Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto drożdżowe

Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, aż staną się płynne. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40°C i dodajemy je do drożdży. Pół szklanki mąki przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie i wlewamy mieszankę z mleka i drożdży. Mieszamy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.

Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.

Rozczyn mieszamy z pozostałą ilością mąki, z roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od dłoni. Odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Z ciasta formujemy 12-14 równych kuleczek, które układamy na desce posypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jeśli mamy piec parowy, wkładamy do niego wyrośnięte pampuchy. Jeśli nie mamy pieca parowego, przygotowujemy garnek z gotującą się wodą (woda powinna cały czas się gotować na małym ogniu), na którym umieszczamy ściereczkę przywiązaną do krawędzi garnka lub specjalną nakładkę do gotowania na parze.

Pampuchy umieszczamy na ściereczce, przykrywamy miską dobrze dopasowaną do krawędzi garnka i pozostawiamy na parze na 10-12 minut.

Sos śliwkowy

Pokrojone w ćwiartki śliwki smażymy z miodem, do całkowitego rozpadnięcia się owoców. Pod koniec dodajemy cynamon, mieszamy. Gorące pampuchy podajemy z ciepłym sosem śliwkowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • 8agienny 8agienny
    2106 dni temu
    Nie chciałbym tutaj nikogo obrażać, ale puszczenie w sieć takiego przepisu, z którego ciasto nie wyrasta jest lekko niepoważne. Zaczyn z taką ilością cukru i tak ciepłym mlekiem po prostu nie ma prawa wystartować. Sam zrobiłem według powyższego przepisu, z łatwym do przewidzenia skutkiem. Musiałem ciasto ratować nowym zaczynem z 10g drożdzy, łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 30 ml ciepłego mleka. Dopiero wtedy ciasto zaczęło rosnąć jak, nomen omen, na drożdżach.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2105 dni temu
    8agienny, przed kolejnymi próbami polecamy również zapoznać się z naszym trikiem dotyczącym przygotowywania rozczynu :) https://kuchnialidla.pl/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy
  • karolla karolla
    2491 dni temu
    U mnie to samo co u APSIK... ciasto niestety nie wyrosło, może to kwestia ilości mąki, bądź cukru, która podana jest w przepisie...?

    odpowiedz

  • apsik apsik
    3032 dni temu
    Mnie też ciasto nie wyrosło, pampuchy nadawały się tylko do kosza. A robiłam wszystko według przepisu i wskazówek. Następnym razem zrobię tak jak zawsze według przepisu mojej babci mmmmmm ona to dopiero robiła przepyszne pampuchy ale nazywała je pyzy na parze :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3323 dni temu
    Justyno, czy obejrzałaś trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn? Skorzystaj ze wskazówek Pawła! https://kuchnialidla.pl/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    3326 dni temu
    Mi ciasto mie wyrosło. Drożdże świeże. Dwa podejścia i to samo. Robiłam z pol porcji.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3554 dni temu
    Ado dziękujemy za czujność. Zaczyn przygotowujemy z około 1/2 szklanki mąki.

    odpowiedz

  • Ada Ada
    3555 dni temu
    Czy nikt jeszcze nie zauważył nieścisłego określenia ilości mąki? W składnikach podane jest 300g, a w treści mamy to podzielić na dwie części, według własnego uznania czy jak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3568 dni temu
    Ewus możesz zastąpić miód syropem klonowym lub zwykłym cukrem.

    odpowiedz

  • ewus ewus
    3570 dni temu
    Witam, czym można zastąpić miód? jestem na niego uczulona.

    odpowiedz

  • Agata_Gość Agata_Gość
    3573 dni temu
    Domyślam się, że będzie smaczniejsze :) Ale dziecko ma dietę bardzoubogotłuszczową i muszę wyszukiwać zamienniki :) Dzięki!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3573 dni temu
    spa, w tym przepisie używamy świeżych drożdży.

    odpowiedz

  • spa spa
    3573 dni temu
    a jakie drożdże? świeże? suche?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3573 dni temu
    Agato ciasto będzie dużo smaczniejsze, jeśli użyjesz mleka 3,2%. Masła można natomiast zastąpić olejem.

    odpowiedz

  • Agata_Gość Agata_Gość
    3573 dni temu
    Witam czy mleko 3,2 można zastąpić 0 lub 0,5? i czy maslo można zastąpic olejem kokosowym bądź olejem MCT? Dzięki

    odpowiedz

zobacz wszystkie


W polskiej kuchni istnieje kulinarne arcydzieło, które nie tylko rozpieszcza podniebienia, lecz także niesie ze sobą głęboko zakorzenione tradycje. Pampuchy drożdżowe, bo o nich mowa, to kluski o puszystej konsystencji i charakterystycznym aromacie, które zdobią stoły podczas świąt i nie tylko. Jak przygotować te pyszne, pulchne kluski na parze i z czym je podawać? Odpowiedzi szukaj w poniższym artykule!

Kluski na parze – przepis na przysmak dla całej rodziny

Kluski na parze, znane także pod bardziej regionalną nazwą „pampuchy drożdżowe”, stanowią podstawę wielu wspaniałych potraw i nie tylko w Polsce. Chociaż kluski parowane nieodłącznie kojarzą się z nasza rodzimą kulturą, to podobne puszyste kluski na parze można spotkać także w kuchni azjatyckiej pod nazwą bao. W kuchni polskiej tradycyjne kluski na parze przygotowane z ciasta drożdżowego można spotkać w każdym regionie, jednakże przyjmuje się, że pyzy na parze to wynalazek mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego, którzy podają je w zasadzie do wszystkiego i ze wszystkim, nadziewane albo bez nadzienia, na słodko i na słono.

Początkowo kluski parowe przygotowywano specjalnie w czasie około postnym jako forma sytego obiadu. Ich popularność z biegiem czasu przekroczyła granice świąt Wielkanocnych, stając się ulubionym daniem w wielu regionach Polski. Każda część kraju wprowadziła własne modyfikacje, co przyczyniło się do powstania różnorodnych wersji tego kluczowego elementu polskiej kuchni. W Wielkopolsce kluski bez nadzienia podaje się z modrą kapustą do gęsi, kaczki i innych mięs, a na Lubelszczyźnie w wersji nadziewanej soczewicą, grzybami, a nawet serem i kaszą jaglaną.

Przepis na kluski na parze przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, a w sklepach często spotkać można produkty z napisem kluski na parze z przepisu babci lub dziadka, jako świadectwo domowej potrawy przygotowywanej zgodnie z tradycją. Jak zrobić tradycyjne kluski na parze? Samo przygotowanie parowańców wcale nie jest takie trudne, tylko czasochłonne i wymaga przyrządzenia zaczynu, który później miesza się z pozostałą częścią składników i zostawia do wyrośnięcia. Niezależnie od przepisu i regionu, z którego pochodzi, pampuchy podaje się zwykle w porze obiadowej, a czasem także na deser (w słodkiej wersji).

Pampuchy, buchty, bułki na parze – jak zrobić?

Potrzebujesz dobrego przepisu pampuchy, takiego jak od babci? Koniecznie sprawdź tytułowy przepis na pampuchy autorstwa Pawła Małeckiego. Ten przepis na buchty (tak na pampuchy mawia się na Śląsku) mocno czerpie z tradycyjnej kuchni, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom domowego, swojskiego jedzenia. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka trików i cennych wskazówek, dzięki którym z łatwością udoskonalisz i dostosujesz do swoich preferencji przepis na pampuchy drożdżowe autorstwa Pawła.

Jak każdy dobry przepis, tak i przepis na pampuchy powinien być przygotowywany ze świeżych składników o wysokiej jakości. Postaraj się, aby każdy z używanych produktów był naprawdę świeży, w szczególności drożdże, aby zapewnić sobie jak najlepszą konsystencję i smak ciasta na bułki na parze. Nie zapomnij o tym, aby wszystkie używane składniki były w temperaturze pokojowej — to pozwoli drożdżom szybciej wyrastać.

A jeśli już jesteśmy przy wyrastaniu ciasta — daj mu czas! Im dłużej pozwolisz mu wyrastać, tym lepiej. Długo dojrzewające pampuchy są bardziej puszyste i lżejsze. Proces ten możesz przyspieszyć, umieszczając ciasto w ciepłym miejscu, np. na piecu. Przed uformowaniem pampuchów upewnij się, że ciasto jest sprężyste i elastyczne, ale nie nazbyt klejące.

Pampuchy uformowane? Czas je ugotować! Buchty, kluski, pampuchy — wszystkie je gotuje się na parze, a do tego najlepiej używać specjalnego garnka, który zapewni kluskom wystarczająco ciepła i wilgoci, aby mogły się ugotować. Nie podnoś pokrywki podczas ich gotowania, bo może to doprowadzić do opadnięcia klusek.

Z czym podawać pyzy drożdżowe na parze?

Zastanawiasz się, z czym podawać kluski na parze na słodko i na słono? Już spieszymy z kilkoma przykładami, które ułatwią Ci przygotowanie pysznego obiadu dla całej rodziny. Zacznijmy może od najbardziej klasycznego wariantu tego, z czym jeść kluski na parze, czyli wersji z sosem mięsnym.

Puszyste pampuchy doskonale komponują się z intensywnymi, mięsnymi sosami z dodatkiem kaczki, dziczyzny czy wołowiny. W wielu miejscach w Polsce podaje się je z dodatkiem gulaszu wołowego, a w Wielkopolsce podaje się je z gęsiną lub kaczką w ciemnym sosie (np. demi glace).  Kluski na parze równie pysznie smakują jako dodatek do zup świątecznych np. żurku lub grzybowej, a także smażonym i pieczonym mięsem w towarzystwie bukietu warzyw i buraczków,

W niektórych rejonach Polski królują parowańce z truskawkami, jagodami i innymi słodkimi nadzieniami i wbrew pozorom, podaje się je nie tylko na deser, ale także jako danie główne. Nadziewane, słodkie parowańce zazwyczaj polewa się śmietanką lub jogurtem, a na wierzch sypie się cukier puder lub kakao.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!