zobacz film Marchewkowe ciasto wege i bezglutenowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rozdrabniacz
  • robota kuchennego z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego
  • tarkę o drobnych oczkach
  • tortownicę o średnicy ok. 24 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 175°C
  • blachę do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Siemię lniane zmiel na proszek przy użyciu rozdrabniacza. Bezglutenowe płatki owsiane rozdrobnij tak, aby przypominały mąkę. Orzechy nerkowca namocz w zimnej wodzie przez ok. 12 h.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SIEMIĘ LNIANE

Rozdrobnione siemię lniane zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 10 minut, aby napęczniało i wystygło.

KROK 2: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

Orzechy dość drobno siekamy i przekładamy je do misy robota kuchennego. Przesypujemy do niej także: zmielone bezglutenowe płatki owsiane, mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

KROK 3: WYRABIAMY CIASTO

Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodajemy ją do suchych składników wraz z konfiturą brzoskwiniową, siemieniem lnianym i olejem. Całość wyrabiamy hakiem do ciasta drożdżowego, aż powstanie jednolite ciasto.

KROK 4: PIECZEMY CIASTO

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto i wygładzamy jego wierzch. Pieczemy je przez ok. 40 minut. Gotowe ciasto całkowicie studzimy.

KROK 5: PODPIEKAMY ORZECHY

Orzechy mieszamy z syropem klonowym i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wkładamy ją na dno piekarnika (razem z ciastem), aby się podpiekły przez ok. 10 minut.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY KREM Z NERKOWCÓW

Namoczone wcześniej orzechy nerkowca przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy mleczko kokosowe, cukier puder i sok z połowy cytryny. Całość miksujemy na puszysty i dość gładki krem.

KROK 7: DEKORUJEMY CIASTO

Wystudzone ciasto smarujemy kremem i układamy na nim podpieczone orzechy. 

 

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart
  • tortownicę o średnicy ok. 24 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 175°C
  • blachę do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Do pojemnika miksującego wsyp siemię lniane i zmiel je, wybierając program gotowanie wg ustawień własnych / czas 1 minuta / obroty 10. Tak przygotowany proszek przesyp do innego naczynia. Wykorzystując te same ustawienia, zmiel bezglutenowe płatki owsiane i przesyp także do osobnego naczynia.  

Orzechy nerkowca namocz w zimnej wodzie przez ok. 12 h.

Sposób przygotowania w robocie kuchennym Monsieur Cuisine Smart:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SIEMIĘ LNIANE

Rozdrobnione siemię lniane zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 10 minut, aby napęczniało i wystygło.

KROK 2: ROZDRABNIAMY MARCHEWKĘ

Marchewkę kroimy na mniejsze (ok. 3 cm) kawałki i przekładamy do pojemnika miksującego. Rozdrabniamy ją za pomocą programu gotowanie wg ustawień własnych / czas 15 sekund / obroty 5. Gotową marchewkę wyjmujemy z pojemnika i odkładamy na bok.

KROK 3: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

Do pojemnika miksującego wsypujemy orzechy włoskie potrzebne do przygotowania ciasta i rozdrabniamy je w programie gotowanie wg ustawień własnych / czas 3 sekundy / obroty 5. Następnie dodajemy do nich zmielone bezglutenowe płatki owsiane, mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w programie gotowanie wg ustawień własnych / czas 20 sekund / obroty 3.

KROK 4: WYRABIAMY CIASTO

Do suchych składników dodajemy marchewkę, konfiturę brzoskwiniową, napęczniałe siemię lniane i olej. Całość wyrabiamy w programie ugniatanie / miękkie ciasto / czas 4 minuty.

KROK 5: PIECZEMY CIASTO

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto i wygładzamy jego wierzch. Pieczemy je przez ok. 40 minut. Gotowe ciasto całkowicie studzimy.

KROK 6: PODPIEKAMY ORZECHY

Orzechy mieszamy z syropem klonowym i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wkładamy ją na dno piekarnika (razem z ciastem), aby się podpiekły przez ok. 10 minut.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY KREM Z NERKOWCÓW

Namoczone wcześniej orzechy nerkowca przekładamy do pojemnika miksującego, dodajemy mleczko kokosowe, cukier puder i sok z połowy cytryny. Ze składników przygotowujemy krem, używając programu gotowanie wg ustawień własnych / czas 30 sekund / obroty 6.

KROK 8: DEKORUJEMY CIASTO

Wystudzone ciasto smarujemy kremem i układamy na nim podpieczone orzechy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!