Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 24 cm
- rękaw cukierniczy
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C
Krok 1: Przygotowujemy karmel
Na suchą patelnię wysypujemy stopniowo cukier. Karmelizujemy go, aż osiągnie złoty kolor. Dodajemy śmietankę i chwilę gotujemy, aż uzyskamy jednolity karmel. Odstawiamy do przestudzenia.
Krok 2: Pieczemy sernik
W misce ubijamy jajka z żółtkami. Dodajemy twaróg sernikowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy karmel i syrop klonowy, ponownie mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z budyniem oraz roztopione i przestudzone masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy rózgą. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez 35 minut.
Krok 3: Przygotowujemy bezę
10 minut przed końcem pieczenia sernika zaczynamy przygotowywać bezę. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Ubitą masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
Krok 4: Pieczemy sernik z bezą
Podpieczony sernik wyciągamy ostrożnie z piekarnika, a temperaturę zwiększamy do 185°C. Czekamy chwilę, aż powierzchnia sernika się wyrówna. Na wierzch sernika szprycujemy bezę. Sernik wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut, aż beza będzie miała złoty kolor. Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie sernik wyciągamy delikatnie z formy i jeszcze lekko ciepły wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!
Sernik japoński
Jaki jest sernik japoński? Delikatny, puszysty, bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu i przede wszystkim pyszny – zobacz, jak go przygotować!
Sernik z marakują
Sernik z nutą egzotycznej marakui na orzechowym spodzie? Daria Ładocha ma na niego niezawodny przepis!
Pomarańczowy sernik z crème brûlée
Spróbuj puszystego sernika ze skórką pomarańczową i chrupiącą masą crème brûlée!
Karmelowy sernik z rosą
Serniki to grupa deserów, która ma olbrzymią rzeszę fanów. Wśród tych pysznych, kremowych wypieków jeden zasługuje na szczególną uwagę. Jest umiarkowanie prosty w przygotowaniu i obłędnie smaczny. O czym mowa? O serniku karmelowym z rosą! Puszysty, delikatny sernik z karmelem przykryty idealną bezową pianką to kompozycja smaków, która kradnie serce od pierwszego kęsa.
Sernik karmelowy z rosą nie tylko pysznie smakuje, ale także wygląda, dlatego też bardzo chętnie przygotowuje się go na specjalne okazje. Sernik z rosą to przepis na deser, który pamiętają jeszcze nasze babcie. Historia tego ciasta sięga jeszcze czasów PRL-u — to właśnie w tamtym czasie sernik pokryty rosą zyskał największą popularność, zdobiąc okazjonalnie nakryte stoły.
Ten wyśmienity deser składał się zazwyczaj z trzech warstw — kruchego spodu, kremowej masy serowej i bezowej pianki z rosą, a my wraz z Pawłem Małeckim przygotowaliśmy dla Ciebie sposób na szybszą, dwuwarstwową wersję z dodatkiem karmelu, ozdobioną pyszną rosą.
Czym jest ta enigmatycznie brzmiącą rosa na serniku? Rosą nazywa się kropelki skarmelizowanego cukru, które powstają na masie bezowej w trakcie jej wypiekania w wysokiej temperaturze. Brązowiejący cukier przekształca się wtedy w małe kropelki, które wyglądem przypominają rosę. Wbrew pozorom nietrudno jest sprawić, by rosa pojawiła się na cieście — wystarczy, że zastosujesz się do naszego przepisu i wskazówek zamieszczonych poniżej.
Jak zrobić karmelowy sernik z rosą?
W jaki sposób przygotować pyszny sernik z wiaderka z rosą? Zebraliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym przepis na sernik z rosą przestanie sprawiać Ci jakiekolwiek trudności. Do przygotowania ciasta potrzebujesz dobrej jakości składników — półtłustego lub tłustego twarogu, jajek z wolnego wybiegu i śmietany kremówki. Uwierz nam lub nie, ale jakość tych produktów jest kluczowa do uzyskania pysznego, kremowego sernika.
Nasz przepis na sernik z kroplą rosy wzbogaciliśmy o nietypowy składniki, czyli karmel. Jego przygotowanie jest bardzo proste — wystarczy podgrzać cukier na suchej patelni i pilnować, aby zbyt mocno się nie przypalił. Po kilku minutach zmniejsz temperaturę na patelni i wlej śmietankę, cały czas mieszając. Rób to powoli i dokładnie, aby składniki dobrze się połączyły w jednolitą, kremową masę.
Gdy karmel jest gotowy, przejdź do przyrządzania szybkiej masy serowej. My wybraliśmy do niej ser twarogowy z wiaderka, ale jeśli masz możliwość, zachęcamy do samodzielnego zmielenia twarogu. Lepsze napowietrzenie masy pozwoli Ci uzyskać bardziej puszyste ciasto. Do masy użyj ubitych jajek — jeśli chcesz, aby sernik lekki i puszysty, ubij białka na sztywno, a potem dodaj do nich żółtka oraz resztę składników.
Sekretem idealnego sernika jest gładka, jednolita masa. Zadbaj o dokładne wymieszanie wszystkich składników, by uniknąć grudek. Niewymieszana masa po wypieczeniu stanie się nieprzyjemnie zakalcowata.
