Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- przesiewacz do mąki
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200-220°C
Ciasto
Letnią wodę, cukier, sól oraz olej miksujemy na małych obrotach. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę pszenną wymieszaną z przesianą mąką ziemniaczaną.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, pokrywamy ciasto delikatną warstwą oleju i przekładamy do miski. Całość owijamy folią spożywczą i pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
Nadzienie
Gruszki obieramy i kroimy w plasterki, a śliwki kroimy w ćwiartki. Kilka plasterków gruszek i kawałków śliwek pozostawiamy do dekoracji. Resztę umieszczamy w naczyniu, dodajemy pokruszone biszkopty i posypujemy cukrem wanilinowym, trzcinowym oraz cynamonem. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.
Na dużym stole lub blacie rozkładamy duży bawełniany obrus, posypujemy go mąką. Ciasto wykładamy na obrus, ponownie posypujemy mąką, rozwałkowujemy jak najcieniej i delikatnie rozciągamy je na całą długość obrusa. Rozciągnięte ciasto obficie skrapiamy roztopionym masłem.
Na jednym boku ciasta układamy nadzienie i zwijamy strudel pomagając sobie obrusem. Końcówkę ciasta smarujemy roztopionym masłem i sklejamy ciasto. Strudel układamy na blaszce posmarowanej masłem i delikatnie posypanej mąką, smarujemy go obficie roztopionym masłem i pieczemy 15-20 minut w temp. 200-220°C. Ciasto powinno upiec się na złoty kolor.
Wyjmujemy strudel z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy plasterkami gruszek oraz ćwiartkami śliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!
Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
Chrupiący, pieczony naleśnik, świeże owoce i orzeźwiające lody – świetny pomysł na prosty, a zarazem ciekawy deser.
Placek ze śliwkami i bezą
Puszyste ciasto ze świeżymi owocami, kruszonką i chrupiącą bezą. Prosty przepis, który gwarantuje rewelacyjny smak.
Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
Słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego gotowane na parze, a do tego sos ze smażonych śliwek. Pyszne o każdej porze dnia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
- Puszysty omlet z owocami
- Placek ze śliwkami i bezą
- Roladki z indyka z warzywami i ryżem
- Torcik Saksoński
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Jajka po rosyjsku
- Gyros z jagnięciny z chlebkiem pita
- Zakwas na barszcz czerwony
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Risotto z szynką i grzybami
- Granita cytrynowa
- Sałatka z makaronu soba
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Tort marchewkowo-dyniowy
- Świąteczna nalewka bakaliowa
- Boeuf Strogonow i brownie z ciecierzycy
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
- Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami
- Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
- Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami
- Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
- Fontanna czekoladowa (fondue)
- Śliwkowe piersi gęsi
- Tort mimoza
- Indyk w sosie czekoladowym
- Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
- Tarta z musem jabłkowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3719 dni temu
Cudowne!
odpowiedz
3730 dni temu
Wygląda obiecująco, trzeba wypróbować ten przepis. :)
odpowiedz