Sernik bez spodu
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • papier do pieczenia
  • folię aluminiową
  • tortownicę o średnicy 26 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Masło wyciagnij z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.

KROK 1: MOCZYMY RODZYNKI

Rodzynki namaczamy w soku z cytryny. Twaróg dobrze wyciskamy za pomocą czystego ręcznika kuchennego (zostanie ok. 750 g twarogu).

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ TWAROGOWĄ

Masło miksujemy z cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masła i dokładnie mieszamy. Dokładamy twaróg i rodzynki wraz z sokiem i startą skórką z cytryny.

KROK 3: UBIJAMY BIAŁKA

Mąkę, kaszkę mannę i proszek do pieczenia łączymy ze sobą, a następnie dodajemy do masy twarogowej, krótko mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy.

KROK 4: PIECZEMY SERNIK

Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy w niej ciasto. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez ok. 60 minut. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby za bardzo się nie zarumienił. Ciasto pozostawiamy przez 10 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    1345 dni temu
    Naprawdę dobry sernik to na 1 kg bialego tlustego białego sera 10 jaj, 125 g mala i 300 -350 cukru Troszkę cukru waniliowego. Do tego skorka z cytryny i 2 płaskie lyzki mąki ziemniaczanej. Do tego rodzynki i skorka pomarańczowa kandyzowana. Żadnego proszku do pieczenia. Taki sernik jest delikatny. Sernik w przepisie Lidla jest dla oszczędnych.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    961 dni temu
    Zgadzam się.:)
  • Gość Gość
    1428 dni temu
    Całe opakowanie proszku?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1428 dni temu
    Tak
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1423 dni temu
    Wkradł się nam mały błąd, chodzi oczywiście o 1 łyżeczkę :)
  • Gość Gość
    1433 dni temu
    w przepisie wykorzystano twaróg z wiaderka czy zwykły twaróg

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1433 dni temu
    Chodzi o chudy, już zmielony twaróg z wiaderka, przeznaczony właśnie do pieczenia serników :)
  • Gość Gość
    2431 dni temu
    Sernik wyszedł wyśmienicie! Ustawiłam timer w piekarniku i wyszłam z domu na 2 godziny, więc nie przykrywałam sernika pod koniec pieczenia folią aluminiową ani nie wyjmowałam go 10 minut po upieczeniu, ale dużo później. Pomimo tego sernik wyszedł doskonale! Oprócz rodzynek dodałam także skórkę pomarańczową.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!