
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Żelatynę namocz w soku wyciśniętym z cytryny i odstaw do napęcznienia.
Spód
Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy roztopionym masłem i posypujemy 20 g pokruszonych herbatników. 100 g pokruszonych herbatników mieszamy z roztopionym masłem oraz z cukrem trzcinowym. Ciastka rozkładamy równomiernie na dnie tortownicy i mocno dociskamy. Pieczemy 10-12 minut w temp. 160°C, studzimy.
Masa serowa
Twaróg mieszamy z żółtkami.
Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią 150 g pokruszonej na mniejsze kawałki czekolady. Chwilę czekamy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy cukier trzcinowy, cukier wanilinowy oraz rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. Studzimy. Dodajemy masę do twarogu.
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do twarogu z czekoladą. Mieszamy.
Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy 60-65 minut w temp. 140°C. Przez ostatnie 5 minut sernik pieczemy w temp. 160°C. Nie należy wyjmować sernika od razu z piekarnika. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Owoce
Mango myjemy, obiertamy, pozbawiamy pestki i kroimy w kostkę o grubości 1 x 1 cm. Przekładamy na patelnię i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy owoc zacznie się rozpadać, a sok odparuje, dodajemy żelatynę namoczoną w soku z cytryny i mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia, studzimy.
Wystudzony sernik wyjmujemy z tortownicy. Na wierzch sernika przekładamy mango i dekorujemy ciasto pozostałymi, schłodzonymi kostkami czekolady oraz listkami mięty (lub, opcjonalnie, melisy)
Zobacz podobne
przepisy
Sernik z wiśniami
Klasyczne ciasto z dodatkiem soczystych wiśni udekorowane pianą z białek i cukrem pudrem. Smak, którego się nie zapomina!

Tort serowy z nutą pomarańczy
Blaty ciasta francuskiego przełożone masą sernikową, a do tego orzeźwiający smak cytrusów. Pyszny deser na wiele okazji.

Sernik z malinami na serku mascarpone
Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!

Torcik Saksoński
Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!

Kto nie kocha sernika? To klasyczne polskie ciasto zyskuje coraz to nowsze oblicza, a jednym z najbardziej intrygujących jest połączenie kremowej masy serowej z egzotycznym mango i delikatną białą czekoladą. Oto przepis Pawła Małeckiego, który zachwyci nawet najbardziej wymagających miłośników deserów!
Sernik mango - przepis
Sernik mango to nie jest zwyczajne ciasto - to prawdziwa kulinarna przygoda, która łączy w sobie tradycyjną polską recepturę z tropikalnymi nutami. Podstawą sernika z mango jest odpowiednio przygotowana masa serowa, która musi być jednocześnie kremowa i lekka. Sekret tkwi w użyciu wysokiej jakości twarogu sernikowego i właściwej technice łączenia składników.
Jak to zwykle z takimi wypiekami bywa, sernik mango pieczony wymaga szczególnej uwagi podczas przygotowywania. Temperatura pieczenia jest tu kluczowa - zbyt wysoka może spowodować, że ciasto będzie zbyt suche. Dlatego też sernik z mango pieczony najlepiej przygotowywać w temperaturze 140°C, podnosząc ją jedynie na ostatnie minuty pieczenia.
Spód z herbatników stanowi doskonałą bazę dla kremowej masy - jest chrupiący, ale nie dominuje nad delikatnym smakiem sernika. Dodatek cukru trzcinowego nadaje mu karmelowej nuty, która świetnie komponuje się z tropikalnym charakterem mango. To jeden z najłatwiejszych do zrobienia spodów do sernika!
Jeśli chodzi zaś o smaki tego sernika, mango i biała czekolada komponują się ze sobą wprost idealnie! Połączenie mango z białą czekoladą to nie przypadek - te składniki doskonale się uzupełniają. Słodycz i kremowość białej czekolady harmonijnie współgra z tropikalnym, lekko kwaskowym charakterem mango. W przypadku sernika z mango biała czekolada pełni podwójną rolę - nie tylko wzbogaca smak, ale także wpływa na teksturę ciasta, czyniąc je bardziej kremowym i jedwabistym.
Dobierając białą czekoladę do sernika mango pieczonego, warto zwrócić uwagę na jej jakość. Najlepiej sprawdzi się czekolada taka jak Fin Carré - nada deserowi głębszy smak i lepszą konsystencję. Podczas przygotowywania sernika z musem mango można eksperymentować z różnymi rodzajami białej czekolady - od klasycznej po taką z dodatkiem wanilii czy nawet kokosa.
W procesie łączenia tych składników temperatura odgrywa kluczową rolę. Biała czekolada powinna być rozpuszczona, ale nie przegrzana, aby zachować swój delikatny smak. Z kolei mango powinno być dojrzałe, ale jędrne, co zapewni idealny balans między słodyczą a kwaskowością. W przypadku sernika z pulpą mango proporcje obu składników muszą być dokładnie wyważone - zbyt duża ilość białej czekolady może zdominować subtelny smak owoców.
Warto też wspomnieć o wizualnym aspekcie tego połączenia. Kremowa biel czekolady kontrastuje z intensywnym żółto-pomarańczowym kolorem mango, tworząc efektowny deser, który przyciąga wzrok jeszcze przed pierwszym kęsem.
Sernik z musem z mango na różne sposoby
Co myślisz, gdy słyszysz “sernik mango”? Może przyjemny dla oka sernik w kolorze pomarańczowym, w którym mango dodawane jest do masy serowej? A może podobnie jak w przepisie Pawła Małeckiego sernik z wierzchnią warstwą z mango pokrojonego w kostkę i duszonego na patelni lub polewą ze zmiksowanego na gładko mango? Istnieje wiele wariantów przygotowania tego wyjątkowego deseru. Mało tego - oprócz świeżych owoców możesz wykorzystać też pulpę mango z puszki! Taka zmiana będzie w cenie szczególnie wtedy, gdy świeże mango akurat jest niedostępne lub to, które masz w domu nie zdążyło jeszcze wystarczająco dojrzeć oraz zmięknąć. Jeśli zdecydujesz się zrobić sernik z pulpą mango, ale z wykorzystaniem przepisu Pawła, zwróć uwagę, czy gotowa pulpa nie jest zbyt rzadka. Aby owocowa warstwa na wierzchu sernika była odpowiednio zwarta, być może konieczne będzie zastosowanie większej ilości żelatyny. Dobrym sposobem na zagęszczenie pulpy jest też jej odparowanie poprzez gotowanie w garnuszku. A sernik z pulpą mango pieczony? To też da się zrobić! Część pulpy dodaj do masy twarogowej, resztę nałóż kleksami na wierzch jeszcze surowego sernika i porozciągaj wykałaczką, by stworzyć fantazyjne wzory.
Sernik z pulpą z mango można wzbogacić o dodatkowe składniki. Świetnie sprawdzi się dodatek marakui, która wprowadzi nutę kwaskowatości i jeszcze bardziej podkreśli tropikalny charakter deseru. Z kolei sernik z musem mango (na zimno, z warstwą pianki z mango) możemy udekorować świeżymi owocami, białą czekoladą lub listkami mięty.
Sernik z mango - na co jeszcze zwrócić uwagę?
Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie wszystkich składników. Twaróg powinien mieć temperaturę pokojową, podobnie jak jajka i masło. Białą czekoladę należy rozpuścić bardzo ostrożnie, aby nie uległa przegrzaniu - najlepiej z wykorzystaniem gorącej śmietanki.
Podczas łączenia składników szczególną uwagę należy zwrócić na ubijanie białek. Piana powinna być sztywna, ale nie przebita, co mogłoby spowodować opadnięcie ciasta podczas pieczenia. Dodawanie jej do masy serowej powinno odbywać się delikatnie, partiami, aby zachować jak najwięcej puszystości.
Sernik mango z białą czekoladą - jak zrobić go inaczej?
Podstawowy przepis na sernik z mango można modyfikować na wiele sposobów. Zamiast herbatników można wykorzystać spód z kruchego ciasta lub połączyć pokruszone ciasteczka z orzechami. Do masy serowej można dodać startą skórkę z limonki, która świetnie komponuje się z mango i białą czekoladą.
Ciekawą alternatywą jest przygotowanie wersji na zimno, gdzie zamiast pieczenia wykorzystujemy żelatynę do związania masy serowej. W takiej wersji mango można ułożyć w formie warstwy lub wprowadzić do masy w postaci musu, tworząc marmurkowy efekt.
Dekorowanie i serwowanie
Sernik z mango można udekorować na wiele sposobów. Klasyczna wersja zakłada ułożenie na wierzchu kostek mango i posypanie startą białą czekoladą bądź tak, jak ma to miejsce u Pawła - ułożenie czekolady w kostkach. Można też przygotować lustrzaną polewę z mango lub ułożyć cienkie plastry owoców w formie rozety.
Do serwowania najlepiej używać ostrego noża, który należy zanurzyć w gorącej wodzie przed każdym cięciem. Dzięki temu kawałki będą równe i estetyczne. Choć mango na Ryneczku Lidla można znaleźć o każdej porze roku, to sernik ten najbardziej pasuje do pory wiosenno-letniej. Inauguracją sezonu na niego mogą być np. święta wielkanocne.
Sernik z mango najlepiej przechowywać w lodówce, szczelnie przykryty folią spożywczą lub w zamkniętym pojemniku. W takich warunkach zachowa świeżość przez 3-4 dni. Nie zaleca się mrożenia tego rodzaju sernika, gdyż może to wpłynąć na konsystencję owoców i strukturę masy serowej. Zakładamy jednak, że szybko zniknie ze stołu nie zostanie z niego ani kawałek do zamrożenia!
Zobacz przepisy
na lato
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
- Baklawa grecka
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Przepis na sos bolognese
- Sushi
- Chlebek bananowy
- Leczo
- Gnocchi szpinakowe
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Ramen
- Gyros z kurczaka w picie
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Tort lodowy
- Ciasto na pierogi
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczona owsianka na 3 sposoby
- Butter chicken
- Kurczak w sosie jogurtowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (23)
1346 dni temu
Cukier trzcinowy to tani produkt z trzciny, lepszy jest cukier naturalny (np z buraka cukrowego)
odpowiedz
1916 dni temu
Sernik pychota!! Najlepszy jaki jadłam. Piekłam kilka razy, m.in. na urodziny synka (goście byli zachwyceni). Jakość czekolady, ma tu duży wpływ na smak sernika. Warto więc użyć lepszej jakości czekolady.
odpowiedz
2263 dni temu
Czy sernik pieczemy z termoobiegiem czy tylko grzałka góra/dół?
odpowiedz
2260 dni temu
Pieczemy standardowo z opcją góra-dół :)
2265 dni temu
Zrobię ten sernik z podwójnej porcji w tortownicy 25cm, ile czasu będę musiała go pięć?
odpowiedz
2264 dni temu
Sernik będzie wówczas nieco wyższy, przez co masa serowa może potrzebować trochę więcej czasu w piekarniku. Trudno nam podać dokładny szacunek-dodatkowe 10-20 minut dodane do podstawowego czasu powinno wystarczyć, ale ważna będzie również obserwacja ciasta. Sprawdzaj, czy jest zarumienione z wierzchu.
2274 dni temu
Jeden z najlepszych przepisow na sernik. Palce lizac. Robilem go juz wielkrotnie i kazdemu polecam.
odpowiedz
2274 dni temu
Liczymy, że znajdziesz tutaj więcej ulubionych przepisów! ☺️☺️☺️
3484 dni temu
Mam blaszkę 25 cm czy mam podwoić wszystkie składniki czy niekoniecznie? Z góry dziękuję za odpowiedź
odpowiedz
3483 dni temu
Drogi Gościu, przy większej blaszce ciasto będzie nico niższe.
3511 dni temu
Na cały sernik, łącznie ze spodem dałam 10g cukru i to właśnie do spodu :). Spowodowane było to tym, że pierwszy sernik zrobiony toczka w toczkę z tego przepisu, był dla nas za słodki. Zmniejszenie porcji cukru rozwiązało ten problem. Do 2giego dodaliśmy również skórki z cytryny. Przepis zawsze jest dobrą podstawą ( ten jest super, bo wychodzi :) ), ale przepis jest też od tego, żeby dopasowywać do siebie i eksperymentować. Polecam
odpowiedz
3510 dni temu
Izo, kuchnia jest najlepszym miejscem do eksperymentów i do tego zachęcamy :) Liczymy, że będziemy dla Ciebie inspiracją jeszcze wielokrotnie!
3623 dni temu
Katarzyna Chrzanowska, oczywiście, zapraszamy do eksperymentowania z przepisem :)
odpowiedz
3624 dni temu
A zamiast mango można użyć innych owoców, np: malin???
odpowiedz
3658 dni temu
Można użyć mango w puszce. Pamiętaj tylko, by osączyć owoce z nadmiaru soku :)
odpowiedz
3658 dni temu
Mam takie pytanie czy zamiast prawdziwych owoców mango można dać w puszce w zalewie i zrobić w ten sam sposób??
odpowiedz
3876 dni temu
Drogi Gościu, w dojrzałym mango nie powinno być takich włókien. Być może twój okaz nie był jeszcze w pełni dojrzały.
odpowiedz
3876 dni temu
Sernik pyszny,tylko nie wiem dlaczego w mango robią się takie włókna jak włosy?
odpowiedz
3932 dni temu
Przepis od paru lat krazy w internecie na wielu kulinarnych blogach, fakt sernik wychodzi pycha zatem polecam.
odpowiedz
3933 dni temu
Panie Pawle jest Pan WIELKI!!! Palce lizać ten przepis już na zawsze zagości w mojej skromnej kuchni :*
odpowiedz
3933 dni temu
Sernik jest rewelacyjny!!! Pyszota :) Mąż bardzo szczęśliwy. Dziękuję za kolejną inspirację, następny zrobię z malinami ;)
odpowiedz
3934 dni temu
Matyldo na tak dużą ilość sera i śmietany 2 tabliczki czekolady to za mało, by właściwie ją osłodzić, stąd dodatek cukru.
odpowiedz
3934 dni temu
Czy dodatek cukru do białej i tak bardzo słodkiej czekolady jest naprawdę konieczny? Czy przez to masa nie będzie za słodka?
odpowiedz
zobacz wszystkie