Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • formę o średnicy 25 cm
  • mikser
  • kuchenkę mikrofalową (opcjonalnie)
  • rózgę do ubijania

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Ciastka drobno kruszymy, dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Przekładamy do formy i równomiernie rozkładamy na dnie i bokach.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Ubijamy 200 ml schłodzonej śmietanki. Żelatynę namaczamy w wodzie, aż napęcznieje. Rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.

Pozostałą śmietankę zagotowujemy z cukrem, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Do śmietanki stopniowo dodajemy twaróg. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy sok z cytryny i nadal mieszamy. Gdy masa będzie jednolita, łączymy z ubitą śmietanką.

Masę dzielimy na 3 części. Jedną z nich dzielimy jeszcze na pół.

Krok 3: BARWIMY MASĘ SEROWĄ

Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Zmiksowane owoce delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier i żelatynę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Gdy masa owocowa będzie chłodna, dodajemy ją do wcześniej podzielonej masy serowej w taki sposób, by uzyskać kolory o różnym nasyceniu, od białego do ciemnego.

Krok 4: UKŁADAMY WARSTWY I CHŁODZIMY SERNIK

Gotowe masy w różnych odcieniach wylewamy na środek formy, zaczynając od białej, kończąc na najciemniejszej. Formę ostrożnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez 2-3 godziny aż do całkowitego zestalenia.

Krok 5: PODAJEMY SERNIK

Sernik dekorujemy świeżymi owocami leśnymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram