zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę o średnicy 24 cm
  • rękaw cukierniczy
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C

Krok 1: Przygotowujemy karmel

Na suchą patelnię wysypujemy stopniowo cukier. Karmelizujemy go, aż osiągnie złoty kolor. Dodajemy śmietankę i chwilę gotujemy, aż uzyskamy jednolity karmel. Odstawiamy do przestudzenia.

Krok 2: Pieczemy sernik

W misce ubijamy jajka z żółtkami. Dodajemy twaróg sernikowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy karmel i syrop klonowy, ponownie mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z budyniem oraz roztopione i przestudzone masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy rózgą. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez 35 minut.

Krok 3: Przygotowujemy bezę

10 minut przed końcem pieczenia sernika zaczynamy przygotowywać bezę. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Ubitą masę przekładamy do rękawa cukierniczego.

Krok 4:  Pieczemy sernik z bezą

Podpieczony sernik wyciągamy ostrożnie z piekarnika, a temperaturę zwiększamy do 185°C. Czekamy chwilę, aż powierzchnia sernika się wyrówna. Na wierzch sernika szprycujemy bezę. Sernik wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut, aż beza będzie miała złoty kolor. Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie sernik wyciągamy delikatnie z formy i jeszcze lekko ciepły wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość1 Gość1
    19 dni temu
    Beza sie juz przypiekla a sernik nadal surowy:-( nie wiem co tu mozna zrobic nie tak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    17 dni temu
    Sernik po upieczeniu praktycznie zawsze wydaje się surowy - dopiero, kiedy wystygnie i postoi w lodówce, się ścina :)
  • Gość Gość
    23 dni temu
    Czym mozna zastapic syrop klonowy i czy warto? Czy zamiast robić karmel można dodać np gotowy kajmak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    23 dni temu
    Syrop klonowy możesz zastąpić syropem z agawy lub innym, płynnym słodzikiem - np. miodem. Jednak syrop klonowy ma swój charakterystyczny smak, więc warto go wykorzystać :) Jeśli chodzi o karmel, nie polecamy zastępować go gotowym kajmakiem - masa sernikowa może być wtedy zbyt ciężka :)
  • Gość Gość
    27 dni temu
    Czy ten sernik może być pieczony w kąpieli wodnej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    25 dni temu
    Akurat przy tym serniku, nie polecamy takiego rozwiązania :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram