Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto drożdżowe

Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, aż staną się płynne. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40°C i dodajemy je do drożdży. Pół szklanki mąki przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie i wlewamy mieszankę z mleka i drożdży. Mieszamy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.

Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.

Rozczyn mieszamy z pozostałą ilością mąki, z roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od dłoni. Odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Z ciasta formujemy 12-14 równych kuleczek, które układamy na desce posypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jeśli mamy piec parowy, wkładamy do niego wyrośnięte pampuchy. Jeśli nie mamy pieca parowego, przygotowujemy garnek z gotującą się wodą (woda powinna cały czas się gotować na małym ogniu), na którym umieszczamy ściereczkę przywiązaną do krawędzi garnka lub specjalną nakładkę do gotowania na parze.

Pampuchy umieszczamy na ściereczce, przykrywamy miską dobrze dopasowaną do krawędzi garnka i pozostawiamy na parze na 10-12 minut.

Sos śliwkowy

Śliwki smażymy z miodem, do całkowitego rozpadnięcia się owoców. Pod koniec dodajemy cynamon, mieszamy. Gorące pampuchy podajemy z ciepłym sosem śliwkowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • 8agienny 8agienny
    37 dni temu
    Nie chciałbym tutaj nikogo obrażać, ale puszczenie w sieć takiego przepisu, z którego ciasto nie wyrasta jest lekko niepoważne. Zaczyn z taką ilością cukru i tak ciepłym mlekiem po prostu nie ma prawa wystartować. Sam zrobiłem według powyższego przepisu, z łatwym do przewidzenia skutkiem. Musiałem ciasto ratować nowym zaczynem z 10g drożdzy, łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 30 ml ciepłego mleka. Dopiero wtedy ciasto zaczęło rosnąć jak, nomen omen, na drożdżach.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    36 dni temu
    8agienny, przed kolejnymi próbami polecamy również zapoznać się z naszym trikiem dotyczącym przygotowywania rozczynu :) https://kuchnialidla.pl/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy
  • karolla karolla
    422 dni temu
    U mnie to samo co u APSIK... ciasto niestety nie wyrosło, może to kwestia ilości mąki, bądź cukru, która podana jest w przepisie...?

    odpowiedz

  • apsik apsik
    963 dni temu
    Mnie też ciasto nie wyrosło, pampuchy nadawały się tylko do kosza. A robiłam wszystko według przepisu i wskazówek. Następnym razem zrobię tak jak zawsze według przepisu mojej babci mmmmmm ona to dopiero robiła przepyszne pampuchy ale nazywała je pyzy na parze :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1254 dni temu
    Justyno, czy obejrzałaś trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn? Skorzystaj ze wskazówek Pawła! http://kuchnialidla.pl/product/jak-przygotowac-rozczyn-z-drozdzy

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    1257 dni temu
    Mi ciasto mie wyrosło. Drożdże świeże. Dwa podejścia i to samo. Robiłam z pol porcji.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1485 dni temu
    Ado dziękujemy za czujność. Zaczyn przygotowujemy z około 1/2 szklanki mąki.

    odpowiedz

  • Ada Ada
    1486 dni temu
    Czy nikt jeszcze nie zauważył nieścisłego określenia ilości mąki? W składnikach podane jest 300g, a w treści mamy to podzielić na dwie części, według własnego uznania czy jak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1499 dni temu
    Ewus możesz zastąpić miód syropem klonowym lub zwykłym cukrem.

    odpowiedz

  • ewus ewus
    1501 dni temu
    Witam, czym można zastąpić miód? jestem na niego uczulona.

    odpowiedz

  • Agata_Gość Agata_Gość
    1504 dni temu
    Domyślam się, że będzie smaczniejsze :) Ale dziecko ma dietę bardzoubogotłuszczową i muszę wyszukiwać zamienniki :) Dzięki!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1504 dni temu
    spa, w tym przepisie używamy świeżych drożdży.

    odpowiedz

  • spa spa
    1504 dni temu
    a jakie drożdże? świeże? suche?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1504 dni temu
    Agato ciasto będzie dużo smaczniejsze, jeśli użyjesz mleka 3,2%. Masła można natomiast zastąpić olejem.

    odpowiedz

  • Agata_Gość Agata_Gość
    1504 dni temu
    Witam czy mleko 3,2 można zastąpić 0 lub 0,5? i czy maslo można zastąpic olejem kokosowym bądź olejem MCT? Dzięki

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram