zobacz film Sernik z białą czekoladą i mango

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Spód

Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy roztopionym masłem i posypujemy niewielką ilością startego biszkoptu lub ciastek. Herbatniki mieszamy z masłem oraz z cukrem trzcinowym. Ciastka rozkładamy równomiernie na dnie tortownicy i mocno dociskamy. Pieczemy 10-12 minut w temp. 160°C, studzimy.

Masa serowa

Twaróg mieszamy z żółtkami.

Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią 150 g czekolady. Chwilę czekamy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy cukier trzcinowy, cukier wanilinowy oraz rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. Studzimy. Dodajemy masę do twarogu.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do twarogu z czekoladą. Mieszamy.

Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy 60-65 minut w temp. 140°C. Przez ostatnie 5 minut sernik pieczemy w temp. 160°C. Nie należy wyjmować sernika od razu z piekarnika. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Owoce

Mango kroimy w kostkę o grubości 1 x 1 cm, przekładamy na patelnię i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy owoc zacznie się rozpadać, a sok odparuje, dodajemy żelatynę namoczoną w soku z cytryny i mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia, studzimy.

Wystudzony sernik wyjmujemy z tortownicy. Na wierzch sernika przekładamy mango i dekorujemy ciasto pozostałymi, schłodzonymi kostkami czekolady oraz listkami mięty lub melisy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Joanna Joanna
    57 dni temu
    Sernik pychota!! Najlepszy jaki jadłam. Piekłam kilka razy, m.in. na urodziny synka (goście byli zachwyceni). Jakość czekolady, ma tu duży wpływ na smak sernika. Warto więc użyć lepszej jakości czekolady.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    405 dni temu
    Czy sernik pieczemy z termoobiegiem czy tylko grzałka góra/dół?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    401 dni temu
    Pieczemy standardowo z opcją góra-dół :)
  • Marta Marta
    406 dni temu
    Zrobię ten sernik z podwójnej porcji w tortownicy 25cm, ile czasu będę musiała go pięć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    406 dni temu
    Sernik będzie wówczas nieco wyższy, przez co masa serowa może potrzebować trochę więcej czasu w piekarniku. Trudno nam podać dokładny szacunek-dodatkowe 10-20 minut dodane do podstawowego czasu powinno wystarczyć, ale ważna będzie również obserwacja ciasta. Sprawdzaj, czy jest zarumienione z wierzchu.
  • Piotr Piotr
    416 dni temu
    Jeden z najlepszych przepisow na sernik. Palce lizac. Robilem go juz wielkrotnie i kazdemu polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    415 dni temu
    Liczymy, że znajdziesz tutaj więcej ulubionych przepisów! ☺️☺️☺️
  • Gość Gość
    1625 dni temu
    Mam blaszkę 25 cm czy mam podwoić wszystkie składniki czy niekoniecznie? Z góry dziękuję za odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1625 dni temu
    Drogi Gościu, przy większej blaszce ciasto będzie nico niższe.
  • Iza Iza
    1653 dni temu
    Na cały sernik, łącznie ze spodem dałam 10g cukru i to właśnie do spodu :). Spowodowane było to tym, że pierwszy sernik zrobiony toczka w toczkę z tego przepisu, był dla nas za słodki. Zmniejszenie porcji cukru rozwiązało ten problem. Do 2giego dodaliśmy również skórki z cytryny. Przepis zawsze jest dobrą podstawą ( ten jest super, bo wychodzi :) ), ale przepis jest też od tego, żeby dopasowywać do siebie i eksperymentować. Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1652 dni temu
    Izo, kuchnia jest najlepszym miejscem do eksperymentów i do tego zachęcamy :) Liczymy, że będziemy dla Ciebie inspiracją jeszcze wielokrotnie!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1765 dni temu
    Katarzyna Chrzanowska, oczywiście, zapraszamy do eksperymentowania z przepisem :)

    odpowiedz

  • Katarzyna Chrzanowska Katarzyna Chrzanowska
    1765 dni temu
    A zamiast mango można użyć innych owoców, np: malin???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1799 dni temu
    Można użyć mango w puszce. Pamiętaj tylko, by osączyć owoce z nadmiaru soku :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1800 dni temu
    Mam takie pytanie czy zamiast prawdziwych owoców mango można dać w puszce w zalewie i zrobić w ten sam sposób??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2017 dni temu
    Drogi Gościu, w dojrzałym mango nie powinno być takich włókien. Być może twój okaz nie był jeszcze w pełni dojrzały.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2018 dni temu
    Sernik pyszny,tylko nie wiem dlaczego w mango robią się takie włókna jak włosy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2074 dni temu
    Przepis od paru lat krazy w internecie na wielu kulinarnych blogach, fakt sernik wychodzi pycha zatem polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2075 dni temu
    Panie Pawle jest Pan WIELKI!!! Palce lizać ten przepis już na zawsze zagości w mojej skromnej kuchni :*

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2075 dni temu
    Sernik jest rewelacyjny!!! Pyszota :) Mąż bardzo szczęśliwy. Dziękuję za kolejną inspirację, następny zrobię z malinami ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2075 dni temu
    Matyldo na tak dużą ilość sera i śmietany 2 tabliczki czekolady to za mało, by właściwie ją osłodzić, stąd dodatek cukru.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    2076 dni temu
    Czy dodatek cukru do białej i tak bardzo słodkiej czekolady jest naprawdę konieczny? Czy przez to masa nie będzie za słodka?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram