
Przygotowanie masy
Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i wanilinowym, następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao oraz jajko. Dokładnie mieszamy. Masa będzie dość sztywna, więc należy użyć drewnianej łopatki.
Gdy masa będzie wymieszana, dodajemy posiekane orzechy, czekoladę białą i mleczną, suszoną żurawinę oraz szczyptę soli. Ponownie dokładnie mieszamy.
Pieczenie
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą małej gałkownicy do lodów lub łyżki układamy ciastka na blaszce, zachowując duże odstępy między ciastkami. Ciastka delikatnie spłaszczamy.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180°C (bez termoobiegu 190°C) przez 15-18 minut (jeśli będziemy je piec przez 15 minut, będą miały chrupiące brzegi, a wilgotny środek, natomiast jeśli 18 minut, całe będą chrupiące).
Zobacz podobne
przepisy
Muffiny bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!

Trufelki migdałowe
Eleganckie trufle z czekoladą, likierem i kakao sprawdzą się na przyjęciach, ale też jako prezent dla bliskich.

Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.

Komentarze (35)
139 dni temu
U mnie te ciasteczka występują pod nazwą "Ciastka Mikołaja", bo jakoś tak świątecznie się robi od ich zapachu i smaku. A do tego jak wspaniale komponują się ze szklanką mleka ! :)
odpowiedz
805 dni temu
Przepis rewelacyjny, ciastka przepyszne, robiłam już wiele razy i zawsze są wyśmienite. POLECAM !!!
odpowiedz
817 dni temu
Beznadziejny przepis.Nie polecam ;v
odpowiedz
1031 dni temu
http://digotuje.blogspot.com/2016/04/ciastka-czekoladowe-z-orzechami-woskimi.html
odpowiedz
1123 dni temu
czy można użyć gorzkiej czekolady zamiast mlecznej
odpowiedz
1122 dni temu
Amelio, czekolada gorzka sprawdzi się fantastycznie :)
1251 dni temu
Witajcie. Robiłam te ciastka z przepisu z książki i w ciągu trzech dni zrobiłam je dwa razy. Są tak rewelacyjne, że za pierwszym razem wyszło mi mniej, niż w przepisie - część ciasta zjadłam przed pieczeniem... Używałam żurawiny suszonej z cukrem i olejem, ale gdybym miała inną, najpierw dobrze bym ją namoczyła we wrzątku lub wiśniówce. :) Dwukrotnie zrobiłam je znacznie mniejsze, wyszły mi równo 24 sztuki. Kiedy przestygły, polałam je mleczną czekoladą i posypałam Lidlowymi ozdobami do muffinek. Są po prostu uzależniające. I co istotne - nie potrzebuję do nich miksera! Pozdrawiam serdecznie, Zytka.
odpowiedz
1353 dni temu
M, możesz zaryzykować zamianę mąki, jednak musisz pamiętać, że każda z mąk ma inne właściwości. Ten przepis został ułożony z mąką pszenną. Trudno jest nam stwierdzić, czy ciasteczka wyjdą tak samo smaczne z inną. Jeśli zdecydujesz się na taki eksperyment, koniecznie daj znać, jak smakowało! :)
odpowiedz
1353 dni temu
Czy można czymś zastąpić mąkę pszenną? np. ryżową, kukurydzianą, owsianą albo pełnoziarnistą?
odpowiedz
1412 dni temu
Aniusha, ciasteczka muszą się nieco rozpłynąć. Trzeba pamiętać, że każdy piekarnik grzeje inaczej, dlatego niezbędna jest obserwacja ciasteczek podczas pieczenia. Jeśli widzimy, że ciasteczka się przypalają, a wskazany czas w przepisie jeszcze nie minął, należy je natychmiast wyciągnąć.
odpowiedz
1412 dni temu
Ciasteczka niestety mi nie wyszły :( pomimo dodania składników i robienia wszystkiego według przepisu, rozpłynęły się. Mój piekarnik nie ma termoobiegu, więc piekłam je w 190 stopniach, po 12 minutach sprawdzałam i już w połowie były spalone. Nie nadały się do jedzenia ze względu na gorzki smak spalenizny :(
odpowiedz
1449 dni temu
J, ok. 12-14 sztuk.
odpowiedz
1449 dni temu
Witam, a ile wychodzi tych ciastek na sztuki?
odpowiedz
1474 dni temu
Gośćwitam, juz poraz 3 robilam ciasteczka i musze napisac ze bez żurawiny sa lepsze i tylko z mlecznej czekolady i co wazne pieke tylko 10 minut wtedy sa zjadliwe bo po 15 min sa twarde i kruche
