zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • tortownicę o średnicy 20 cm
  • papier do pieczenia
  • robot wielofunkcyjny

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Wszystkie składniki spodu łączymy w naczyniu robota i miksujemy na jednolitą, zbitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dolewamy odrobinę wody.

Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównujemy i mocno dociskamy do dna. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Stałą część schłodzonego mleczka kokosowego łączymy z pozostałymi składnikami masy. Całość miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę płynnej części mleczka.

Gotową masę przekładamy na podpieczony spód i wyrównujemy.

Krok 3: PIECZEMY TOFURNIK

Tofurnik pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180°C. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce.

Tofurnik podajemy ze świeżymi borówkami i liśćmi mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    138 dni temu
    W jaki sposób przeliczyć ilość składników jeśli użyjemy 800g tofu? Będzie więcej gości i średnica tortownicy troszkę większa :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    138 dni temu
    Wówczas proporcjonalnie trzeba powiększyć pozostałą część składników.
  • Gość Gość
    211 dni temu
    A jakie owoce proponowalibyście zamiast borówek? Co się dobrze łączy z miętą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    209 dni temu
    Możesz użyć malin :)
  • Matka Matka
    252 dni temu
    Bardzo smaczne! Do masy dodałam trocję płatków drożdżowych i ekstraktu waniliowego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    291 dni temu
    Ciaslo ucierane że sliwkami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    348 dni temu
    Czy można użyć czegoś zamiast masła orzechowego na spód ciasta? Goście będą uczuleni na orzechy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    348 dni temu
    Możesz użyć pastę daktylową, ale wówczas nie dodawaj ksylitolu :)
  • Agata Agata
    338 dni temu
    Myślę że możesz spróbować użyć tahini :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram