zobacz film Sernik z kajmakiem i migdałami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • okrągłą formę o średnicy 24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1. Przygotowujemy kruchy spód

Na deskę przesiewamy mąkę. Dodajemy masło, siekamy. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, sól oraz cukier wanilinowy. Siekamy wszystkie składniki. Dodajemy jajko i ponownie siekamy do połączenia składników. Całość zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

KROK 2. Ciasto kroimy w kostkę

Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Po schłodzeniu ciasto kroimy w kostkę o wielkości 1 x 1 cm. Kostki ciasta wysypujemy na dno formy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy przez około 15 minut. Upieczony spód wyciągamy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160°C.

 

KROK 3. Przygotowujemy masę serową

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Laski wanilii rozkrawamy wzdłuż. Nasionka dodajemy do żółtek, mieszamy. Dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy twaróg, cały czas mieszając. Dorzucamy otartą skórkę z cytryny oraz budyń waniliowy – mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

KROK 4. Łączymy masę serową z białkami

Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na przestudzony spód nakładamy masę serową. Pieczemy w 160°C przez około 1 godzinę. Po upłynięciu czasu wyłączamy piekarnik, obkrawamy sernik dookoła formy i studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

 

KROK 5. Przygotowujemy masę kajmakową z migdałami

Na patelnię wylewamy śmietankę, dodajemy kajmak. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż składniki się ze sobą połączą. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy uprażone migdały, chwilę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Sernik wyciągamy z formy. Masę kajmakową z migdałami wykładamy na wierzch sernika. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • Gość Gość
    80 dni temu
    Szkoda, że w przepisie nie zaznaczyliście, żeby cukier puder do masy serowej podzielić na dwie części...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    84 dni temu
    A można ciasto zrobić w zwykłej prostokątnej formie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    84 dni temu
    Oczywiście, może jednak nie wyrosnąć, tak jak w mniejszej formie :)
  • Gość Gość
    88 dni temu
    Sernik smakuje całej rodzinie! Polecam!

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    124 dni temu
    Sernik p. Pawła piekłam już kilkakrotnie. Mimo, że nie mam ręki do pieczenia ciast to ten przepis wychodzi rewelacyjnie. Rodzina i znajomi są zachwyceni. Naprawdę szczerze polecam spróbować. Smakuje jak delikatna pianka! Po prostu przepyszny!! :)

    odpowiedz

  • Szymon Szymon
    814 dni temu
    Na jakim nastawieniu piekarnika powinniśmy piec cały sernik? Wczoraj zrobiłem wszystko zgodnie z przepisem, piekłem góra, dół i po dobrej godzinie po zewnętrznym obwodzie już zaczęło się przypiekać, a środek nadal był płynny i miękki... Panie Pawle, bardzo proszę niech Pan przy swoich następnych przepisach podaje nastawienie piekarnika, a nie samą temperaturę i czas pieczenia ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    811 dni temu
    Dobrze ustawiłeś piekarnik - Paweł piekł sernik z opcją góra-dół. Jednak pamiętaj, że każdy piekarnik piecze trochę inaczej i należy obserwować ciasto, a w razie potrzeby zmniejszyć temperaturę piekarnika.
  • Cukjernik Cukjernik
    815 dni temu
    Niestety realizacja tego filmu jest strasznie męcząca w oglądaniu. Od samego początku piekę z p. Pawłem i musze przyznać, że starsze filmy były znacznie lepiej zrealizowane, więcej pokazywały i przyjemniej się je oglądało :/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    819 dni temu
    Witam. Mam pytanie a propo sernika z kajmakiem. W przepisie jest napisane, że spód pieczemy w 180 stopniach a z masą serową w 160. Czy sernik pieczemy z termoobiegiem? Bo termperatura ma tutaj istotne znaczenie... Z góry dziękuje za odpowiedź.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    819 dni temu
    Drogi Gościu, pieczemy z opcją grzania góra-dół. :)
  • Gość Gość
    819 dni temu
    Drogi Lidlu, dziękuję!
  • Gość Gość
    821 dni temu
    Super że jest filmik z Pawłem Małeckim, sernik wygląda super! A mam pytanie - jak się robi kajmak? I jakiś dobry przepis na ciasto francuskie, jak macie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    821 dni temu
    Niestety w tej chwili nie dysponujemy takimi przepisami :)
  • Gość Gość
    821 dni temu
    Znalazłem u Was, jak się robi masę kajmakową: http://kuchnialidla.pl/product/Tarta-bananowo-karmelowa. A ciasto francuskie - oddzielnego przepisu nie ma, jest tylko z wykorzystaniem gotowego z "Lidla" ;) Chciałbym żeby Paweł Małecki zrobił swoje ciasto francuskie, jeśli to jest możliwe.
  • Gość Gość
    821 dni temu
    Jeszcze masa kajmakowa była w http://kuchnialidla.pl/product/Mazurek-migdalowo-kajmakowy. Coś chyba nieuważnie szukaliście ale rozumiem :)
  • Gość Gość
    821 dni temu
    Ciasto francuskie - krok po kroku Niniejszym obalam mit, że ciasto francuskie jest trudne do wykonania. Fakt, jest czasochłonne (łącznie z oczekiwaniem to ponad 12 godzin), ale z pewnością nie trudne. Słowem wstępu. Sposób przygotowywania ciasta francuskiego polega na przekładaniu na przemian warstw ciasta i masła. Podczas pieczenia woda (która jest w cieście) wyparowuje i zostaje zatrzymana przez tłuszcz. Ponieważ para wodna zajmuje więcej miejsca niż woda, z której powstała, warstwy tłuszczu i ciasta oddzielają się od siebie. Ciasto rozwarstwia się na tzw. listki (stąd nazwa ciasto listkowe). Przy składaniu ciasta wprowadza sie do niego powietrze, które szukając ujścia podczas pieczenia, ułatwia rozdzielanie się warstw. Ciasto francuskie lubi chłodniejsze temperatury podczas jego przygotowywania, woli więc pracę w kuchni chłodnej, nie ciepłej i wymaga długiego oziębiania. Można je zamrozić, podzielone na porcje (idealne na niespodziewaną wizytę gości!). Inspiracją dla mnie była moja ciastowa biblia "Desery, od najprostszych po wykwintne" Pierra Herme (skąd cytuję). Ciasto wyszło dużo bardziej delikatne niż sklepowe, wręcz rozpływało się w ustach. Pięknie rosło w piekarniku i "rasowo" się listkowało. Jestem bardzo zadowolona z przepisu i z pewnością wrócę do niego nie raz. Składniki na około 1 kilogram płatów ciasta: • 200 ml zimnej wody • 14 g (1 łyżka) miałkiej soli • 500 g dobrej jakości masła o temperaturze pokojowej • 150 g mąki krupczatki • 250 g mąki pszennej Krok 1 Wodę wlać do szklanki, dodać sól i mieszać, aż sól się rozpuści. W rondelku roztopić 75 g masła na wolnym ogniu. Obydwie mąki wsypać do miski. Dodać posoloną wodę, roztopione masło i zagnieść ciasto. Krok 2 Uformować kulę, spłaszczyć dłonią, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Krok 3 Pozostałe masło pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Utarte masło włożyć między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt grubości 2 cm i wstawić do lodówki. Krok 4 Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko oprószyć mąką, położyć ciasto i, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkować na kwadratowy placek grubości około 2 cm (lub cieniej), tak by środek był grubszy niż boki. Na środku rozłożyć schłodzone masło, tak by rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta. Krok 5 Rogi ciasta połączyć nad masłem, formując kopertę, i zlepić ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania. Krok 6 Ciasto z masłem wewnątrz rozwałkować na prostokąt długości 3 x większej niż szerokość. Krok 7 Ciasto złożyć na 3 części, formując prostokąt. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Krok 8 Ciasto wyjąć z lodówki, obrócić o 90°, rozwałkować na prostokąt, tak jak w punkcie 6. Złożyć na 3 części i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowywać i składać ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godziny. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie przywierało. Muszę przyznać, że nie trzymałam się sztywno wyznaczonego czasu chłodzenia. Po 4 z kolei wałkowaniu zastała mnie noc, więc dokończyłam rano :). Nie miało to jednak wpływu na jego jakość. Ciasto przed pieczeniem rozwałkowujemy na grubość około 3 - 5 mm, w zależności od upodobania. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 13 - 15 minut. Teraz można dowolnie spożytkować przepis. W internecie są tysiące przepisów na rarytasy z francuskiego ciasta. Mam nadzieję, że uda mi się z czasem kilka zaprezentować :) Smacznego. I dużo cierpliwości życzę ;)
  • Gość Gość
    821 dni temu
    Bardzo dziękuję za przepis na ciasto francuskie, Gościu :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram