Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- blender
- blacha prostokątna
- mleczko kokosowe musi być schłodzone w lodówce przez kilka godzin
- sernik musi się schłodzić w lodówce przez noc – około 12 godzin
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Miksujemy składniki spodu
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 15-20 minut, następnie odcedzamy, zachowując wodę. Orzechy blendujemy drobno. Do misy miksera dajemy mąkę migdałową, zmielone orzechy, daktyle, kakao, olej kokosowy, jajko, sodę, masło orzechowe i szczyptę soli. Miksujemy do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy wodę, w której moczyliśmy daktyle. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 10 minut.
Krok 2: Przygotowujemy masę serową
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z połową porcji przygotowanego cukru pudru przez 10 minut. Do ubitych żółtek dodajemy twaróg sernikowy, mascarpone i stałą część mleczka kokosowego. Miksujemy, dodając po jednej łyżce mąki ziemniaczanej. Laskę wanilii przecinamy na pół, wydrążamy nasiona i również dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy pozostałą część cukru pudru, a po chwili również szczyptę soli. Ubite białka łączymy z masą serową i przekładamy na upieczony spód.
Krok 3: Pieczemy sernik
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 175°C. Na ostatniej półce ustawiamy naczynie z gorącą wodą. Sernik kładziemy na środkowej półce i pieczemy przez około 1 godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik na 15 minut, po czym otwieramy drzwiczki piekarnika i czekamy kolejne 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika sernik pozostawiamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia dekorujemy sernik i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik z białą czekoladą i mango
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.
Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!
Sernik dyniowy na korzennym spodzie
Pyszny sernik na korzennym spodzie - rozkosz dla podniebienia w jesienne dni!
Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak z Antyli
- Ciasto kokosowe z migdałami – przepis
- Serowo-jabłkowa tarta saksońska
- Sernik czekoladowy
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Sernik japoński
- Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
- Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
- Dwuwarstwowa galaretka z mango i mleczka kokosowego
- Wegańskie ciasto à la Raffaello
- Zupa z dyni i jabłek
- Chlebek bezglutenowy, ryżowy
- Serniczki na owsianym spodzie
- Spaghetti z sosem z awokado
- Sernik matcha na zimno
- Smoothie z kiwi i ogórków
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Brownie z espresso i wiśnią
- Pretzel dog
- Fabada
- Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
- Pączki z jabłkami i żurawiną
- Truskawkowe eklerki
- Kolorowe donuty
- Zupa piwna z bekonem
- Sałatka w słoiku na 3 sposoby
- Krewetki zapiekane w pomidorach
- Krewetki w tempurze
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (36)
237 dni temu
W składnikach na spód jest wspomniana mąka migdałowa, ale w samym opisie przygotowania spodu już jej nie ma - błąd w składnikach czy w opisie? Pozdrawiam!
odpowiedz
232 dni temu
Bardzo dziękujemy za uważne czytanie przepisu. Faktycznie brakowało mąki migdałowej w opisie, jednak już w nim jest. Również pozdrawiamy!
281 dni temu
Jakie wymiary powinna mieć blacha?
odpowiedz
280 dni temu
W przepisie została użyta blacha o wymiarach ok. 35x25 cm :)
2638 dni temu
w jakim celu stosujemy kąpiel parową podczas pieczenia sernika, niestety nie wiem co ma na celu ten patent :) ?
odpowiedz
2636 dni temu
Weroniko, sernik pieczony w kąpieli wodnej nie opada, nie rośnie zbyt gwałtownie, a także nie pęka, zarówno podczas pieczenia jak i studzenia. Natomiast jeśli chodzi o konsystencję, taki sernik jest wyjątkowo delikatny, kremowy i pozostaje wilgotny :)
2778 dni temu
5 łyżeczek czy łyżek maki ziemniaczanej? Na filmiku widać łyżeczki.
odpowiedz
2778 dni temu
Ja używałam normalnych łyżek stołowych i wyszedł pięknie :)
2775 dni temu
5 łyżek :)
2779 dni temu
Do sera nie dajemy proszku do pieczenia?
odpowiedz
2775 dni temu
Nie dodajemy :)
2779 dni temu
Czy namoczone daktyle tez należy zblendować?
odpowiedz
2779 dni temu
Czy namoczone daktyle tez należy zblendować?
odpowiedz
2775 dni temu
Daktyle dodajemy w całości, nie blendujemy ich wcześniej :)
2779 dni temu
Czy można zrobić ciasteczkowy spód zamiast daktylowego?
odpowiedz
2779 dni temu
Oczywiście, że tak. W takim przypadku jednak nie będzie to już sernik bezglutenowy :)
2780 dni temu
Jeśli sernik będzie pieczony w tortownicy o średnicy 18 cm z 1/3 porcji składników, to jak długo powinnam go piec?
odpowiedz
2780 dni temu
Około 30 minut, jednak zalecamy sprawdzanie czy sernik zbytnio się nie przypieka.
2780 dni temu
Proszę o podanie dokładnie w gramach ilości orzechów do spodu. Z góry dziękuje
odpowiedz
2780 dni temu
Zmielonych migdałów powinno być 110 gramów, a orzechów włoskich, zmielonych 130 gramów :)
2781 dni temu
Jakiej wielkości powinna być blaszka? dziękuję z góry za odpowiedź.Pozdrawiam Patrycja
odpowiedz
2781 dni temu
W przepisie została użyta blacha o wymiarach około 35x25 cm :)
2782 dni temu
Czy można zastąpić mascarpone twarogiem?
odpowiedz
2782 dni temu
Oczywiście :)
2783 dni temu
Jaki twaróg sernikowy został użyty?
odpowiedz
2782 dni temu
Twaróg sernikowy, śmietankowy Deluxe :)
2783 dni temu
Co z kokosem? można go ominąć w spodzie i w serze? albo co zamiast niego ????
odpowiedz
2782 dni temu
Oczywiście, możesz pominąć zarówno olej kokosowy jak i mleczko kokosowe, ale nie będzie to już sernik kokosowy. Jeśli chodzi o spód, olej możesz zastąpić masłem, a w masie mleczko kokosowe możesz zastąpić większa ilością twarogu sernikowego lub mlekiem zagęszczonym.
2782 dni temu
wiem, że nie będzie to już sernik kokosowy :) u mnie po prostu nikt nie lubi kokosu, a pomysł na spód wydaje sie całkiem fajny. tak jak zmieszanie sera z mascarpone (czego wcześniej nie robiłam)
2783 dni temu
Nie lubię gdy przepisy są tworzone by klient jak najwięcej kupił i przy tym wiele zapłacił. Czym zastąpić masło orzechowe i olej kokosowy?
odpowiedz
2783 dni temu
Jak dla mnie nie jest to jakoś drogo, bo wszystkie produkty stąd jem i kupuję na co dzień. KuchniaLidla zaprezentowała nam zdrowszą wersję sernika. Jeżeli ie posiada Pan/Pani tych produktów i nie chce ich ekstra kupować, można przecież wykorzystać masę do sernika z przepisu Darii, a spód tradycyjny, prawda?
2782 dni temu
Jeden i drugi produkt, możesz zastąpić masłem.
2783 dni temu
jaka wielkosc blachy ??
odpowiedz
2783 dni temu
Daria użyła blachy prostokątnej o wymiarach 42x29 :)
2783 dni temu
Na pewno taka wielka blacha? 42x29 to gigantyczna blacha piekarska.
2782 dni temu
Masz rację, wkradł nam się błąd. W przepisie została użyta blacha o wymiarach około 35x25 cm :)
zobacz wszystkie