Sernik dyniowy na korzennym spodzie

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
  • forma o średnicy 26 cm
  • rękaw cukierniczy

Krok 1: Przygotowujemy spód

Podsmażamy warzywa

Dynię myjemy, wydrążamy pestki, kroimy na cząstki i układamy na blaszce. Na blaszkę wlewamy odrobinę wody, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez 35 minut. Upieczoną dynię studzimy, oddzielamy miąższ od skórki. Dokładnie miksujemy miąższ. Oddzielamy potrzebną ilość, resztę możemy zamrozić lub wykorzystać do innego dania. Ciastka czekoladowe kruszymy. Dodajemy przyprawę korzenną i roztopione masło. Dokładnie mieszamy i przekładamy na dno formy. Ugniatamy. Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 10-12 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

 

Krok 2: Łączymy składniki masy

Przygotowujemy paprykową salsę

Pomarańcze myjemy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W soku namaczamy żelatynę, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Purée z dyni łączymy z otartą skórką pomarańczową, przyprawą korzenną, rozpuszczoną żelatyną i cukrem. Całość miksujemy, następnie łączymy z serkiem homogenizowanym. Dokładnie mieszamy i łączymy z ubitą śmietanką. Gotową masę przekładamy na wcześniej wystudzony spód i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do całkowitego zestalenia się masy.


 

Krok 3: Układanie żelki na serniku

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Pomarańcze myjemy. Z jednej ścieramy skórkę, a ze wszystkich trzech wyciskamy sok, musi go być około 200-250 ml. W 100 ml namaczamy żelatynę. W garnku zagotowujemy sok, purée z dyni, cukier i skórkę z pomarańczy. Dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Wszystko miksujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy żelka będzie już chłodna i zacznie żelować, wylewamy ją równomiernie na sernik i ponownie wstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik dekorujemy płatkami czekoladowymi i cząstkami pomarańczy, możemy także użyć listków mięty lub melisy.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • jane jane
    8 dni temu
    Sernik dobry, ale żelka średnia chociaż innym smakowała. A co do kroku 3 to żelatynę trzeba namoczyć w tym wyciskanym soku.

    odpowiedz

  • jane jane
    27 dni temu
    W krok 3, w zdaniu "W 100 ml namaczamy żelatynę" to w 100 ml czego ją namaczamy np.wody czy soku o którym było w zdaniu powyżej. Jeśli w soku to przepis nie powinien brzmieć tak "w 100 ml soku namaczamy żelatynę. W garnku zagotowujemy pozostały sok, ..." ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2598 dni temu
    kiedy dodac cukier?

    odpowiedz

  • Lady L Lady L
    2942 dni temu
    Czego można użyć zamiast żelatyny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2941 dni temu
    Żelatynę zastępuje agar :)
  • Lady L Lady L
    2940 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź. Ile oraz w jaki sposób użyć agaru do powyższego przepisu?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2938 dni temu
    Jeśli chodzi o agar, trzeba się trzymać wskazówek z opakowania :)
  • ao12 ao12
    2897 dni temu
    Chyba agar ma podobne zastosowanie.
  • Gość Gość
    2805 dni temu
    może agar się nada
  • Makowiec Makowiec
    2951 dni temu
    Czy mozna dodać sera twarogowego z wiaderka ile?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2952 dni temu
    No i znowu to samo. W bloku "Przygotuj" - formy na muffiny; na zdjęciu - sernik w dużej tortownicy. Zupełny brak konsekwencji. Kto to redaguje?

    odpowiedz

  • Makowiec Makowiec
    2952 dni temu
    Jeśli chciałabym przygotować własny korzenny spód, to z jakich proporcji? Czy można użyć sera z wiaderka na sernik i w jakiej ilości?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2951 dni temu
    Jeśli chodzi o spód, możesz wykorzystać ciasteczka z tego przepisu - https://kuchnialidla.pl/kruche-gwiazdki-korzenne Serek z wiaderka również się sprawdzi. Używamy tyle samo, ile serka homogenizowanego, czyli 300 g.

