Ciasto cynamonowe z gruszkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Morele parzymy wrzątkiem.

Do garnka wlewamy wodę, wino, sok z cytryny, dodajemy cynamon i cukier. Całość zagotowujemy.

Do zalewy wkładamy gruszki i na małym ogniu gotujemy przez 10-15 minut (powinny być lekko twarde). Studzimy owoce na sitku.

Za pomocą łyżeczki usuwamy z gruszek gniazda nasienne i faszerujemy je morelami.

Mleko podgrzewamy, dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, cynamon oraz sodę. Łączymy składniki. Dolewamy mleko z masłem, mieszamy i przekładamy ciasto do foremki o wymiarach 12 x 34 cm uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.

Do ciasta wkładamy gruszki, dociskając je delikatnie do dna foremki. Pieczemy 55 minut w temp. 185°C.

Wystudzone ciasto posypujemy mieszanką cukru pudru i cynamonu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Gość Gość
    2268 dni temu
    zrobiłam dziś. REWELACJA !!! To ciasto na pewno na stałe zagości w naszym domu :-) Dziękuję !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3539 dni temu
    Marzeno, wymiary foremki podane są w przepisie :) 12x34 cm

    odpowiedz

  • Marzena Marzena
    3539 dni temu
    czy mogę prosić o wymiary foremki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3544 dni temu
    Leno, jedna szklanka waży 230 g.

    odpowiedz

  • lena lena
    3544 dni temu
    ile to bedzie szklanek te 270 g mleka?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3545 dni temu
    Ciasto jest przepyszne, a i podanie go z całymi gruszkami wywołało uznanie wsród gości :) dziękuje

    odpowiedz

  • Paulina Chojnacka Paulina Chojnacka
    3570 dni temu
    Ja nawet radziłabym obniżyć temperaturę o 20 stopni - robię tak zawsze w przypadku przepisów gdzie jest podana temp. bez określenia że jest to pieczenie z termoobiegiem:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3572 dni temu
    Drogi Gościu, przy pieczeniu z termoobiegiem zalecamy obniżyć temperaturę o 10 stopni.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3572 dni temu
    Czy mogę upiec to ciasto w takiej samej temperaturze na termoobiegu? Mój piekarnik jest urządzeniem, w którym termoobieg zawsze włacza się automatycznie na programie pieczenia i nie da się go wyłączyć. Pozdr.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3573 dni temu
    Drogi Gościu jabłka mają nieco inną konsystencję niż gruszki, dlatego nie sprawdzą się tak dobrze jak te owoce. Jeśli jednak zdecydujesz się na wypróbowanie takiego zamiennika, koniecznie podziel się z nami wrażeniami!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3573 dni temu
    Czy do tego ciasta można dodać inne owoce? np. surowe jabłka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3574 dni temu
    Drogi Gościu w Kuchni Lidla mnóstwo jest takich przepisów! Zachęcamy do rozejrzenia się, na pewno znajdziesz tu coś, co trafi w Twoje gusta :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3574 dni temu
    szukam przepisu na smaczne i proste ciasto bez alkoholu. czy ktoś może mi podać jakiś fajny przepis?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3574 dni temu
    Drogi Gościu, do tego ciasta nie dodajemy jajek!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3574 dni temu
    Czy w tym cieście nie ma jajek??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3576 dni temu
    Makowcu, białe wino jest tutaj istotnym składnikiem przepisu i nie radzimy zastępować go innym alkoholem.

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    3577 dni temu
    Jakim innym alkoholem możemy zastąpić białe wino. Akurat nie mam w.domu wina. Czy pieczemy z termoobiegiem?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!