Sernik mango z białą czekoladą

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Żelatynę namocz w soku wyciśniętym z cytryny i odstaw do napęcznienia. 

Spód

Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy roztopionym masłem i posypujemy 20 g pokruszonych herbatników. 100 g pokruszonych herbatników mieszamy z roztopionym masłem oraz z cukrem trzcinowym. Ciastka rozkładamy równomiernie na dnie tortownicy i mocno dociskamy. Pieczemy 10-12 minut w temp. 160°C, studzimy.

Masa serowa

Twaróg mieszamy z żółtkami.

Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią 150 g pokruszonej na mniejsze kawałki czekolady. Chwilę czekamy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy cukier trzcinowy, cukier wanilinowy oraz rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. Studzimy. Dodajemy masę do twarogu.

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do twarogu z czekoladą. Mieszamy.

Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy 60-65 minut w temp. 140°C. Przez ostatnie 5 minut sernik pieczemy w temp. 160°C. Nie należy wyjmować sernika od razu z piekarnika. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Owoce

Mango myjemy, obiertamy, pozbawiamy pestki i kroimy w kostkę o grubości 1 x 1 cm. Przekładamy na patelnię i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy owoc zacznie się rozpadać, a sok odparuje, dodajemy żelatynę namoczoną w soku z cytryny i mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia, studzimy.

Wystudzony sernik wyjmujemy z tortownicy. Na wierzch sernika przekładamy mango i dekorujemy ciasto pozostałymi, schłodzonymi kostkami czekolady oraz listkami mięty (lub, opcjonalnie, melisy)

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Sernik z wiśniami

Klasyczne ciasto z dodatkiem soczystych wiśni udekorowane pianą z białek i cukrem pudrem. Smak, którego się nie zapomina!

Sernik z wiśniami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:40 liczba porcji: 8 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Sernik z malinami na serku mascarpone

Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!

Sernik z malinami na serku mascarpone

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 12 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Torcik Saksoński

Dwa rodzaje musu, delikatne biszkopciki i świeże owoce – przepis na pyszny torcik, który przygotujesz bez pieczenia!

Torcik Saksoński

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 8 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (23)

Avatar
  • kazik kazik
    1346 dni temu
    Cukier trzcinowy to tani produkt z trzciny, lepszy jest cukier naturalny (np z buraka cukrowego)

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    1916 dni temu
    Sernik pychota!! Najlepszy jaki jadłam. Piekłam kilka razy, m.in. na urodziny synka (goście byli zachwyceni). Jakość czekolady, ma tu duży wpływ na smak sernika. Warto więc użyć lepszej jakości czekolady.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2263 dni temu
    Czy sernik pieczemy z termoobiegiem czy tylko grzałka góra/dół?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2260 dni temu
    Pieczemy standardowo z opcją góra-dół :)
  • Marta Marta
    2265 dni temu
    Zrobię ten sernik z podwójnej porcji w tortownicy 25cm, ile czasu będę musiała go pięć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2264 dni temu
    Sernik będzie wówczas nieco wyższy, przez co masa serowa może potrzebować trochę więcej czasu w piekarniku. Trudno nam podać dokładny szacunek-dodatkowe 10-20 minut dodane do podstawowego czasu powinno wystarczyć, ale ważna będzie również obserwacja ciasta. Sprawdzaj, czy jest zarumienione z wierzchu.
  • Piotr Piotr
    2274 dni temu
    Jeden z najlepszych przepisow na sernik. Palce lizac. Robilem go juz wielkrotnie i kazdemu polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2274 dni temu
    Liczymy, że znajdziesz tutaj więcej ulubionych przepisów! ☺️☺️☺️
  • Gość Gość
    3484 dni temu
    Mam blaszkę 25 cm czy mam podwoić wszystkie składniki czy niekoniecznie? Z góry dziękuję za odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3483 dni temu
    Drogi Gościu, przy większej blaszce ciasto będzie nico niższe.
  • Iza Iza
    3511 dni temu
    Na cały sernik, łącznie ze spodem dałam 10g cukru i to właśnie do spodu :). Spowodowane było to tym, że pierwszy sernik zrobiony toczka w toczkę z tego przepisu, był dla nas za słodki. Zmniejszenie porcji cukru rozwiązało ten problem. Do 2giego dodaliśmy również skórki z cytryny. Przepis zawsze jest dobrą podstawą ( ten jest super, bo wychodzi :) ), ale przepis jest też od tego, żeby dopasowywać do siebie i eksperymentować. Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3510 dni temu
    Izo, kuchnia jest najlepszym miejscem do eksperymentów i do tego zachęcamy :) Liczymy, że będziemy dla Ciebie inspiracją jeszcze wielokrotnie!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3623 dni temu
    Katarzyna Chrzanowska, oczywiście, zapraszamy do eksperymentowania z przepisem :)

