zobacz film Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser
  • blender
  • blacha prostokątna
  • mleczko kokosowe musi być schłodzone w lodówce przez kilka godzin
  • sernik musi się schłodzić w lodówce przez noc – około 12 godzin  
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Miksujemy składniki spodu

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 15-20 minut, następnie odcedzamy, zachowując wodę. Orzechy blendujemy drobno. Do misy miksera dajemy mąkę migdałową, zmielone orzechy, daktyle, kakao, olej kokosowy, jajko, sodę, masło orzechowe i szczyptę soli. Miksujemy do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy wodę, w której moczyliśmy daktyle. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 10 minut.

Krok 2: Przygotowujemy masę serową

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z połową porcji przygotowanego cukru pudru przez 10 minut. Do ubitych żółtek dodajemy twaróg sernikowy, mascarpone i stałą część mleczka kokosowego. Miksujemy, dodając po jednej łyżce mąki ziemniaczanej. Laskę wanilii przecinamy na pół, wydrążamy nasiona i również dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy pozostałą część cukru pudru, a po chwili również szczyptę soli. Ubite białka łączymy z masą serową i przekładamy na upieczony spód.

Krok 3: Pieczemy sernik

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 175°C. Na ostatniej półce ustawiamy naczynie z gorącą wodą. Sernik kładziemy na środkowej półce i pieczemy przez około 1 godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik na 15 minut, po czym otwieramy drzwiczki piekarnika i czekamy kolejne 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika sernik pozostawiamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia dekorujemy sernik i podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (36)

Avatar
  • EmKa EmKa
    196 dni temu
    W składnikach na spód jest wspomniana mąka migdałowa, ale w samym opisie przygotowania spodu już jej nie ma - błąd w składnikach czy w opisie? Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    192 dni temu
    Bardzo dziękujemy za uważne czytanie przepisu. Faktycznie brakowało mąki migdałowej w opisie, jednak już w nim jest. Również pozdrawiamy!
  • Gość Gość
    240 dni temu
    Jakie wymiary powinna mieć blacha?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    240 dni temu
    W przepisie została użyta blacha o wymiarach ok. 35x25 cm :)
  • Weronika Weronika
    2597 dni temu
    w jakim celu stosujemy kąpiel parową podczas pieczenia sernika, niestety nie wiem co ma na celu ten patent :) ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2596 dni temu
    Weroniko, sernik pieczony w kąpieli wodnej nie opada, nie rośnie zbyt gwałtownie, a także nie pęka, zarówno podczas pieczenia jak i studzenia. Natomiast jeśli chodzi o konsystencję, taki sernik jest wyjątkowo delikatny, kremowy i pozostaje wilgotny :)
  • Cahir Cahir
    2737 dni temu
    5 łyżeczek czy łyżek maki ziemniaczanej? Na filmiku widać łyżeczki.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    2737 dni temu
    Ja używałam normalnych łyżek stołowych i wyszedł pięknie :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2735 dni temu
    5 łyżek :)
  • Gość Gość
    2738 dni temu
    Do sera nie dajemy proszku do pieczenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2735 dni temu
    Nie dodajemy :)
  • Gość Gość
    2738 dni temu
    Czy namoczone daktyle tez należy zblendować?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2738 dni temu
    Czy namoczone daktyle tez należy zblendować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2735 dni temu
    Daktyle dodajemy w całości, nie blendujemy ich wcześniej :)
  • Gość Gość
    2738 dni temu
    Czy można zrobić ciasteczkowy spód zamiast daktylowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2738 dni temu
    Oczywiście, że tak. W takim przypadku jednak nie będzie to już sernik bezglutenowy :)
  • Gość Gość
    2740 dni temu
    Jeśli sernik będzie pieczony w tortownicy o średnicy 18 cm z 1/3 porcji składników, to jak długo powinnam go piec?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2739 dni temu
    Około 30 minut, jednak zalecamy sprawdzanie czy sernik zbytnio się nie przypieka.
  • Gość Gość
    2740 dni temu
    Proszę o podanie dokładnie w gramach ilości orzechów do spodu. Z góry dziękuje

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2740 dni temu
    Zmielonych migdałów powinno być 110 gramów, a orzechów włoskich, zmielonych 130 gramów :)
  • Gość Gość
    2740 dni temu
    Jakiej wielkości powinna być blaszka? dziękuję z góry za odpowiedź.Pozdrawiam Patrycja

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2740 dni temu
    W przepisie została użyta blacha o wymiarach około 35x25 cm :)
  • Gość Gość
    2741 dni temu
    Czy można zastąpić mascarpone twarogiem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2741 dni temu
    Oczywiście :)
  • Gość Gość
    2742 dni temu
    Jaki twaróg sernikowy został użyty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2742 dni temu
    Twaróg sernikowy, śmietankowy Deluxe :)
  • Gość Gość
    2742 dni temu
    Co z kokosem? można go ominąć w spodzie i w serze? albo co zamiast niego ????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2742 dni temu
    Oczywiście, możesz pominąć zarówno olej kokosowy jak i mleczko kokosowe, ale nie będzie to już sernik kokosowy. Jeśli chodzi o spód, olej możesz zastąpić masłem, a w masie mleczko kokosowe możesz zastąpić większa ilością twarogu sernikowego lub mlekiem zagęszczonym.
  • Gość Gość
    2742 dni temu
    wiem, że nie będzie to już sernik kokosowy :) u mnie po prostu nikt nie lubi kokosu, a pomysł na spód wydaje sie całkiem fajny. tak jak zmieszanie sera z mascarpone (czego wcześniej nie robiłam)
  • Gość Gość
    2742 dni temu
    Nie lubię gdy przepisy są tworzone by klient jak najwięcej kupił i przy tym wiele zapłacił. Czym zastąpić masło orzechowe i olej kokosowy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2742 dni temu
    Jak dla mnie nie jest to jakoś drogo, bo wszystkie produkty stąd jem i kupuję na co dzień. KuchniaLidla zaprezentowała nam zdrowszą wersję sernika. Jeżeli ie posiada Pan/Pani tych produktów i nie chce ich ekstra kupować, można przecież wykorzystać masę do sernika z przepisu Darii, a spód tradycyjny, prawda?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2742 dni temu
    Jeden i drugi produkt, możesz zastąpić masłem.
  • Gość Gość
    2743 dni temu
    jaka wielkosc blachy ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2742 dni temu
    Daria użyła blachy prostokątnej o wymiarach 42x29 :)
  • Gość Gość
    2742 dni temu
    Na pewno taka wielka blacha? 42x29 to gigantyczna blacha piekarska.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2741 dni temu
    Masz rację, wkradł nam się błąd. W przepisie została użyta blacha o wymiarach około 35x25 cm :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!