Sernik czekoladowo-bananowy

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • papier do pieczenia
  • tortownicę o średnicy 26 cm
  • groch lub kulki ceramiczne do pieczenia tart

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

80 g masła kroimy w kostkę i łączymy z 60 g cukru pudru, solą, mąką i kakao. Dodajemy żółtko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli ciasto się nie klei, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Natłuszczamy formę i wykładamy papierem do pieczenia. Tortownicę wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po schłodzeniu przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ziarnami grochu lub kulkami ceramicznymi.

Krok 2: Pieczemy spód

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 10 minut. Papier i groch usuwamy i pieczemy przez kolejne 3 minuty. Wyciągamy i pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170°C.

Krok 3: Robimy masę sernikową

Mieszamy twaróg, serek mascarpone, jajka, pozostały cukier puder i cukier wanilinowy. Banany obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez około 35 minut, aż się zetnie. Pozostawiamy na 5 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.

Krok 4: Dekorujemy sernik

Sernik wyjmujemy z formy. Banany grubo siekamy. Czekoladę siekamy i roztapiamy z pozostałym masłem w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wylewamy cienką warstwą na serniku. Posypujemy bananami i odstawiamy do stężenia.

Wskazówka: Sernik smakuje szczególnie dobrze, gdy odstawimy go na jeden dzień w chłodne miejsce do przegryzienia się smaków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Sernik na zimno

Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!

Sernik na zimno
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:30 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Sernik z wiśniami

Klasyczne ciasto z dodatkiem soczystych wiśni udekorowane pianą z białek i cukrem pudrem. Smak, którego się nie zapomina!

Sernik z wiśniami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:40 liczba porcji: 8 ten przepis jest wegetariański

Krystyna z Wielkopolski

Sernik na kruchym cieście z bezą

Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!

Sernik na kruchym cieście z bezą

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 1 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (8)

Avatar
  • Syla Syla
    1914 dni temu
    Hej Lidl, a mogę użyć 600 g sera twarogowego? Bo nie mam mascarpone? Spokojnych świąt <3

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1911 dni temu
    W takiej sytuacji najlepiej przygotować sernik w całości z twarogu sernikowego :)
  • Agata Agata
    2954 dni temu
    Sernik wyszedl ok, smakowal gosciom, chociaz ja uwazam, ze duuuuuuzo lepszy w smaku jest sernik cherry, ten mnie jakos nie powalil.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3181 dni temu
    Czy zamiast mascarpone można użyć ricotty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3179 dni temu
    Możesz spróbować takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    3120 dni temu
    tak, pozwalam.
  • Lucy Lucy
    3391 dni temu
    Ile żółtek dodajemy do ciasta, a ile jajek do twarogu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3388 dni temu
    Jedno żółtko do ciasta, resztę do twarogu :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!