
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 24 cm
- rękaw cukierniczy
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C
Krok 1: Przygotowujemy karmel
Na suchą patelnię wysypujemy stopniowo cukier. Karmelizujemy go, aż osiągnie złoty kolor. Dodajemy śmietankę i chwilę gotujemy, aż uzyskamy jednolity karmel. Odstawiamy do przestudzenia.
Krok 2: Pieczemy sernik
W misce ubijamy jajka z żółtkami. Dodajemy twaróg sernikowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy karmel i syrop klonowy, ponownie mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z budyniem oraz roztopione i przestudzone masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy rózgą. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez 35 minut.
Krok 3: Przygotowujemy bezę
10 minut przed końcem pieczenia sernika zaczynamy przygotowywać bezę. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Ubitą masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
Krok 4: Pieczemy sernik z bezą
Podpieczony sernik wyciągamy ostrożnie z piekarnika, a temperaturę zwiększamy do 185°C. Czekamy chwilę, aż powierzchnia sernika się wyrówna. Na wierzch sernika szprycujemy bezę. Sernik wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut, aż beza będzie miała złoty kolor. Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie sernik wyciągamy delikatnie z formy i jeszcze lekko ciepły wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Zobacz podobne
przepisy
Pomarańczowy sernik z crème brûlée
Spróbuj puszystego sernika ze skórką pomarańczową i chrupiącą masą crème brûlée!

Sernik z marakują
Sernik z nutą egzotycznej marakui na orzechowym spodzie? Daria Ładocha ma na niego niezawodny przepis!

Sernik japoński
Jaki jest sernik japoński? Delikatny, puszysty, bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu i przede wszystkim pyszny – zobacz, jak go przygotować!

Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!

Komentarze (17)
515 dni temu
Mój nowy ulubiony sernik. Jest przegenialny <3
odpowiedz
1265 dni temu
Panie Pawle. Uwielbiam Pana za te przepisy. Sernik wyszedł wyśmienity 🙂🙂🙂
odpowiedz
1262 dni temu
Cieszymy się, że ten przepis towarzyszył Wam w Święta! :) Pozdrawiamy!
1379 dni temu
Jak długo sernik zachowuje świeżość? Czy upieczony dzień przed Wigilią, będzie dobry jeszcze w drugim dniu Świąt(jeśli nie zostanie zjedzony:))?
odpowiedz
1379 dni temu
Jasne! Można upiec go wcześniej :)
1455 dni temu
Pierwszy raz robilam i wyszedł przepyszny tylko beza ciut za slodka. Wart zrobienia. Polecam z calym sercem ❤️
odpowiedz
1455 dni temu
Następnym razem możesz użyć mniejszej ilości cukru np. do samego sernika, by beza ładnie równoważyła słodkość całego ciasta :)
1632 dni temu
Pyszne. A zrobisz szarlotkę cytrynową?
odpowiedz
1631 dni temu
Gabi, wpisujemy na listę życzeń! :)
1975 dni temu
Góra dół i termoobieg czy sam termoobieg?
odpowiedz
1973 dni temu
Standardowo - grzanie góra-dół :)
2007 dni temu
Beza sie juz przypiekla a sernik nadal surowy:-( nie wiem co tu mozna zrobic nie tak?
odpowiedz
2004 dni temu
Sernik po upieczeniu praktycznie zawsze wydaje się surowy - dopiero, kiedy wystygnie i postoi w lodówce, się ścina :)
2011 dni temu
Czym mozna zastapic syrop klonowy i czy warto? Czy zamiast robić karmel można dodać np gotowy kajmak?
odpowiedz
2010 dni temu
Syrop klonowy możesz zastąpić syropem z agawy lub innym, płynnym słodzikiem - np. miodem. Jednak syrop klonowy ma swój charakterystyczny smak, więc warto go wykorzystać :) Jeśli chodzi o karmel, nie polecamy zastępować go gotowym kajmakiem - masa sernikowa może być wtedy zbyt ciężka :)
2015 dni temu
Czy ten sernik może być pieczony w kąpieli wodnej?
odpowiedz
2012 dni temu
Akurat przy tym serniku, nie polecamy takiego rozwiązania :)
zobacz wszystkie