Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Masa serowa
Mieszamy budyń, cukier i cukier wanilinowy. Twaróg miksujemy na średnich obrotach, stopniowo dodając jajka. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do sera po 1 łyżce mieszanki budyniowej. Masę wlewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową posmarowaną masłem i pieczemy 20 minut w temp. 180°C. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120°C i pieczemy przez kolejne 1 1/2 godziny.
Maliny w żelu
Około 50 g malin pozostawiamy w całości (do dekoracji), pozostałą część przekładamy do garnka, gotujemy na małym ogniu (rozmrażamy). Dodajemy cukier puder, mieszamy.
W osobnej misce łączymy mąkę z wodą. Powstałą zawiesinę dodajemy do gotujących się malin energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje (jak przy gotowaniu kisielu).
Warstwa na wierzch sernika
Jogurt mieszamy z cukrem. Na koniec pieczenia sernika, uchylamy drzwiczki piekarnika i smarujemy wierzch ciasta przygotowanym jogurtem. Sernik pieczemy w temp. 120°C jeszcze przez 15 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Do dekoracji
Na wierzch wystudzonego sernika wykładamy maliny w żelu, dekorujemy kilkoma listkami mięty i pozostawionymi wcześniej malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto cynamonowe z gruszkami
Prosty sposób na oryginalny wypiek! Soczyste gruszki ukryte w aromatycznym, cynamonowym cieście zaskakują smakiem.
Sernik piernikowy
Sernik czy piernik? Najlepiej… jedno i drugie! Pyszne ciasto łączące w sobie smaki obu wypieków zrobisz w kilka chwil!
Sernik z białą czekoladą i mango
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.
Sernik z wiśniami
Klasyczne ciasto z dodatkiem soczystych wiśni udekorowane pianą z białek i cukrem pudrem. Smak, którego się nie zapomina!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kutia
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto na pierogi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Pistacjowy sernik baskijski
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
- Wegańska ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Błyskawiczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (45)
264 dni temu
Sernik bardzo dobry tylko trzeba dać 50 g cukru do masy serowej. Ja piekłam sernik bez folii i się w ogóle nie przypiekł i ładnie wyrósł.
odpowiedz
537 dni temu
Widnieje 10g cukru na 1kg sera do masy oraz 230g cukru na 230g jogurtu do polewy. Czy to sa prawidłowe ilości cukru?
odpowiedz
536 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, ilość cukru potrzebna w przepisie faktycznie zamieniła się miejscami. Wszystko na liście składników już się zgadza :)
1705 dni temu
Jest pyszny, tylko musi dobrze wystygnąć. Używałam bez folii na wierzch, bo nie mam termoobiegu, mam stary piekarnik gazowy.
odpowiedz
2958 dni temu
Do wszystkich, którym się nie ścięło: matową stroną DO GÓRY (wyobrażam to sobie tak, że fale cieplne wpadają przez matową stronę, ale kiedy chcą się wydostać, trafiają na stronę błyszczącą i tak się tam w środku odbijają :) ). Dodałam dodatkowo dwa żółtka - na wszelki wypadek - i konsystencja wyszła świetna. Polecam zamienić cukier z masy jogurtowej np. na białą czkoladę - petarda, trzeba tylko pamiętać, żeby wtedy z malin nie robić słodkiego ulepka :)
odpowiedz
2987 dni temu
a kiedy ściągamy ta folię? i którą strona do dołu?
odpowiedz
2986 dni temu
Sernik przykrywamy matową stroną do zewnątrz. A ściągamy, gdy sernik wyciągamy z piekarnika.
3202 dni temu
Rewelacja. Jestem zachwycona
odpowiedz
3481 dni temu
Aniu, po zmniejszeniu temperatury, pieczemy przez półtorej godziny :)
odpowiedz
3481 dni temu
Po zmniejszeniu temperatury ze 180 do 120 pieczemy jeszcze 1, 1.5 czy 1/2 godziny?
