zobacz film Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto

Wodę, cukier, sól oraz olej miksujemy na małych obrotach. Dodajemy stopniowo mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną.

Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, pokrywamy ciasto delikatną warstwą oleju i przekładamy do miski. Całość owijamy folią spożywczą i pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.

Kilka plasterków gruszek i kawałków śliwek pozostawiamy do dekoracji. Resztę umieszczamy w naczyniu, dodajemy biszkopty i posypujemy cukrem wanilinowym, trzcinowym oraz cynamonem. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.

Na dużym stole lub blacie rozkładamy duży bawełniany obrus, posypujemy go mąką. Ciasto wykładamy na obrus, ponownie posypujemy mąką, rozwałkowujemy jak najcieniej i delikatnie rozciągamy je na całą długość obrusa. Rozciągnięte ciasto obficie skrapiamy roztopionym masłem.

Na jednym boku ciasta układamy nadzienie i zwijamy strudel pomagając sobie obrusem. Końcówkę ciasta smarujemy roztopionym masłem i sklejamy ciasto. Strudel układamy na blaszce posmarowanej masłem i delikatnie posypanej mąką, smarujemy go obficie roztopionym masłem i pieczemy 15-20 minut w temp. 200-220°C. Ciasto powinno upiec się na złoty kolor.

Wyjmujemy strudel z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy plasterkami gruszek oraz ćwiartkami śliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1256 dni temu
    Cudowne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1267 dni temu
    Wygląda obiecująco, trzeba wypróbować ten przepis. :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram