
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- formę o średnicy 18-20 cm
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Zaparz kawę.
Krok 1: Przygotowujemy formę
Wszystkie składniki, poza mlekiem, muszą mieć temperaturę pokojową. Zarówno boki, jak i dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a z zewnątrz dokładnie owijamy folią aluminiową. Dodatkowo przygotowujemy większą blaszkę, w której zmieści się okrągła forma. Żółtka oddzielamy od białek.
Krok 2: Łączymy składniki masy serowej
Nad garnkiem z gotującą się wodą umieszczamy szklaną miskę. Do miski dodajemy serek, 30 g cukru i olej kokosowy. Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miskę zdejmujemy, a do masy dodajemy skórkę otartą z całej cytryny. Dodajemy zimne mleko i mieszamy. Do masy dodajemy po jednym żółtku, cały czas mieszając. Następnie dodajemy 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy.
Krok 3: Ubijamy białka
Białka ubijamy najpierw na maksymalnych obrotach miksera, następnie zmniejszamy obroty i dosypujemy pozostały cukier – około 1 łyżki na minutę. Pod koniec dodajemy pół łyżki soku z cytryny. Ubite białka dodajemy do masy serowej w trzech etapach, delikatnie mieszamy.
Krok 4: Wlewamy masę do formy
Kakao łączymy z wystudzoną kawą. Połowę masy sernikowej wlewamy do kawy i kakao, dokładnie mieszamy. Na środek przygotowanej foremki wlewamy na zmianę po 2-3 łyżki jasnej i ciemnej masy, uważając, aby zawsze wlewać ciasto w środek. Po wyłożeniu całej masy uderzamy formą o blat. Formę wkładamy do większej blaszki, do której wlewamy ciepłą wodę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C na około 80-90 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik z kajmakiem i migdałami
Dla wszystkich fanów serników Paweł Małecki przygotował pyszny przepis na sernik z masą kajmakową i chrupiącymi migdałami!

Sernik dyniowy na korzennym spodzie
Pyszny sernik na korzennym spodzie - rozkosz dla podniebienia w jesienne dni!

Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
Bezglutenowy spód orzechowy i masa serowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Zobacz, jak przygotować nowoczesny sernik według Darii!

Sernik bez spodu
Jaki jest sposób na pyszne popołudnie? Kawałek pysznego sernika bez spodu! Spróbujcie sami!

