Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tortownicę o średnicy 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę piekarnikową
- mikser
Krok 1: Pieczemy spód sernika
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masło orzechowe rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Wszystkie składniki spodu dokładnie mieszamy i tak otrzymaną masą wykładamy tortownicę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 10 minut aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2: Przygotowujemy masę serową
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160°C. Mascarpone o temperaturze pokojowej miksujemy z ksylitolem. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i zmiksowaną pulpę z marakui. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na wystudzony spód. By masa nie wyciekła, umieszczamy tortownicę na dodatkowej blaszce. Sernik pieczemy przez około 60 minut na dolnej półce piekarnika. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie schładzamy sernik przez około 3 godziny w lodówce.
Krok 3: Karmelizujemy ananasa
W garnku rozpuszczamy syrop klonowy. Dodajemy do niego ananasa, pokrojonego w kostkę. Karmelizujemy, aż ananas zmieni swoją konsystencję. Przekładamy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym samym garnku podgrzewamy zmiksowaną pulpę z marakui, aż jej konsystencja będzie żelowa. Sernik podajemy z dodatkiem marakui i karmelizowanego ananasa.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik z białą czekoladą i mango
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.
Sernik z kajmakiem i migdałami
Dla wszystkich fanów serników Paweł Małecki przygotował pyszny przepis na sernik z masą kajmakową i chrupiącymi migdałami!
Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
Bezglutenowy spód orzechowy i masa serowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Zobacz, jak przygotować nowoczesny sernik według Darii!
Sernik bez spodu
Jaki jest sposób na pyszne popołudnie? Kawałek pysznego sernika bez spodu! Spróbujcie sami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik na zimno
- Sernik na kruchym cieście z bezą
- Sernik dyniowy na korzennym spodzie
- Wegański sernik na korzennym spodzie
- Cheesecake New York z orzechami pekan
- Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Sałatka i koktajl z rabarbaru
- Wegański sernik z owoców lasu
- Sernik chałwowy
- Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki
- Baba ghanoush
- Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą
- Kokosowa konfitura z mango
- PASTA Z PIECZONEGO DORSZA
- Limes z mango i limonki
- Jabłecznik
- Łupacz z salsą pomidorową
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Zabajone z owocami
- Trzypoziomowe tosty (wieża kanapkowa)
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
- Karmelizowana brukselka
- Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
- Bazyliowy pstrąg z grilla
- Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
- Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
- Sernik z marakują
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
2642 dni temu
Masa serowa po schłodzeniu w lodówce zgęstniała,ale nie na tyle by ciasto swobodnie kroić.przypominało to deser kremowy a nie ciasto.czy taka miała być konsystencja masy serowej czy powodem nieco za mało gęstej masy serowej było dodanie do niej pół łyżeczki soku z cytryny w celu zmniejszenia słodkości i dodanie o jedną marakuję więcej niż w przepisie?
odpowiedz
2642 dni temu
Zwiększenie ilości mokrych składników mogło znacząco wpłynąć na konsystencję masy serowej.
2655 dni temu
Dlaczego masa serowa w serniku po upieczeniu jest rzadka jak zupa?czy po schłodzeniu w lodówce masa serowa zgęstnieje czy muszę dodac żelatyny, żeby się zagęściła??
odpowiedz
2654 dni temu
Drogi Gościu, masa sernika po upieczeniu zawsze jest nieco rzadsza, po schłodzeniu w lodówce, masa powinna zgęstnieć :)
2665 dni temu
Dlaczego w składnikach jest wymieniony ksylitol, a w przepisie już go nie ma? Jest ona potrzebny czy nie?
odpowiedz
2663 dni temu
Miksujemy go razem z mascarpone :)
2668 dni temu
czy ser mascarpone można zastąpić tłustą częścią mleka kokosowego?
odpowiedz
2668 dni temu
Tak z ciekawości- po co? To tak jakby chcieć zastąpić ser śmietaną ;)
2668 dni temu
Nie polecamy takiej zamiany. jeśli zależy Ci na tym, by masa serowa była wegańska, skorzystaj z przepisu Kingi: https://kuchnialidla.pl/weganski-sernik-na-korzennym-spodzie
2670 dni temu
Czy w Lidlu będą dostępne mielone migdały?
odpowiedz
2670 dni temu
Mielone migdały są dostępne w Lidlu akcyjnie :)
zobacz wszystkie