Nasz przepis na sernik zawiera składniki na jedną, małą blaszkę o wymiarach 24 cm, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował go w wersji XXL na dużą blachę. Jak zwiększyć ilość składników, żeby nie zepsuć ciasta? Użyj do tego kalkulatora! Dbałość o dokładne proporcje jest tu kluczowa.
Przepis na sernik z rosą o smaku karmelowym
W poprzednich akapitach zdradziliśmy Ci triki na zrobienie dobrego karmelu i masy twarogowej, ale co z bezą? Jak zrobić idealną rosę na serniku? Już spieszymy ze wskazówkami, dzięki którym sernik z rosą z naszego przepisu stanie się Twoim popisowym deserem.
Rosę wytwarza się dzięki specjalnemu procesowi wypiekania bezy. Bezę przygotuj tak jak do każdego innego ciasta — ubij na sztywno białka z cukrem, przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób upieczony sernik. Cała zabawa z uzyskaniem karmelowych kropelek zacznie się, gdy wstawisz formę z ciastem do piekarnika.
Temperatura w piecu musi być wyższa niż do klasycznej bezy, nie powinna jednak przekroczyć 185 stopni C. Bezę piecz do momentu, gdy zacznie robić się rumiana. Zbyt długie trzymanie jej w piecu sprzyja szybszemu wyparowaniu wilgoci i wysuszeniu bezy. Po 15 minutach wyłącz piec i pozostaw ciasto w środku, aby wilgoć mogła zacząć kondensować się na powierzchni bezy.
Nasz przepis na karmelowy sernik z rosą z wiaderka to nie jedyny sposób na przygotowanie tego pysznego ciasta — równie dobrze możesz przyrządzić je w wersji klasycznej, kakaowej lub pomarańczowej, a budyń zastąpić innym składnikiem. Czy zastąpić budyń w serniku? Spróbuj wykorzystać do tego mączkę ziemniaczaną lub kukurydzianą i odrobinę sera ricotta. Eksperymentuj ze składnikami i różnorodnymi smakami, a z pewnością wyczarujesz coś pysznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sałatka gyros
- Wigilijny makowiec
- Sernik krakowski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grochem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Domek z piernika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (20)
242 dni temu
W przepisie na stronie mamy piekarnik nagrzany do 165*C bez termoobiegu ,a na video już piekarnik z termoobiegiem*. Czy bez termoobiegu ten sernik będzie inaczej wypiekany?
odpowiedz
265 dni temu
A co tzn ubić jajka z zoltkami????
odpowiedz
263 dni temu
W składnikach wkradł się błąd -- do przygotowania masy serowej potrzebne są 2 jajka i 4 żółtka. Także te 2 jajka ubijamy z 4 żółtkami na puszystą masę :)
956 dni temu
Mój nowy ulubiony sernik. Jest przegenialny <3
odpowiedz
1706 dni temu
Panie Pawle. Uwielbiam Pana za te przepisy. Sernik wyszedł wyśmienity 🙂🙂🙂
odpowiedz
1704 dni temu
Cieszymy się, że ten przepis towarzyszył Wam w Święta! :) Pozdrawiamy!
1821 dni temu
Jak długo sernik zachowuje świeżość? Czy upieczony dzień przed Wigilią, będzie dobry jeszcze w drugim dniu Świąt(jeśli nie zostanie zjedzony:))?
odpowiedz
1821 dni temu
Jasne! Można upiec go wcześniej :)
1896 dni temu
Pierwszy raz robilam i wyszedł przepyszny tylko beza ciut za slodka. Wart zrobienia. Polecam z calym sercem ❤️
odpowiedz
1896 dni temu
Następnym razem możesz użyć mniejszej ilości cukru np. do samego sernika, by beza ładnie równoważyła słodkość całego ciasta :)
2073 dni temu
Pyszne. A zrobisz szarlotkę cytrynową?
odpowiedz
2073 dni temu
Gabi, wpisujemy na listę życzeń! :)
2416 dni temu
Góra dół i termoobieg czy sam termoobieg?
odpowiedz
2415 dni temu
Standardowo - grzanie góra-dół :)
2448 dni temu
Beza sie juz przypiekla a sernik nadal surowy:-( nie wiem co tu mozna zrobic nie tak?
odpowiedz
2446 dni temu
Sernik po upieczeniu praktycznie zawsze wydaje się surowy - dopiero, kiedy wystygnie i postoi w lodówce, się ścina :)
2452 dni temu
Czym mozna zastapic syrop klonowy i czy warto? Czy zamiast robić karmel można dodać np gotowy kajmak?
odpowiedz
2451 dni temu
Syrop klonowy możesz zastąpić syropem z agawy lub innym, płynnym słodzikiem - np. miodem. Jednak syrop klonowy ma swój charakterystyczny smak, więc warto go wykorzystać :) Jeśli chodzi o karmel, nie polecamy zastępować go gotowym kajmakiem - masa sernikowa może być wtedy zbyt ciężka :)
2456 dni temu
Czy ten sernik może być pieczony w kąpieli wodnej?
odpowiedz
2454 dni temu
Akurat przy tym serniku, nie polecamy takiego rozwiązania :)
zobacz wszystkie