Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blaszkę o wymiarach 35 x 24 cm
  • maszynkę do mielenia
  • pędzel
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu)

Krok 1: Zagniatamy kruche ciasto

Mąkę przesiewamy do miski z cukrem pudrem, dodajemy zimne masło, szczyptę soli, jajko i wszystkie składniki razem zagniatamy. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, to stopniowo dodajemy po jednej łyżce zimnej wody. Ciasto dokładnie wyrabiamy (nie za długo), dzielimy w proporcjach ⅔ i ⅓, obydwie części ciasta zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto będzie schłodzone, większą część rozwałkowujemy. Przekładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 12‑15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Krok 2: Przygotowujemy masę serową

Białka oddzielamy od żółtek. Twaróg mielemy, rodzynki namaczamy w letniej przegotowanej wodzie. Masło ucieramy z połową cukru i nasionkami z lasek wanilii na puszystą masę, stopniowo dodajemy 9 żółtek oraz zmielony twaróg. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka z 9 jajek ubijamy z pozostałą ilością cukru. Do białek dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną. Dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy do przygotowanej masy serowej. Wszystko ponownie dokładnie mieszamy. Masę serową przekładamy na wcześniej wystudzony spód sernika. Pozostałą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, tniemy w paski o szerokości 1 cm i układamy kratkę na masie serowej. Paski smarujemy pozostałym białkiem i tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu). Pieczemy przez ok. 60‑65 minut. Gdy ciasto będzie już miało złoty kolor i upłynie czas pieczenia, studzimy przy wyłączonym, uchylonym piekarniku.

Krok 3: Dekorujemy sernik

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do momentu uzyskania konsystencji lukru. Za pomocą pędzla nakładamy na wystudzony sernik. Sernik możemy podawać wykończony lukrem lub posypany cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    458 dni temu
    Nie wiem dlaczego ale przepis zamieszczony na stronie lidla różni się niż z książki. Tu jest napisane 10 jajek a w książce 9. Tu temperatura pieczenia 185 a tam 170.Jak tu nie zwariowac.Wrrrr

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    458 dni temu
    Wszystko się zgadza - piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu). W składnikach wpisaliśmy 10 jaj i w treści przepisu doprecyzowujemy, jak należy ich użyć. Natomiast w książce widnieje na liście składników 9 jaj + 1 białko, czyli używamy i tak 10 jaj.
  • Ela Ela
    486 dni temu
    Jestem bardzo zawiedziona. Bardzo uważałam aby do białek nie dostało się żółtko i białka się dobrze ubiły. Białka wyszły wspaniale ubite i sztywne ale dodanie do nich mąki ziemniaczanej zmieszanej z pszenną spowodowało, że całkiem siadły 😠

    odpowiedz

  • Gość Gość
    543 dni temu
    Czy wystarczy zmielenie sera jeden raz ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    543 dni temu
    Twaróg mielemy, przynajmniej dwa razy :)
  • Gość Gość
    549 dni temu
    Czy zamiast masła można dodać olej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    549 dni temu
    W tym przepisie nie rekomendujemy takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    558 dni temu
    W którym momencie dodajemy rodzynki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    557 dni temu
    Na samym końcu, gdy masa serowa jest już gotowa, mieszamy ją z namoczonymi rodzynkami :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram