Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- tortownicę o średnicy 20 cm
- papier do pieczenia
- robot wielofunkcyjny
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Wszystkie składniki spodu łączymy w naczyniu robota i miksujemy na jednolitą, zbitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dolewamy odrobinę wody.
Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównujemy i mocno dociskamy do dna. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Stałą część schłodzonego mleczka kokosowego łączymy z pozostałymi składnikami masy. Całość miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę płynnej części mleczka.
Gotową masę przekładamy na podpieczony spód i wyrównujemy.
Krok 3: PIECZEMY TOFURNIK
Tofurnik pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180°C. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce.
Tofurnik podajemy ze świeżymi borówkami i liśćmi mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański sernik z owoców lasu
Paweł Małecki oprócz klasycznych przepisów zna także ten na wegański sernik – na orzechowym spodzie, z masą z tofu i domową konfiturą z owoców leśnych.
Sernik japoński
Jaki jest sernik japoński? Delikatny, puszysty, bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu i przede wszystkim pyszny – zobacz, jak go przygotować!
Sernik z marakują
Sernik z nutą egzotycznej marakui na orzechowym spodzie? Daria Ładocha ma na niego niezawodny przepis!
Sernik na zimno z malinami
Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Puszyste ciasto z borówkami
- Pożywny koktajl truskawkowy
- Tort czekoladowo-kawowy
- Curry
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Śniadaniowy bowl z grejpfrutem
- Karmelizowana brukselka
- Deser pascha w 10 minut
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
- Smoothie z mango
- Fondant czekoladowy – lava cake
- Gnocchi z letnimi warzywami
- Wegański makaron udon z tofu i warzywami
- Pieczone batony idealne po treningu
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
- Ciasto śliwkowe „Topielec”
- Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Wegańskie blondie z masłem orzechowym
- Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
- Sałatka z selera i jajek z ziołami
- Tort sushi
- KARTOFLANKA Z KURKAMI
- Barszcz ukraiński
- Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano
- Penne z szynką i kremowym sosem z pieczonej dyni
- Trufle z białą czekoladą
- Kompot z suszonych owoców
- Grillowane bataty z sosem chimichurri
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (22)
319 dni temu
Pysznie, dziękuję :) Czy mogę prosić o doprecyzowanie ilości dodanego do masy mleka kokosowego? Jakiego "stężenia" użyła w przepisie Kinga?
odpowiedz
318 dni temu
Tak jak wspominamy, w przepisie wykorzystujemy tylko gęstą część mleczka kokosowego. Kiedy używamy określenia mleczko kokosowe mamy na myśli to, które można znaleźć w puszce, natomiast napój kokosowy to ten z kartonu.
316 dni temu
Dziękuję, to zrozumiałam :) Chciałam spytać - jeśli to nie klopot - jaki procent ma użyte mleczko?
316 dni temu
Kinga w przepisie używa mleczka light, które ma ok. 13% tłuszczu (klasyczne kokosowe marki Freshona ma go ok. 21%).
314 dni temu
Dziękuję. Ciasto wyszło wyśmienite :)
469 dni temu
Chciałam zapytać, czy ciasto pieczemy w trybie termoobiegu czy może góra-dół?
odpowiedz
469 dni temu
Ciasto pieczemy w trybie góra-dół. Jest to domyślny tryb pieczenia na naszej stronie, gdy jakieś danie wymaga termoobiegu – wspominamy o tym :)
473 dni temu
A gdyby tak dodać te borówki na wierzch ciasta przed pieczeniem- czy będzie ok? Ktoś może próbował, jak ta masa piecze się razem z owocami?
odpowiedz
471 dni temu
Raczej odradzamy taką zmianę. Borówki mogą wpłynąć na konsystencję masy i nie będą aż tak dobre po upieczeniu, jak dodane świeże na gotowy tofurnik :)
1221 dni temu
Czy jeśli nie dodam mąki ziemniaczanej, może to wówczas być tofurnik na zimno? Oczywiście spode zapiekę :D
odpowiedz
1221 dni temu
Rekomendujemy dodanie mąki ziemniaczanej, ponieważ jej zadaniem jest nadanie masie zwartej konsystencji.
1438 dni temu
W jakich proporcjach zastąpić płatki owsiane i ksylitol - odpowiednio mąką i miodem?
odpowiedz
1438 dni temu
Roksano, mąka owsiana i pszenna mają zbliżone właściwości, więc płatki owsiane (które mielimy do przygotowania spodu) możesz zastąpić w tym przepisie taką samą ilością mąki pszennej. Jeśli chcesz osłodzić spód ciasta miodem, użyj go o połowę mniej niż ksylitolu. Pamiętaj jednocześnie, że miód to płynny składnik, więc konieczne będzie zmniejszenie ilości mokrych składników spodu (w tym przypadku wody i masła orzechowego).
1730 dni temu
W jaki sposób przeliczyć ilość składników jeśli użyjemy 800g tofu? Będzie więcej gości i średnica tortownicy troszkę większa :)
odpowiedz
1730 dni temu
Wówczas proporcjonalnie trzeba powiększyć pozostałą część składników.
1804 dni temu
A jakie owoce proponowalibyście zamiast borówek? Co się dobrze łączy z miętą?
odpowiedz
1802 dni temu
Możesz użyć malin :)
1844 dni temu
Bardzo smaczne! Do masy dodałam trocję płatków drożdżowych i ekstraktu waniliowego.
odpowiedz
1883 dni temu
Ciaslo ucierane że sliwkami
odpowiedz
1941 dni temu
Czy można użyć czegoś zamiast masła orzechowego na spód ciasta? Goście będą uczuleni na orzechy.
odpowiedz
1941 dni temu
Możesz użyć pastę daktylową, ale wówczas nie dodawaj ksylitolu :)
1930 dni temu
Myślę że możesz spróbować użyć tahini :)
zobacz wszystkie