![Sernik ombre na zimno Sernik ombre na zimno](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/9f783667d03b-76d94e7d9f21-sernik_ombre_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę o średnicy 25 cm
- mikser
- blender
- kuchenkę mikrofalową (opcjonalnie)
- rózgę do ubijania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
- Miks malin, jeżyn, borówek i truskawek zmiksuj w blenderze i przetrzyj przez sitko, tak aby powstał sos bez pestek.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciastka drobno kruszymy, dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Przekładamy do formy i równomiernie rozkładamy na dnie i bokach.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Ubijamy 200 ml schłodzonej śmietanki. Żelatynę namaczamy w wodzie, aż napęcznieje. Rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Pozostałą śmietankę zagotowujemy z cukrem, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Do śmietanki stopniowo dodajemy twaróg. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy sok z cytryny i nadal mieszamy. Gdy masa będzie jednolita, łączymy z ubitą śmietanką.
Masę dzielimy na 3 części. Jedną z nich dzielimy jeszcze na pół.
Krok 3: BARWIMY MASĘ SEROWĄ
Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Zmiksowane owoce delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier i żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Gdy masa owocowa będzie chłodna, dodajemy ją do wcześniej podzielonej masy serowej w taki sposób, by uzyskać kolory o różnym nasyceniu, od białego do ciemnego.
Krok 4: UKŁADAMY WARSTWY I CHŁODZIMY SERNIK
Gotowe masy w różnych odcieniach wylewamy na środek formy, zaczynając od białej, kończąc na najciemniejszej. Formę ostrożnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez 2-3 godziny aż do całkowitego zestalenia.
Krok 5: PODAJEMY SERNIK
Sernik dekorujemy świeżymi owocami leśnymi.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik krakowski
Polska klasyka w najlepszym wydaniu, bo z przepisu Pawła Małeckiego! Kruchy spód, masa twarogowa z rodzynkami i charakterystyczna kratka na wierzchu!
![Sernik krakowski](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/af910c450612-0811b2b4fd6d-KK_SLODKA_sernik_krakowski_1250x700.webp)
Sernik na zimno z malinami
Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.
![Sernik na zimno z malinami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/50e967b8026b-b430f4c7d6ab-ONLINE_KW50_Pawel_Malecki_Sernik_na_zimno_RGB_OK_1250x700.webp)
Karmelowy sernik z rosą
Paweł Małecki przygotował kolejny przepis dla fanów sernika! Spróbuj go w wersji karmelowej z bezą.
![Karmelowy sernik z rosą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/dbeccf27895b-c2f092a89767-KAROL_KW12_-Sernik-z-rosa_25538_090318_MS_29933_rgb_ok.webp)
Jogurtowy sernik na zimno
Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!
![Jogurtowy sernik na zimno](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3c7c6934fcf8-b18a068db2f3-1250x700_KW_19_MALECKI_Jogurtowy-sernik-na-zimno_rgb_ok.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
- Czeskie ciasteczka "zlepianki"
- Sernik na kruchym cieście z bezą
- Sernik czekoladowy
- Tort bezowy z poziomkami
- Cheesecake New York z orzechami pekan
- Wegański sernik z owoców lasu
- Makaroniki nadziewane czekoladą
- Sernik na zimno z malinami
- Mrożony jogurt z owocami
- Sernik na zimno z mango
- Sernik czereśniowy na maślance
- DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ
- Lody truskawkowo-bazyliowe
- Sernik dyniowy
- Serduszka z musem z liczi i malin
- Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
- Czekoladowe fondue
- Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Sylwestrowe przekąski z awokado
- Sałatka z mango, chili i kawiorem
- Ciasteczka z nadzieniem figowym
- Korzenne ciasteczka na Halloween
- Karp duszony w kiszonej kapuście
- Wegański shake z arbuza i truskawek
- Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
- Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości
Komentarze (1)
1483 dni temu
Brakuje informacji, ile cukru potrzeba do masy owocowej :(
odpowiedz