zobacz film Pomarańczowy sernik z crème brûlée

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tortownicę z wysokim brzegiem
  • palnik kuchenny
  • mikser/blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Sernik powinien znajdować się w lodówce przez całą noc.

Krok 1: Przygotowujemy masę serową

Do miski przekładamy serek homogenizowany i twaróg sernikowy, dokładnie mieszamy. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii, cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. Do masy przesiewamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy śmietankę oraz roztopione masło. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem trzcinowym. Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut.

Krok 2: Przygotowujemy masę crème brûlée

Śmietankę delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier oraz skórkę otartą z pomarańczy. Następnie masę miksujemy i stopniowo dodajemy żółtka.

Krok 3: Pieczemy sernik

Po upływie 20 minut delikatnie wyciągamy sernik z piekarnika. Temperaturę piekarnika zmiejszamy do 120°C. Masę crème brûlée nakładamy łyżką na wierzch sernika. Sernik ponownie wstawiamy do piekarnika na 100-120 minut. Pod sernikiem umieszczamy blachę z wodą i w razie konieczności uzupełniamy jej ilość. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzamy, czy masa nie jest płynna, jeśli tak, pozostawiamy jeszcze sernik w piekarniku. Sernik studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika.

Krok 4: Karmelizujemy cukier na wierzchu sernika

Gdy sernik wystygnie, wstawiamy go lodówki, najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu wierzch sernika posypujemy cukrem trzcinowym i karmelizujemy go palnikiem. Dekorujemy malinami i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    951 dni temu
    Piekarnik nastawiamy na termoobieg czy góra-dół? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    951 dni temu
    Piekarnik ustawiamy na funkcję grzania góra-dół. O konieczności wykorzystania termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisie.
  • mariuszkolenda mariuszkolenda
    1324 dni temu
    Pyszny sernik, polecam tylko kupić wysoką tortownicę i palnik gazowy. My nie mieliśmy, więc wyszedł sernik z płaskim kremem (szeroka tortownica).

    odpowiedz

  • Cukiernik :D Cukiernik :D
    2043 dni temu
    A tortownica jakiej średnicy powinna być na jedną porcje? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2043 dni temu
    Tutaj sprawdzi się tortownica o średnicy między 16 a 18 cm.
  • Gość Gość
    2423 dni temu
    Jak wysoka jest tortownica? Jakiej jest firmy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2421 dni temu
    Tortownica musi mieć minimum 9 cm wysokości.
  • Gość Gość
    2454 dni temu
    Witam, czy sernik trzymamy 20 minut w 180 stopniach i po tym czasie nakladamy creme b. wtedy zmniejszamy temperaturę do 120 stopni? Czy najpierw 20 minut w 180, zmniejszamy do 120 i po kolejnych 20 minitach dopiero nakladamy creme?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2453 dni temu
    Sernik pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po upływie 20 minut zmniejszy temperaturę do 120 stopni oraz nakładamy creme brule :)
  • Gość Gość
    2458 dni temu
    Czy Pan Paweł orientuje się w kuchni wegańskiej? Weganie nie jedzą serków żadnych z mleka zwierzęcego i masła też nie :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2458 dni temu
    Przepis jest zakwalifikowany do przepisów wegetariańskich, nie wegańskich :) Pozdrawiamy! :)
  • Gość Gość
    2485 dni temu
    bardzo dobry kremowy serniczek.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!