Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- tortownicę o średnicy 26 cm
- groch lub kulki ceramiczne do pieczenia tart
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
80 g masła kroimy w kostkę i łączymy z 60 g cukru pudru, solą, mąką i kakao. Dodajemy żółtko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli ciasto się nie klei, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Natłuszczamy formę i wykładamy papierem do pieczenia. Tortownicę wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po schłodzeniu przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ziarnami grochu lub kulkami ceramicznymi.
Krok 2: Pieczemy spód
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 10 minut. Papier i groch usuwamy i pieczemy przez kolejne 3 minuty. Wyciągamy i pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170°C.
Krok 3: Robimy masę sernikową
Mieszamy twaróg, serek mascarpone, jajka, pozostały cukier puder i cukier wanilinowy. Banany obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez około 35 minut, aż się zetnie. Pozostawiamy na 5 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Krok 4: Dekorujemy sernik
Sernik wyjmujemy z formy. Banany grubo siekamy. Czekoladę siekamy i roztapiamy z pozostałym masłem w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wylewamy cienką warstwą na serniku. Posypujemy bananami i odstawiamy do stężenia.
Wskazówka: Sernik smakuje szczególnie dobrze, gdy odstawimy go na jeden dzień w chłodne miejsce do przegryzienia się smaków.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!
Sernik z wiśniami
Klasyczne ciasto z dodatkiem soczystych wiśni udekorowane pianą z białek i cukrem pudrem. Smak, którego się nie zapomina!
Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!
Sernik na kruchym cieście z bezą
Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kapusta z grochem
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1707 dni temu
Hej Lidl, a mogę użyć 600 g sera twarogowego? Bo nie mam mascarpone? Spokojnych świąt <3
odpowiedz
1704 dni temu
W takiej sytuacji najlepiej przygotować sernik w całości z twarogu sernikowego :)
2746 dni temu
Sernik wyszedl ok, smakowal gosciom, chociaz ja uwazam, ze duuuuuuzo lepszy w smaku jest sernik cherry, ten mnie jakos nie powalil.
odpowiedz
2974 dni temu
Czy zamiast mascarpone można użyć ricotty?
odpowiedz
2972 dni temu
Możesz spróbować takiej zamiany :)
2913 dni temu
tak, pozwalam.
3184 dni temu
Ile żółtek dodajemy do ciasta, a ile jajek do twarogu?
odpowiedz
3181 dni temu
Jedno żółtko do ciasta, resztę do twarogu :)