Sernik czekoladowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • foremkę o średnicy 26 cm

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

     

Krok 1: Przygotowujemy kruszonkę

Podsmażamy warzywa

Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao. Dodajemy cukier oraz masło pokrojone w kostkę. Zagniatamy kruszonkę, tak aby powstały małe kawałeczki ciasta. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę migdały i pokruszoną czekoladę. Dokładnie mieszamy.

 

 

Krok 2: Pieczemy kruszonkę

Formę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką. Na dnie formy rozkładamy równomiernie połowę kruszonki. Drugą część kruszonki wysypujemy równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Formę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C na górnym poziomie, blaszkę z kruszonką na dolnym. Pieczemy ok. 30 minut. Po upływie 20 minut kruszonkę na blaszce mieszamy i pieczemy jeszcze 10 minut. Obie blachy wyciągamy z piekarnika i studzimy.
 

Krok 3: Dodajemy otartą skórkę z limonki do masy serowej

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Twaróg, jaja, masło i śmietanka muszą mieć temperaturę pokojową. Mikserem łączymy twaróg z mączką ziemniaczaną, kakao i cukrem. Dolewamy śmietankę. Masło rozpuszczamy w rondlu z czekoladą deserową. Do masy stopniowo dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem – dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę otartą z wyszorowanej limonki oraz wyciśnięty sok.

 

Krok 4: Pieczemy sernik

Masę wlewamy do formy na ostudzoną kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C, w którym umieszczamy dwie blaszki wypełnione wodą. Jedną blaszkę kładziemy na górny poziom. Do drugiej wkładamy formę z sernikiem tak, aby woda nie dostała się do ciasta. Pieczemy ok. 60-70 minut. Sernik wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Krok 5: Ciasto posypujemy kruszonką

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Śmietankę zagotowujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy miękkie masło. Wystudzony sernik oblewamy polewą, a następnie posypujemy kruszonką.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (28)

Avatar
  • Gość Gość
    478 dni temu
    Składniki na kruszonkę są dosyć mocno rozjechane. 100kg czekolady i 20g masła nie wydają się poprawnymi wartościami

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    477 dni temu
    Masz rację, do tego sernika nie trzeba aż 100 kg czekolady :D Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi -- wszystkie składniki wróciły już na swoje miejsce!
  • Gość Gość
    1491 dni temu
    Rozumiem, że robicie to w innej formie niż tortownica? Jeżeli włożę tortownicę do wody to na bank woda się dostanie.

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1491 dni temu
    Przy tym przepisie należy skorzystać z okrągłej, jednolitej formy bez łączeń-właśnie po to, by zapobiec dostawaniu się wody do ciasta.
  • Michał Michał
    2923 dni temu
    Sernik gotowy - totalna bomba czekoladowa, a przez to, że z sernikowego twarogu 'deluxe' 24% tłuszczu, to jeden kawałek może służyć jak śniadanie. Pytanie czy nie dałoby się bez blach z wodą? Bardzo to kłopotliwe. Również proporcje kruszonki spód/góra to raczej 2/3 i 1/3, bo po połowie wychodzi zbyt dużo na posypanie. Ogólnie bardzo fajny sposób na spód i górę, natomiast sama masa serowa wystarczyłaby śmietankowa, jako balans do mega czekoladowego spodu i góry.

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2921 dni temu
    Blachy z wodą sprawiają, że sernik jest wyjątkowo delikatny, nie radzimy ich pomijać :)
  • Doris Doris
    3067 dni temu
    74% to czekolada deserowa?? Raczej gorzka, bo ja takiej deserowej jeszcze nie widziałam. I czy w takim razie czekolada do masy serowej tez ma byc te 74% ? Czy taka zwykla deserowa (ok 50%)? Osobiście uważam to za nieścisłość.

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3067 dni temu
    Doris czekolady deserowe to czekolady, które zawierają powyżej 50% miazgi kakaowej. Czekolady gorzkie to takie, które mają nie mniej niż 70% miazgi kakaowej. Czekolada deserowa może być czekoladą gorzką.
  • Marek Marek
    3074 dni temu
    Uwielbiam czekoladę a w tej propozycji naprawdę ją czuję ,ciasto jest słodkie ale ale ja takie uwielbiam jak już jeść ciasto to musi być słodkie !!! JA BARDZO POLECAM

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3077 dni temu
    Nie polecam. Tak slodkiego ciasta jeszcze nie jadlam. Bardzo sie zawiodłam. Nie czuc ze to sernik. Nie fajna konsystencja.

    odpowiedz

    Avatar
  • KORA KORA
    3083 dni temu
    Na zdjęciu czekolada jest posiekana wiec ja zrobiłam tak samo, posiekałam ja i dodałam razem z orzechami.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    3083 dni temu
    A kwestia czekolady w kruszonce ciągle nie wyjaśniona:(

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3083 dni temu
    Przepraszamy za komplikacje! Przepis został uzupełniony o potrzebne informacje :) Dziękujemy za czujność i zwrócenie uwagi :)

    odpowiedz

    Avatar
  • Monika Monika
    3084 dni temu
    a co ze śmietanką w masie? kiedy ja dodajemy??

    odpowiedz

    Avatar
  • Anna Anna
    3085 dni temu
    W składzie do kruszonki podana jest czekolada deserowa a w opisie jej nie ma, tak samo limonka w połowie. Czy wkradł się do składników przypadkiem czy są pominięte potem w przygotowaniu?

    odpowiedz

    Avatar
  • Aga Aga
    3086 dni temu
    Czy będzie filmik?

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3086 dni temu
    Aga, nie do każdego przepisu mamy film. Do tego jest tylko opis tekstowy. Jeśli coś jest niezrozumiałe - chętnie pomożemy! :)
  • Kora Kora
    3087 dni temu
    Ile czasu musi leżeć przed podaniem? Sernik wygląda apetycznie i mam nadzieje, że jest przepyszny. Jutro zrobię:)

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3086 dni temu
    Sernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia :)
  • Kora Kora
    3086 dni temu
    właśnie robię sernik i mam problem, czy śmietankę dodajemy do masy? Bo w przepisie jest tylko podane, że ma być w temperaturze pokojowej i tyle na ten temat
  • Figiel Figiel
    3084 dni temu
    I jak sobie poradziłaś że śmietaną. Mam ten sam problem... Nie przeczytałam widać uważnie przepisu, nie sądziłam że może zostać coś pominięte i gdy już miałam zmiksowaną masę gotową do wyłania zauważyłam że nie dodałam śmietany, czytam jeszcze raz a jej po prostu nie ma... Wstawiłam do piekarnika bez śmietany, zobaczymy co z tego wyjdzie... Miał być pyszny sernik, a tu... Zagadka... Szkoda że tyle niedomówień w tym przepisie i szkoda ze od razu nie spojrzałam do komentarzy, z pewnością bym się za niego nie zabrała...
  • KORA KORA
    3083 dni temu
    Śmietankę dodałam do masy. Znalazłam gdzieś jakiś przepis na szybko i tam było żeby dodać do masy. Na pewno nie miała zostać ubita bo śmietanki w temperaturze pokojowej nie ubijemy. Moje dodatkowe uwagi to po wystygnięciu najlepiej wstawić do lodówki bo konsystencja sernika jest kremowa. Jak ukroiłam po wystygnięciu to miałam mus czekoladowy, ale zaraz wstawiłam do lodówki i było już ok. Ogólnie wyszedł bardzo smaczny. Wszyscy się nim zajadali. Kruszonka super chrupiąca. Mógłby być tylko bardziej zbity. I szkoda, że tyle problemów wyszło w trakcie robienia, bo jak czytałam przepis to nie wszystko wyłapałam:):)
  • Gość Gość
    3089 dni temu
    Sernik wyciągamy od razu z piekarnika, czy tak jak większość serników, powinien sie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika?

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3088 dni temu
    Tak jak w przepisie - sernik wyciągamy i studzimy na zewnątrz :)
  • Gość Gość
    3090 dni temu
    A co z polewą? Napisaliście tylko że wyjmujemy i tylko to.

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3088 dni temu
    Dziękujemy za czujność! Przepis już uzupełniamy :)
  • Gość Gość
    3090 dni temu
    dlaczego nie ma filmiku z tym ciastem!!!!!!!!!! Chamstwo.

    odpowiedz

    Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3088 dni temu
    Drogi Gościu, nie do każdego przepisu dysponujemy filmem. Jeśli coś jest niezrozumiałe w opisie przygotowania ciasta, chętnie pomożemy! :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!