zobacz film Sernik z malinami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Masa serowa

Mieszamy budyń, cukier i cukier wanilinowy. Twaróg miksujemy na średnich obrotach, stopniowo dodając jajka. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do sera po 1 łyżce mieszanki budyniowej. Masę wlewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową posmarowaną masłem i pieczemy 20 minut w temp. 180°C. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120°C i pieczemy przez kolejne 1 1/2 godziny.

Maliny w żelu

Około 50 g malin pozostawiamy w całości (do dekoracji), pozostałą część przekładamy do garnka, gotujemy na małym ogniu (rozmrażamy). Dodajemy cukier puder, mieszamy.

W osobnej misce łączymy mąkę z wodą. Powstałą zawiesinę dodajemy do gotujących się malin energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje (jak przy gotowaniu kisielu).

Warstwa na wierzch sernika

Jogurt mieszamy z cukrem. Na koniec pieczenia sernika, uchylamy drzwiczki piekarnika i smarujemy wierzch ciasta przygotowanym jogurtem. Sernik pieczemy w temp. 120°C jeszcze przez 15 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Do dekoracji

Na wierzch wystudzonego sernika wykładamy maliny w żelu, dekorujemy kilkoma listkami mięty i pozostawionymi wcześniej malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (45)

Avatar
  • jane jane
    243 dni temu
    Sernik bardzo dobry tylko trzeba dać 50 g cukru do masy serowej. Ja piekłam sernik bez folii i się w ogóle nie przypiekł i ładnie wyrósł.

    odpowiedz

  • Jacek Jacek
    516 dni temu
    Widnieje 10g cukru na 1kg sera do masy oraz 230g cukru na 230g jogurtu do polewy. Czy to sa prawidłowe ilości cukru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    516 dni temu
    Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, ilość cukru potrzebna w przepisie faktycznie zamieniła się miejscami. Wszystko na liście składników już się zgadza :)
  • Gość Gość
    1684 dni temu
    Jest pyszny, tylko musi dobrze wystygnąć. Używałam bez folii na wierzch, bo nie mam termoobiegu, mam stary piekarnik gazowy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2937 dni temu
    Do wszystkich, którym się nie ścięło: matową stroną DO GÓRY (wyobrażam to sobie tak, że fale cieplne wpadają przez matową stronę, ale kiedy chcą się wydostać, trafiają na stronę błyszczącą i tak się tam w środku odbijają :) ). Dodałam dodatkowo dwa żółtka - na wszelki wypadek - i konsystencja wyszła świetna. Polecam zamienić cukier z masy jogurtowej np. na białą czkoladę - petarda, trzeba tylko pamiętać, żeby wtedy z malin nie robić słodkiego ulepka :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2966 dni temu
    a kiedy ściągamy ta folię? i którą strona do dołu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2965 dni temu
    Sernik przykrywamy matową stroną do zewnątrz. A ściągamy, gdy sernik wyciągamy z piekarnika.
  • Joanna Sieruga Joanna Sieruga
    3181 dni temu
    Rewelacja. Jestem zachwycona

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3460 dni temu
    Aniu, po zmniejszeniu temperatury, pieczemy przez półtorej godziny :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3460 dni temu
    Po zmniejszeniu temperatury ze 180 do 120 pieczemy jeszcze 1, 1.5 czy 1/2 godziny?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3476 dni temu
    Zastanówcie się czemu nie dopiekł się sernik osobom, które przykryły go folią? Zależy przede wszystkim od strony którą przykryjecie sernik bo pamiętajcie, że jedna nie przepuszcza ciepła - działa ona jak koc termoizolacyjny. :)

    odpowiedz

  • mua mua
    3539 dni temu
    Mimo obaw wzbudzonych przez część komentarzy sernik wyszedł jak z obrazka :). Postępowałam ściśle według przepisu i naprawdę nie mam pojęcia co tu można zepsuć. Budyń Belbake rzeczywiście się sprawdził. Sernik jest kremowy, mazisty, niezbyt słodki. Pięknie wygląda i dobrze się kroi. Jak dla mnie jednak troszkę mdły mimo dodatku aromatycznych malin. Następnym razem dorzucę do masy serowej dodatkowe opakowanie cukru waniliowego i skórkę otartą z cytryny.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3542 dni temu
    Mua, tak, ten budyń jest odpowiedni. Daj 2 opakowania, jak w przepisie.

