zobacz film Sernik japoński

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser
  • formę o średnicy 18-20 cm
  • blachę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Zaparz kawę.

Krok 1: Przygotowujemy formę

Wszystkie składniki, poza mlekiem, muszą mieć temperaturę pokojową. Zarówno boki, jak i dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a z zewnątrz dokładnie owijamy folią aluminiową. Dodatkowo przygotowujemy większą blaszkę, w której zmieści się okrągła forma. Żółtka oddzielamy od białek.

Krok 2: Łączymy składniki masy serowej

Nad garnkiem z gotującą się wodą umieszczamy szklaną miskę. Do miski dodajemy serek, 30 g cukru i olej kokosowy. Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miskę zdejmujemy, a do masy dodajemy skórkę otartą z całej cytryny. Dodajemy zimne mleko i mieszamy. Do masy dodajemy po jednym żółtku, cały czas mieszając. Następnie dodajemy 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy.

Krok 3: Ubijamy białka

Białka ubijamy najpierw na maksymalnych obrotach miksera, następnie zmniejszamy obroty i dosypujemy pozostały cukier – około 1 łyżki na minutę. Pod koniec dodajemy pół łyżki soku z cytryny. Ubite białka dodajemy do masy serowej w trzech etapach, delikatnie mieszamy.

Krok 4: Wlewamy masę do formy

Kakao łączymy z wystudzoną kawą. Połowę masy sernikowej wlewamy do kawy i kakao, dokładnie mieszamy. Na środek przygotowanej foremki wlewamy na zmianę po 2-3 łyżki jasnej i ciemnej masy, uważając, aby zawsze wlewać ciasto w środek. Po wyłożeniu całej masy uderzamy formą o blat. Formę wkładamy do większej blaszki, do której wlewamy ciepłą wodę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C na około 80-90 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (38)

Avatar
  • Jacek Jacek
    445 dni temu
    Jedna porcja tzn ile ? 100 gram ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    444 dni temu
    Jacku, ze składników podanych w przepisie otrzymamy ciasto o wadze całkowitej 575 g i kaloryczności 1117 kcal. Jeśli podzielimy je na 8-9 porcji, pojedyncza porcja będzie ważyć ok. 63-71 g, a jej kaloryczność będzie mieścić się w przedziale 124-139 kcal.
  • Gość Gość
    575 dni temu
    czy sernik japoński można upiec z podwójnej porcji?czas pieczenia tez podwójny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    575 dni temu
    Drogo Gościu, tak sernik japoński można upiec z podwójnej porcji. Potrzebna będzie wtedy jednak większa foremka ;) Czas pieczenia pozostawiasz taki sam, ale przed końcem czasu upewnij się, że sernik jest w środku dopieczony (zanurz w nim patyczek i sprawdź, czy ciasto go nie obkleja). Jeśli nie jest dopieczony, wydłuż nieco czas i sprawdź ponownie.
  • Gość Gość
    1581 dni temu
    Czym zastąpić olej kokosowy, czy można pominąć skórkę z pomarańczy, kawa ma być sypana czy rozpuszczalna, jak mocna?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1580 dni temu
    Zamiast oleju kokosowego możesz użyć masła. Skórkę z pomarańczy można pominąć. Jeśli chodzi o kawę - najlepiej użyć sypanej. Moc zleży już od osobistych preferencji :)
  • Jarek Jarek
    1657 dni temu
    Zamieniłem olej na zwykłe masło i reszta (szczególnie mieszania) dokładnie wg przepisu. Wyszło idealnie, trochę urosło, nic ni opadło a małe pęknięcia tylko uatrakcyjniły wygląd

    odpowiedz

  • :( :(
    1699 dni temu
    dramat. wstawilam do piekarnika na 150stopni, w kapieli wodnej. bardzo uroslo i popekalo, co do tej pory(przy innych sernikach) mi sie nie zdarzylo. strach to wyciagnac. nie dodawalam zamiennikow ani proszku do pieczenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1784 dni temu
    Dramatycznie rośnie i dramatycznie opada!!!! Bez mąki pszennej i proszku do pieczenia z podanych proporcji i sposobu przygotowania wychodzi płaski placek... Sernik wyszedł - wyrósł i nie opadł - tylko raz - gdy dałam proszek do pieczenia... Poza tym przebite jajka dają właśnie taki efekt - ciasto opada... Polecam japońskie strony z japońskimi przepisami (napisy po angielsku) np. na You Tube są bardziej wiarygodne i przyjemniejsze dla oka!!!