odpowiedz
1560 dni temu
Edycja73, orzechy oczywiście możesz wykorzystać inne. Każda z mąk ma inne właściwości i generalnie trudno jest je stosować wymiennie. Przepis został stworzony pod mąkę pszenną. Możesz wypróbować żytnią, jednak nie gwarantujemy, że uzyskasz taką samą konsystencję oraz walory smakowe. Jeśli podejmiesz się takich zmian - koniecznie napisz nam, jak wyszło.
odpowiedz
1560 dni temu
czy orzechy włoskie moge zastapic laskowymi? i mąkę pszenna na żytnią?
odpowiedz
1653 dni temu
Kacpero, cukier trzcinowy nadaje ciastkom charakterystycznego smaku, jednak jeśli nie masz go pod ręką - możesz zastąpić go białym cukrem!
odpowiedz
1653 dni temu
Czy cukier trzcinowy można zastapic białym cukrem?
odpowiedz
1897 dni temu
Ciasteczka należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. W taki sposób można je trzymać ok. tygodnia.
odpowiedz
1897 dni temu
proszę uprzejmie o informację, jak długo można przechowywać te ciastka, żeby były smaczne i chrupiące? i w jaki sposób je przechowywać?
odpowiedz
1909 dni temu
mmmm pyszka!; )
odpowiedz
1918 dni temu
PYSZNE CIASTECZKA! przez pomylke dalam 50g kakao I sa swietne - nie bardzo slodkie, mocno kakaowe. polecam
odpowiedz
2000 dni temu
ciasteczka bardzo dobre, chrupiące i słodkie, w moim odczuciu 15 min wystarczy chyba że ktoś lubi bardzo chrupiące
odpowiedz
2049 dni temu
Najlepsze ciastka jakie kiedykolwiek robiłam i jadłam! Panie Pawle! Pięknie dziękujemy za ten przepis. Na stałe zagości w mojej książce kucharskiej.
odpowiedz
2056 dni temu
Super chrupiace takie jak lubię ,a czy jak zapakujemy je szczelnie w słoikiu będzie je można przechowywać ?
odpowiedz
2057 dni temu
wczoraj robiliśmy ciasteczka a dzisiaj już ich nie ma ! bardzo dobre w piątek robię jeszcze raz Pozdrawiam
odpowiedz
2058 dni temu
Uwielbiam ciasteczka czekoladowe, właśnie dziś robiłam, tylko wersję z masełkiem orzechowym (crunchy z lidla), następnym razem zrobię te z żurawiną :)
odpowiedz
2058 dni temu
Szkoda, ze był błąd. Miałam wielką ochotę, czekałam na gości i zamiast kupić, upiekłam.. Wyszły jakieś spaleńce, a wszystko robiłam według przepisu..szkoda, bo trochę się rzeczy zmarnowało : orzechy, czekolada...no trudno..
odpowiedz
2059 dni temu
Drodzy Użytkownicy Kuchni Lidla. Faktycznie, w przepis wkradł się błąd: mąki powinno być 170g. Już poprawiliśmy pomyłkę. Dziękujemy za czujność, jesteście niezawodni. Mamy nadzieję, że teraz ciacha upieką się wzorowo i będą wszystkim smakować.
odpowiedz
2059 dni temu
Już nie raz robię przepisy ze strony Lidla i niestety uważam że są one niedokładne bo efekt końcowy nie raz mnie szokuje. Mam nadzieję że się to szybko zmieni.
odpowiedz
2059 dni temu
Chcę je upiec, ale proporcja masła do mąki zupełnie mi nie pasuje. Nawet jeśli wezmę pod uwagę 30 g kakao to i tak masła zbyt dużo. Czytając komentarze, widzę, że moje podejrzenie jest słuszne. Albo mąki zbyt mało albo masła zbyt dużo. Mam nadzieję, że autor przepisu wprowadzi korektę.
odpowiedz
2059 dni temu
Mi ciastka również nie wyszły, zrobiłam 2 podejścia i za każdym razem ciastka całkowicie się rozpływają w piekarniku na grubość wafla. Nawet mimo nadania ciastkom kształtu orzecha włoskiego i krótszego czasu pieczenia, całość po prostu się rozpływa. Myślę ze czegoś w tym przepisie brakuje,jakiegoś składnika.szkoda bo na zdjęciu ciastka wyglądają super, liczyłam na amerykańskie cookies o smaku czekoladowym a tu klapa.
odpowiedz
2060 dni temu
nie wyszły i nie wiem z czego to wynika.
odpowiedz
2060 dni temu
Przepraszam, jak długo można trzymać te ciasteczka, żeby zachowały świeżość? Z góry bardzo dziękuję, bo jest to dla mnie bardzo istotna informacja! ;)
odpowiedz
2060 dni temu
Ciastka wyglądają rewelacyjnie,uwielbiam przepisy pana Pawła :)
odpowiedz
zobacz wszystkie