
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
- forma o średnicy 26 cm
- rękaw cukierniczy
Krok 1: Przygotowujemy spód
Dynię myjemy, wydrążamy pestki, kroimy na cząstki i układamy na blaszce. Na blaszkę wlewamy odrobinę wody, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez 35 minut. Upieczoną dynię studzimy, oddzielamy miąższ od skórki. Dokładnie miksujemy miąższ. Oddzielamy potrzebną ilość, resztę możemy zamrozić lub wykorzystać do innego dania. Ciastka czekoladowe kruszymy. Dodajemy przyprawę korzenną i roztopione masło. Dokładnie mieszamy i przekładamy na dno formy. Ugniatamy. Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 10-12 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krok 2: Łączymy składniki masy
Pomarańcze myjemy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W soku namaczamy żelatynę, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Purée z dyni łączymy z otartą skórką pomarańczową, przyprawą korzenną, rozpuszczoną żelatyną i cukrem. Całość miksujemy, następnie łączymy z serkiem homogenizowanym. Dokładnie mieszamy i łączymy z ubitą śmietanką. Gotową masę przekładamy na wcześniej wystudzony spód i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do całkowitego zestalenia się masy.
Krok 3: Układanie żelki na serniku
Pomarańcze myjemy. Z jednej ścieramy skórkę, a ze wszystkich trzech wyciskamy sok, musi go być około 200-250 ml. W 100 ml namaczamy żelatynę. W garnku zagotowujemy sok, purée z dyni, cukier i skórkę z pomarańczy. Dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Wszystko miksujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy żelka będzie już chłodna i zacznie żelować, wylewamy ją równomiernie na sernik i ponownie wstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik dekorujemy płatkami czekoladowymi i cząstkami pomarańczy, możemy także użyć listków mięty lub melisy.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik z białą czekoladą i mango
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.

Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!

Sernik na kruchym cieście z bezą
Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!

Sernik czekoladowy
Pyszny przepis na sernik o czekoladowym smaku według przepisu Pawła Małeckiego!

Komentarze (11)
1968 dni temu
kiedy dodac cukier?
odpowiedz
2312 dni temu
Czego można użyć zamiast żelatyny?
odpowiedz
2311 dni temu
Żelatynę zastępuje agar :)
2310 dni temu
Dziękuję za odpowiedź. Ile oraz w jaki sposób użyć agaru do powyższego przepisu?
2308 dni temu
Jeśli chodzi o agar, trzeba się trzymać wskazówek z opakowania :)
2267 dni temu
Chyba agar ma podobne zastosowanie.
2175 dni temu
może agar się nada
2321 dni temu
Czy mozna dodać sera twarogowego z wiaderka ile?
odpowiedz
2322 dni temu
No i znowu to samo. W bloku "Przygotuj" - formy na muffiny; na zdjęciu - sernik w dużej tortownicy. Zupełny brak konsekwencji. Kto to redaguje?
odpowiedz
2322 dni temu
Jeśli chciałabym przygotować własny korzenny spód, to z jakich proporcji? Czy można użyć sera z wiaderka na sernik i w jakiej ilości?
odpowiedz
2321 dni temu
Jeśli chodzi o spód, możesz wykorzystać ciasteczka z tego przepisu - https://kuchnialidla.pl/product/kruche-gwiazdki-korzenne Serek z wiaderka również się sprawdzi. Używamy tyle samo, ile serka homogenizowanego, czyli 300 g.
zobacz wszystkie