Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blaszkę o wymiarach 35 x 24 cm
- maszynkę do mielenia
- pędzel
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Zagniatamy kruche ciasto
Mąkę przesiewamy do miski z cukrem pudrem, dodajemy zimne masło, szczyptę soli, jajko i wszystkie składniki razem zagniatamy. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, to stopniowo dodajemy po jednej łyżce zimnej wody. Ciasto dokładnie wyrabiamy (nie za długo), dzielimy w proporcjach ⅔ i ⅓, obydwie części ciasta zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto będzie schłodzone, większą część rozwałkowujemy. Przekładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 12‑15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krok 2: Przygotowujemy masę serową
Białka oddzielamy od żółtek. Twaróg mielemy, rodzynki namaczamy w letniej przegotowanej wodzie. Masło ucieramy z połową cukru i nasionkami z lasek wanilii na puszystą masę, stopniowo dodajemy 9 żółtek oraz zmielony twaróg. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka z 9 jajek ubijamy z pozostałą ilością cukru. Do białek dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną. Dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy do przygotowanej masy serowej. Wszystko ponownie dokładnie mieszamy. Masę serową przekładamy na wcześniej wystudzony spód sernika. Pozostałą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, tniemy w paski o szerokości 1 cm i układamy kratkę na masie serowej. Paski smarujemy pozostałym białkiem i tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu). Pieczemy przez ok. 60‑65 minut. Gdy ciasto będzie już miało złoty kolor i upłynie czas pieczenia, studzimy przy wyłączonym, uchylonym piekarniku.
Krok 3: Dekorujemy sernik
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do momentu uzyskania konsystencji lukru. Za pomocą pędzla nakładamy na wystudzony sernik. Sernik możemy podawać wykończony lukrem lub posypany cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik czekoladowo-bananowy
Pyszny czekoladowo-bananowy deser to inna wersja klasycznego sernika i słodka chwila zapomnienia.
Sernik na kruchym cieście z bezą
Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!
Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!
Sernik z malinami na serku mascarpone
Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierniki
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
682 dni temu
Proszę naprawić błąd:)W przepisie na ciasto kruche jest 2 łyżki mąki a ma być 300 gram mąki:)
odpowiedz
1098 dni temu
a miał być przepis na sernik bez kratki...:-)))
odpowiedz
2766 dni temu
Nie wiem dlaczego ale przepis zamieszczony na stronie lidla różni się niż z książki. Tu jest napisane 10 jajek a w książce 9. Tu temperatura pieczenia 185 a tam 170.Jak tu nie zwariowac.Wrrrr
odpowiedz
2766 dni temu
Wszystko się zgadza - piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu). W składnikach wpisaliśmy 10 jaj i w treści przepisu doprecyzowujemy, jak należy ich użyć. Natomiast w książce widnieje na liście składników 9 jaj + 1 białko, czyli używamy i tak 10 jaj.
1831 dni temu
Tez widze ze zniklo jedno jajko .Pisze ze posmarowac pozostalym bialkiem ( z tego 10-go ??) ale w takim razie co z 10-m zoltkiem Poza tym po co a ztyle jajek i po co to bialko z maka ! Robimy od zawsze z 3-ma calymi jajakami i sernik jest wspanialy
2794 dni temu
Jestem bardzo zawiedziona. Bardzo uważałam aby do białek nie dostało się żółtko i białka się dobrze ubiły. Białka wyszły wspaniale ubite i sztywne ale dodanie do nich mąki ziemniaczanej zmieszanej z pszenną spowodowało, że całkiem siadły 😠
odpowiedz
2851 dni temu
Czy wystarczy zmielenie sera jeden raz ?
odpowiedz
2851 dni temu
Twaróg mielemy, przynajmniej dwa razy :)
2857 dni temu
Czy zamiast masła można dodać olej?
odpowiedz
2857 dni temu
W tym przepisie nie rekomendujemy takiej zamiany :)
2866 dni temu
W którym momencie dodajemy rodzynki?
odpowiedz
2865 dni temu
Na samym końcu, gdy masa serowa jest już gotowa, mieszamy ją z namoczonymi rodzynkami :)
zobacz wszystkie