Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę o średnicy 25 cm
- mikser
- blender
- kuchenkę mikrofalową (opcjonalnie)
- rózgę do ubijania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
- Miks malin, jeżyn, borówek i truskawek zmiksuj w blenderze i przetrzyj przez sitko, tak aby powstał sos bez pestek.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciastka drobno kruszymy, dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Przekładamy do formy i równomiernie rozkładamy na dnie i bokach.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Ubijamy 200 ml schłodzonej śmietanki. Żelatynę namaczamy w wodzie, aż napęcznieje. Rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Pozostałą śmietankę zagotowujemy z cukrem, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Do śmietanki stopniowo dodajemy twaróg. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy sok z cytryny i nadal mieszamy. Gdy masa będzie jednolita, łączymy z ubitą śmietanką.
Masę dzielimy na 3 części. Jedną z nich dzielimy jeszcze na pół.
Krok 3: BARWIMY MASĘ SEROWĄ
Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Zmiksowane owoce delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier i żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Gdy masa owocowa będzie chłodna, dodajemy ją do wcześniej podzielonej masy serowej w taki sposób, by uzyskać kolory o różnym nasyceniu, od białego do ciemnego.
Krok 4: UKŁADAMY WARSTWY I CHŁODZIMY SERNIK
Gotowe masy w różnych odcieniach wylewamy na środek formy, zaczynając od białej, kończąc na najciemniejszej. Formę ostrożnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez 2-3 godziny aż do całkowitego zestalenia.
Krok 5: PODAJEMY SERNIK
Sernik dekorujemy świeżymi owocami leśnymi.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik krakowski
Polska klasyka w najlepszym wydaniu, bo z przepisu Pawła Małeckiego! Kruchy spód, masa twarogowa z rodzynkami i charakterystyczna kratka na wierzchu!
Sernik na zimno z malinami
Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.
Karmelowy sernik z rosą
Paweł Małecki przygotował kolejny przepis dla fanów sernika! Spróbuj go w wersji karmelowej z bezą.
Jogurtowy sernik na zimno
Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
- Czeskie ciasteczka "zlepianki"
- Sernik na kruchym cieście z bezą
- Sernik czekoladowy
- Tort bezowy z poziomkami
- Cheesecake New York z orzechami pekan
- Wegański sernik z owoców lasu
- Makaroniki nadziewane czekoladą
- Sernik na zimno z malinami
- Mrożony jogurt z owocami
- Sernik na zimno z mango
- Sernik czereśniowy na maślance
- DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ
- Lody truskawkowo-bazyliowe
- Sernik dyniowy
- Serduszka z musem z liczi i malin
- Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
- Czekoladowe fondue
- Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Sylwestrowe przekąski z awokado
- Sałatka z mango, chili i kawiorem
- Ciasteczka z nadzieniem figowym
- Korzenne ciasteczka na Halloween
- Karp duszony w kiszonej kapuście
- Wegański shake z arbuza i truskawek
- Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
- Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1601 dni temu
Brakuje informacji, ile cukru potrzeba do masy owocowej :(
odpowiedz