
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- przesiewacz do mąki
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200-220°C
Ciasto
Letnią wodę, cukier, sól oraz olej miksujemy na małych obrotach. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę pszenną wymieszaną z przesianą mąką ziemniaczaną.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, pokrywamy ciasto delikatną warstwą oleju i przekładamy do miski. Całość owijamy folią spożywczą i pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
Nadzienie
Gruszki obieramy i kroimy w plasterki, a śliwki kroimy w ćwiartki. Kilka plasterków gruszek i kawałków śliwek pozostawiamy do dekoracji. Resztę umieszczamy w naczyniu, dodajemy pokruszone biszkopty i posypujemy cukrem wanilinowym, trzcinowym oraz cynamonem. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.
Na dużym stole lub blacie rozkładamy duży bawełniany obrus, posypujemy go mąką. Ciasto wykładamy na obrus, ponownie posypujemy mąką, rozwałkowujemy jak najcieniej i delikatnie rozciągamy je na całą długość obrusa. Rozciągnięte ciasto obficie skrapiamy roztopionym masłem.
Na jednym boku ciasta układamy nadzienie i zwijamy strudel pomagając sobie obrusem. Końcówkę ciasta smarujemy roztopionym masłem i sklejamy ciasto. Strudel układamy na blaszce posmarowanej masłem i delikatnie posypanej mąką, smarujemy go obficie roztopionym masłem i pieczemy 15-20 minut w temp. 200-220°C. Ciasto powinno upiec się na złoty kolor.
Wyjmujemy strudel z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy plasterkami gruszek oraz ćwiartkami śliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!

Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
Chrupiący, pieczony naleśnik, świeże owoce i orzeźwiające lody – świetny pomysł na prosty, a zarazem ciekawy deser.

Placek ze śliwkami i bezą
Puszyste ciasto ze świeżymi owocami, kruszonką i chrupiącą bezą. Prosty przepis, który gwarantuje rewelacyjny smak.

Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
Słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego gotowane na parze, a do tego sos ze smażonych śliwek. Pyszne o każdej porze dnia!

Zobacz przepisy
na święta
- Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
- Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
- Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
- Babka z niespodzianką
- Ragoût z jajek z warzywami
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Wegański twarożek z ziołami
- Glazurowana szynka z ziemniakami
- Pascha czekoladowa
- Ciasto marchewkowe
- Jarski żurek łemkowski
- Wielkanocna babka z pomelo
- Wieniec morelowo-figowy
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3798 dni temu
Cudowne!
odpowiedz
3809 dni temu
Wygląda obiecująco, trzeba wypróbować ten przepis. :)
odpowiedz