odpowiedz
3497 dni temu
Zastanówcie się czemu nie dopiekł się sernik osobom, które przykryły go folią? Zależy przede wszystkim od strony którą przykryjecie sernik bo pamiętajcie, że jedna nie przepuszcza ciepła - działa ona jak koc termoizolacyjny. :)
odpowiedz
3560 dni temu
Mimo obaw wzbudzonych przez część komentarzy sernik wyszedł jak z obrazka :). Postępowałam ściśle według przepisu i naprawdę nie mam pojęcia co tu można zepsuć. Budyń Belbake rzeczywiście się sprawdził. Sernik jest kremowy, mazisty, niezbyt słodki. Pięknie wygląda i dobrze się kroi. Jak dla mnie jednak troszkę mdły mimo dodatku aromatycznych malin. Następnym razem dorzucę do masy serowej dodatkowe opakowanie cukru waniliowego i skórkę otartą z cytryny.
odpowiedz
3563 dni temu
Mua, tak, ten budyń jest odpowiedni. Daj 2 opakowania, jak w przepisie.
odpowiedz
3563 dni temu
Czy budyń Belbake ze skrobią kukurydzianą będzie odpowiedni do tego sernika? Jeśli tak, to w jakiej ilości go użyć?
odpowiedz
3574 dni temu
Drodzy użytkownicy, każdy piekarnik piecze trochę inaczej, musicie obserwować swoje ciasto i w razie potrzeby piec je np. chwilę dłużej. Sernik jest wilgotny, jednak po wystudzeniu ma zwięzłą konsystencję. Pamiętajcie, by do przygotowania sernika użyć składników w temp. pokojowej.
odpowiedz
3574 dni temu
Ja wstawiłam go do piekarnika na 180C na 30min a nie na 20, a potem na 130C a nie na 120C na 1,5 godz. góra - dół. Niby mi wyszedł, byłam przeszczęśliwa ale smakował inaczej niż zazwyczaj smakują serniki. I teraz nie wiem czy tak miało być czy zakalec mi wyszedł ;)
odpowiedz
3581 dni temu
No niestety mnie również nie dopiekł się, choć piekarnik jest naprawdę dobry, zwykle muszę trzymać niecko krócej niż w przepisach. Nie wiem o co chodzi. Zdjęłam folię i jeszcze kilkanaście minut trzymałam w piekarniku. Góra ładnie się przyrumieniła, ale spód nieco zbrązowaiał.
odpowiedz
3583 dni temu
Wyszedl rewelacyjny! Jak dotad moj ulubiony sernik!
odpowiedz
3590 dni temu
Mam wrażenie, że przykrycie go folią sprawiło, że się nie dopiekł. Środek zupełnie płynny, nie był tak ładnie przypieczony jak na filmie. Włączyłam termoobieg na koniec, zwiększyłam temperaturę i piekłam dalej. Wtedy dopiero wyrósł i się zarumienił.
odpowiedz
3595 dni temu
Gościu, cieszymy się, że sernik się udał :)
odpowiedz
3596 dni temu
To był pierwszy sernik jaki sama upiekłam! Wyszedł przefantastyczny! :) Mój mąż nie przepada za sernikami, a w tym przypadku co chwile sięgał po dokładkę. Przepis polecilam juz kilku znajomym i sa równie zadowoleni co i ja 😊 Polecam!
odpowiedz
3607 dni temu
Beti - mój sernik też miał taki brzeg. Taka uroda sera!
odpowiedz
3607 dni temu
Super przepis! Mieszkamy w Holandii i sera twarogowego nie mamy ale na troszke bardziej luznym twarogu, sernik tez wyszedl pyszny - za radą mamy dodałam łyżkę kaszy manny. Z malinami wyszedł wspaniały! I jak zwykle z Pawła przepisu - zupełnie bez problemowo - Polecam wszystkim!
odpowiedz
3609 dni temu
sernik rewelacja;) dodaje przepis do moich ulubionych. Sernik mi nie opadł wyszedł wysoki,wilgotny i fenomenalnie pyyyyszny;)
odpowiedz
3609 dni temu
Jeśli obawiacie się, że sernik się nie zetnie, można podnieść temperaturę pieczenia do 130 stopni. Należy jednak pamiętać, by przed rozkrojeniem sernik dokładnie ostudzić, gdyż tylko wtedy będzie miał on właściwą konsystencję. Sernik wychodzi w środku dość wilgotny, ale nie powinien być płynny.
odpowiedz
3610 dni temu
Moja córka upiekla ten sernik,coś pysznego,robiła w/g przepisu i wyszedł wspanialy.
odpowiedz
3610 dni temu
Cały tydzień czekałam na sobotę i pieczenie tego pięknego serniczka. Wszystkie zakupy zrobiłam w Lidl. Składniki idealnie odmierzone. Pieczenie zgodnie z zaleceniami. Trzy razy oglądany filmik. Nowoczesny piekarnik. I sernik w środku nie dopieczony :-( masa jakby przełożona właśnie z miski :-( i do tego przykleił się do pergaminu i ciężko się wyjmować. .. coś nie tak jest z tym pieczeniem. I jakim cudem sernik z blachy z pergamin em ma taki nie równy brzeg jak na filmie i na obrazku? ?
odpowiedz
3611 dni temu
Po przeczytaniu komentarzy obawiałam się, czy sernik nie będzie surowy. Nic takiego nie miało miejsca. Dałam mąki ziemniaczanej zamiast budyniu, użyłam papieru do pieczenia zamiast folii do przykrycia i truskawek mrożonych zamiast malin i wyszło super. Bardzo smaczny sernik, bardzo szybko zniknął ze stołu, polecam :)
odpowiedz
3611 dni temu
Nie wiem w czym problem mnie wyszedł idealny . A mam stary piekarnik który czasem nie dopieka Całkiem możliwe ze został użyty zły budyń . Niektóre porostu nie trzymają konsystencji miałam tak przy innych ciastach. Na wszelki wypadek dodałam odrobinę więcej niż w przepisie i nie przykryłam sernika folią. Wychodzi jak z obrazka .
odpowiedz
3612 dni temu
MikiHel: Z jakiej firmy pochodzą narzędzia kuchenne, których używa Pan Paweł? Pozdrawiam :)
odpowiedz
3612 dni temu
Wszystko jest dobrze . :)
odpowiedz
3613 dni temu
Witam, czy poza autorem wyszedł komuś ten sernik, czy coś z tym przepisem jest nie tak ?
odpowiedz
3614 dni temu
By sernik nabrał właściwej konsystencji, musi najpierw ostygnąć. Świeżo wyjęty z piekarnika może wydawać się niedopieczony.
odpowiedz
3614 dni temu
Najpierw 180 st. i 20 min. następnie 120 st. przez 1,5h i był zupełnie surowy.
odpowiedz
3614 dni temu
Drodzy Goście, czy najpierw włożyliście sernik do piekarników nastawionych na 180 stopni i piekliście go przez 20 minut? Czy piekliście tylko 1,5h w 120 stopniach?
odpowiedz
3615 dni temu
U mnie to samo po 1h i 30 min sernik wogóle nie upieczony
odpowiedz
3615 dni temu
Właśnie zajrzałam do piekarnika po 1h 40 minutach i sernik w ogóle nie jest upieczony! Co jest?? Przestrzegałam czasu i temperatury:-(
odpowiedz
3615 dni temu
Drogi Gościu, tak, sernik pieczemy 1,5 godziny. Aniu, jeśli masz wątpliwość, możesz wbić w sernik wykałaczkę i w ten sposób sprawdzić czy jest on upieczony.
odpowiedz
3616 dni temu
zrobiłam sernik ale on mi wcale nie opadł i nie wiem czy to dobrze czy źle ;/ muszę czekać do rana zeby go przekroić. Obawiam się że mógł się nie upiec;(
odpowiedz
3616 dni temu
Dobrze czytam...1 i 1/2 godz??? Poltorej godz ze tak napisze???:-) dzięki za ODP
odpowiedz
3616 dni temu
zabieram się do pieczenia ;) niestety malin nie mam tylko mrozone owoce leśne..mam nadzieję że też będzie dobry;)
odpowiedz
3616 dni temu
napewno wyprubuje <3
odpowiedz
3616 dni temu
Makowcu, nie, sernik pieczemy bez termoobiegu. Mik, dziękujemy za sugestię :)
odpowiedz
3617 dni temu
Wygląda pysznie. Może następnym razem będzie sernik pieczony w kąpieli wodnej?
odpowiedz
3618 dni temu
Czy pieczemy z termoobiegiem?
odpowiedz
zobacz wszystkie