Sernik czekoladowo-bananowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • papier do pieczenia
  • tortownicę o średnicy 26 cm
  • groch lub kulki ceramiczne do pieczenia tart

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

80 g masła kroimy w kostkę i łączymy z 60 g cukru pudru, solą, mąką i kakao. Dodajemy żółtko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli ciasto się nie klei, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Natłuszczamy formę i wykładamy papierem do pieczenia. Tortownicę wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po schłodzeniu przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ziarnami grochu lub kulkami ceramicznymi.

Krok 2: Pieczemy spód

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 10 minut. Papier i groch usuwamy i pieczemy przez kolejne 3 minuty. Wyciągamy i pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170°C.

Krok 3: Robimy masę sernikową

Mieszamy twaróg, serek mascarpone, jajka, pozostały cukier puder i cukier wanilinowy. Banany obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez około 35 minut, aż się zetnie. Pozostawiamy na 5 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.

Krok 4: Dekorujemy sernik

Sernik wyjmujemy z formy. Banany grubo siekamy. Czekoladę siekamy i roztapiamy z pozostałym masłem w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wylewamy cienką warstwą na serniku. Posypujemy bananami i odstawiamy do stężenia.

Wskazówka: Sernik smakuje szczególnie dobrze, gdy odstawimy go na jeden dzień w chłodne miejsce do przegryzienia się smaków.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Syla Syla
    1707 dni temu
    Hej Lidl, a mogę użyć 600 g sera twarogowego? Bo nie mam mascarpone? Spokojnych świąt <3

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1704 dni temu
    W takiej sytuacji najlepiej przygotować sernik w całości z twarogu sernikowego :)
  • Agata Agata
    2746 dni temu
    Sernik wyszedl ok, smakowal gosciom, chociaz ja uwazam, ze duuuuuuzo lepszy w smaku jest sernik cherry, ten mnie jakos nie powalil.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2974 dni temu
    Czy zamiast mascarpone można użyć ricotty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2972 dni temu
    Możesz spróbować takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    2913 dni temu
    tak, pozwalam.
  • Lucy Lucy
    3184 dni temu
    Ile żółtek dodajemy do ciasta, a ile jajek do twarogu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3181 dni temu
    Jedno żółtko do ciasta, resztę do twarogu :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!