zobacz film Karmelowy sernik z rosą

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę o średnicy 24 cm
  • rękaw cukierniczy
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C

Krok 1: Przygotowujemy karmel

Na suchą patelnię wysypujemy stopniowo cukier. Karmelizujemy go, aż osiągnie złoty kolor. Dodajemy śmietankę i chwilę gotujemy, aż uzyskamy jednolity karmel. Odstawiamy do przestudzenia.

Krok 2: Pieczemy sernik

W misce ubijamy jajka z żółtkami. Dodajemy twaróg sernikowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy karmel i syrop klonowy, ponownie mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z budyniem oraz roztopione i przestudzone masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy rózgą. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez 35 minut.

Krok 3: Przygotowujemy bezę

10 minut przed końcem pieczenia sernika zaczynamy przygotowywać bezę. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Ubitą masę przekładamy do rękawa cukierniczego.

Krok 4:  Pieczemy sernik z bezą

Podpieczony sernik wyciągamy ostrożnie z piekarnika, a temperaturę zwiększamy do 185°C. Czekamy chwilę, aż powierzchnia sernika się wyrówna. Na wierzch sernika szprycujemy bezę. Sernik wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut, aż beza będzie miała złoty kolor. Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie sernik wyciągamy delikatnie z formy i jeszcze lekko ciepły wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • PiotrGość PiotrGość
    220 dni temu
    W przepisie na stronie mamy piekarnik nagrzany do 165*C bez termoobiegu ,a na video już piekarnik z termoobiegiem*. Czy bez termoobiegu ten sernik będzie inaczej wypiekany?

    odpowiedz

  • M .Gość M .Gość
    243 dni temu
    A co tzn ubić jajka z zoltkami????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    241 dni temu
    W składnikach wkradł się błąd -- do przygotowania masy serowej potrzebne są 2 jajka i 4 żółtka. Także te 2 jajka ubijamy z 4 żółtkami na puszystą masę :)
  • Kaś Kaś
    934 dni temu
    Mój nowy ulubiony sernik. Jest przegenialny <3

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1684 dni temu
    Panie Pawle. Uwielbiam Pana za te przepisy. Sernik wyszedł wyśmienity 🙂🙂🙂

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1681 dni temu
    Cieszymy się, że ten przepis towarzyszył Wam w Święta! :) Pozdrawiamy!
  • Gość Gość
    1799 dni temu
    Jak długo sernik zachowuje świeżość? Czy upieczony dzień przed Wigilią, będzie dobry jeszcze w drugim dniu Świąt(jeśli nie zostanie zjedzony:))?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1799 dni temu
    Jasne! Można upiec go wcześniej :)
  • Gość Gość
    1874 dni temu
    Pierwszy raz robilam i wyszedł przepyszny tylko beza ciut za slodka. Wart zrobienia. Polecam z calym sercem ❤️

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1874 dni temu
    Następnym razem możesz użyć mniejszej ilości cukru np. do samego sernika, by beza ładnie równoważyła słodkość całego ciasta :)
  • Gabi 😘 Gabi 😘
    2051 dni temu
    Pyszne. A zrobisz szarlotkę cytrynową?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2050 dni temu
    Gabi, wpisujemy na listę życzeń! :)
  • Gość Gość
    2394 dni temu
    Góra dół i termoobieg czy sam termoobieg?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2393 dni temu
    Standardowo - grzanie góra-dół :)
  • Gość1 Gość1
    2426 dni temu
    Beza sie juz przypiekla a sernik nadal surowy:-( nie wiem co tu mozna zrobic nie tak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2424 dni temu
    Sernik po upieczeniu praktycznie zawsze wydaje się surowy - dopiero, kiedy wystygnie i postoi w lodówce, się ścina :)
  • Gość Gość
    2430 dni temu
    Czym mozna zastapic syrop klonowy i czy warto? Czy zamiast robić karmel można dodać np gotowy kajmak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2429 dni temu
    Syrop klonowy możesz zastąpić syropem z agawy lub innym, płynnym słodzikiem - np. miodem. Jednak syrop klonowy ma swój charakterystyczny smak, więc warto go wykorzystać :) Jeśli chodzi o karmel, nie polecamy zastępować go gotowym kajmakiem - masa sernikowa może być wtedy zbyt ciężka :)
  • Gość Gość
    2434 dni temu
    Czy ten sernik może być pieczony w kąpieli wodnej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2431 dni temu
    Akurat przy tym serniku, nie polecamy takiego rozwiązania :)

zobacz wszystkie


Karmelowy sernik z rosą

Serniki to grupa deserów, która ma olbrzymią rzeszę fanów. Wśród tych pysznych, kremowych wypieków jeden zasługuje na szczególną uwagę. Jest umiarkowanie prosty w przygotowaniu i obłędnie smaczny. O czym mowa? O serniku karmelowym z rosą! Puszysty, delikatny sernik z karmelem przykryty idealną bezową pianką to kompozycja smaków, która kradnie serce od pierwszego kęsa.

