
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
- foremkę o wymiarach 20 x 30 cm
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKI
Zakładamy nakładkę do szatkowania. 4-5 obranych marchewek szatkujemy, wybierając program „przystawka do krojenia warzyw” / czas: 1 minuta. Marchewkę przekładamy do miski. Misę myjemy i osuszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI CIASTA
Odważamy mąkę i dajemy ją do misy urządzenia. Dodajemy sodę, proszek, sól, kardamon oraz cynamon. Mieszamy składniki, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 5. Suche składniki przekładamy do miski.
Zakładamy mieszadło, odważamy cukier i olej, umieszczając je w misie urządzenia. Ucieramy składniki, używając programu „własne ustawienia” / czas: 3 minuty / obroty: 4. Po 30 sekundach dodajemy przez otwór w pokrywie po jednym jajku, a pod koniec czasu mieszania wlewamy ekstrakt waniliowy.
Do składników będących już w misie dodajemy 1/3 suchych składników i mieszamy, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 5. Ponownie dodajemy 1/3 suchych składników i znów mieszamy wg programu „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 5. Z ostatnią, pozostałą częścią ciasta postępujemy jak powyżej. Usuwamy mieszadło. Zgarniamy składniki ze ścianek naczynia.
KROK 3: DODAJEMY MARCHEW, ORZECHY I RODZYNKI
Dodajemy startą wcześniej marchew oraz orzechy pekan i rodzynki. Wszystko mieszamy, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 40 sekund / obroty: 2 (obroty w lewo).
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Ciasto przelewamy do foremki (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Ciasto pieczemy przez około 40-50 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i studzimy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Zakładamy mieszadło i odważamy serek oraz krem pistacjowy i umieszczamy je w misie urządzenia. Mieszamy składniki, używając programu „własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 3. Uzyskaną polewą smarujemy wystudzone ciasto i podajemy.
WSKAZÓWKA! Polewę możemy dodatkowo posypać siekanymi pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Puszysty sernik na cieście marchewkowym
Sernikowa masa i korzenny, marchewkowy spód łączą się w jednym cieście dzięki przepisowi Pawła. Upiecz to proste ciasto i podaj je z warstwą aksamitnego, twarogowego kremu.

Marchewkowe ciasto wege i bezglutenowe
Ciasto wege i bezglutenowe może być onieśmielające, ale na pewno nie jest takie dla Pawła Małeckiego! Wypróbuj ten świetny przepis na ciasto marchewkowe bez nabiału, z wyjątkowym kremem z orzechów nerkowca.


Pistacjowy sernik baskijski
Kremowy i rozpływający się w ustach sernik o lekko waniliowym smaku z pistacjowymi dodatkami. Spróbuj go raz, a już nigdy nie przygotujesz innego sernika!


Ciasto ucierane z gruszkami i imbirem
Wyjątkowe ciasto ucierane z gruszkami z aromatycznym dodatkiem tartego imbiru. To pyszny pomysł na idealną, słodką przekąskę do gorącej kawy lub herbaty.


Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)