Ciasto ucierane z gruszkami i imbirem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • tarkę o drobnych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
  • tortownicę o średnicy ok. 23 cm
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

KROK 1: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

W pojemniku miksującym odważamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy, używając programu gotowanie wg ustawień własnych / czas 5 sekund / obroty 5. Następnie składniki przekładamy do miski.

KROK 2: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM

W pojemniku miksującym odważamy miękkie masło i cukier. Do urządzenia wkładamy nasadkę mieszającą i ucieramy masło z cukrem, aż będzie puszyste i białe, używając programu gotowanie wg ustawień własnych / czas 5 minut / obroty 3.

KROK 3: DODAJEMY JAJKA

Do utartego masła dodajemy jedno jajko i wybieramy program gotowanie wg ustawień własnych / czas 3 minuty / obroty 3. Kolejne jajka dodajemy co minutę.

KROK 4: MIESZAMY CIASTO

Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przekładamy do pojemnika miksującego. Następnie zamykamy pokrywę urządzenia i wybieramy program gotowanie wg ustawień własnych / obroty 3. Przez otwór w pokrywie na zmianę, stopniowo, w trzech turach, dodajemy suche składniki i jogurt. Po wmieszaniu ostatniej porcji składników całość mieszamy jeszcze przez ok. 10 sekund.

KROK 5: PIECZEMY CIASTO

Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Owoce układamy na cieście, które pieczemy przez ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C lub do momentu, w którym patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!