Sernik karmelowy z rosą nie tylko pysznie smakuje, ale także wygląda, dlatego też bardzo chętnie przygotowuje się go na specjalne okazje. Sernik z rosą to przepis na deser, który pamiętają jeszcze nasze babcie. Historia tego ciasta sięga jeszcze czasów PRL-u — to właśnie w tamtym czasie sernik pokryty rosą zyskał największą popularność, zdobiąc okazjonalnie nakryte stoły.

Ten wyśmienity deser składał się zazwyczaj z trzech warstw — kruchego spodu, kremowej masy serowej i bezowej pianki z rosą, a my wraz z Pawłem Małeckim przygotowaliśmy dla Ciebie sposób na szybszą, dwuwarstwową wersję z dodatkiem karmelu, ozdobioną pyszną rosą.

Czym jest ta enigmatycznie brzmiącą rosa na serniku? Rosą nazywa się kropelki skarmelizowanego cukru, które powstają na masie bezowej w trakcie jej wypiekania w wysokiej temperaturze. Brązowiejący cukier przekształca się wtedy w małe kropelki, które wyglądem przypominają rosę. Wbrew pozorom nietrudno jest sprawić, by rosa pojawiła się na cieście — wystarczy, że zastosujesz się do naszego przepisu i wskazówek zamieszczonych poniżej.

Jak zrobić karmelowy sernik z rosą?

W jaki sposób przygotować pyszny sernik z wiaderka z rosą? Zebraliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym przepis na sernik z rosą przestanie sprawiać Ci jakiekolwiek trudności. Do przygotowania ciasta potrzebujesz dobrej jakości składników — półtłustego lub tłustego twarogu, jajek z wolnego wybiegu i śmietany kremówki. Uwierz nam lub nie, ale jakość tych produktów jest kluczowa do uzyskania pysznego, kremowego sernika.

Nasz przepis na sernik z kroplą rosy wzbogaciliśmy o nietypowy składniki, czyli karmel. Jego przygotowanie jest bardzo proste — wystarczy podgrzać cukier na suchej patelni i pilnować, aby zbyt mocno się nie przypalił. Po kilku minutach zmniejsz temperaturę na patelni i wlej śmietankę, cały czas mieszając. Rób to powoli i dokładnie, aby składniki dobrze się połączyły w jednolitą, kremową masę.

Gdy karmel jest gotowy, przejdź do przyrządzania szybkiej masy serowej. My wybraliśmy do niej ser twarogowy z wiaderka, ale jeśli masz możliwość, zachęcamy do samodzielnego zmielenia twarogu. Lepsze napowietrzenie masy pozwoli Ci uzyskać bardziej puszyste ciasto. Do masy użyj ubitych jajek — jeśli chcesz, aby sernik lekki i puszysty, ubij białka na sztywno, a potem dodaj do nich żółtka oraz resztę składników.

Sekretem idealnego sernika jest gładka, jednolita masa. Zadbaj o dokładne wymieszanie wszystkich składników, by uniknąć grudek. Niewymieszana masa po wypieczeniu stanie się nieprzyjemnie zakalcowata.

Nasz przepis na sernik zawiera składniki na jedną, małą blaszkę o wymiarach 24 cm, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował go w wersji XXL na dużą blachę. Jak zwiększyć ilość składników, żeby nie zepsuć ciasta? Użyj do tego kalkulatora! Dbałość o dokładne proporcje jest tu kluczowa.

Przepis na sernik z rosą o smaku karmelowym

W poprzednich akapitach zdradziliśmy Ci triki na zrobienie dobrego karmelu i masy twarogowej, ale co z bezą? Jak zrobić idealną rosę na serniku? Już spieszymy ze wskazówkami, dzięki którym sernik z rosą z naszego przepisu stanie się Twoim popisowym deserem.

Rosę wytwarza się dzięki specjalnemu procesowi wypiekania bezy. Bezę przygotuj tak jak do każdego innego ciasta — ubij na sztywno białka z cukrem, przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób upieczony sernik. Cała zabawa z uzyskaniem karmelowych kropelek zacznie się, gdy wstawisz formę z ciastem do piekarnika.

Temperatura w piecu musi być wyższa niż do klasycznej bezy, nie powinna jednak przekroczyć 185 stopni C. Bezę piecz do momentu, gdy zacznie robić się rumiana. Zbyt długie trzymanie jej w piecu sprzyja szybszemu wyparowaniu wilgoci i wysuszeniu bezy. Po 15 minutach wyłącz piec i pozostaw ciasto w środku, aby wilgoć mogła zacząć kondensować się na powierzchni bezy.

Nasz przepis na karmelowy sernik z rosą z wiaderka to nie jedyny sposób na przygotowanie tego pysznego ciasta — równie dobrze możesz przyrządzić je w wersji klasycznej, kakaowej lub pomarańczowej, a budyń zastąpić innym składnikiem. Czy zastąpić budyń w serniku? Spróbuj wykorzystać do tego mączkę ziemniaczaną lub kukurydzianą i odrobinę sera ricotta. Eksperymentuj ze składnikami i różnorodnymi smakami, a z pewnością wyczarujesz coś pysznego!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!