Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- papier do pieczenia
- folię aluminiową
- tortownicę o średnicy 26 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Masło wyciagnij z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
KROK 1: MOCZYMY RODZYNKI
Rodzynki namaczamy w soku z cytryny. Twaróg dobrze wyciskamy za pomocą czystego ręcznika kuchennego (zostanie ok. 750 g twarogu).
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ TWAROGOWĄ
Masło miksujemy z cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masła i dokładnie mieszamy. Dokładamy twaróg i rodzynki wraz z sokiem i startą skórką z cytryny.
KROK 3: UBIJAMY BIAŁKA
Mąkę, kaszkę mannę i proszek do pieczenia łączymy ze sobą, a następnie dodajemy do masy twarogowej, krótko mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY SERNIK
Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy w niej ciasto. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez ok. 60 minut. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby za bardzo się nie zarumienił. Ciasto pozostawiamy przez 10 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce.
Zobacz podobne
przepisy
Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!
Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!
Sernik nowojorski z orzechami pekan
Nowojorska klasyka w wydaniu Pawła Małeckiego! Poznaj przepis na sernik idealny! Wyjątkowo delikatny i kremowy na spodzie z herbatników.
Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
Bezglutenowy spód orzechowy i masa serowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Zobacz, jak przygotować nowoczesny sernik według Darii!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Błyskawiczne pierniczki
- Świąteczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Domek z piernika
- Wigilijny makowiec
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba po japońsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1366 dni temu
Naprawdę dobry sernik to na 1 kg bialego tlustego białego sera 10 jaj, 125 g mala i 300 -350 cukru Troszkę cukru waniliowego. Do tego skorka z cytryny i 2 płaskie lyzki mąki ziemniaczanej. Do tego rodzynki i skorka pomarańczowa kandyzowana. Żadnego proszku do pieczenia. Taki sernik jest delikatny. Sernik w przepisie Lidla jest dla oszczędnych.
odpowiedz
981 dni temu
Zgadzam się.:)
1449 dni temu
Całe opakowanie proszku?
odpowiedz
1448 dni temu
Tak
1444 dni temu
Wkradł się nam mały błąd, chodzi oczywiście o 1 łyżeczkę :)
1454 dni temu
w przepisie wykorzystano twaróg z wiaderka czy zwykły twaróg
odpowiedz
1454 dni temu
Chodzi o chudy, już zmielony twaróg z wiaderka, przeznaczony właśnie do pieczenia serników :)
2452 dni temu
Sernik wyszedł wyśmienicie! Ustawiłam timer w piekarniku i wyszłam z domu na 2 godziny, więc nie przykrywałam sernika pod koniec pieczenia folią aluminiową ani nie wyjmowałam go 10 minut po upieczeniu, ale dużo później. Pomimo tego sernik wyszedł doskonale! Oprócz rodzynek dodałam także skórkę pomarańczową.
odpowiedz