Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę do pieczenia o średnicy 26 cm    
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy spód z herbatników

Przygotowujemy spód z herbatników

Herbatniki drobno kruszymy, a orzechy siekamy. Wsypujemy do miski, łączymy z cukrem i miękkim masłem. Dokładnie mieszamy i umieszczamy na dnie formy wysmarowanej masłem. Tak przygotowany spód wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 10-12 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

 

 

Krok 2: Przygotowujemy masę serową

Przygotowujemy masę serową

W dużej misce mieszamy twaróg sernikowy i serek mascarpone. Cukier puder łączymy z mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy rózgą. Następnie stopniowo dodajemy jajka, śmietankę, sok z cytryny i otartą skórkę, nasionka laski wanilii oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotową masę przelewamy do formy z wcześniej przygotowanym spodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (na górze i na dole piekarnika umieszczamy blaszkę z wodą). Sernik pieczemy na środkowym poziomie między blachami z wodą przez 20 minut, następnie obniżamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze przez 60 minut. Sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Krok 3: Sernik oprószamy cukrem pudrem

Sernik oprószamy cukrem pudrem

Wystudzony sernik wyciągamy z formy i oprószamy cukrem pudrem.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (21)

Avatar
  • hannagab hannagab
    91 dni temu
    ten twor to jest jakas pomylka. Sernik Nowojorski jest wysoki, ma glazure z kwasnej smietany i pieczony jest z serka Cream Cheese, w Polsce pewnie jest znany pod nazwa Philadelphia. Nie wyobrazam sobie nawet mieszania Serka Mascarpone z serem twarogowym a co dopiero nazywanie tego tworu masa do sernika nowojorskiego.

    odpowiedz

  • hannagab hannagab
    91 dni temu
    ten twor to jest jakas pomylka. Sernik Nowojorski jest wysoki, ma glazure z kwasnej smietany i pieczony jest z serka Cream Cheese, w Polsce pewnie jest znany pod nazwa Philadelphia. Nie wyobrazam sobie nawet mieszania Serka Mascarpone z serem twarogowym a co dopiero nazywanie tego tworu masa do sernika nowojorskiego. FOR THE CRUST 1-1/2 cups graham cracker crumbs, from 12 whole crackers 5 tablespoons unsalted butter, melted 2 tablespoons sugar 1/8 teaspoon salt FOR THE FILLING 32 oz (four 8-oz blocks) cream cheese, at room temperature 2 cups sugar 3 tablespoons all-purpose flour 4 teaspoons vanilla extract 1 teaspoon packed lemon zest, from 1 lemon 2 teaspoons fresh lemon juice, from 1 lemon 1/4 teaspoon salt 6 large eggs 1/2 cup sour cream Special equipment: 9- or 10-inch springform pan; 18-inch heavy-duty aluminum foil Berry sauce, for serving (optional) wujek google przetlumaczy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    218 dni temu
    Ostatnią fazę pieczenie wydłużam o 30 minut i podnoszę temperaturę do 150 st. C. Stosując się stricte do przepisu, ten sernik można wlać do pucharków w formie płynnej...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    385 dni temu
    Śmietanę należy ubić na puch czy po prostu wlać do masy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    385 dni temu
    Nie ubijamy śmietany. Pamiętaj, by dodawać składniki stopniowo.
  • Gość Gość
    981 dni temu
    Czy sernik należy piec na termoobiegu? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    981 dni temu
    Sernik pieczemy z funkcją grzania góra-dół :)
  • Gość Gość
    982 dni temu
    Witam. Ile procent tłuszczu powinien zawierać twaróg na sernik? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    982 dni temu
    Drogi Gościu, twaróg powinien mieć około 6% tłuszczu :)
  • Grzegorz Grzegorz
    1040 dni temu
    Witam, czy w trakcie obniżania temperatury pieczenia ze 180 na 120 należy wyciągnąć blaszki z wodą ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1039 dni temu
    Nie, zostawiamy je w piekarniku :)
  • Ann Ann
    1042 dni temu
    nie rozumiem punktu z pieczeniem między blachami z wodą. Jak to ma wyglądać ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1040 dni temu
    To znaczy, że trzeba zająć 3 poziomy piekarnika. Na dolnym wstawiamy blachę z wodą, a górnym również. A na środkowym poziomie umieszczamy sernik.
  • Gość Gość
    1040 dni temu
    jeśli masz piekarnik z 3 poziomami, to na środkowym (2) poziomie ustawiasz ciasto, a na 1 i 3 poziomie "ustawiasz" blachy z wodą.
  • Gość Gość
    1040 dni temu
    sorki, nie widziałem poprzedniej odpowiedzi :)
  • Monika Monika
    1047 dni temu
    Sernik zrobiłam na dzień Babci i muszę przyznać, że jest warty polecenia. Świadczy o tym fakt, iż duża blacha wystarczyła tylko na jeden dzień. Smak bardzo przypominający oryginalne amerykańskie serniki - kremowe, rozpływające się w ustach. Wiele pewnie zależy od wyboru odpowiedniego sera. Ja przed dokonaniem zakupu sera wiele czytałam o stopniu zmienienia, jego konsystencji itp.

    odpowiedz

  • Makowiec Makowiec
    1384 dni temu
    Czy będą nowe przepisy Pana Pawła w związku z nową kampanią! Czekam na przepis na jabłecznik z budyniem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1383 dni temu
    Oczywiście - Paweł nadal będzie dostarczał słodkie przepisy :)
  • Gość Gość
    1385 dni temu
    Masę serową do sernika nowojorskiego przygotowuje się z serków śmietankowych (cream cheese). Prezentowany sernik jest zapewne smaczny, tylko nazwa myląca.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1389 dni temu
    tylko to kurcze nawet nie wygląda jak amerykański cheescake (a co dopiero ten z NYC)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1388 dni temu
    aha i co? a smak?

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram