Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rozdrabniacz
- robota kuchennego z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego
- tarkę o drobnych oczkach
- tortownicę o średnicy ok. 24 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 175°C
- blachę do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Siemię lniane zmiel na proszek przy użyciu rozdrabniacza. Bezglutenowe płatki owsiane rozdrobnij tak, aby przypominały mąkę. Orzechy nerkowca namocz w zimnej wodzie przez ok. 12 h.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SIEMIĘ LNIANE
Rozdrobnione siemię lniane zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 10 minut, aby napęczniało i wystygło.
KROK 2: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
Orzechy dość drobno siekamy i przekładamy je do misy robota kuchennego. Przesypujemy do niej także: zmielone bezglutenowe płatki owsiane, mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
KROK 3: WYRABIAMY CIASTO
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodajemy ją do suchych składników wraz z konfiturą brzoskwiniową, siemieniem lnianym i olejem. Całość wyrabiamy hakiem do ciasta drożdżowego, aż powstanie jednolite ciasto.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto i wygładzamy jego wierzch. Pieczemy je przez ok. 40 minut. Gotowe ciasto całkowicie studzimy.
KROK 5: PODPIEKAMY ORZECHY
Orzechy mieszamy z syropem klonowym i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wkładamy ją na dno piekarnika (razem z ciastem), aby się podpiekły przez ok. 10 minut.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY KREM Z NERKOWCÓW
Namoczone wcześniej orzechy nerkowca przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy mleczko kokosowe, cukier puder i sok z połowy cytryny. Całość miksujemy na puszysty i dość gładki krem.
KROK 7: DEKORUJEMY CIASTO
Wystudzone ciasto smarujemy kremem i układamy na nim podpieczone orzechy.
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- tortownicę o średnicy ok. 24 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 175°C
- blachę do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Do pojemnika miksującego wsyp siemię lniane i zmiel je, wybierając program gotowanie wg ustawień własnych / czas 1 minuta / obroty 10. Tak przygotowany proszek przesyp do innego naczynia. Wykorzystując te same ustawienia, zmiel bezglutenowe płatki owsiane i przesyp także do osobnego naczynia.
Orzechy nerkowca namocz w zimnej wodzie przez ok. 12 h.
Sposób przygotowania w termorobocie MC Smart:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SIEMIĘ LNIANE
Rozdrobnione siemię lniane zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 10 minut, aby napęczniało i wystygło.
KROK 2: ROZDRABNIAMY MARCHEWKĘ
Marchewkę kroimy na mniejsze (ok. 3 cm) kawałki i przekładamy do pojemnika miksującego. Rozdrabniamy ją za pomocą programu gotowanie wg ustawień własnych / czas 15 sekund / obroty 5. Gotową marchewkę wyjmujemy z pojemnika i odkładamy na bok.
KROK 3: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
Do pojemnika miksującego wsypujemy orzechy włoskie potrzebne do przygotowania ciasta i rozdrabniamy je w programie gotowanie wg ustawień własnych / czas 3 sekundy / obroty 5. Następnie dodajemy do nich zmielone bezglutenowe płatki owsiane, mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w programie gotowanie wg ustawień własnych / czas 20 sekund / obroty 3.
KROK 4: WYRABIAMY CIASTO
Do suchych składników dodajemy marchewkę, konfiturę brzoskwiniową, napęczniałe siemię lniane i olej. Całość wyrabiamy w programie ugniatanie / miękkie ciasto / czas 4 minuty.
KROK 5: PIECZEMY CIASTO
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto i wygładzamy jego wierzch. Pieczemy je przez ok. 40 minut. Gotowe ciasto całkowicie studzimy.
KROK 6: PODPIEKAMY ORZECHY
Orzechy mieszamy z syropem klonowym i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wkładamy ją na dno piekarnika (razem z ciastem), aby się podpiekły przez ok. 10 minut.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY KREM Z NERKOWCÓW
Namoczone wcześniej orzechy nerkowca przekładamy do pojemnika miksującego, dodajemy mleczko kokosowe, cukier puder i sok z połowy cytryny. Ze składników przygotowujemy krem, używając programu gotowanie wg ustawień własnych / czas 30 sekund / obroty 6.
KROK 8: DEKORUJEMY CIASTO
Wystudzone ciasto smarujemy kremem i układamy na nim podpieczone orzechy.
Zobacz podobne
przepisy
Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka to świetny pomysł na słodką przekąskę! Upiecz je w prezencie dla bliskich.
Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!
Ciasto herbaciane
Pulchny biszkopt przełożony musem na bazie śmietany, czekolady i naparu z herbaty. Jego oryginalny smak urzeka każdego!
Ciasto cynamonowe z gruszkami
Prosty sposób na oryginalny wypiek! Soczyste gruszki ukryte w aromatycznym, cynamonowym cieście zaskakują smakiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Daktylowe praliny
- Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
- Jadalne doniczki z czekolady
- Owoce morza w cieście z talarkami i dipem pesto
- Ciecierzyca po bretońsku
- Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym
- Holenderskie frikandele
- Lunchbox z serowymi proziakami
- Parzybroda
- Korzenno-dyniowe ciasto pumpkin spice
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
- DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ
- Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba
- Omlet biszkoptowy z bananami i truskawkami
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)