zobacz film

Paweł Małecki i Kuchnia Renaty

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tortownicę z wysokim brzegiem
  • palnik kuchenny
  • mikser/blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Sernik powinien znajdować się w lodówce przez całą noc.

Krok 1: Przygotowujemy masę serową

Do miski przekładamy serek homogenizowany i twaróg sernikowy, dokładnie mieszamy. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii, cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. Do masy przesiewamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy śmietankę oraz roztopione masło. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem trzcinowym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C.

Krok 2: Przygotowujemy masę crème brûlée

Śmietankę delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier oraz skórkę otartą z pomarańczy. Następnie masę miksujemy i stopniowo dodajemy żółtka.

Krok 3: Pieczemy sernik

Po upływie 20 minut delikatnie wyciągamy sernik z piekarnika. Masę crème brûlée nakładamy łyżką na wierzch sernika. Sernik ponownie wstawiamy do piekarnika na 100-120 minut. Pod sernikiem umieszczamy blachę z wodą i w razie konieczności uzupełniamy jej ilość. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzamy, czy masa nie jest płynna, jeśli tak, pozostawiamy jeszcze sernik w piekarniku. Sernik studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika.

Krok 4: Karmelizujemy cukier na wierzchu sernika

Gdy sernik wystygnie, wstawiamy go lodówki, najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu wierzch sernika posypujemy cukrem trzcinowym i karmelizujemy go palnikiem. Dekorujemy malinami i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    23 dni temu
    bardzo dobry kremowy serniczek.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram