
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tortownicę o średnicy 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę piekarnikową
- mikser
Krok 1: Pieczemy spód sernika
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masło orzechowe rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Wszystkie składniki spodu dokładnie mieszamy i tak otrzymaną masą wykładamy tortownicę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 10 minut aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2: Przygotowujemy masę serową
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160°C. Mascarpone o temperaturze pokojowej miksujemy z ksylitolem. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i zmiksowaną pulpę z marakui. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na wystudzony spód. By masa nie wyciekła, umieszczamy tortownicę na dodatkowej blaszce. Sernik pieczemy przez około 60 minut na dolnej półce piekarnika. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie schładzamy sernik przez około 3 godziny w lodówce.
Krok 3: Karmelizujemy ananasa
W garnku rozpuszczamy syrop klonowy. Dodajemy do niego ananasa, pokrojonego w kostkę. Karmelizujemy, aż ananas zmieni swoją konsystencję. Przekładamy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym samym garnku podgrzewamy zmiksowaną pulpę z marakui, aż jej konsystencja będzie żelowa. Sernik podajemy z dodatkiem marakui i karmelizowanego ananasa.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Piernik świąteczny
- Śledź w oleju
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Krokiety z mięsem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sałatka gyros
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Mini burgery
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (11)
2973 dni temu
Masa serowa po schłodzeniu w lodówce zgęstniała,ale nie na tyle by ciasto swobodnie kroić.przypominało to deser kremowy a nie ciasto.czy taka miała być konsystencja masy serowej czy powodem nieco za mało gęstej masy serowej było dodanie do niej pół łyżeczki soku z cytryny w celu zmniejszenia słodkości i dodanie o jedną marakuję więcej niż w przepisie?
Odpowiedz
2972 dni temu
Zwiększenie ilości mokrych składników mogło znacząco wpłynąć na konsystencję masy serowej.
2985 dni temu
Dlaczego masa serowa w serniku po upieczeniu jest rzadka jak zupa?czy po schłodzeniu w lodówce masa serowa zgęstnieje czy muszę dodac żelatyny, żeby się zagęściła??
Odpowiedz
2984 dni temu
Drogi Gościu, masa sernika po upieczeniu zawsze jest nieco rzadsza, po schłodzeniu w lodówce, masa powinna zgęstnieć :)
2995 dni temu
Dlaczego w składnikach jest wymieniony ksylitol, a w przepisie już go nie ma? Jest ona potrzebny czy nie?
Odpowiedz
2993 dni temu
Miksujemy go razem z mascarpone :)
2998 dni temu
czy ser mascarpone można zastąpić tłustą częścią mleka kokosowego?
Odpowiedz
2998 dni temu
Tak z ciekawości- po co? To tak jakby chcieć zastąpić ser śmietaną ;)
2998 dni temu
Nie polecamy takiej zamiany. jeśli zależy Ci na tym, by masa serowa była wegańska, skorzystaj z przepisu Kingi: https://kuchnialidla.pl/weganski-sernik-na-korzennym-spodzie
3000 dni temu
Czy w Lidlu będą dostępne mielone migdały?
Odpowiedz
3000 dni temu
Mielone migdały są dostępne w Lidlu akcyjnie :)
zobacz wszystkie