zobacz film Sernik japoński

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mikser
  • formę o średnicy 18-20 cm
  • blachę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Zaparz kawę.

Krok 1: Przygotowujemy formę

Wszystkie składniki, poza mlekiem, muszą mieć temperaturę pokojową. Zarówno boki, jak i dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a z zewnątrz dokładnie owijamy folią aluminiową. Dodatkowo przygotowujemy większą blaszkę, w której zmieści się okrągła forma. Żółtka oddzielamy od białek.

Krok 2: Łączymy składniki masy serowej

Nad garnkiem z gotującą się wodą umieszczamy szklaną miskę. Do miski dodajemy serek, 30 g cukru i olej kokosowy. Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miskę zdejmujemy, a do masy dodajemy skórkę otartą z całej cytryny. Dodajemy zimne mleko i mieszamy. Do masy dodajemy po jednym żółtku, cały czas mieszając. Następnie dodajemy 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy.

Krok 3: Ubijamy białka

Białka ubijamy najpierw na maksymalnych obrotach miksera, następnie zmniejszamy obroty i dosypujemy pozostały cukier – około 1 łyżki na minutę. Pod koniec dodajemy pół łyżki soku z cytryny. Ubite białka dodajemy do masy serowej w trzech etapach, delikatnie mieszamy.

Krok 4: Wlewamy masę do formy

Kakao łączymy z wystudzoną kawą. Połowę masy sernikowej wlewamy do kawy i kakao, dokładnie mieszamy. Na środek przygotowanej foremki wlewamy na zmianę po 2-3 łyżki jasnej i ciemnej masy, uważając, aby zawsze wlewać ciasto w środek. Po wyłożeniu całej masy uderzamy formą o blat. Formę wkładamy do większej blaszki, do której wlewamy ciepłą wodę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C na około 80-90 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (38)

Avatar
  • Jacek Jacek
    853 dni temu
    Jedna porcja tzn ile ? 100 gram ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    853 dni temu
    Jacku, ze składników podanych w przepisie otrzymamy ciasto o wadze całkowitej 575 g i kaloryczności 1117 kcal. Jeśli podzielimy je na 8-9 porcji, pojedyncza porcja będzie ważyć ok. 63-71 g, a jej kaloryczność będzie mieścić się w przedziale 124-139 kcal.
  • Gość Gość
    983 dni temu
    czy sernik japoński można upiec z podwójnej porcji?czas pieczenia tez podwójny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    983 dni temu
    Drogo Gościu, tak sernik japoński można upiec z podwójnej porcji. Potrzebna będzie wtedy jednak większa foremka ;) Czas pieczenia pozostawiasz taki sam, ale przed końcem czasu upewnij się, że sernik jest w środku dopieczony (zanurz w nim patyczek i sprawdź, czy ciasto go nie obkleja). Jeśli nie jest dopieczony, wydłuż nieco czas i sprawdź ponownie.
  • Gość Gość
    1990 dni temu
    Czym zastąpić olej kokosowy, czy można pominąć skórkę z pomarańczy, kawa ma być sypana czy rozpuszczalna, jak mocna?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1988 dni temu
    Zamiast oleju kokosowego możesz użyć masła. Skórkę z pomarańczy można pominąć. Jeśli chodzi o kawę - najlepiej użyć sypanej. Moc zleży już od osobistych preferencji :)
  • Jarek Jarek
    2066 dni temu
    Zamieniłem olej na zwykłe masło i reszta (szczególnie mieszania) dokładnie wg przepisu. Wyszło idealnie, trochę urosło, nic ni opadło a małe pęknięcia tylko uatrakcyjniły wygląd

    odpowiedz

  • :( :(
    2107 dni temu
    dramat. wstawilam do piekarnika na 150stopni, w kapieli wodnej. bardzo uroslo i popekalo, co do tej pory(przy innych sernikach) mi sie nie zdarzylo. strach to wyciagnac. nie dodawalam zamiennikow ani proszku do pieczenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2192 dni temu
    Dramatycznie rośnie i dramatycznie opada!!!! Bez mąki pszennej i proszku do pieczenia z podanych proporcji i sposobu przygotowania wychodzi płaski placek... Sernik wyszedł - wyrósł i nie opadł - tylko raz - gdy dałam proszek do pieczenia... Poza tym przebite jajka dają właśnie taki efekt - ciasto opada... Polecam japońskie strony z japońskimi przepisami (napisy po angielsku) np. na You Tube są bardziej wiarygodne i przyjemniejsze dla oka!!!

    odpowiedz

  • PAT PAT
    2377 dni temu
    Czy posiadacie państwo informacje na temat wartości odżywczych powyższego sernika. Kinga wspominała, że porcja to ok. 125 kcal. Czy wiadomo natomiast ile waży ów porcja i ile posiada białka, węglowodanów, tłuszczu? Dziękuję za odpowiedź.

    odpowiedz

  • gościówa gościówa
    2413 dni temu
    A mufinki w foremkach są dobrym pomysłem? Zastanawiam się czy nie będzie problemu z ich wydostaniem z foremek? Dzięki!!!

    odpowiedz

  • Józia Józia
    2462 dni temu
    Nie wiedziałam, że Japończycy w ogóle jedzą sernik :D Jak myślę o tamtejszych słodyczach, od razu w głowie mam dziwne nietypowe smaki i słodycze z fasoli :D Spróbuję!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2475 dni temu
    Autorką przepisu jest Kinga Paruzel :)

    odpowiedz

  • Blairmani Blairmani
    2475 dni temu
    Wow, jestem szczerze zawiedziona. Przepis wcale nie jest przepisem Kingi Paruzel, jedyna zmiana ktora zrobila to dodanie kawy z cocoa zamiast matchy. :/ Nie ladnie tak.

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    2530 dni temu
    czym można zastąpić olej kokosowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2530 dni temu
    Justyno, tutaj nie rekomendujemy zmiany oleju.
  • Aga Aga
    2623 dni temu
    Mimo wszystko upiekłam w formie silikonowej i nie uderzałam o blat. Wyszło pyszne i pulchne tylko jak dla mojej rodziny za mała porcja. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji ciasta. :)

    odpowiedz

  • Aga Aga
    2625 dni temu
    To zrozumiałe. Jeszcze chciałam zapytać czy uda się upiec w kąpieli wodnej jak ciasto będzie w formie silikonowej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2624 dni temu
    Nie polecamy takiej zamiany. Ciasto jest bardzo delikatne i potrzebuje stabilnej formy :)
  • Aga Aga
    2625 dni temu
    Czy można zrobić ten sernik z podwójnej porcji ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2625 dni temu
    Można, ale trzeba pamiętać, by wykorzystać większą blaszkę :)
  • Ela Ela
    2640 dni temu
    czy zmniejszenie ilosci cukru w jakiś sposób wpłynie na konsystencje ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2637 dni temu
    Elu, to sernik na tyle delikatny i dopracowany, że nie rekomendujemy wprowadzania zmian w przepisie :)
  • Gość Gość
    2706 dni temu
    A po co blachę w blachę z wodą????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2706 dni temu
    Jest to tak zwane pieczenie ciasta w kąpieli wodnej.
  • Gość Gość
    2708 dni temu
    mozna zastąpić czymś olej kokosowy ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2708 dni temu
    W tym przepisie, nie rekomendujemy takiej zamiany :)
  • Marto Marto
    2713 dni temu
    Kingo super przepis, jak zresztą każdy inny który już wypróbowałam :) zrobione dziś i dziś zjedzony i pozostał niedosyt :) Gorąco pozdrawiam i czekam na kolejne pyszne przepisy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2713 dni temu
    Chcialabym się dowiedziec jak wyłożono papierem boki tego sernika? Nie jest pokazane na filmiku. Czy osobno wylorzono boki, a osobno dno?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2713 dni temu
    Tak, osobno wykłada się dno, osobno boki. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić - obejrzyj trik Pawła Małeckiego - https://kuchnialidla.pl/by-ciasto-nie-przywieralo-do-blachy :)
  • Gość Gość
    2714 dni temu
    Czy można zastąpić olej kokosowy 2 łyżkami oleju rzepakowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2714 dni temu
    Nie rekomendujemy takiej zamiany :)
  • Paula Paula
    2717 dni temu
    bez różnicy będzie ile % ma mleko, bo akurat mam 1,5 bez laktozy ;) ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2716 dni temu
    Paula, Kinga używa mleka krowiego 3,2% i takie polecamy do tego przepisu :)
  • Gość Gość
    2720 dni temu
    1. czy to ma być serek twarogowy czy homogenizowany? 2. czy zamiast mączki ziemniaczanej można użyć tortowej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2720 dni temu
    Ma to być serek śmietankowy kanapkowy :)
  • Gość Gość
    2721 dni temu
    Nie wiem czy dobrze rozumiem ale trzeba dodać łyżkę zaparzonej kawy (czyli już finalnie przygotowanej) czy zaparzyć kawę z 1 łyżki?? Może być rozpuszczalna?? Dziękuję za odpowiedź ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2721 dni temu
    Dodajemy 1 łyżkę płynnej mocnej zaparzonej kawy. Może być rozpuszczalna.

zobacz wszystkie


Sernik po japońsku — deser lekki i puszysty jak chmurka

Sernik po japońsku, znany pod nazwą „cotton soft japanese cheesecake”, to wyjątkowa odmiana tego ciasta, która swoją konsystencją oraz wyglądem przypomina bardziej piankową chmurkę aniżeli znany nam sernik z rodzynkami. Japoński sernik to deser o wyjątkowej historii, która rozpoczęła się stosunkowo niedawno, bo w latach 60. ubiegłego wieku.

