
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- tortownicę o średnicy 20 cm
- papier do pieczenia
- robot wielofunkcyjny
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Wszystkie składniki spodu łączymy w naczyniu robota i miksujemy na jednolitą, zbitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dolewamy odrobinę wody.
Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównujemy i mocno dociskamy do dna. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Stałą część schłodzonego mleczka kokosowego łączymy z pozostałymi składnikami masy. Całość miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę płynnej części mleczka.
Gotową masę przekładamy na podpieczony spód i wyrównujemy.
Krok 3: PIECZEMY TOFURNIK
Tofurnik pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180°C. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce.
Tofurnik podajemy ze świeżymi borówkami i liśćmi mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański sernik z owoców lasu
Paweł Małecki oprócz klasycznych przepisów zna także ten na wegański sernik – na orzechowym spodzie, z masą z tofu i domową konfiturą z owoców leśnych.

Sernik japoński
Jaki jest sernik japoński? Delikatny, puszysty, bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu i przede wszystkim pyszny – zobacz, jak go przygotować!

Sernik z marakują
Sernik z nutą egzotycznej marakui na orzechowym spodzie? Daria Ładocha ma na niego niezawodny przepis!

Sernik na zimno z malinami
Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.

Komentarze (17)
54 dni temu
Chciałam zapytać, czy ciasto pieczemy w trybie termoobiegu czy może góra-dół?
odpowiedz
53 dni temu
Ciasto pieczemy w trybie góra-dół. Jest to domyślny tryb pieczenia na naszej stronie, gdy jakieś danie wymaga termoobiegu – wspominamy o tym :)
58 dni temu
A gdyby tak dodać te borówki na wierzch ciasta przed pieczeniem- czy będzie ok? Ktoś może próbował, jak ta masa piecze się razem z owocami?
odpowiedz
56 dni temu
Raczej odradzamy taką zmianę. Borówki mogą wpłynąć na konsystencję masy i nie będą aż tak dobre po upieczeniu, jak dodane świeże na gotowy tofurnik :)
806 dni temu
Czy jeśli nie dodam mąki ziemniaczanej, może to wówczas być tofurnik na zimno? Oczywiście spode zapiekę :D
odpowiedz
805 dni temu
Rekomendujemy dodanie mąki ziemniaczanej, ponieważ jej zadaniem jest nadanie masie zwartej konsystencji.
1022 dni temu
W jakich proporcjach zastąpić płatki owsiane i ksylitol - odpowiednio mąką i miodem?
odpowiedz
1022 dni temu
Roksano, mąka owsiana i pszenna mają zbliżone właściwości, więc płatki owsiane (które mielimy do przygotowania spodu) możesz zastąpić w tym przepisie taką samą ilością mąki pszennej. Jeśli chcesz osłodzić spód ciasta miodem, użyj go o połowę mniej niż ksylitolu. Pamiętaj jednocześnie, że miód to płynny składnik, więc konieczne będzie zmniejszenie ilości mokrych składników spodu (w tym przypadku wody i masła orzechowego).
1315 dni temu
W jaki sposób przeliczyć ilość składników jeśli użyjemy 800g tofu? Będzie więcej gości i średnica tortownicy troszkę większa :)
odpowiedz
1315 dni temu
Wówczas proporcjonalnie trzeba powiększyć pozostałą część składników.
1388 dni temu
A jakie owoce proponowalibyście zamiast borówek? Co się dobrze łączy z miętą?
odpowiedz
1386 dni temu
Możesz użyć malin :)
1429 dni temu
Bardzo smaczne! Do masy dodałam trocję płatków drożdżowych i ekstraktu waniliowego.
odpowiedz
1468 dni temu
Ciaslo ucierane że sliwkami
odpowiedz
1525 dni temu
Czy można użyć czegoś zamiast masła orzechowego na spód ciasta? Goście będą uczuleni na orzechy.
odpowiedz
1525 dni temu
Możesz użyć pastę daktylową, ale wówczas nie dodawaj ksylitolu :)
1515 dni temu
Myślę że możesz spróbować użyć tahini :)
zobacz wszystkie