zobacz film Tofurnik z borówkami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • tortownicę o średnicy 20 cm
  • papier do pieczenia
  • robot wielofunkcyjny

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Wszystkie składniki spodu łączymy w naczyniu robota i miksujemy na jednolitą, zbitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dolewamy odrobinę wody.

Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównujemy i mocno dociskamy do dna. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Stałą część schłodzonego mleczka kokosowego łączymy z pozostałymi składnikami masy. Całość miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę płynnej części mleczka.

Gotową masę przekładamy na podpieczony spód i wyrównujemy.

Krok 3: PIECZEMY TOFURNIK

Tofurnik pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180°C. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce.

Tofurnik podajemy ze świeżymi borówkami i liśćmi mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    616 dni temu
    Czy jeśli nie dodam mąki ziemniaczanej, może to wówczas być tofurnik na zimno? Oczywiście spode zapiekę :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    616 dni temu
    Rekomendujemy dodanie mąki ziemniaczanej, ponieważ jej zadaniem jest nadanie masie zwartej konsystencji.
  • Roksana Roksana
    833 dni temu
    W jakich proporcjach zastąpić płatki owsiane i ksylitol - odpowiednio mąką i miodem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    833 dni temu
    Roksano, mąka owsiana i pszenna mają zbliżone właściwości, więc płatki owsiane (które mielimy do przygotowania spodu) możesz zastąpić w tym przepisie taką samą ilością mąki pszennej. Jeśli chcesz osłodzić spód ciasta miodem, użyj go o połowę mniej niż ksylitolu. Pamiętaj jednocześnie, że miód to płynny składnik, więc konieczne będzie zmniejszenie ilości mokrych składników spodu (w tym przypadku wody i masła orzechowego).
  • Gość Gość
    1125 dni temu
    W jaki sposób przeliczyć ilość składników jeśli użyjemy 800g tofu? Będzie więcej gości i średnica tortownicy troszkę większa :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1125 dni temu
    Wówczas proporcjonalnie trzeba powiększyć pozostałą część składników.
  • Gość Gość
    1199 dni temu
    A jakie owoce proponowalibyście zamiast borówek? Co się dobrze łączy z miętą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1197 dni temu
    Możesz użyć malin :)
  • Matka Matka
    1239 dni temu
    Bardzo smaczne! Do masy dodałam trocję płatków drożdżowych i ekstraktu waniliowego.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1278 dni temu
    Ciaslo ucierane że sliwkami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1336 dni temu
    Czy można użyć czegoś zamiast masła orzechowego na spód ciasta? Goście będą uczuleni na orzechy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1336 dni temu
    Możesz użyć pastę daktylową, ale wówczas nie dodawaj ksylitolu :)
  • Agata Agata
    1325 dni temu
    Myślę że możesz spróbować użyć tahini :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!