Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki wcześniej, tak aby w momencie użycia było miękkie.

Przygotowanie masy

Ciastka czekoladowe - przygotowujemy masę

Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i wanilinowym, następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao oraz jajko. Dokładnie mieszamy. Masa będzie dość sztywna, więc należy użyć drewnianej łopatki.

Gdy masa będzie wymieszana, dodajemy posiekane orzechy, posiekaną czekoladę białą i mleczną, suszoną żurawinę oraz szczyptę soli. Ponownie dokładnie mieszamy.

Pieczenie

Ciastka czekoladowe - przygotowujemy blachę

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą małej gałkownicy do lodów lub łyżki układamy ciastka na blaszce, zachowując duże odstępy między ciastkami. Ciastka delikatnie spłaszczamy.

 

Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180°C (bez termoobiegu 190°C) przez 15-18 minut (jeśli będziemy je piec przez 15 minut, będą miały chrupiące brzegi, a wilgotny środek, natomiast jeśli 18 minut, całe będą chrupiące).

Ciastka czekoladowe - pieczemy

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (42)

Avatar
  • Gość Gość
    46 dni temu
    Ciastka wychodzą wyśmienite, robiłam je już wiele razy, daję troche więcej orzechów (60 gr) i żurawiny siekanej (110g).Rewelacja

    odpowiedz

  • Marysia Marysia
    128 dni temu
    pycha, kiedyś miałam je w przedszkolu na urodziny; gorąco polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1506 dni temu
    Hej, robiłam dzisiaj ciasteczka i niestety wyszły mi bardzo twarde czy da się je w jakiś sposób szybko zmiękczyć? :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1505 dni temu
    Dobrym sposobem na zmiękczenie upieczonych ciasteczek jest zamknięcie ich w szczelnym pojemniku z cząstkami lub obierkami jabłka. Po dniu lub dwóch ciasteczka zrobią się miękkie :)
  • Ulka Ulka
    1408 dni temu
    Kurczę chyba nie, ale proponuje je zmielić połączyć z masłem i wygniesc z nich spód np. Pod sernik :)
  • Gość Gość
    1691 dni temu
    Ciastka wyszły bardzo smaczne, tak jak w przepisie- po piętnastu minutach w piekarniku są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Polecam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1691 dni temu
    ❤️
  • Meryinnarnia Meryinnarnia
    2195 dni temu
    U mnie te ciasteczka występują pod nazwą "Ciastka Mikołaja", bo jakoś tak świątecznie się robi od ich zapachu i smaku. A do tego jak wspaniale komponują się ze szklanką mleka ! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2861 dni temu
    Przepis rewelacyjny, ciastka przepyszne, robiłam już wiele razy i zawsze są wyśmienite. POLECAM !!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2873 dni temu
    Beznadziejny przepis.Nie polecam ;v

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3087 dni temu
    http://digotuje.blogspot.com/2016/04/ciastka-czekoladowe-z-orzechami-woskimi.html

    odpowiedz

  • amelia.sarnat amelia.sarnat
    3179 dni temu
    czy można użyć gorzkiej czekolady zamiast mlecznej

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3178 dni temu
    Amelio, czekolada gorzka sprawdzi się fantastycznie :)
  • Zytka Maurion Zytka Maurion
    3307 dni temu
    Witajcie. Robiłam te ciastka z przepisu z książki i w ciągu trzech dni zrobiłam je dwa razy. Są tak rewelacyjne, że za pierwszym razem wyszło mi mniej, niż w przepisie - część ciasta zjadłam przed pieczeniem... Używałam żurawiny suszonej z cukrem i olejem, ale gdybym miała inną, najpierw dobrze bym ją namoczyła we wrzątku lub wiśniówce. :) Dwukrotnie zrobiłam je znacznie mniejsze, wyszły mi równo 24 sztuki. Kiedy przestygły, polałam je mleczną czekoladą i posypałam Lidlowymi ozdobami do muffinek. Są po prostu uzależniające. I co istotne - nie potrzebuję do nich miksera! Pozdrawiam serdecznie, Zytka.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3409 dni temu
    M, możesz zaryzykować zamianę mąki, jednak musisz pamiętać, że każda z mąk ma inne właściwości. Ten przepis został ułożony z mąką pszenną. Trudno jest nam stwierdzić, czy ciasteczka wyjdą tak samo smaczne z inną. Jeśli zdecydujesz się na taki eksperyment, koniecznie daj znać, jak smakowało! :)

    odpowiedz

  • M M
    3409 dni temu
    Czy można czymś zastąpić mąkę pszenną? np. ryżową, kukurydzianą, owsianą albo pełnoziarnistą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3468 dni temu
    Aniusha, ciasteczka muszą się nieco rozpłynąć. Trzeba pamiętać, że każdy piekarnik grzeje inaczej, dlatego niezbędna jest obserwacja ciasteczek podczas pieczenia. Jeśli widzimy, że ciasteczka się przypalają, a wskazany czas w przepisie jeszcze nie minął, należy je natychmiast wyciągnąć.

    odpowiedz

  • Aniusha Aniusha
    3468 dni temu
    Ciasteczka niestety mi nie wyszły :( pomimo dodania składników i robienia wszystkiego według przepisu, rozpłynęły się. Mój piekarnik nie ma termoobiegu, więc piekłam je w 190 stopniach, po 12 minutach sprawdzałam i już w połowie były spalone. Nie nadały się do jedzenia ze względu na gorzki smak spalenizny :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3505 dni temu
    J, ok. 12-14 sztuk.

    odpowiedz

  • J J
    3505 dni temu
    Witam, a ile wychodzi tych ciastek na sztuki?

    odpowiedz

  • Mama Antoniego Mama Antoniego
    3530 dni temu
    Gośćwitam, juz poraz 3 robilam ciasteczka i musze napisac ze bez żurawiny sa lepsze i tylko z mlecznej czekolady i co wazne pieke tylko 10 minut wtedy sa zjadliwe bo po 15 min sa twarde i kruche

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3616 dni temu
    Edycja73, orzechy oczywiście możesz wykorzystać inne. Każda z mąk ma inne właściwości i generalnie trudno jest je stosować wymiennie. Przepis został stworzony pod mąkę pszenną. Możesz wypróbować żytnią, jednak nie gwarantujemy, że uzyskasz taką samą konsystencję oraz walory smakowe. Jeśli podejmiesz się takich zmian - koniecznie napisz nam, jak wyszło.

    odpowiedz

  • Edycja73 Edycja73
    3616 dni temu
    czy orzechy włoskie moge zastapic laskowymi? i mąkę pszenna na żytnią?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3708 dni temu
    Kacpero, cukier trzcinowy nadaje ciastkom charakterystycznego smaku, jednak jeśli nie masz go pod ręką - możesz zastąpić go białym cukrem!

    odpowiedz

  • Kacpero Kacpero
    3709 dni temu
    Czy cukier trzcinowy można zastapic białym cukrem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3952 dni temu
    Ciasteczka należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. W taki sposób można je trzymać ok. tygodnia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3953 dni temu
    proszę uprzejmie o informację, jak długo można przechowywać te ciastka, żeby były smaczne i chrupiące? i w jaki sposób je przechowywać?

    odpowiedz

  • Baśka Baśka
    3965 dni temu
    mmmm pyszka!; )

    odpowiedz

  • GOSC 86 GOSC 86
    3974 dni temu
    PYSZNE CIASTECZKA! przez pomylke dalam 50g kakao I sa swietne - nie bardzo slodkie, mocno kakaowe. polecam

    odpowiedz

  • Kaka Kaka
    4056 dni temu
    ciasteczka bardzo dobre, chrupiące i słodkie, w moim odczuciu 15 min wystarczy chyba że ktoś lubi bardzo chrupiące

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4105 dni temu
    Najlepsze ciastka jakie kiedykolwiek robiłam i jadłam! Panie Pawle! Pięknie dziękujemy za ten przepis. Na stałe zagości w mojej książce kucharskiej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4112 dni temu
    Super chrupiace takie jak lubię ,a czy jak zapakujemy je szczelnie w słoikiu będzie je można przechowywać ?

    odpowiedz

  • Artek Artek
    4113 dni temu
    wczoraj robiliśmy ciasteczka a dzisiaj już ich nie ma ! bardzo dobre w piątek robię jeszcze raz Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    4113 dni temu
    Uwielbiam ciasteczka czekoladowe, właśnie dziś robiłam, tylko wersję z masełkiem orzechowym (crunchy z lidla), następnym razem zrobię te z żurawiną :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4114 dni temu
    Szkoda, ze był błąd. Miałam wielką ochotę, czekałam na gości i zamiast kupić, upiekłam.. Wyszły jakieś spaleńce, a wszystko robiłam według przepisu..szkoda, bo trochę się rzeczy zmarnowało : orzechy, czekolada...no trudno..

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4115 dni temu
    Drodzy Użytkownicy Kuchni Lidla. Faktycznie, w przepis wkradł się błąd: mąki powinno być 170g. Już poprawiliśmy pomyłkę. Dziękujemy za czujność, jesteście niezawodni. Mamy nadzieję, że teraz ciacha upieką się wzorowo i będą wszystkim smakować.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4115 dni temu
    Już nie raz robię przepisy ze strony Lidla i niestety uważam że są one niedokładne bo efekt końcowy nie raz mnie szokuje. Mam nadzieję że się to szybko zmieni.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4115 dni temu
    Chcę je upiec, ale proporcja masła do mąki zupełnie mi nie pasuje. Nawet jeśli wezmę pod uwagę 30 g kakao to i tak masła zbyt dużo. Czytając komentarze, widzę, że moje podejrzenie jest słuszne. Albo mąki zbyt mało albo masła zbyt dużo. Mam nadzieję, że autor przepisu wprowadzi korektę.

    odpowiedz

  • edith edith
    4115 dni temu
    Mi ciastka również nie wyszły, zrobiłam 2 podejścia i za każdym razem ciastka całkowicie się rozpływają w piekarniku na grubość wafla. Nawet mimo nadania ciastkom kształtu orzecha włoskiego i krótszego czasu pieczenia, całość po prostu się rozpływa. Myślę ze czegoś w tym przepisie brakuje,jakiegoś składnika.szkoda bo na zdjęciu ciastka wyglądają super, liczyłam na amerykańskie cookies o smaku czekoladowym a tu klapa.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4116 dni temu
    nie wyszły i nie wiem z czego to wynika.

    odpowiedz

  • Mała kucharka :) Mała kucharka :)
    4116 dni temu
    Przepraszam, jak długo można trzymać te ciasteczka, żeby zachowały świeżość? Z góry bardzo dziękuję, bo jest to dla mnie bardzo istotna informacja! ;)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4116 dni temu
    Ciastka wyglądają rewelacyjnie,uwielbiam przepisy pana Pawła :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!