Oryginalny przepis na sernik japoński został opracowany przez japońskiego szefa kuchni Tomotaro Kuzuno, który będąc na wycieczce w Berlinie, zakochał się w niemieckim serniku i postanowił połączyć go z amerykańską wersją tego ciasta. Otrzymany przez niego sernik był znacznie mniej słodki od swojego amerykańskiego kolegi i bardziej puszysty niż niemiecki odpowiednik. Przepis na sernik japoński według Kuzuno zawierał kremowy serek, masło, cukier, żółtka oraz ubite na sztywno białka, a po wypieczeniu składniki te tworzyły ciasto przypominające strukturą suflet. Sernik ten przyrządzano w kąpieli wodnej w specjalnych bemarach, rzadziej w piekarnikach.

Puszysty i lekki sernik od japońskiego szefa kuchni szybko zaskarbił sobie uwagę fanów słodyczy z całego świata, a w ostatnich latach można zauważyć szczyt jego popularności. Nic dziwnego! Temu delikatnemu, piankowemu sernikowi trudno się oprzeć. Ostrzegamy, że ten, kto raz przygotuje japoński sernik z przepisu Kingi Paruzel, ten przepadnie!

Sernik japoński — jak go zrobić? Kilka praktycznych wskazówek

Oryginalny przepis na japanese cheesecake w wersji śmietankowej to bez wątpienia niezwykle pyszna propozycja, ale nasz przepis na puszysty sernik japoński z odrobiną kawy i kakao po prostu zwala z nóg. Jego przyrządzenie wymaga odrobiny cierpliwości i podstawowych umiejętności kulinarnych, a także znajomości kilku trików usprawniających całą procedurę.

Przyrządzanie sernika japońskiego różni się od klasycznych wersji tego ciasta nie tylko składnikami, ale także techniką jego wypiekania. Tradycyjny ser twarogowy na sernik w japońskiej wariacji zastępuje się kremowym serkiem, a kruchy, ciasteczkowy spód ustępuje puszystej i delikatnej serowej konstrukcji. Swoją konsystencję sernik japoński zawdzięcza ubitym białkom jaja, dlatego jest tak lekki i „nadmuchany”, a mniej kremowy niż klasyczny sernik.

Przyrządzanie tego japońskiego deseru zacznij od rozmieszania serka z cukrem i olejem kokosowym w kąpieli wodnej, aby stworzyć gładką masę. Do takiej masy dodaj zimne mleko i skórkę z cytryny lub inne wybrane przez Ciebie składniki i wymieszaj. Dokładne wymieszanie i rozpuszczenie masy serowej pozwala uniknąć grudek w serniku.

Baza serowa przygotowana? Czas na ubicie białek, czyli punkt kulminacyjny całego przepisu. Białka ubijaj na średnich obrotach, a w trakcie powoli dodawaj cukier. Inaczej, zgodnie z tym, co mówi Kinga Paruzel, cała piana siądzie, a lekki sernik z serka śmietankowego o japońskim rodowodzie zamieni się w nieudany New York cheesecake. W filmie Kinga wspomina także o drugim triku, który pomaga ustabilizować pianę — o zakwaszeniu białka. Dodaj do białek sok z cytryny, a dzięki temu stanie się bardziej puszysta i nie będzie się rozpuszczać ani podchodzić wodą.

Kolejnym krokiem w przepisie jest wtłoczenie białka do masy serowej — jak to zrobić? Tutaj należy uzbroić się w nadludzką cierpliwość. Najpierw dodaj jedną część białka i zamieszaj. Następnie dodaj kolejną partię i powoli wtłaczaj ją w masę. Zbierz masę z dołu i przerzuć na nią białko, by dobrze napowietrzyć ciasto. Jeśli zbytnio się tu pospieszysz, sernik może opaść. Uzbrój się w cierpliwość i rób to powoli.

Ostatnim etapem przyrządzania serników po japońsku jest ich obróbka cieplna w kąpieli wodnej. Masę przelej do zabezpieczonej od spodu formy i ułóż w pojemniku z wodą. Tak przygotowany sernik wystarczy tylko wsunąć do piekarnika i poczekać. Poczekać trzeba także po jego wypieczeniu, aby mógł się stopniowo wychładzać i nabrać odpowiedniej konsystencji. Wiemy, że trudno jest się powstrzymać przed zjedzeniem, ale uwierz nam, że dla finalnego efektu warto! Jeśli masz w sobie duże pokłady cierpliwości, poczekaj z jedzeniem do dnia kolejnego. Jesteś w gorącej wodzie kąpany? Daj ciastu odpocząć przez kilka godzin, a potem zjedz ze smakiem. Życzymy smacznego!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!