Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
  • forma o średnicy 26 cm
  • rękaw cukierniczy

Krok 1: Przygotowujemy spód

Podsmażamy warzywa

Dynię myjemy, wydrążamy pestki, kroimy na cząstki i układamy na blaszce. Na blaszkę wlewamy odrobinę wody, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez 35 minut. Upieczoną dynię studzimy, oddzielamy miąższ od skórki. Dokładnie miksujemy miąższ. Oddzielamy potrzebną ilość, resztę możemy zamrozić lub wykorzystać do innego dania. Ciastka czekoladowe kruszymy. Dodajemy przyprawę korzenną i roztopione masło. Dokładnie mieszamy i przekładamy na dno formy. Ugniatamy. Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 10-12 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

 

Krok 2: Łączymy składniki masy

Przygotowujemy paprykową salsę

Pomarańcze myjemy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W soku namaczamy żelatynę, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Purée z dyni łączymy z otartą skórką pomarańczową, przyprawą korzenną, rozpuszczoną żelatyną i cukrem. Całość miksujemy, następnie łączymy z serkiem homogenizowanym. Dokładnie mieszamy i łączymy z ubitą śmietanką. Gotową masę przekładamy na wcześniej wystudzony spód i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do całkowitego zestalenia się masy.


 

Krok 3: Układanie żelki na serniku

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Pomarańcze myjemy. Z jednej ścieramy skórkę, a ze wszystkich trzech wyciskamy sok, musi go być około 200-250 ml. W 100 ml namaczamy żelatynę. W garnku zagotowujemy sok, purée z dyni, cukier i skórkę z pomarańczy. Dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Wszystko miksujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy żelka będzie już chłodna i zacznie żelować, wylewamy ją równomiernie na sernik i ponownie wstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik dekorujemy płatkami czekoladowymi i cząstkami pomarańczy, możemy także użyć listków mięty lub melisy.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    226 dni temu
    kiedy dodac cukier?

    odpowiedz

  • Lady L Lady L
    570 dni temu
    Czego można użyć zamiast żelatyny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    569 dni temu
    Żelatynę zastępuje agar :)
  • Lady L Lady L
    568 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź. Ile oraz w jaki sposób użyć agaru do powyższego przepisu?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    566 dni temu
    Jeśli chodzi o agar, trzeba się trzymać wskazówek z opakowania :)
  • ao12 ao12
    525 dni temu
    Chyba agar ma podobne zastosowanie.
  • Gość Gość
    433 dni temu
    może agar się nada
  • Makowiec Makowiec
    579 dni temu
    Czy mozna dodać sera twarogowego z wiaderka ile?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    580 dni temu
    No i znowu to samo. W bloku "Przygotuj" - formy na muffiny; na zdjęciu - sernik w dużej tortownicy. Zupełny brak konsekwencji. Kto to redaguje?

    odpowiedz

  • Makowiec Makowiec
    580 dni temu
    Jeśli chciałabym przygotować własny korzenny spód, to z jakich proporcji? Czy można użyć sera z wiaderka na sernik i w jakiej ilości?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    579 dni temu
    Jeśli chodzi o spód, możesz wykorzystać ciasteczka z tego przepisu - https://kuchnialidla.pl/product/kruche-gwiazdki-korzenne Serek z wiaderka również się sprawdzi. Używamy tyle samo, ile serka homogenizowanego, czyli 300 g.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram