zobacz film Sernik z białą czekoladą i mango

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Żelatynę namocz w soku wyciśniętym z cytryny i odstaw do napęcznienia. 

Spód

Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy roztopionym masłem i posypujemy 20 g pokruszonych herbatników. 100 g pokruszonych herbatników mieszamy z roztopionym masłem oraz z cukrem trzcinowym. Ciastka rozkładamy równomiernie na dnie tortownicy i mocno dociskamy. Pieczemy 10-12 minut w temp. 160°C, studzimy.

Masa serowa

Twaróg mieszamy z żółtkami.

Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią 150 g pokruszonej na mniejsze kawałki czekolady. Chwilę czekamy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy cukier trzcinowy, cukier wanilinowy oraz rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. Studzimy. Dodajemy masę do twarogu.

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do twarogu z czekoladą. Mieszamy.

Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy 60-65 minut w temp. 140°C. Przez ostatnie 5 minut sernik pieczemy w temp. 160°C. Nie należy wyjmować sernika od razu z piekarnika. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Owoce

Mango myjemy, obiertamy, pozbawiamy pestki i kroimy w kostkę o grubości 1 x 1 cm. Przekładamy na patelnię i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy owoc zacznie się rozpadać, a sok odparuje, dodajemy żelatynę namoczoną w soku z cytryny i mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia, studzimy.

Wystudzony sernik wyjmujemy z tortownicy. Na wierzch sernika przekładamy mango i dekorujemy ciasto pozostałymi, schłodzonymi kostkami czekolady oraz listkami mięty (lub, opcjonalnie, melisy)

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • kazik kazik
    1256 dni temu
    Cukier trzcinowy to tani produkt z trzciny, lepszy jest cukier naturalny (np z buraka cukrowego)

    odpowiedz

    Avatar
  • Joanna Joanna
    1826 dni temu
    Sernik pychota!! Najlepszy jaki jadłam. Piekłam kilka razy, m.in. na urodziny synka (goście byli zachwyceni). Jakość czekolady, ma tu duży wpływ na smak sernika. Warto więc użyć lepszej jakości czekolady.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    2173 dni temu
    Czy sernik pieczemy z termoobiegiem czy tylko grzałka góra/dół?

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2170 dni temu
    Pieczemy standardowo z opcją góra-dół :)
  • Marta Marta
    2175 dni temu
    Zrobię ten sernik z podwójnej porcji w tortownicy 25cm, ile czasu będę musiała go pięć?

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2175 dni temu
    Sernik będzie wówczas nieco wyższy, przez co masa serowa może potrzebować trochę więcej czasu w piekarniku. Trudno nam podać dokładny szacunek-dodatkowe 10-20 minut dodane do podstawowego czasu powinno wystarczyć, ale ważna będzie również obserwacja ciasta. Sprawdzaj, czy jest zarumienione z wierzchu.
  • Piotr Piotr
    2185 dni temu
    Jeden z najlepszych przepisow na sernik. Palce lizac. Robilem go juz wielkrotnie i kazdemu polecam.

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2184 dni temu
    Liczymy, że znajdziesz tutaj więcej ulubionych przepisów! ☺️☺️☺️
  • Gość Gość
    3394 dni temu
    Mam blaszkę 25 cm czy mam podwoić wszystkie składniki czy niekoniecznie? Z góry dziękuję za odpowiedź

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3394 dni temu
    Drogi Gościu, przy większej blaszce ciasto będzie nico niższe.
  • Iza Iza
    3421 dni temu
    Na cały sernik, łącznie ze spodem dałam 10g cukru i to właśnie do spodu :). Spowodowane było to tym, że pierwszy sernik zrobiony toczka w toczkę z tego przepisu, był dla nas za słodki. Zmniejszenie porcji cukru rozwiązało ten problem. Do 2giego dodaliśmy również skórki z cytryny. Przepis zawsze jest dobrą podstawą ( ten jest super, bo wychodzi :) ), ale przepis jest też od tego, żeby dopasowywać do siebie i eksperymentować. Polecam

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3421 dni temu
    Izo, kuchnia jest najlepszym miejscem do eksperymentów i do tego zachęcamy :) Liczymy, że będziemy dla Ciebie inspiracją jeszcze wielokrotnie!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3534 dni temu
    Katarzyna Chrzanowska, oczywiście, zapraszamy do eksperymentowania z przepisem :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Katarzyna Chrzanowska Katarzyna Chrzanowska
    3534 dni temu
    A zamiast mango można użyć innych owoców, np: malin???

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3568 dni temu
    Można użyć mango w puszce. Pamiętaj tylko, by osączyć owoce z nadmiaru soku :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3569 dni temu
    Mam takie pytanie czy zamiast prawdziwych owoców mango można dać w puszce w zalewie i zrobić w ten sam sposób??

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3786 dni temu
    Drogi Gościu, w dojrzałym mango nie powinno być takich włókien. Być może twój okaz nie był jeszcze w pełni dojrzały.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3786 dni temu
    Sernik pyszny,tylko nie wiem dlaczego w mango robią się takie włókna jak włosy?

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3842 dni temu
    Przepis od paru lat krazy w internecie na wielu kulinarnych blogach, fakt sernik wychodzi pycha zatem polecam.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3843 dni temu
    Panie Pawle jest Pan WIELKI!!! Palce lizać ten przepis już na zawsze zagości w mojej skromnej kuchni :*

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3843 dni temu
    Sernik jest rewelacyjny!!! Pyszota :) Mąż bardzo szczęśliwy. Dziękuję za kolejną inspirację, następny zrobię z malinami ;)

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3844 dni temu
    Matyldo na tak dużą ilość sera i śmietany 2 tabliczki czekolady to za mało, by właściwie ją osłodzić, stąd dodatek cukru.

    odpowiedz

    Avatar
  • Matylda Matylda
    3845 dni temu
    Czy dodatek cukru do białej i tak bardzo słodkiej czekolady jest naprawdę konieczny? Czy przez to masa nie będzie za słodka?

    odpowiedz

    Avatar

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!