Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Żelatynę namocz w soku wyciśniętym z cytryny i odstaw do napęcznienia.
Spód
Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy roztopionym masłem i posypujemy 20 g pokruszonych herbatników. 100 g pokruszonych herbatników mieszamy z roztopionym masłem oraz z cukrem trzcinowym. Ciastka rozkładamy równomiernie na dnie tortownicy i mocno dociskamy. Pieczemy 10-12 minut w temp. 160°C, studzimy.
Masa serowa
Twaróg mieszamy z żółtkami.
Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią 150 g pokruszonej na mniejsze kawałki czekolady. Chwilę czekamy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy cukier trzcinowy, cukier wanilinowy oraz rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. Studzimy. Dodajemy masę do twarogu.
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do twarogu z czekoladą. Mieszamy.
Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy 60-65 minut w temp. 140°C. Przez ostatnie 5 minut sernik pieczemy w temp. 160°C. Nie należy wyjmować sernika od razu z piekarnika. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Owoce
Mango myjemy, obiertamy, pozbawiamy pestki i kroimy w kostkę o grubości 1 x 1 cm. Przekładamy na patelnię i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy owoc zacznie się rozpadać, a sok odparuje, dodajemy żelatynę namoczoną w soku z cytryny i mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia, studzimy.
Wystudzony sernik wyjmujemy z tortownicy. Na wierzch sernika przekładamy mango i dekorujemy ciasto pozostałymi, schłodzonymi kostkami czekolady oraz listkami mięty (lub, opcjonalnie, melisy)
Zobacz podobne
przepisy
Sernik z wiśniami
Klasyczne ciasto z dodatkiem soczystych wiśni udekorowane pianą z białek i cukrem pudrem. Smak, którego się nie zapomina!
Tort serowy z nutą pomarańczy
Blaty ciasta francuskiego przełożone masą sernikową, a do tego orzeźwiający smak cytrusów. Pyszny deser na wiele okazji.
Sernik z malinami na serku mascarpone
Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!
Torcik Saksoński
Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik staropolski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sernik krakowski
- Błyskawiczne pierniczki
- Wigilijny makowiec
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Kompot z suszu z cytryną
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (23)
1149 dni temu
Cukier trzcinowy to tani produkt z trzciny, lepszy jest cukier naturalny (np z buraka cukrowego)
odpowiedz
1718 dni temu
Sernik pychota!! Najlepszy jaki jadłam. Piekłam kilka razy, m.in. na urodziny synka (goście byli zachwyceni). Jakość czekolady, ma tu duży wpływ na smak sernika. Warto więc użyć lepszej jakości czekolady.
odpowiedz
2066 dni temu
Czy sernik pieczemy z termoobiegiem czy tylko grzałka góra/dół?
odpowiedz
2062 dni temu
Pieczemy standardowo z opcją góra-dół :)
2067 dni temu
Zrobię ten sernik z podwójnej porcji w tortownicy 25cm, ile czasu będę musiała go pięć?
odpowiedz
2067 dni temu
Sernik będzie wówczas nieco wyższy, przez co masa serowa może potrzebować trochę więcej czasu w piekarniku. Trudno nam podać dokładny szacunek-dodatkowe 10-20 minut dodane do podstawowego czasu powinno wystarczyć, ale ważna będzie również obserwacja ciasta. Sprawdzaj, czy jest zarumienione z wierzchu.
2077 dni temu
Jeden z najlepszych przepisow na sernik. Palce lizac. Robilem go juz wielkrotnie i kazdemu polecam.
odpowiedz
2076 dni temu
Liczymy, że znajdziesz tutaj więcej ulubionych przepisów! ☺️☺️☺️
3286 dni temu
Mam blaszkę 25 cm czy mam podwoić wszystkie składniki czy niekoniecznie? Z góry dziękuję za odpowiedź
odpowiedz
3286 dni temu
Drogi Gościu, przy większej blaszce ciasto będzie nico niższe.
3314 dni temu
Na cały sernik, łącznie ze spodem dałam 10g cukru i to właśnie do spodu :). Spowodowane było to tym, że pierwszy sernik zrobiony toczka w toczkę z tego przepisu, był dla nas za słodki. Zmniejszenie porcji cukru rozwiązało ten problem. Do 2giego dodaliśmy również skórki z cytryny. Przepis zawsze jest dobrą podstawą ( ten jest super, bo wychodzi :) ), ale przepis jest też od tego, żeby dopasowywać do siebie i eksperymentować. Polecam
odpowiedz
3313 dni temu
Izo, kuchnia jest najlepszym miejscem do eksperymentów i do tego zachęcamy :) Liczymy, że będziemy dla Ciebie inspiracją jeszcze wielokrotnie!
3426 dni temu
Katarzyna Chrzanowska, oczywiście, zapraszamy do eksperymentowania z przepisem :)
odpowiedz
3426 dni temu
A zamiast mango można użyć innych owoców, np: malin???
odpowiedz
3460 dni temu
Można użyć mango w puszce. Pamiętaj tylko, by osączyć owoce z nadmiaru soku :)
odpowiedz
3461 dni temu
Mam takie pytanie czy zamiast prawdziwych owoców mango można dać w puszce w zalewie i zrobić w ten sam sposób??
odpowiedz
3678 dni temu
Drogi Gościu, w dojrzałym mango nie powinno być takich włókien. Być może twój okaz nie był jeszcze w pełni dojrzały.
odpowiedz
3679 dni temu
Sernik pyszny,tylko nie wiem dlaczego w mango robią się takie włókna jak włosy?
odpowiedz
3735 dni temu
Przepis od paru lat krazy w internecie na wielu kulinarnych blogach, fakt sernik wychodzi pycha zatem polecam.
odpowiedz
3736 dni temu
Panie Pawle jest Pan WIELKI!!! Palce lizać ten przepis już na zawsze zagości w mojej skromnej kuchni :*
odpowiedz
3736 dni temu
Sernik jest rewelacyjny!!! Pyszota :) Mąż bardzo szczęśliwy. Dziękuję za kolejną inspirację, następny zrobię z malinami ;)
odpowiedz
3736 dni temu
Matyldo na tak dużą ilość sera i śmietany 2 tabliczki czekolady to za mało, by właściwie ją osłodzić, stąd dodatek cukru.
odpowiedz
3737 dni temu
Czy dodatek cukru do białej i tak bardzo słodkiej czekolady jest naprawdę konieczny? Czy przez to masa nie będzie za słodka?
odpowiedz
zobacz wszystkie