Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki wcześniej, tak aby w momencie użycia było miękkie.
Przygotowanie masy
Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i wanilinowym, następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao oraz jajko. Dokładnie mieszamy. Masa będzie dość sztywna, więc należy użyć drewnianej łopatki.
Gdy masa będzie wymieszana, dodajemy posiekane orzechy, posiekaną czekoladę białą i mleczną, suszoną żurawinę oraz szczyptę soli. Ponownie dokładnie mieszamy.
Pieczenie
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą małej gałkownicy do lodów lub łyżki układamy ciastka na blaszce, zachowując duże odstępy między ciastkami. Ciastka delikatnie spłaszczamy.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180°C (bez termoobiegu 190°C) przez 15-18 minut (jeśli będziemy je piec przez 15 minut, będą miały chrupiące brzegi, a wilgotny środek, natomiast jeśli 18 minut, całe będą chrupiące).
Zobacz podobne
przepisy
Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.
Trufelki migdałowe
Eleganckie trufle z czekoladą, likierem i kakao sprawdzą się na przyjęciach, ale też jako prezent dla bliskich.
Muffinki bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sernik piernikowy
- Kapusta z grochem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto na pierogi
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierniki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (42)
115 dni temu
Ciastka wychodzą wyśmienite, robiłam je już wiele razy, daję troche więcej orzechów (60 gr) i żurawiny siekanej (110g).Rewelacja
odpowiedz
198 dni temu
pycha, kiedyś miałam je w przedszkolu na urodziny; gorąco polecam
odpowiedz
1575 dni temu
Hej, robiłam dzisiaj ciasteczka i niestety wyszły mi bardzo twarde czy da się je w jakiś sposób szybko zmiękczyć? :(
odpowiedz
1574 dni temu
Dobrym sposobem na zmiękczenie upieczonych ciasteczek jest zamknięcie ich w szczelnym pojemniku z cząstkami lub obierkami jabłka. Po dniu lub dwóch ciasteczka zrobią się miękkie :)
1477 dni temu
Kurczę chyba nie, ale proponuje je zmielić połączyć z masłem i wygniesc z nich spód np. Pod sernik :)
1760 dni temu
Ciastka wyszły bardzo smaczne, tak jak w przepisie- po piętnastu minutach w piekarniku są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Polecam :)
odpowiedz
1760 dni temu
❤️
2264 dni temu
U mnie te ciasteczka występują pod nazwą "Ciastka Mikołaja", bo jakoś tak świątecznie się robi od ich zapachu i smaku. A do tego jak wspaniale komponują się ze szklanką mleka ! :)
odpowiedz
2930 dni temu
Przepis rewelacyjny, ciastka przepyszne, robiłam już wiele razy i zawsze są wyśmienite. POLECAM !!!
odpowiedz
2942 dni temu
Beznadziejny przepis.Nie polecam ;v
odpowiedz
3156 dni temu
http://digotuje.blogspot.com/2016/04/ciastka-czekoladowe-z-orzechami-woskimi.html
odpowiedz
3249 dni temu
czy można użyć gorzkiej czekolady zamiast mlecznej
odpowiedz
3247 dni temu
Amelio, czekolada gorzka sprawdzi się fantastycznie :)
3376 dni temu
Witajcie. Robiłam te ciastka z przepisu z książki i w ciągu trzech dni zrobiłam je dwa razy. Są tak rewelacyjne, że za pierwszym razem wyszło mi mniej, niż w przepisie - część ciasta zjadłam przed pieczeniem... Używałam żurawiny suszonej z cukrem i olejem, ale gdybym miała inną, najpierw dobrze bym ją namoczyła we wrzątku lub wiśniówce. :) Dwukrotnie zrobiłam je znacznie mniejsze, wyszły mi równo 24 sztuki. Kiedy przestygły, polałam je mleczną czekoladą i posypałam Lidlowymi ozdobami do muffinek. Są po prostu uzależniające. I co istotne - nie potrzebuję do nich miksera! Pozdrawiam serdecznie, Zytka.
odpowiedz
3478 dni temu
M, możesz zaryzykować zamianę mąki, jednak musisz pamiętać, że każda z mąk ma inne właściwości. Ten przepis został ułożony z mąką pszenną. Trudno jest nam stwierdzić, czy ciasteczka wyjdą tak samo smaczne z inną. Jeśli zdecydujesz się na taki eksperyment, koniecznie daj znać, jak smakowało! :)
odpowiedz
3478 dni temu
Czy można czymś zastąpić mąkę pszenną? np. ryżową, kukurydzianą, owsianą albo pełnoziarnistą?
odpowiedz
3537 dni temu
Aniusha, ciasteczka muszą się nieco rozpłynąć. Trzeba pamiętać, że każdy piekarnik grzeje inaczej, dlatego niezbędna jest obserwacja ciasteczek podczas pieczenia. Jeśli widzimy, że ciasteczka się przypalają, a wskazany czas w przepisie jeszcze nie minął, należy je natychmiast wyciągnąć.
odpowiedz
3537 dni temu
Ciasteczka niestety mi nie wyszły :( pomimo dodania składników i robienia wszystkiego według przepisu, rozpłynęły się. Mój piekarnik nie ma termoobiegu, więc piekłam je w 190 stopniach, po 12 minutach sprawdzałam i już w połowie były spalone. Nie nadały się do jedzenia ze względu na gorzki smak spalenizny :(
odpowiedz
3574 dni temu
J, ok. 12-14 sztuk.
odpowiedz
3574 dni temu
Witam, a ile wychodzi tych ciastek na sztuki?
odpowiedz
3599 dni temu
Gośćwitam, juz poraz 3 robilam ciasteczka i musze napisac ze bez żurawiny sa lepsze i tylko z mlecznej czekolady i co wazne pieke tylko 10 minut wtedy sa zjadliwe bo po 15 min sa twarde i kruche
odpowiedz
3685 dni temu
Edycja73, orzechy oczywiście możesz wykorzystać inne. Każda z mąk ma inne właściwości i generalnie trudno jest je stosować wymiennie. Przepis został stworzony pod mąkę pszenną. Możesz wypróbować żytnią, jednak nie gwarantujemy, że uzyskasz taką samą konsystencję oraz walory smakowe. Jeśli podejmiesz się takich zmian - koniecznie napisz nam, jak wyszło.
odpowiedz
3685 dni temu
czy orzechy włoskie moge zastapic laskowymi? i mąkę pszenna na żytnią?
odpowiedz
3778 dni temu
Kacpero, cukier trzcinowy nadaje ciastkom charakterystycznego smaku, jednak jeśli nie masz go pod ręką - możesz zastąpić go białym cukrem!
odpowiedz
3778 dni temu
Czy cukier trzcinowy można zastapic białym cukrem?
odpowiedz
4022 dni temu
Ciasteczka należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. W taki sposób można je trzymać ok. tygodnia.
odpowiedz
4022 dni temu
proszę uprzejmie o informację, jak długo można przechowywać te ciastka, żeby były smaczne i chrupiące? i w jaki sposób je przechowywać?
odpowiedz
4034 dni temu
mmmm pyszka!; )
odpowiedz
4043 dni temu
PYSZNE CIASTECZKA! przez pomylke dalam 50g kakao I sa swietne - nie bardzo slodkie, mocno kakaowe. polecam
odpowiedz
4125 dni temu
ciasteczka bardzo dobre, chrupiące i słodkie, w moim odczuciu 15 min wystarczy chyba że ktoś lubi bardzo chrupiące
odpowiedz
4174 dni temu
Najlepsze ciastka jakie kiedykolwiek robiłam i jadłam! Panie Pawle! Pięknie dziękujemy za ten przepis. Na stałe zagości w mojej książce kucharskiej.
odpowiedz
4181 dni temu
Super chrupiace takie jak lubię ,a czy jak zapakujemy je szczelnie w słoikiu będzie je można przechowywać ?
odpowiedz
4182 dni temu
wczoraj robiliśmy ciasteczka a dzisiaj już ich nie ma ! bardzo dobre w piątek robię jeszcze raz Pozdrawiam
odpowiedz
4183 dni temu
Uwielbiam ciasteczka czekoladowe, właśnie dziś robiłam, tylko wersję z masełkiem orzechowym (crunchy z lidla), następnym razem zrobię te z żurawiną :)
odpowiedz
4183 dni temu
Szkoda, ze był błąd. Miałam wielką ochotę, czekałam na gości i zamiast kupić, upiekłam.. Wyszły jakieś spaleńce, a wszystko robiłam według przepisu..szkoda, bo trochę się rzeczy zmarnowało : orzechy, czekolada...no trudno..
odpowiedz
4184 dni temu
Drodzy Użytkownicy Kuchni Lidla. Faktycznie, w przepis wkradł się błąd: mąki powinno być 170g. Już poprawiliśmy pomyłkę. Dziękujemy za czujność, jesteście niezawodni. Mamy nadzieję, że teraz ciacha upieką się wzorowo i będą wszystkim smakować.
odpowiedz
4184 dni temu
Już nie raz robię przepisy ze strony Lidla i niestety uważam że są one niedokładne bo efekt końcowy nie raz mnie szokuje. Mam nadzieję że się to szybko zmieni.
odpowiedz
4184 dni temu
Chcę je upiec, ale proporcja masła do mąki zupełnie mi nie pasuje. Nawet jeśli wezmę pod uwagę 30 g kakao to i tak masła zbyt dużo. Czytając komentarze, widzę, że moje podejrzenie jest słuszne. Albo mąki zbyt mało albo masła zbyt dużo. Mam nadzieję, że autor przepisu wprowadzi korektę.
odpowiedz
4185 dni temu
Mi ciastka również nie wyszły, zrobiłam 2 podejścia i za każdym razem ciastka całkowicie się rozpływają w piekarniku na grubość wafla. Nawet mimo nadania ciastkom kształtu orzecha włoskiego i krótszego czasu pieczenia, całość po prostu się rozpływa. Myślę ze czegoś w tym przepisie brakuje,jakiegoś składnika.szkoda bo na zdjęciu ciastka wyglądają super, liczyłam na amerykańskie cookies o smaku czekoladowym a tu klapa.
odpowiedz
4185 dni temu
nie wyszły i nie wiem z czego to wynika.
odpowiedz
4185 dni temu
Przepraszam, jak długo można trzymać te ciasteczka, żeby zachowały świeżość? Z góry bardzo dziękuję, bo jest to dla mnie bardzo istotna informacja! ;)
odpowiedz
4185 dni temu
Ciastka wyglądają rewelacyjnie,uwielbiam przepisy pana Pawła :)
odpowiedz
zobacz wszystkie