
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto drożdżowe
Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, aż staną się płynne. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40°C i dodajemy je do drożdży. Pół szklanki mąki przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie i wlewamy mieszankę z mleka i drożdży. Mieszamy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.
Rozczyn mieszamy z pozostałą ilością mąki, z roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od dłoni. Odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
Z ciasta formujemy 12-14 równych kuleczek, które układamy na desce posypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jeśli mamy piec parowy, wkładamy do niego wyrośnięte pampuchy. Jeśli nie mamy pieca parowego, przygotowujemy garnek z gotującą się wodą (woda powinna cały czas się gotować na małym ogniu), na którym umieszczamy ściereczkę przywiązaną do krawędzi garnka lub specjalną nakładkę do gotowania na parze.
Pampuchy umieszczamy na ściereczce, przykrywamy miską dobrze dopasowaną do krawędzi garnka i pozostawiamy na parze na 10-12 minut.
Sos śliwkowy
Pokrojone w ćwiartki śliwki smażymy z miodem, do całkowitego rozpadnięcia się owoców. Pod koniec dodajemy cynamon, mieszamy. Gorące pampuchy podajemy z ciepłym sosem śliwkowym.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekane naleśniki z serkiem waniliowym i rodzynkami
Sprawdzony i szybki przepis na naleśniki z waniliowym nadzieniem zapiekane pod śmietanowym sosem. Pycha!

Amerykańskie naleśniki
Puszyste, pulchne, pachnące i bardzo sycące – przyrządź samodzielnie pyszne pancakes i rozpocznij słodko nowy dzień!

Knedle ze śliwkami
Masz ochotę na knedle ze śliwkami, ale nie wiesz, jak je zrobić? Paweł Małecki chętnie podzieli się z Tobą swoim przepisem!

Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
Delikatne ciasto wypełnione dojrzałymi owocami – cukierniczy klasyk, który przygotujesz w swojej kuchni! Przepyszny!

Komentarze (15)
1912 dni temu
Nie chciałbym tutaj nikogo obrażać, ale puszczenie w sieć takiego przepisu, z którego ciasto nie wyrasta jest lekko niepoważne. Zaczyn z taką ilością cukru i tak ciepłym mlekiem po prostu nie ma prawa wystartować. Sam zrobiłem według powyższego przepisu, z łatwym do przewidzenia skutkiem. Musiałem ciasto ratować nowym zaczynem z 10g drożdzy, łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 30 ml ciepłego mleka. Dopiero wtedy ciasto zaczęło rosnąć jak, nomen omen, na drożdżach.
odpowiedz
1911 dni temu
8agienny, przed kolejnymi próbami polecamy również zapoznać się z naszym trikiem dotyczącym przygotowywania rozczynu :) https://kuchnialidla.pl/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy
2297 dni temu
U mnie to samo co u APSIK... ciasto niestety nie wyrosło, może to kwestia ilości mąki, bądź cukru, która podana jest w przepisie...?
odpowiedz
2838 dni temu
Mnie też ciasto nie wyrosło, pampuchy nadawały się tylko do kosza. A robiłam wszystko według przepisu i wskazówek. Następnym razem zrobię tak jak zawsze według przepisu mojej babci mmmmmm ona to dopiero robiła przepyszne pampuchy ale nazywała je pyzy na parze :)
odpowiedz
3129 dni temu
Justyno, czy obejrzałaś trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn? Skorzystaj ze wskazówek Pawła! http://kuchnialidla.pl/product/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy
odpowiedz
3132 dni temu
Mi ciasto mie wyrosło. Drożdże świeże. Dwa podejścia i to samo. Robiłam z pol porcji.
odpowiedz
3360 dni temu
Ado dziękujemy za czujność. Zaczyn przygotowujemy z około 1/2 szklanki mąki.
odpowiedz
3361 dni temu
Czy nikt jeszcze nie zauważył nieścisłego określenia ilości mąki? W składnikach podane jest 300g, a w treści mamy to podzielić na dwie części, według własnego uznania czy jak?
odpowiedz
3374 dni temu
Ewus możesz zastąpić miód syropem klonowym lub zwykłym cukrem.
odpowiedz
3376 dni temu
Witam, czym można zastąpić miód? jestem na niego uczulona.
odpowiedz
3379 dni temu
Domyślam się, że będzie smaczniejsze :) Ale dziecko ma dietę bardzoubogotłuszczową i muszę wyszukiwać zamienniki :) Dzięki!
odpowiedz
3379 dni temu
spa, w tym przepisie używamy świeżych drożdży.
odpowiedz
3379 dni temu
a jakie drożdże? świeże? suche?
odpowiedz
3379 dni temu
Agato ciasto będzie dużo smaczniejsze, jeśli użyjesz mleka 3,2%. Masła można natomiast zastąpić olejem.
odpowiedz
3379 dni temu
Witam czy mleko 3,2 można zastąpić 0 lub 0,5? i czy maslo można zastąpic olejem kokosowym bądź olejem MCT? Dzięki
odpowiedz
zobacz wszystkie