
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę do pieczenia o średnicy 26 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy spód z herbatników
Herbatniki drobno kruszymy, a orzechy siekamy. Wsypujemy do miski, łączymy z cukrem i miękkim masłem. Dokładnie mieszamy i umieszczamy na dnie formy wysmarowanej masłem. Tak przygotowany spód wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 10-12 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krok 2: Przygotowujemy masę serową
W dużej misce mieszamy twaróg sernikowy i serek mascarpone. Cukier puder łączymy z mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy rózgą. Następnie stopniowo dodajemy jajka, śmietankę, sok z cytryny i otartą skórkę, nasionka laski wanilii oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotową masę przelewamy do formy z wcześniej przygotowanym spodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (na górze i na dole piekarnika umieszczamy blaszkę z wodą). Sernik pieczemy na środkowym poziomie między blachami z wodą przez 20 minut, następnie obniżamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze przez 60 minut. Sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Krok 3: Sernik oprószamy cukrem pudrem
Wystudzony sernik wyciągamy z formy i oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik krakowski
Polska klasyka w najlepszym wydaniu, bo z przepisu Pawła Małeckiego! Kruchy spód, masa twarogowa z rodzynkami i charakterystyczna kratka na wierzchu!

Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką z cydru
Paweł Małecki wie, jak powinien wyglądać i smakować idealny sernik na zimno! Przygotuj go razem z nim i zachwyć się smakiem galaretki z cydru.

Sernik dyniowy na korzennym spodzie
Pyszny sernik na korzennym spodzie - rozkosz dla podniebienia w jesienne dni!

Sernik czekoladowo-bananowy
Pyszny czekoladowo-bananowy deser to inna wersja klasycznego sernika i słodka chwila zapomnienia.

Komentarze (22)
1188 dni temu
ten twor to jest jakas pomylka. Sernik Nowojorski jest wysoki, ma glazure z kwasnej smietany i pieczony jest z serka Cream Cheese, w Polsce pewnie jest znany pod nazwa Philadelphia. Nie wyobrazam sobie nawet mieszania Serka Mascarpone z serem twarogowym a co dopiero nazywanie tego tworu masa do sernika nowojorskiego.
odpowiedz
305 dni temu
Kij z nazwą, w smaku jest pyszny, Choć nie ma porównania ze smakiem cheesecake'ów jakie jadałam za granicą. Jest to coś zupełnie innego po prostu.
1188 dni temu
ten twor to jest jakas pomylka. Sernik Nowojorski jest wysoki, ma glazure z kwasnej smietany i pieczony jest z serka Cream Cheese, w Polsce pewnie jest znany pod nazwa Philadelphia. Nie wyobrazam sobie nawet mieszania Serka Mascarpone z serem twarogowym a co dopiero nazywanie tego tworu masa do sernika nowojorskiego. FOR THE CRUST 1-1/2 cups graham cracker crumbs, from 12 whole crackers 5 tablespoons unsalted butter, melted 2 tablespoons sugar 1/8 teaspoon salt FOR THE FILLING 32 oz (four 8-oz blocks) cream cheese, at room temperature 2 cups sugar 3 tablespoons all-purpose flour 4 teaspoons vanilla extract 1 teaspoon packed lemon zest, from 1 lemon 2 teaspoons fresh lemon juice, from 1 lemon 1/4 teaspoon salt 6 large eggs 1/2 cup sour cream Special equipment: 9- or 10-inch springform pan; 18-inch heavy-duty aluminum foil Berry sauce, for serving (optional) wujek google przetlumaczy
odpowiedz
1315 dni temu
Ostatnią fazę pieczenie wydłużam o 30 minut i podnoszę temperaturę do 150 st. C. Stosując się stricte do przepisu, ten sernik można wlać do pucharków w formie płynnej...
odpowiedz
1482 dni temu
Śmietanę należy ubić na puch czy po prostu wlać do masy?
odpowiedz
1482 dni temu
Nie ubijamy śmietany. Pamiętaj, by dodawać składniki stopniowo.
2078 dni temu
Czy sernik należy piec na termoobiegu? :)
odpowiedz
2078 dni temu
Sernik pieczemy z funkcją grzania góra-dół :)
2079 dni temu
Witam. Ile procent tłuszczu powinien zawierać twaróg na sernik? Pozdrawiam
odpowiedz
2079 dni temu
Drogi Gościu, twaróg powinien mieć około 6% tłuszczu :)
2137 dni temu
Witam, czy w trakcie obniżania temperatury pieczenia ze 180 na 120 należy wyciągnąć blaszki z wodą ?
odpowiedz
2136 dni temu
Nie, zostawiamy je w piekarniku :)
2139 dni temu
nie rozumiem punktu z pieczeniem między blachami z wodą. Jak to ma wyglądać ?
odpowiedz
2137 dni temu
To znaczy, że trzeba zająć 3 poziomy piekarnika. Na dolnym wstawiamy blachę z wodą, a górnym również. A na środkowym poziomie umieszczamy sernik.
2137 dni temu
jeśli masz piekarnik z 3 poziomami, to na środkowym (2) poziomie ustawiasz ciasto, a na 1 i 3 poziomie "ustawiasz" blachy z wodą.
2137 dni temu
sorki, nie widziałem poprzedniej odpowiedzi :)
2144 dni temu
Sernik zrobiłam na dzień Babci i muszę przyznać, że jest warty polecenia. Świadczy o tym fakt, iż duża blacha wystarczyła tylko na jeden dzień. Smak bardzo przypominający oryginalne amerykańskie serniki - kremowe, rozpływające się w ustach. Wiele pewnie zależy od wyboru odpowiedniego sera. Ja przed dokonaniem zakupu sera wiele czytałam o stopniu zmienienia, jego konsystencji itp.
odpowiedz
2481 dni temu
Czy będą nowe przepisy Pana Pawła w związku z nową kampanią! Czekam na przepis na jabłecznik z budyniem.
odpowiedz
2480 dni temu
Oczywiście - Paweł nadal będzie dostarczał słodkie przepisy :)
2482 dni temu
Masę serową do sernika nowojorskiego przygotowuje się z serków śmietankowych (cream cheese). Prezentowany sernik jest zapewne smaczny, tylko nazwa myląca.
odpowiedz
2486 dni temu
tylko to kurcze nawet nie wygląda jak amerykański cheescake (a co dopiero ten z NYC)
odpowiedz
2485 dni temu
aha i co? a smak?
zobacz wszystkie