniec czasu mieszania wlewamy ekstrakt waniliowy.
Do składników będących już w misie dodajemy 1/3 suchych składników i mieszamy, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 5. Ponownie dodajemy 1/3 suchych składników i znów mieszamy wg programu „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 5. Z ostatnią, pozostałą częścią ciasta postępujemy jak powyżej. Usuwamy mieszadło. Zgarniamy składniki ze ścianek naczynia.
KROK 3: DODAJEMY MARCHEW, ORZECHY I RODZYNKI
Dodajemy startą wcześniej marchew oraz orzechy pekan i rodzynki. Wszystko mieszamy, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 40 sekund / obroty: 2 (obroty w lewo).
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Ciasto przelewamy do foremki (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Ciasto pieczemy przez około 40-50 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i studzimy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Zakładamy mieszadło i odważamy serek oraz krem pistacjowy i umieszczamy je w misie urządzenia. Mieszamy składniki, używając programu „własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 3. Uzyskaną polewą smarujemy wystudzone ciasto i podajemy.
WSKAZÓWKA! Polewę możemy dodatkowo posypać siekanymi pistacjami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczona ryba po grecku
- Śledź w oleju
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto na pierogi
- Jajka na miękko
- Piernik świąteczny
- Spaghetti carbonara
- Ciasto marchewkowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Domek z piernika
- Uszka z grzybami
- Nuggetsy z kurczaka
- Ryba z piekarnika
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ryba po japońsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)