Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • foremkę o średnicy 26 cm

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

     

Krok 1: Przygotowujemy kruszonkę

Podsmażamy warzywa

Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao. Dodajemy cukier oraz masło pokrojone w kostkę. Zagniatamy kruszonkę, tak aby powstały małe kawałeczki ciasta. Na końcu dodajemy migdały i pokruszoną czekoladę. Dokładnie mieszamy.

 

 

Krok 2: Pieczemy kruszonkę

Formę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką. Na dnie formy rozkładamy równomiernie połowę kruszonki. Drugą część kruszonki wysypujemy równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Formę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C na górnym poziomie, blaszkę z kruszonką na dolnym. Pieczemy ok. 30 minut. Po upływie 20 minut kruszonkę na blaszce mieszamy i pieczemy jeszcze 10 minut. Obie blachy wyciągamy z piekarnika i studzimy.
 

Krok 3: Dodajemy otartą skórkę z limonki do masy serowej

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Twaróg, jaja, masło i śmietanka muszą mieć temperaturę pokojową. Mikserem łączymy twaróg z mączką ziemniaczaną, kakao i cukrem. Dolewamy śmietankę. Masło rozpuszczamy w rondlu z czekoladą deserową. Do masy stopniowo dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem – dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę otartą z wyszorowanej limonki oraz wyciśnięty sok.

 

Krok 4: Pieczemy sernik

Masę wlewamy do formy na ostudzoną kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C, w którym umieszczamy dwie blaszki wypełnione wodą. Jedną blaszkę kładziemy na górny poziom. Do drugiej wkładamy formę z sernikiem tak, aby woda nie dostała się do ciasta. Pieczemy ok. 60-70 minut. Sernik wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Krok 5: Ciasto posypujemy kruszonką

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Śmietankę zagotowujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy miękkie masło. Wystudzony sernik oblewamy polewą, a następnie posypujemy kruszonką.

 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (24)

Avatar
  • Michał Michał
    602 dni temu
    Sernik gotowy - totalna bomba czekoladowa, a przez to, że z sernikowego twarogu 'deluxe' 24% tłuszczu, to jeden kawałek może służyć jak śniadanie. Pytanie czy nie dałoby się bez blach z wodą? Bardzo to kłopotliwe. Również proporcje kruszonki spód/góra to raczej 2/3 i 1/3, bo po połowie wychodzi zbyt dużo na posypanie. Ogólnie bardzo fajny sposób na spód i górę, natomiast sama masa serowa wystarczyłaby śmietankowa, jako balans do mega czekoladowego spodu i góry.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    600 dni temu
    Blachy z wodą sprawiają, że sernik jest wyjątkowo delikatny, nie radzimy ich pomijać :)
  • Doris Doris
    746 dni temu
    74% to czekolada deserowa?? Raczej gorzka, bo ja takiej deserowej jeszcze nie widziałam. I czy w takim razie czekolada do masy serowej tez ma byc te 74% ? Czy taka zwykla deserowa (ok 50%)? Osobiście uważam to za nieścisłość.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    746 dni temu
    Doris czekolady deserowe to czekolady, które zawierają powyżej 50% miazgi kakaowej. Czekolady gorzkie to takie, które mają nie mniej niż 70% miazgi kakaowej. Czekolada deserowa może być czekoladą gorzką.
  • Marek Marek
    754 dni temu
    Uwielbiam czekoladę a w tej propozycji naprawdę ją czuję ,ciasto jest słodkie ale ale ja takie uwielbiam jak już jeść ciasto to musi być słodkie !!! JA BARDZO POLECAM

    odpowiedz

  • Gość Gość
    756 dni temu
    Nie polecam. Tak slodkiego ciasta jeszcze nie jadlam. Bardzo sie zawiodłam. Nie czuc ze to sernik. Nie fajna konsystencja.

    odpowiedz

  • KORA KORA
    762 dni temu
    Na zdjęciu czekolada jest posiekana wiec ja zrobiłam tak samo, posiekałam ja i dodałam razem z orzechami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    762 dni temu
    A kwestia czekolady w kruszonce ciągle nie wyjaśniona:(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    762 dni temu
    Przepraszamy za komplikacje! Przepis został uzupełniony o potrzebne informacje :) Dziękujemy za czujność i zwrócenie uwagi :)

    odpowiedz

  • Monika Monika
    763 dni temu
    a co ze śmietanką w masie? kiedy ja dodajemy??

    odpowiedz

  • Anna Anna
    764 dni temu
    W składzie do kruszonki podana jest czekolada deserowa a w opisie jej nie ma, tak samo limonka w połowie. Czy wkradł się do składników przypadkiem czy są pominięte potem w przygotowaniu?

    odpowiedz

  • Aga Aga
    765 dni temu
    Czy będzie filmik?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    765 dni temu
    Aga, nie do każdego przepisu mamy film. Do tego jest tylko opis tekstowy. Jeśli coś jest niezrozumiałe - chętnie pomożemy! :)
  • Kora Kora
    766 dni temu
    Ile czasu musi leżeć przed podaniem? Sernik wygląda apetycznie i mam nadzieje, że jest przepyszny. Jutro zrobię:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    765 dni temu
    Sernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia :)
  • Kora Kora
    765 dni temu
    właśnie robię sernik i mam problem, czy śmietankę dodajemy do masy? Bo w przepisie jest tylko podane, że ma być w temperaturze pokojowej i tyle na ten temat
  • Figiel Figiel
    764 dni temu
    I jak sobie poradziłaś że śmietaną. Mam ten sam problem... Nie przeczytałam widać uważnie przepisu, nie sądziłam że może zostać coś pominięte i gdy już miałam zmiksowaną masę gotową do wyłania zauważyłam że nie dodałam śmietany, czytam jeszcze raz a jej po prostu nie ma... Wstawiłam do piekarnika bez śmietany, zobaczymy co z tego wyjdzie... Miał być pyszny sernik, a tu... Zagadka... Szkoda że tyle niedomówień w tym przepisie i szkoda ze od razu nie spojrzałam do komentarzy, z pewnością bym się za niego nie zabrała...
  • KORA KORA
    763 dni temu
    Śmietankę dodałam do masy. Znalazłam gdzieś jakiś przepis na szybko i tam było żeby dodać do masy. Na pewno nie miała zostać ubita bo śmietanki w temperaturze pokojowej nie ubijemy. Moje dodatkowe uwagi to po wystygnięciu najlepiej wstawić do lodówki bo konsystencja sernika jest kremowa. Jak ukroiłam po wystygnięciu to miałam mus czekoladowy, ale zaraz wstawiłam do lodówki i było już ok. Ogólnie wyszedł bardzo smaczny. Wszyscy się nim zajadali. Kruszonka super chrupiąca. Mógłby być tylko bardziej zbity. I szkoda, że tyle problemów wyszło w trakcie robienia, bo jak czytałam przepis to nie wszystko wyłapałam:):)
  • Gość Gość
    768 dni temu
    Sernik wyciągamy od razu z piekarnika, czy tak jak większość serników, powinien sie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    767 dni temu
    Tak jak w przepisie - sernik wyciągamy i studzimy na zewnątrz :)
  • Gość Gość
    769 dni temu
    A co z polewą? Napisaliście tylko że wyjmujemy i tylko to.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    767 dni temu
    Dziękujemy za czujność! Przepis już uzupełniamy :)
  • Gość Gość
    769 dni temu
    dlaczego nie ma filmiku z tym ciastem!!!!!!!!!! Chamstwo.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    767 dni temu
    Drogi Gościu, nie do każdego przepisu dysponujemy filmem. Jeśli coś jest niezrozumiałe w opisie przygotowania ciasta, chętnie pomożemy! :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram