Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
-
foremkę o średnicy 26 cm
-
piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy kruszonkę
Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao. Dodajemy cukier oraz masło pokrojone w kostkę. Zagniatamy kruszonkę, tak aby powstały małe kawałeczki ciasta. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę migdały i pokruszoną czekoladę. Dokładnie mieszamy.
Krok 2: Pieczemy kruszonkę
Formę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką. Na dnie formy rozkładamy równomiernie połowę kruszonki. Drugą część kruszonki wysypujemy równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Formę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C na górnym poziomie, blaszkę z kruszonką na dolnym. Pieczemy ok. 30 minut. Po upływie 20 minut kruszonkę na blaszce mieszamy i pieczemy jeszcze 10 minut. Obie blachy wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Krok 3: Dodajemy otartą skórkę z limonki do masy serowej
Twaróg, jaja, masło i śmietanka muszą mieć temperaturę pokojową. Mikserem łączymy twaróg z mączką ziemniaczaną, kakao i cukrem. Dolewamy śmietankę. Masło rozpuszczamy w rondlu z czekoladą deserową. Do masy stopniowo dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem – dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę otartą z wyszorowanej limonki oraz wyciśnięty sok.
Krok 4: Pieczemy sernik
Masę wlewamy do formy na ostudzoną kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C, w którym umieszczamy dwie blaszki wypełnione wodą. Jedną blaszkę kładziemy na górny poziom. Do drugiej wkładamy formę z sernikiem tak, aby woda nie dostała się do ciasta. Pieczemy ok. 60-70 minut. Sernik wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Krok 5: Ciasto posypujemy kruszonką
Śmietankę zagotowujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy miękkie masło. Wystudzony sernik oblewamy polewą, a następnie posypujemy kruszonką.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik czekoladowo-bananowy
Pyszny czekoladowo-bananowy deser to inna wersja klasycznego sernika i słodka chwila zapomnienia.
Sernik na kruchym cieście z bezą
Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!
Sernik cytrynowy na zimno
Klasyczne ciasto w eleganckim wydaniu. Warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie, bo wygląda i smakuje wspaniale!
Sernik z białą czekoladą i mango
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Ciasto na pierogi
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pieczona ryba po grecku
- Wegańska ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kompot z suszu z cytryną
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (28)
352 dni temu
Składniki na kruszonkę są dosyć mocno rozjechane. 100kg czekolady i 20g masła nie wydają się poprawnymi wartościami
odpowiedz
350 dni temu
Masz rację, do tego sernika nie trzeba aż 100 kg czekolady :D Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi -- wszystkie składniki wróciły już na swoje miejsce!
1364 dni temu
Rozumiem, że robicie to w innej formie niż tortownica? Jeżeli włożę tortownicę do wody to na bank woda się dostanie.
odpowiedz
1364 dni temu
Przy tym przepisie należy skorzystać z okrągłej, jednolitej formy bez łączeń-właśnie po to, by zapobiec dostawaniu się wody do ciasta.
2796 dni temu
Sernik gotowy - totalna bomba czekoladowa, a przez to, że z sernikowego twarogu 'deluxe' 24% tłuszczu, to jeden kawałek może służyć jak śniadanie. Pytanie czy nie dałoby się bez blach z wodą? Bardzo to kłopotliwe. Również proporcje kruszonki spód/góra to raczej 2/3 i 1/3, bo po połowie wychodzi zbyt dużo na posypanie. Ogólnie bardzo fajny sposób na spód i górę, natomiast sama masa serowa wystarczyłaby śmietankowa, jako balans do mega czekoladowego spodu i góry.
odpowiedz
2794 dni temu
Blachy z wodą sprawiają, że sernik jest wyjątkowo delikatny, nie radzimy ich pomijać :)
2940 dni temu
74% to czekolada deserowa?? Raczej gorzka, bo ja takiej deserowej jeszcze nie widziałam. I czy w takim razie czekolada do masy serowej tez ma byc te 74% ? Czy taka zwykla deserowa (ok 50%)? Osobiście uważam to za nieścisłość.
odpowiedz
2940 dni temu
Doris czekolady deserowe to czekolady, które zawierają powyżej 50% miazgi kakaowej. Czekolady gorzkie to takie, które mają nie mniej niż 70% miazgi kakaowej. Czekolada deserowa może być czekoladą gorzką.
2947 dni temu
Uwielbiam czekoladę a w tej propozycji naprawdę ją czuję ,ciasto jest słodkie ale ale ja takie uwielbiam jak już jeść ciasto to musi być słodkie !!! JA BARDZO POLECAM
odpowiedz
2950 dni temu
Nie polecam. Tak slodkiego ciasta jeszcze nie jadlam. Bardzo sie zawiodłam. Nie czuc ze to sernik. Nie fajna konsystencja.
odpowiedz
2956 dni temu
Na zdjęciu czekolada jest posiekana wiec ja zrobiłam tak samo, posiekałam ja i dodałam razem z orzechami.
odpowiedz
2956 dni temu
A kwestia czekolady w kruszonce ciągle nie wyjaśniona:(
odpowiedz
2956 dni temu
Przepraszamy za komplikacje! Przepis został uzupełniony o potrzebne informacje :) Dziękujemy za czujność i zwrócenie uwagi :)
odpowiedz
2957 dni temu
a co ze śmietanką w masie? kiedy ja dodajemy??
odpowiedz
2958 dni temu
W składzie do kruszonki podana jest czekolada deserowa a w opisie jej nie ma, tak samo limonka w połowie. Czy wkradł się do składników przypadkiem czy są pominięte potem w przygotowaniu?
odpowiedz
2959 dni temu
Czy będzie filmik?
odpowiedz
2959 dni temu
Aga, nie do każdego przepisu mamy film. Do tego jest tylko opis tekstowy. Jeśli coś jest niezrozumiałe - chętnie pomożemy! :)
2960 dni temu
Ile czasu musi leżeć przed podaniem? Sernik wygląda apetycznie i mam nadzieje, że jest przepyszny. Jutro zrobię:)
odpowiedz
2959 dni temu
Sernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia :)
2959 dni temu
właśnie robię sernik i mam problem, czy śmietankę dodajemy do masy? Bo w przepisie jest tylko podane, że ma być w temperaturze pokojowej i tyle na ten temat
2957 dni temu
I jak sobie poradziłaś że śmietaną. Mam ten sam problem... Nie przeczytałam widać uważnie przepisu, nie sądziłam że może zostać coś pominięte i gdy już miałam zmiksowaną masę gotową do wyłania zauważyłam że nie dodałam śmietany, czytam jeszcze raz a jej po prostu nie ma... Wstawiłam do piekarnika bez śmietany, zobaczymy co z tego wyjdzie... Miał być pyszny sernik, a tu... Zagadka... Szkoda że tyle niedomówień w tym przepisie i szkoda ze od razu nie spojrzałam do komentarzy, z pewnością bym się za niego nie zabrała...
2956 dni temu
Śmietankę dodałam do masy. Znalazłam gdzieś jakiś przepis na szybko i tam było żeby dodać do masy. Na pewno nie miała zostać ubita bo śmietanki w temperaturze pokojowej nie ubijemy. Moje dodatkowe uwagi to po wystygnięciu najlepiej wstawić do lodówki bo konsystencja sernika jest kremowa. Jak ukroiłam po wystygnięciu to miałam mus czekoladowy, ale zaraz wstawiłam do lodówki i było już ok. Ogólnie wyszedł bardzo smaczny. Wszyscy się nim zajadali. Kruszonka super chrupiąca. Mógłby być tylko bardziej zbity. I szkoda, że tyle problemów wyszło w trakcie robienia, bo jak czytałam przepis to nie wszystko wyłapałam:):)
2962 dni temu
Sernik wyciągamy od razu z piekarnika, czy tak jak większość serników, powinien sie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika?
odpowiedz
2961 dni temu
Tak jak w przepisie - sernik wyciągamy i studzimy na zewnątrz :)
2963 dni temu
A co z polewą? Napisaliście tylko że wyjmujemy i tylko to.
odpowiedz
2961 dni temu
Dziękujemy za czujność! Przepis już uzupełniamy :)
2963 dni temu
dlaczego nie ma filmiku z tym ciastem!!!!!!!!!! Chamstwo.
odpowiedz
2961 dni temu
Drogi Gościu, nie do każdego przepisu dysponujemy filmem. Jeśli coś jest niezrozumiałe w opisie przygotowania ciasta, chętnie pomożemy! :)
zobacz wszystkie