Komentarze (38)
216 dni temu
Jedna porcja tzn ile ? 100 gram ?
odpowiedz
215 dni temu
Jacku, ze składników podanych w przepisie otrzymamy ciasto o wadze całkowitej 575 g i kaloryczności 1117 kcal. Jeśli podzielimy je na 8-9 porcji, pojedyncza porcja będzie ważyć ok. 63-71 g, a jej kaloryczność będzie mieścić się w przedziale 124-139 kcal.
346 dni temu
czy sernik japoński można upiec z podwójnej porcji?czas pieczenia tez podwójny?
odpowiedz
345 dni temu
Drogo Gościu, tak sernik japoński można upiec z podwójnej porcji. Potrzebna będzie wtedy jednak większa foremka ;) Czas pieczenia pozostawiasz taki sam, ale przed końcem czasu upewnij się, że sernik jest w środku dopieczony (zanurz w nim patyczek i sprawdź, czy ciasto go nie obkleja). Jeśli nie jest dopieczony, wydłuż nieco czas i sprawdź ponownie.
1352 dni temu
Czym zastąpić olej kokosowy, czy można pominąć skórkę z pomarańczy, kawa ma być sypana czy rozpuszczalna, jak mocna?
odpowiedz
1350 dni temu
Zamiast oleju kokosowego możesz użyć masła. Skórkę z pomarańczy można pominąć. Jeśli chodzi o kawę - najlepiej użyć sypanej. Moc zleży już od osobistych preferencji :)
1428 dni temu
Zamieniłem olej na zwykłe masło i reszta (szczególnie mieszania) dokładnie wg przepisu. Wyszło idealnie, trochę urosło, nic ni opadło a małe pęknięcia tylko uatrakcyjniły wygląd
odpowiedz
1469 dni temu
dramat. wstawilam do piekarnika na 150stopni, w kapieli wodnej. bardzo uroslo i popekalo, co do tej pory(przy innych sernikach) mi sie nie zdarzylo. strach to wyciagnac. nie dodawalam zamiennikow ani proszku do pieczenia.
odpowiedz
1554 dni temu
Dramatycznie rośnie i dramatycznie opada!!!! Bez mąki pszennej i proszku do pieczenia z podanych proporcji i sposobu przygotowania wychodzi płaski placek... Sernik wyszedł - wyrósł i nie opadł - tylko raz - gdy dałam proszek do pieczenia... Poza tym przebite jajka dają właśnie taki efekt - ciasto opada... Polecam japońskie strony z japońskimi przepisami (napisy po angielsku) np. na You Tube są bardziej wiarygodne i przyjemniejsze dla oka!!!
odpowiedz
1740 dni temu
Czy posiadacie państwo informacje na temat wartości odżywczych powyższego sernika. Kinga wspominała, że porcja to ok. 125 kcal. Czy wiadomo natomiast ile waży ów porcja i ile posiada białka, węglowodanów, tłuszczu? Dziękuję za odpowiedź.
odpowiedz
1776 dni temu
A mufinki w foremkach są dobrym pomysłem? Zastanawiam się czy nie będzie problemu z ich wydostaniem z foremek? Dzięki!!!
odpowiedz
1825 dni temu
Nie wiedziałam, że Japończycy w ogóle jedzą sernik :D Jak myślę o tamtejszych słodyczach, od razu w głowie mam dziwne nietypowe smaki i słodycze z fasoli :D Spróbuję!
odpowiedz
1837 dni temu
Autorką przepisu jest Kinga Paruzel :)
odpowiedz
1837 dni temu
Wow, jestem szczerze zawiedziona. Przepis wcale nie jest przepisem Kingi Paruzel, jedyna zmiana ktora zrobila to dodanie kawy z cocoa zamiast matchy. :/ Nie ladnie tak.
odpowiedz
1892 dni temu
czym można zastąpić olej kokosowy?
odpowiedz
1892 dni temu
Justyno, tutaj nie rekomendujemy zmiany oleju.
1985 dni temu
Mimo wszystko upiekłam w formie silikonowej i nie uderzałam o blat. Wyszło pyszne i pulchne tylko jak dla mojej rodziny za mała porcja. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji ciasta. :)
odpowiedz
1987 dni temu
To zrozumiałe. Jeszcze chciałam zapytać czy uda się upiec w kąpieli wodnej jak ciasto będzie w formie silikonowej?
odpowiedz
1987 dni temu
Nie polecamy takiej zamiany. Ciasto jest bardzo delikatne i potrzebuje stabilnej formy :)
1988 dni temu
Czy można zrobić ten sernik z podwójnej porcji ciasta?
odpowiedz
1987 dni temu
Można, ale trzeba pamiętać, by wykorzystać większą blaszkę :)
2003 dni temu
czy zmniejszenie ilosci cukru w jakiś sposób wpłynie na konsystencje ciasta?
odpowiedz
1999 dni temu
Elu, to sernik na tyle delikatny i dopracowany, że nie rekomendujemy wprowadzania zmian w przepisie :)
2068 dni temu
A po co blachę w blachę z wodą????
odpowiedz
2068 dni temu
Jest to tak zwane pieczenie ciasta w kąpieli wodnej.
2071 dni temu
mozna zastąpić czymś olej kokosowy ?
odpowiedz
2070 dni temu
W tym przepisie, nie rekomendujemy takiej zamiany :)
2075 dni temu
Kingo super przepis, jak zresztą każdy inny który już wypróbowałam :) zrobione dziś i dziś zjedzony i pozostał niedosyt :) Gorąco pozdrawiam i czekam na kolejne pyszne przepisy :)
odpowiedz
2076 dni temu
Chcialabym się dowiedziec jak wyłożono papierem boki tego sernika? Nie jest pokazane na filmiku. Czy osobno wylorzono boki, a osobno dno?
odpowiedz
2075 dni temu
Tak, osobno wykłada się dno, osobno boki. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić - obejrzyj trik Pawła Małeckiego - https://kuchnialidla.pl/blog/by-ciasto-nie-przywieralo-do-blachy :)
2076 dni temu
Czy można zastąpić olej kokosowy 2 łyżkami oleju rzepakowego?
odpowiedz
2076 dni temu
Nie rekomendujemy takiej zamiany :)
2080 dni temu
bez różnicy będzie ile % ma mleko, bo akurat mam 1,5 bez laktozy ;) ??
odpowiedz
2078 dni temu
Paula, Kinga używa mleka krowiego 3,2% i takie polecamy do tego przepisu :)
2083 dni temu
1. czy to ma być serek twarogowy czy homogenizowany? 2. czy zamiast mączki ziemniaczanej można użyć tortowej?
odpowiedz
2082 dni temu
Ma to być serek śmietankowy kanapkowy :)
2083 dni temu
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale trzeba dodać łyżkę zaparzonej kawy (czyli już finalnie przygotowanej) czy zaparzyć kawę z 1 łyżki?? Może być rozpuszczalna?? Dziękuję za odpowiedź ;)
odpowiedz
2083 dni temu
Dodajemy 1 łyżkę płynnej mocnej zaparzonej kawy. Może być rozpuszczalna.
zobacz wszystkie