    odpowiedz

  • PAT PAT
    1969 dni temu
    Czy posiadacie państwo informacje na temat wartości odżywczych powyższego sernika. Kinga wspominała, że porcja to ok. 125 kcal. Czy wiadomo natomiast ile waży ów porcja i ile posiada białka, węglowodanów, tłuszczu? Dziękuję za odpowiedź.

    odpowiedz

  • gościówa gościówa
    2005 dni temu
    A mufinki w foremkach są dobrym pomysłem? Zastanawiam się czy nie będzie problemu z ich wydostaniem z foremek? Dzięki!!!

    odpowiedz

  • Józia Józia
    2054 dni temu
    Nie wiedziałam, że Japończycy w ogóle jedzą sernik :D Jak myślę o tamtejszych słodyczach, od razu w głowie mam dziwne nietypowe smaki i słodycze z fasoli :D Spróbuję!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2066 dni temu
    Autorką przepisu jest Kinga Paruzel :)

    odpowiedz

  • Blairmani Blairmani
    2067 dni temu
    Wow, jestem szczerze zawiedziona. Przepis wcale nie jest przepisem Kingi Paruzel, jedyna zmiana ktora zrobila to dodanie kawy z cocoa zamiast matchy. :/ Nie ladnie tak.

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    2122 dni temu
    czym można zastąpić olej kokosowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2122 dni temu
    Justyno, tutaj nie rekomendujemy zmiany oleju.
  • Aga Aga
    2215 dni temu
    Mimo wszystko upiekłam w formie silikonowej i nie uderzałam o blat. Wyszło pyszne i pulchne tylko jak dla mojej rodziny za mała porcja. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji ciasta. :)

    odpowiedz

  • Aga Aga
    2216 dni temu
    To zrozumiałe. Jeszcze chciałam zapytać czy uda się upiec w kąpieli wodnej jak ciasto będzie w formie silikonowej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2216 dni temu
    Nie polecamy takiej zamiany. Ciasto jest bardzo delikatne i potrzebuje stabilnej formy :)
  • Aga Aga
    2217 dni temu
    Czy można zrobić ten sernik z podwójnej porcji ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2217 dni temu
    Można, ale trzeba pamiętać, by wykorzystać większą blaszkę :)
  • Ela Ela
    2232 dni temu
    czy zmniejszenie ilosci cukru w jakiś sposób wpłynie na konsystencje ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2229 dni temu
    Elu, to sernik na tyle delikatny i dopracowany, że nie rekomendujemy wprowadzania zmian w przepisie :)
  • Gość Gość
    2298 dni temu
    A po co blachę w blachę z wodą????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2298 dni temu
    Jest to tak zwane pieczenie ciasta w kąpieli wodnej.
  • Gość Gość
    2300 dni temu
    mozna zastąpić czymś olej kokosowy ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2300 dni temu
    W tym przepisie, nie rekomendujemy takiej zamiany :)
  • Marto Marto
    2305 dni temu
    Kingo super przepis, jak zresztą każdy inny który już wypróbowałam :) zrobione dziś i dziś zjedzony i pozostał niedosyt :) Gorąco pozdrawiam i czekam na kolejne pyszne przepisy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2305 dni temu
    Chcialabym się dowiedziec jak wyłożono papierem boki tego sernika? Nie jest pokazane na filmiku. Czy osobno wylorzono boki, a osobno dno?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2305 dni temu
    Tak, osobno wykłada się dno, osobno boki. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić - obejrzyj trik Pawła Małeckiego - https://kuchnialidla.pl/blog/by-ciasto-nie-przywieralo-do-blachy :)
  • Gość Gość
    2306 dni temu
    Czy można zastąpić olej kokosowy 2 łyżkami oleju rzepakowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2306 dni temu
    Nie rekomendujemy takiej zamiany :)
  • Paula Paula
    2309 dni temu
    bez różnicy będzie ile % ma mleko, bo akurat mam 1,5 bez laktozy ;) ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2308 dni temu
    Paula, Kinga używa mleka krowiego 3,2% i takie polecamy do tego przepisu :)
  • Gość Gość
    2312 dni temu
    1. czy to ma być serek twarogowy czy homogenizowany? 2. czy zamiast mączki ziemniaczanej można użyć tortowej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2312 dni temu
    Ma to być serek śmietankowy kanapkowy :)
  • Gość Gość
    2313 dni temu
    Nie wiem czy dobrze rozumiem ale trzeba dodać łyżkę zaparzonej kawy (czyli już finalnie przygotowanej) czy zaparzyć kawę z 1 łyżki?? Może być rozpuszczalna?? Dziękuję za odpowiedź ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2313 dni temu
    Dodajemy 1 łyżkę płynnej mocnej zaparzonej kawy. Może być rozpuszczalna.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!