zobacz wszystkie


Sernik dyniowy na korzennym spodzie

Późne lato, jesień i wczesna zima to najlepsze pory roku na puszysty sernik z dynią. Smak dyni i aromat korzennych przypraw przypominają powoli o tym, że czekają nas coraz chłodniejsze dni. Na szczęście możesz umilić je sobie przygotowaniem niezwykle prostego ciasta, przy okazji korzystając z tego pysznego sezonowego warzywa.

Sernik dyniowy przygotujesz na kilka różnych sposobów. Poza proponowanym wyżej sernikiem z lekko podpieczonym spodem, ciekawą propozycją jest sernik dyniowy na zimno.

Zblenduj podane w przepisie czekoladowe ciasteczka z lekko roztopionym masłem, aż masa będzie miała konsystencję wilgotnego piasku. Potem rozłóż ją równomiernie na blaszce, dodaj masę sernikową, na którą przepis znajdziesz powyżej, i umieść blaszkę w lodówce. Zostaw w niej ciasto na całą noc. Ciasteczkowy spód będzie rano zwarty i chrupiący, a masa z serka i dyni stężeje. Ciasto jest gotowe do podania. Posyp je gorzką czekoladą albo kakao, a jeśli chcesz nadać sernikowi świeżego, orzeźwiającego aromatu, na wierzch połóż listki mięty. Oba te dodatki przełamią słodycz serowej masy.

Sernik z dynią możesz także przygotować na kruchym spodzie. Z kruchym ciastem jest nieco więcej zachodu niż ze spodem z gotowych ciasteczek, ale jego smak wynagradza wysiłek.

Jak widzisz, dyniowy sernik przygotujesz na wielu możliwych spodach – korzennym, ciasteczkowym oraz kruchym. Ale to nie wszystko! Sernik dyniowy występuje również w wersji bez spodu. Jeśli zdecydujesz się na taki przepis na sernik z dynią, pamiętaj, że dobrej jakości ser odgrywa tu ważniejszą rolę niż w poprzednich recepturach.

Przepis na sernik dyniowy na korzennym spodzie

Przedstawiony wyżej przepis na sernik dyniowy jest o tyle oryginalny, że zawiera jeszcze pomarańcze oraz przyprawy korzenne – składniki, które kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia.

Ciekawym elementem jest też żelka pomarańczowo-dyniowa. Intensywny smak pomarańczy podbije delikatny, smak sera i podkreśli jego słodycz.

Jeśli masa serowa z serka homogenizowany z dodatkiem cukru wydaje Ci się zbyt kaloryczna, zrób sernik dyniowy w wersji fit. Twarogową masę przygotuj wówczas z chudego twarogu oraz jogurtu greckiego.

Sernik z dyni przygotujesz również bez dodatku sera. Choć brzmi to jak oksymoron, a nazywanie sernikiem ciasta, do którego nie użyto sera, to czasem temat co najmniej kontrowersyjny, osoby na diecie wegańskiej nie muszą rezygnować z sernika dyniowego. Na rynku pojawia się coraz więcej produktów odpowiednich dla wegan. Do sernika z dynią można użyć na przykład mleczka kokosowego oraz mąki kokosowej, dzięki czemu konsystencja jest nieco zbliżona do tekstury twarogu.

Sernik dyniowy jest jedną z popularniejszych propozycji na jesienne dni. Możesz je przygotowywać na wiele różnych sposobów, dzięki czemu smak dyni nie znudzi Ci się przez całą jesień. Sernik w wersji fit to świetne rozwiązanie dla osób, które dbają o dietę, a sernik z prawdziwym, tłustym twarogiem i czekoladową kruszonką będzie świetnym comfort food na ciemne, zimne wieczory. Wśród przepisów na sernik z dynią na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!