Ciasto marchewkowe  z polewą pistacjową

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
  • foremkę o wymiarach 20 x 30 cm
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKI

Zakładamy nakładkę do szatkowania. 4-5 obranych marchewek szatkujemy, wybierając program „przystawka do krojenia warzyw” / czas: 1 minuta. Marchewkę przekładamy do miski. Misę myjemy i osuszamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI CIASTA

Odważamy mąkę i dajemy ją do misy urządzenia. Dodajemy sodę, proszek, sól, kardamon oraz cynamon. Mieszamy składniki, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 5. Suche składniki przekładamy do miski.

Zakładamy mieszadło, odważamy cukier i olej, umieszczając je w misie urządzenia. Ucieramy składniki, używając programu „własne ustawienia” / czas: 3 minuty / obroty: 4. Po 30 sekundach dodajemy przez otwór w pokrywie po jednym jajku, a pod koniec czasu mieszania wlewamy ekstrakt waniliowy.

Do składników będących już w misie dodajemy 1/3 suchych składników i mieszamy, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 5. Ponownie dodajemy 1/3 suchych składników i znów mieszamy wg programu „własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 5. Z ostatnią, pozostałą częścią ciasta postępujemy jak powyżej. Usuwamy mieszadło. Zgarniamy składniki ze ścianek naczynia.

KROK 3: DODAJEMY MARCHEW, ORZECHY I RODZYNKI

Dodajemy startą wcześniej marchew oraz orzechy pekan i rodzynki. Wszystko mieszamy, korzystając z programu „własne ustawienia” / czas: 40 sekund / obroty: 2 (obroty w lewo).

KROK 4: PIECZEMY CIASTO

Ciasto przelewamy do foremki (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Ciasto pieczemy przez około 40-50 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i studzimy.   

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Zakładamy mieszadło i odważamy serek oraz krem pistacjowy i umieszczamy je w misie urządzenia. Mieszamy składniki, używając programu „własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 3. Uzyskaną polewą smarujemy wystudzone ciasto i podajemy.

WSKAZÓWKA! Polewę możemy dodatkowo posypać siekanymi pistacjami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!