Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tortownicę z wysokim brzegiem
- palnik kuchenny
- mikser/blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sernik powinien znajdować się w lodówce przez całą noc.
Krok 1: Przygotowujemy masę serową
Do miski przekładamy serek homogenizowany i twaróg sernikowy, dokładnie mieszamy. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii, cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. Do masy przesiewamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy śmietankę oraz roztopione masło. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem trzcinowym. Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut.
Krok 2: Przygotowujemy masę crème brûlée
Śmietankę delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier oraz skórkę otartą z pomarańczy. Następnie masę miksujemy i stopniowo dodajemy żółtka.
Krok 3: Pieczemy sernik
Po upływie 20 minut delikatnie wyciągamy sernik z piekarnika. Temperaturę piekarnika zmiejszamy do 120°C. Masę crème brûlée nakładamy łyżką na wierzch sernika. Sernik ponownie wstawiamy do piekarnika na 100-120 minut. Pod sernikiem umieszczamy blachę z wodą i w razie konieczności uzupełniamy jej ilość. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzamy, czy masa nie jest płynna, jeśli tak, pozostawiamy jeszcze sernik w piekarniku. Sernik studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika.
Krok 4: Karmelizujemy cukier na wierzchu sernika
Gdy sernik wystygnie, wstawiamy go lodówki, najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu wierzch sernika posypujemy cukrem trzcinowym i karmelizujemy go palnikiem. Dekorujemy malinami i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik na zimno z malinami
Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.
Sernik z marakują
Sernik z nutą egzotycznej marakui na orzechowym spodzie? Daria Ładocha ma na niego niezawodny przepis!
Sernik japoński
Jaki jest sernik japoński? Delikatny, puszysty, bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu i przede wszystkim pyszny – zobacz, jak go przygotować!
Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
Bezglutenowy spód orzechowy i masa serowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Zobacz, jak przygotować nowoczesny sernik według Darii!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
- Kanapka viva camembert
- Kluski z makiem
- Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Mieszanka na ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
- Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
- Jaglany crème brûlée
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
- Wianki z orzechami i polewą
- Karmelowy sernik z rosą
- Crème brûlée piña colada
- Glazurowana pierś kaczki z czerwoną kapustą i pyzami
- Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą
- Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Zwijane zrazy wołowe
- Karkówka z szynkowaru
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
- Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Grillowane kiełbaski w boczku
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
- Ciasto ryżowe
- Wytrawna tarta Tatin
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
951 dni temu
Piekarnik nastawiamy na termoobieg czy góra-dół? :)
odpowiedz
951 dni temu
Piekarnik ustawiamy na funkcję grzania góra-dół. O konieczności wykorzystania termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisie.
1324 dni temu
Pyszny sernik, polecam tylko kupić wysoką tortownicę i palnik gazowy. My nie mieliśmy, więc wyszedł sernik z płaskim kremem (szeroka tortownica).
odpowiedz
2043 dni temu
A tortownica jakiej średnicy powinna być na jedną porcje? :)
odpowiedz
2043 dni temu
Tutaj sprawdzi się tortownica o średnicy między 16 a 18 cm.
2423 dni temu
Jak wysoka jest tortownica? Jakiej jest firmy?
odpowiedz
2421 dni temu
Tortownica musi mieć minimum 9 cm wysokości.
2454 dni temu
Witam, czy sernik trzymamy 20 minut w 180 stopniach i po tym czasie nakladamy creme b. wtedy zmniejszamy temperaturę do 120 stopni? Czy najpierw 20 minut w 180, zmniejszamy do 120 i po kolejnych 20 minitach dopiero nakladamy creme?
odpowiedz
2453 dni temu
Sernik pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po upływie 20 minut zmniejszy temperaturę do 120 stopni oraz nakładamy creme brule :)
2458 dni temu
Czy Pan Paweł orientuje się w kuchni wegańskiej? Weganie nie jedzą serków żadnych z mleka zwierzęcego i masła też nie :)
odpowiedz
2458 dni temu
Przepis jest zakwalifikowany do przepisów wegetariańskich, nie wegańskich :) Pozdrawiamy! :)
2485 dni temu
bardzo dobry kremowy serniczek.
odpowiedz
zobacz wszystkie