zobacz film Tofurnik z borówkami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • tortownicę o średnicy 20 cm
  • papier do pieczenia
  • robot wielofunkcyjny

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Wszystkie składniki spodu łączymy w naczyniu robota i miksujemy na jednolitą, zbitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dolewamy odrobinę wody.

Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównujemy i mocno dociskamy do dna. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Stałą część schłodzonego mleczka kokosowego łączymy z pozostałymi składnikami masy. Całość miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę płynnej części mleczka.

Gotową masę przekładamy na podpieczony spód i wyrównujemy.

Krok 3: PIECZEMY TOFURNIK

Tofurnik pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180°C. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce.

Tofurnik podajemy ze świeżymi borówkami i liśćmi mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Gość Gość
    139 dni temu
    Pysznie, dziękuję :) Czy mogę prosić o doprecyzowanie ilości dodanego do masy mleka kokosowego? Jakiego "stężenia" użyła w przepisie Kinga?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    138 dni temu
    Tak jak wspominamy, w przepisie wykorzystujemy tylko gęstą część mleczka kokosowego. Kiedy używamy określenia mleczko kokosowe mamy na myśli to, które można znaleźć w puszce, natomiast napój kokosowy to ten z kartonu.
  • Gość Gość
    137 dni temu
    Dziękuję, to zrozumiałam :) Chciałam spytać - jeśli to nie klopot - jaki procent ma użyte mleczko?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    136 dni temu
    Kinga w przepisie używa mleczka light, które ma ok. 13% tłuszczu (klasyczne kokosowe marki Freshona ma go ok. 21%).
  • Gość Gość
    134 dni temu
    Dziękuję. Ciasto wyszło wyśmienite :)
  • Gość Gość
    290 dni temu
    Chciałam zapytać, czy ciasto pieczemy w trybie termoobiegu czy może góra-dół?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    289 dni temu
    Ciasto pieczemy w trybie góra-dół. Jest to domyślny tryb pieczenia na naszej stronie, gdy jakieś danie wymaga termoobiegu – wspominamy o tym :)
  • Gość Gość
    294 dni temu
    A gdyby tak dodać te borówki na wierzch ciasta przed pieczeniem- czy będzie ok? Ktoś może próbował, jak ta masa piecze się razem z owocami?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    292 dni temu
    Raczej odradzamy taką zmianę. Borówki mogą wpłynąć na konsystencję masy i nie będą aż tak dobre po upieczeniu, jak dodane świeże na gotowy tofurnik :)
  • Gość Gość
    1042 dni temu
    Czy jeśli nie dodam mąki ziemniaczanej, może to wówczas być tofurnik na zimno? Oczywiście spode zapiekę :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1041 dni temu
    Rekomendujemy dodanie mąki ziemniaczanej, ponieważ jej zadaniem jest nadanie masie zwartej konsystencji.
  • Roksana Roksana
    1258 dni temu
    W jakich proporcjach zastąpić płatki owsiane i ksylitol - odpowiednio mąką i miodem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1258 dni temu
    Roksano, mąka owsiana i pszenna mają zbliżone właściwości, więc płatki owsiane (które mielimy do przygotowania spodu) możesz zastąpić w tym przepisie taką samą ilością mąki pszennej. Jeśli chcesz osłodzić spód ciasta miodem, użyj go o połowę mniej niż ksylitolu. Pamiętaj jednocześnie, że miód to płynny składnik, więc konieczne będzie zmniejszenie ilości mokrych składników spodu (w tym przypadku wody i masła orzechowego).
  • Gość Gość
    1551 dni temu
    W jaki sposób przeliczyć ilość składników jeśli użyjemy 800g tofu? Będzie więcej gości i średnica tortownicy troszkę większa :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1551 dni temu
    Wówczas proporcjonalnie trzeba powiększyć pozostałą część składników.
  • Gość Gość
    1624 dni temu
    A jakie owoce proponowalibyście zamiast borówek? Co się dobrze łączy z miętą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1622 dni temu
    Możesz użyć malin :)
  • Matka Matka
    1665 dni temu
    Bardzo smaczne! Do masy dodałam trocję płatków drożdżowych i ekstraktu waniliowego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1704 dni temu
    Ciaslo ucierane że sliwkami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1761 dni temu
    Czy można użyć czegoś zamiast masła orzechowego na spód ciasta? Goście będą uczuleni na orzechy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1761 dni temu
    Możesz użyć pastę daktylową, ale wówczas nie dodawaj ksylitolu :)
  • Agata Agata
    1751 dni temu
    Myślę że możesz spróbować użyć tahini :)

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!