
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- przesiewacz do mąki
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200-220°C
Ciasto
Letnią wodę, cukier, sól oraz olej miksujemy na małych obrotach. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę pszenną wymieszaną z przesianą mąką ziemniaczaną.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, pokrywamy ciasto delikatną warstwą oleju i przekładamy do miski. Całość owijamy folią spożywczą i pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
Nadzienie
Gruszki obieramy i kroimy w plasterki, a śliwki kroimy w ćwiartki. Kilka plasterków gruszek i kawałków śliwek pozostawiamy do dekoracji. Resztę umieszczamy w naczyniu, dodajemy pokruszone biszkopty i posypujemy cukrem wanilinowym, trzcinowym oraz cynamonem. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.
Na dużym stole lub blacie rozkładamy duży bawełniany obrus, posypujemy go mąką. Ciasto wykładamy na obrus, ponownie posypujemy mąką, rozwałkowujemy jak najcieniej i delikatnie rozciągamy je na całą długość obrusa. Rozciągnięte ciasto obficie skrapiamy roztopionym masłem.
Na jednym boku ciasta układamy nadzienie i zwijamy strudel pomagając sobie obrusem. Końcówkę ciasta smarujemy roztopionym masłem i sklejamy ciasto. Strudel układamy na blaszce posmarowanej masłem i delikatnie posypanej mąką, smarujemy go obficie roztopionym masłem i pieczemy 15-20 minut w temp. 200-220°C. Ciasto powinno upiec się na złoty kolor.
Wyjmujemy strudel z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy plasterkami gruszek oraz ćwiartkami śliwek.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik pistacjowy
- Łazanki
- Mini burgery
- Jajka na miękko
- Nuggetsy z kurczaka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Domek z piernika
- Makówki śląskie
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pierniki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Burek ze szpinakiem
- Sałatka gyros
- Śledzie po kaszubsku
- Guacamole
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Piernik świąteczny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
4047 dni temu
Cudowne!
Odpowiedz
4058 dni temu
Wygląda obiecująco, trzeba wypróbować ten przepis. :)
Odpowiedz