zobacz film Sernik z białą czekoladą i mango
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Spód

Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy roztopionym masłem i posypujemy niewielką ilością startego biszkoptu lub ciastek. Herbatniki mieszamy z masłem oraz z cukrem trzcinowym. Ciastka rozkładamy równomiernie na dnie tortownicy i mocno dociskamy. Pieczemy 10-12 minut w temp. 160°C, studzimy.

Masa serowa

Twaróg mieszamy z żółtkami.

Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią 150 g czekolady. Chwilę czekamy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy cukier trzcinowy, cukier wanilinowy oraz rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. Studzimy. Dodajemy masę do twarogu.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do twarogu z czekoladą. Mieszamy.

Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy 60-65 minut w temp. 140°C. Przez ostatnie 5 minut sernik pieczemy w temp. 160°C. Nie należy wyjmować sernika od razu z piekarnika. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Owoce

Mango kroimy w kostkę o grubości 1 x 1 cm, przekładamy na patelnię i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy owoc zacznie się rozpadać, a sok odparuje, dodajemy żelatynę namoczoną w soku z cytryny i mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia, studzimy.

Wystudzony sernik wyjmujemy z tortownicy. Na wierzch sernika przekładamy mango i dekorujemy ciasto pozostałymi, schłodzonymi kostkami czekolady oraz listkami mięty lub melisy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    857 dni temu
    Mam blaszkę 25 cm czy mam podwoić wszystkie składniki czy niekoniecznie? Z góry dziękuję za odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    857 dni temu
    Drogi Gościu, przy większej blaszce ciasto będzie nico niższe.
  • Iza Iza
    885 dni temu
    Na cały sernik, łącznie ze spodem dałam 10g cukru i to właśnie do spodu :). Spowodowane było to tym, że pierwszy sernik zrobiony toczka w toczkę z tego przepisu, był dla nas za słodki. Zmniejszenie porcji cukru rozwiązało ten problem. Do 2giego dodaliśmy również skórki z cytryny. Przepis zawsze jest dobrą podstawą ( ten jest super, bo wychodzi :) ), ale przepis jest też od tego, żeby dopasowywać do siebie i eksperymentować. Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    884 dni temu
    Izo, kuchnia jest najlepszym miejscem do eksperymentów i do tego zachęcamy :) Liczymy, że będziemy dla Ciebie inspiracją jeszcze wielokrotnie!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    997 dni temu
    Katarzyna Chrzanowska, oczywiście, zapraszamy do eksperymentowania z przepisem :)

    odpowiedz

  • Katarzyna Chrzanowska Katarzyna Chrzanowska
    998 dni temu
    A zamiast mango można użyć innych owoców, np: malin???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1032 dni temu
    Można użyć mango w puszce. Pamiętaj tylko, by osączyć owoce z nadmiaru soku :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1032 dni temu
    Mam takie pytanie czy zamiast prawdziwych owoców mango można dać w puszce w zalewie i zrobić w ten sam sposób??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1250 dni temu
    Drogi Gościu, w dojrzałym mango nie powinno być takich włókien. Być może twój okaz nie był jeszcze w pełni dojrzały.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1250 dni temu
    Sernik pyszny,tylko nie wiem dlaczego w mango robią się takie włókna jak włosy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1306 dni temu
    Przepis od paru lat krazy w internecie na wielu kulinarnych blogach, fakt sernik wychodzi pycha zatem polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1307 dni temu
    Panie Pawle jest Pan WIELKI!!! Palce lizać ten przepis już na zawsze zagości w mojej skromnej kuchni :*

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1307 dni temu
    Sernik jest rewelacyjny!!! Pyszota :) Mąż bardzo szczęśliwy. Dziękuję za kolejną inspirację, następny zrobię z malinami ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1307 dni temu
    Matyldo na tak dużą ilość sera i śmietany 2 tabliczki czekolady to za mało, by właściwie ją osłodzić, stąd dodatek cukru.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1308 dni temu
    Czy dodatek cukru do białej i tak bardzo słodkiej czekolady jest naprawdę konieczny? Czy przez to masa nie będzie za słodka?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram