• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • papier do pieczenia
  • folię aluminiową
  • tortownicę o średnicy 26 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

KROK 1: MOCZYMY RODZYNKI

Rodzynki namaczamy w soku z cytryny. Twaróg dobrze wyciskamy za pomocą czystego ręcznika kuchennego (zostanie ok. 750 g twarogu).

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ TWAROGOWĄ

Masło miksujemy z cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masła i dokładnie mieszamy. Dokładamy twaróg i rodzynki wraz z sokiem z cytryny.

KROK 3: UBIJAMY BIAŁKA

Mąkę, kaszkę mannę i proszek do pieczenia łączymy ze sobą, a następnie dodajemy do masy twarogowej, krótko mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy.

KROK 4: PIECZEMY SERNIK

Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy w niej ciasto. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez ok. 60 minut. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby za bardzo się nie zarumienił. Ciasto pozostawiamy przez 10 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram