Sernik ombre na zimno

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • formę o średnicy 25 cm
  • mikser
  • blender
  • kuchenkę mikrofalową (opcjonalnie)
  • rózgę do ubijania

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

  • Miks malin, jeżyn, borówek i truskawek zmiksuj w blenderze i przetrzyj przez sitko, tak aby powstał sos bez pestek.

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Ciastka drobno kruszymy, dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Przekładamy do formy i równomiernie rozkładamy na dnie i bokach.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Ubijamy 200 ml schłodzonej śmietanki. Żelatynę namaczamy w wodzie, aż napęcznieje. Rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.

Pozostałą śmietankę zagotowujemy z cukrem, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Do śmietanki stopniowo dodajemy twaróg. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy sok z cytryny i nadal mieszamy. Gdy masa będzie jednolita, łączymy z ubitą śmietanką.

Masę dzielimy na 3 części. Jedną z nich dzielimy jeszcze na pół.

Krok 3: BARWIMY MASĘ SEROWĄ

Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Zmiksowane owoce delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier i żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Gdy masa owocowa będzie chłodna, dodajemy ją do wcześniej podzielonej masy serowej w taki sposób, by uzyskać kolory o różnym nasyceniu, od białego do ciemnego.

Krok 4: UKŁADAMY WARSTWY I CHŁODZIMY SERNIK

Gotowe masy w różnych odcieniach wylewamy na środek formy, zaczynając od białej, kończąc na najciemniejszej. Formę ostrożnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez 2-3 godziny aż do całkowitego zestalenia.

Krok 5: PODAJEMY SERNIK

Sernik dekorujemy świeżymi owocami leśnymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Sernik krakowski

Polska klasyka w najlepszym wydaniu, bo z przepisu Pawła Małeckiego! Kruchy spód, masa twarogowa z rodzynkami i charakterystyczna kratka na wierzchu!

Sernik krakowski

poziom trudności: trudny czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 20 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Sernik na zimno z malinami

Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.

Sernik na zimno z malinami
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 10 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Karmelowy sernik z rosą

Paweł Małecki przygotował kolejny przepis dla fanów sernika! Spróbuj go w wersji karmelowej z bezą.

Karmelowy sernik z rosą
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 14 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Jogurtowy sernik na zimno

Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!

Jogurtowy sernik na zimno
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 12 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Ola Ola
    1823 dni temu
    Brakuje informacji, ile cukru potrzeba do masy owocowej :(

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!