    odpowiedz

  • Katarzyna Chrzanowska Katarzyna Chrzanowska
    3624 dni temu
    A zamiast mango można użyć innych owoców, np: malin???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3658 dni temu
    Można użyć mango w puszce. Pamiętaj tylko, by osączyć owoce z nadmiaru soku :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3658 dni temu
    Mam takie pytanie czy zamiast prawdziwych owoców mango można dać w puszce w zalewie i zrobić w ten sam sposób??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3876 dni temu
    Drogi Gościu, w dojrzałym mango nie powinno być takich włókien. Być może twój okaz nie był jeszcze w pełni dojrzały.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3876 dni temu
    Sernik pyszny,tylko nie wiem dlaczego w mango robią się takie włókna jak włosy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3932 dni temu
    Przepis od paru lat krazy w internecie na wielu kulinarnych blogach, fakt sernik wychodzi pycha zatem polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3933 dni temu
    Panie Pawle jest Pan WIELKI!!! Palce lizać ten przepis już na zawsze zagości w mojej skromnej kuchni :*

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3933 dni temu
    Sernik jest rewelacyjny!!! Pyszota :) Mąż bardzo szczęśliwy. Dziękuję za kolejną inspirację, następny zrobię z malinami ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3934 dni temu
    Matyldo na tak dużą ilość sera i śmietany 2 tabliczki czekolady to za mało, by właściwie ją osłodzić, stąd dodatek cukru.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3934 dni temu
    Czy dodatek cukru do białej i tak bardzo słodkiej czekolady jest naprawdę konieczny? Czy przez to masa nie będzie za słodka?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Kto nie kocha sernika? To klasyczne polskie ciasto zyskuje coraz to nowsze oblicza, a jednym z najbardziej intrygujących jest połączenie kremowej masy serowej z egzotycznym mango i delikatną białą czekoladą. Oto przepis Pawła Małeckiego, który zachwyci nawet najbardziej wymagających miłośników deserów!

Sernik mango - przepis

Sernik mango to nie jest zwyczajne ciasto - to prawdziwa kulinarna przygoda, która łączy w sobie tradycyjną polską recepturę z tropikalnymi nutami. Podstawą sernika z mango jest odpowiednio przygotowana masa serowa, która musi być jednocześnie kremowa i lekka. Sekret tkwi w użyciu wysokiej jakości twarogu sernikowego i właściwej technice łączenia składników.

Jak to zwykle z takimi wypiekami bywa, sernik mango pieczony wymaga szczególnej uwagi podczas przygotowywania. Temperatura pieczenia jest tu kluczowa - zbyt wysoka może spowodować, że ciasto będzie zbyt suche. Dlatego też sernik z mango pieczony najlepiej przygotowywać w temperaturze 140°C, podnosząc ją jedynie na ostatnie minuty pieczenia.

Spód z herbatników stanowi doskonałą bazę dla kremowej masy - jest chrupiący, ale nie dominuje nad delikatnym smakiem sernika. Dodatek cukru trzcinowego nadaje mu karmelowej nuty, która świetnie komponuje się z tropikalnym charakterem mango. To jeden z najłatwiejszych do zrobienia spodów do sernika!

Jeśli chodzi zaś o smaki tego sernika, mango i biała czekolada komponują się ze sobą wprost idealnie! Połączenie mango z białą czekoladą to nie przypadek - te składniki doskonale się uzupełniają. Słodycz i kremowość białej czekolady harmonijnie współgra z tropikalnym, lekko kwaskowym charakterem mango. W przypadku sernika z mango biała czekolada pełni podwójną rolę - nie tylko wzbogaca smak, ale także wpływa na teksturę ciasta, czyniąc je bardziej kremowym i jedwabistym.

Dobierając białą czekoladę do sernika mango pieczonego, warto zwrócić uwagę na jej jakość. Najlepiej sprawdzi się czekolada taka jak Fin Carré - nada deserowi głębszy smak i lepszą konsystencję. Podczas przygotowywania sernika z musem mango można eksperymentować z różnymi rodzajami białej czekolady - od klasycznej po taką z dodatkiem wanilii czy nawet kokosa.

W procesie łączenia tych składników temperatura odgrywa kluczową rolę. Biała czekolada powinna być rozpuszczona, ale nie przegrzana, aby zachować swój delikatny smak. Z kolei mango powinno być dojrzałe, ale jędrne, co zapewni idealny balans między słodyczą a kwaskowością. W przypadku sernika z pulpą mango proporcje obu składników muszą być dokładnie wyważone - zbyt duża ilość białej czekolady może zdominować subtelny smak owoców.

Warto też wspomnieć o wizualnym aspekcie tego połączenia. Kremowa biel czekolady kontrastuje z intensywnym żółto-pomarańczowym kolorem mango, tworząc efektowny deser, który przyciąga wzrok jeszcze przed pierwszym kęsem.

Sernik z musem z mango na różne sposoby

Co myślisz, gdy słyszysz “sernik mango”? Może przyjemny dla oka sernik w kolorze pomarańczowym, w którym mango dodawane jest do masy serowej? A może podobnie jak w przepisie Pawła Małeckiego sernik z wierzchnią warstwą z mango pokrojonego w kostkę i duszonego na patelni lub polewą ze zmiksowanego na gładko mango? Istnieje wiele wariantów przygotowania tego wyjątkowego deseru. Mało tego - oprócz świeżych owoców możesz wykorzystać też pulpę mango z puszki! Taka zmiana będzie w cenie szczególnie wtedy, gdy świeże mango akurat jest niedostępne lub to, które masz w domu nie zdążyło jeszcze wystarczająco dojrzeć oraz zmięknąć. Jeśli zdecydujesz się zrobić sernik z pulpą mango, ale z wykorzystaniem przepisu Pawła, zwróć uwagę, czy gotowa pulpa nie jest zbyt rzadka. Aby owocowa warstwa na wierzchu sernika była odpowiednio zwarta, być może konieczne będzie zastosowanie większej ilości żelatyny. Dobrym sposobem na zagęszczenie pulpy jest też jej odparowanie poprzez gotowanie w garnuszku. A sernik z pulpą mango pieczony? To też da się zrobić! Część pulpy dodaj do masy twarogowej, resztę nałóż kleksami na wierzch jeszcze surowego sernika i porozciągaj wykałaczką, by stworzyć fantazyjne wzory.

Sernik z pulpą z mango można wzbogacić o dodatkowe składniki. Świetnie sprawdzi się dodatek marakui, która wprowadzi nutę kwaskowatości i jeszcze bardziej podkreśli tropikalny charakter deseru. Z kolei sernik z musem mango (na zimno, z warstwą pianki z mango) możemy udekorować świeżymi owocami, białą czekoladą lub listkami mięty.

Sernik z mango - na co jeszcze zwrócić uwagę?

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie wszystkich składników. Twaróg powinien mieć temperaturę pokojową, podobnie jak jajka i masło. Białą czekoladę należy rozpuścić bardzo ostrożnie, aby nie uległa przegrzaniu - najlepiej z wykorzystaniem gorącej śmietanki.

Podczas łączenia składników szczególną uwagę należy zwrócić na ubijanie białek. Piana powinna być sztywna, ale nie przebita, co mogłoby spowodować opadnięcie ciasta podczas pieczenia. Dodawanie jej do masy serowej powinno odbywać się delikatnie, partiami, aby zachować jak najwięcej puszystości.

Sernik mango z białą czekoladą - jak zrobić go inaczej?

Podstawowy przepis na sernik z mango można modyfikować na wiele sposobów. Zamiast herbatników można wykorzystać spód z kruchego ciasta lub połączyć pokruszone ciasteczka z orzechami. Do masy serowej można dodać startą skórkę z limonki, która świetnie komponuje się z mango i białą czekoladą.

Ciekawą alternatywą jest przygotowanie wersji na zimno, gdzie zamiast pieczenia wykorzystujemy żelatynę do związania masy serowej. W takiej wersji mango można ułożyć w formie warstwy lub wprowadzić do masy w postaci musu, tworząc marmurkowy efekt.

Dekorowanie i serwowanie

Sernik z mango można udekorować na wiele sposobów. Klasyczna wersja zakłada ułożenie na wierzchu kostek mango i posypanie startą białą czekoladą bądź tak, jak ma to miejsce u Pawła - ułożenie czekolady w kostkach. Można też przygotować lustrzaną polewę z mango lub ułożyć cienkie plastry owoców w formie rozety.

Do serwowania najlepiej używać ostrego noża, który należy zanurzyć w gorącej wodzie przed każdym cięciem. Dzięki temu kawałki będą równe i estetyczne. Choć mango na Ryneczku Lidla można znaleźć o każdej porze roku, to sernik ten najbardziej pasuje do pory wiosenno-letniej. Inauguracją sezonu na niego mogą być np. święta wielkanocne.

Sernik z mango najlepiej przechowywać w lodówce, szczelnie przykryty folią spożywczą lub w zamkniętym pojemniku. W takich warunkach zachowa świeżość przez 3-4 dni. Nie zaleca się mrożenia tego rodzaju sernika, gdyż może to wpłynąć na konsystencję owoców i strukturę masy serowej. Zakładamy jednak, że szybko zniknie ze stołu nie zostanie z niego ani kawałek do zamrożenia!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!