    odpowiedz

  • mua mua
    3542 dni temu
    Czy budyń Belbake ze skrobią kukurydzianą będzie odpowiedni do tego sernika? Jeśli tak, to w jakiej ilości go użyć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3553 dni temu
    Drodzy użytkownicy, każdy piekarnik piecze trochę inaczej, musicie obserwować swoje ciasto i w razie potrzeby piec je np. chwilę dłużej. Sernik jest wilgotny, jednak po wystudzeniu ma zwięzłą konsystencję. Pamiętajcie, by do przygotowania sernika użyć składników w temp. pokojowej.

    odpowiedz

  • Gość84 Gość84
    3553 dni temu
    Ja wstawiłam go do piekarnika na 180C na 30min a nie na 20, a potem na 130C a nie na 120C na 1,5 godz. góra - dół. Niby mi wyszedł, byłam przeszczęśliwa ale smakował inaczej niż zazwyczaj smakują serniki. I teraz nie wiem czy tak miało być czy zakalec mi wyszedł ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3560 dni temu
    No niestety mnie również nie dopiekł się, choć piekarnik jest naprawdę dobry, zwykle muszę trzymać niecko krócej niż w przepisach. Nie wiem o co chodzi. Zdjęłam folię i jeszcze kilkanaście minut trzymałam w piekarniku. Góra ładnie się przyrumieniła, ale spód nieco zbrązowaiał.

    odpowiedz

  • M M
    3562 dni temu
    Wyszedl rewelacyjny! Jak dotad moj ulubiony sernik!

    odpowiedz

  • Dagmara Dagmara
    3569 dni temu
    Mam wrażenie, że przykrycie go folią sprawiło, że się nie dopiekł. Środek zupełnie płynny, nie był tak ładnie przypieczony jak na filmie. Włączyłam termoobieg na koniec, zwiększyłam temperaturę i piekłam dalej. Wtedy dopiero wyrósł i się zarumienił.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3574 dni temu
    Gościu, cieszymy się, że sernik się udał :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3575 dni temu
    To był pierwszy sernik jaki sama upiekłam! Wyszedł przefantastyczny! :) Mój mąż nie przepada za sernikami, a w tym przypadku co chwile sięgał po dokładkę. Przepis polecilam juz kilku znajomym i sa równie zadowoleni co i ja 😊 Polecam!

    odpowiedz

  • Marysia Marysia
    3586 dni temu
    Beti - mój sernik też miał taki brzeg. Taka uroda sera!

    odpowiedz

  • Marysia Marysia
    3586 dni temu
    Super przepis! Mieszkamy w Holandii i sera twarogowego nie mamy ale na troszke bardziej luznym twarogu, sernik tez wyszedl pyszny - za radą mamy dodałam łyżkę kaszy manny. Z malinami wyszedł wspaniały! I jak zwykle z Pawła przepisu - zupełnie bez problemowo - Polecam wszystkim!

    odpowiedz

  • ania ania
    3588 dni temu
    sernik rewelacja;) dodaje przepis do moich ulubionych. Sernik mi nie opadł wyszedł wysoki,wilgotny i fenomenalnie pyyyyszny;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3589 dni temu
    Jeśli obawiacie się, że sernik się nie zetnie, można podnieść temperaturę pieczenia do 130 stopni. Należy jednak pamiętać, by przed rozkrojeniem sernik dokładnie ostudzić, gdyż tylko wtedy będzie miał on właściwą konsystencję. Sernik wychodzi w środku dość wilgotny, ale nie powinien być płynny.

    odpowiedz

  • hala hala
    3589 dni temu
    Moja córka upiekla ten sernik,coś pysznego,robiła w/g przepisu i wyszedł wspanialy.

    odpowiedz

  • Beti Beti
    3589 dni temu
    Cały tydzień czekałam na sobotę i pieczenie tego pięknego serniczka. Wszystkie zakupy zrobiłam w Lidl. Składniki idealnie odmierzone. Pieczenie zgodnie z zaleceniami. Trzy razy oglądany filmik. Nowoczesny piekarnik. I sernik w środku nie dopieczony :-( masa jakby przełożona właśnie z miski :-( i do tego przykleił się do pergaminu i ciężko się wyjmować. .. coś nie tak jest z tym pieczeniem. I jakim cudem sernik z blachy z pergamin em ma taki nie równy brzeg jak na filmie i na obrazku? ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3590 dni temu
    Po przeczytaniu komentarzy obawiałam się, czy sernik nie będzie surowy. Nic takiego nie miało miejsca. Dałam mąki ziemniaczanej zamiast budyniu, użyłam papieru do pieczenia zamiast folii do przykrycia i truskawek mrożonych zamiast malin i wyszło super. Bardzo smaczny sernik, bardzo szybko zniknął ze stołu, polecam :)

    odpowiedz

  • gotowanie z pasją gotowanie z pasją
    3590 dni temu
    Nie wiem w czym problem mnie wyszedł idealny . A mam stary piekarnik który czasem nie dopieka Całkiem możliwe ze został użyty zły budyń . Niektóre porostu nie trzymają konsystencji miałam tak przy innych ciastach. Na wszelki wypadek dodałam odrobinę więcej niż w przepisie i nie przykryłam sernika folią. Wychodzi jak z obrazka .

    odpowiedz

  • Miki2931 Miki2931
    3591 dni temu
    MikiHel: Z jakiej firmy pochodzą narzędzia kuchenne, których używa Pan Paweł? Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • Miki2931 Miki2931
    3591 dni temu
    Wszystko jest dobrze . :)

    odpowiedz

  • Smakosz Smakosz
    3592 dni temu
    Witam, czy poza autorem wyszedł komuś ten sernik, czy coś z tym przepisem jest nie tak ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3593 dni temu
    By sernik nabrał właściwej konsystencji, musi najpierw ostygnąć. Świeżo wyjęty z piekarnika może wydawać się niedopieczony.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3593 dni temu
    Najpierw 180 st. i 20 min. następnie 120 st. przez 1,5h i był zupełnie surowy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3594 dni temu
    Drodzy Goście, czy najpierw włożyliście sernik do piekarników nastawionych na 180 stopni i piekliście go przez 20 minut? Czy piekliście tylko 1,5h w 120 stopniach?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3594 dni temu
    U mnie to samo po 1h i 30 min sernik wogóle nie upieczony

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3594 dni temu
    Właśnie zajrzałam do piekarnika po 1h 40 minutach i sernik w ogóle nie jest upieczony! Co jest?? Przestrzegałam czasu i temperatury:-(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3595 dni temu
    Drogi Gościu, tak, sernik pieczemy 1,5 godziny. Aniu, jeśli masz wątpliwość, możesz wbić w sernik wykałaczkę i w ten sposób sprawdzić czy jest on upieczony.

    odpowiedz

  • ania ania
    3595 dni temu
    zrobiłam sernik ale on mi wcale nie opadł i nie wiem czy to dobrze czy źle ;/ muszę czekać do rana zeby go przekroić. Obawiam się że mógł się nie upiec;(

    odpowiedz

  • gosc gosc
    3595 dni temu
    Dobrze czytam...1 i 1/2 godz??? Poltorej godz ze tak napisze???:-) dzięki za ODP

    odpowiedz

  • ania ania
    3595 dni temu
    zabieram się do pieczenia ;) niestety malin nie mam tylko mrozone owoce leśne..mam nadzieję że też będzie dobry;)

    odpowiedz

  • I love lidl I love lidl
    3595 dni temu
    napewno wyprubuje <3

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3596 dni temu
    Makowcu, nie, sernik pieczemy bez termoobiegu. Mik, dziękujemy za sugestię :)

    odpowiedz

  • Mik Mik
    3596 dni temu
    Wygląda pysznie. Może następnym razem będzie sernik pieczony w kąpieli wodnej?

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    3597 dni temu
    Czy pieczemy z termoobiegiem?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!