
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę o średnicy 25 cm
- mikser
- blender
- kuchenkę mikrofalową (opcjonalnie)
- rózgę do ubijania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
- Miks malin, jeżyn, borówek i truskawek zmiksuj w blenderze i przetrzyj przez sitko, tak aby powstał sos bez pestek.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciastka drobno kruszymy, dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Przekładamy do formy i równomiernie rozkładamy na dnie i bokach.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Ubijamy 200 ml schłodzonej śmietanki. Żelatynę namaczamy w wodzie, aż napęcznieje. Rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Pozostałą śmietankę zagotowujemy z cukrem, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Do śmietanki stopniowo dodajemy twaróg. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy sok z cytryny i nadal mieszamy. Gdy masa będzie jednolita, łączymy z ubitą śmietanką.
Masę dzielimy na 3 części. Jedną z nich dzielimy jeszcze na pół.
Krok 3: BARWIMY MASĘ SEROWĄ
Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Zmiksowane owoce delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier i żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Gdy masa owocowa będzie chłodna, dodajemy ją do wcześniej podzielonej masy serowej w taki sposób, by uzyskać kolory o różnym nasyceniu, od białego do ciemnego.
Krok 4: UKŁADAMY WARSTWY I CHŁODZIMY SERNIK
Gotowe masy w różnych odcieniach wylewamy na środek formy, zaczynając od białej, kończąc na najciemniejszej. Formę ostrożnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez 2-3 godziny aż do całkowitego zestalenia.
Krok 5: PODAJEMY SERNIK
Sernik dekorujemy świeżymi owocami leśnymi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Mini burgery
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Uszka z grzybami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Makówki śląskie
- Klasyczna sałatka grecka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka gyros
- Ryba po japońsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Przekąski sylwestrowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
1928 dni temu
Brakuje informacji, ile cukru potrzeba do masy owocowej :(
Odpowiedz