Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tortownicę o średnicy 24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę piekarnikową
  • mikser

Krok 1: Pieczemy spód sernika

Pieczemy spód sernika

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masło orzechowe rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Wszystkie składniki spodu dokładnie mieszamy i tak otrzymaną masą wykładamy tortownicę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 10 minut aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia.
 

 

Krok 2: Przygotowujemy masę serową

Przygotowujemy masę serową

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160°C. Mascarpone o temperaturze pokojowej miksujemy z ksylitolem. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i zmiksowaną pulpę z marakui. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na wystudzony spód. By masa nie wyciekła, umieszczamy tortownicę na dodatkowej blaszce. Sernik pieczemy przez około 60 minut na dolnej półce piekarnika. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie schładzamy sernik przez około 3 godziny w lodówce.

 

Krok 3: Karmelizujemy ananasa

Karmelizujemy ananasa

W garnku rozpuszczamy syrop klonowy. Dodajemy do niego ananasa, pokrojonego w kostkę. Karmelizujemy, aż ananas zmieni swoją konsystencję. Przekładamy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym samym garnku podgrzewamy zmiksowaną pulpę z marakui, aż jej konsystencja będzie żelowa. Sernik podajemy z dodatkiem marakui i karmelizowanego ananasa.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    236 dni temu
    Masa serowa po schłodzeniu w lodówce zgęstniała,ale nie na tyle by ciasto swobodnie kroić.przypominało to deser kremowy a nie ciasto.czy taka miała być konsystencja masy serowej czy powodem nieco za mało gęstej masy serowej było dodanie do niej pół łyżeczki soku z cytryny w celu zmniejszenia słodkości i dodanie o jedną marakuję więcej niż w przepisie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    235 dni temu
    Zwiększenie ilości mokrych składników mogło znacząco wpłynąć na konsystencję masy serowej.
  • Gość Gość
    249 dni temu
    Dlaczego masa serowa w serniku po upieczeniu jest rzadka jak zupa?czy po schłodzeniu w lodówce masa serowa zgęstnieje czy muszę dodac żelatyny, żeby się zagęściła??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    247 dni temu
    Drogi Gościu, masa sernika po upieczeniu zawsze jest nieco rzadsza, po schłodzeniu w lodówce, masa powinna zgęstnieć :)
  • Gość Gość
    258 dni temu
    Dlaczego w składnikach jest wymieniony ksylitol, a w przepisie już go nie ma? Jest ona potrzebny czy nie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    256 dni temu
    Miksujemy go razem z mascarpone :)
  • Ann Snow Ann Snow
    261 dni temu
    czy ser mascarpone można zastąpić tłustą częścią mleka kokosowego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    261 dni temu
    Tak z ciekawości- po co? To tak jakby chcieć zastąpić ser śmietaną ;)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    261 dni temu
    Nie polecamy takiej zamiany. jeśli zależy Ci na tym, by masa serowa była wegańska, skorzystaj z przepisu Kingi: https://kuchnialidla.pl/product/weganski-sernik-na-korzennym-spodzie
  • Gość Gość
    263 dni temu
    Czy w Lidlu będą dostępne mielone migdały?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    263 dni temu
    Mielone migdały są dostępne w Lidlu akcyjnie :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram